NHL:n top 5 maalivahdit: New Yorkin venäläiset kärjessä, Juuse Saros on ahkeroinut tiensä huipulle

NHL / Artikkeli
Ilja Sorokin ja Igor Šestjorkin ovat NHL:n maalivahtieliittiä.
Kuva © Getty Images
New York Islandersin Ilja Sorokin kiilaa naapuri-Rangersissa pelaavan maanmiehensä Igor Šestjorkinin edelle Jatkoajan maalivahtilistauksen kärkeen. Juuse Saros on tarkkailuasemissa taustalla.

1. Ilja Sorokin, New York Islanders

Maalivahtieliittiin toissa kaudella murtautunut Ilja Sorokin jatkoi nousukiitoaan viime talvena johtaen keskinkertaisen Islandersin pudotuspeleihin. 28-vuotias venäläinen paransi viime kaudella perustilastojaan sen verran, että tuloksena oli uran ensimmäinen nimitys NHL:n parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina Trophyn finalistiksi.

Sorokin pärjäsi kuitenkin edistyneissä tilastoissa vielä paremmin kuin perinteisillä mittareilla. Maaliodottamaan suhteutettuna Sorokinilla oli sarjan paras torjuntaprosentti ja eniten estettyjä maaleja sekä viidellä viittä vastaan että kaikissa tilanteissa yhteensä.

Islandersin pudotuspelipaikka on tulevallakin kaudella tiukassa, mutta Sorokinin avulla sen saavuttaminen on kuitenkin mahdollista.

2. Igor Šestjorkin, New York Rangers

Igor Šestjorkin dominoi lähes kaikkia mahdollisia maalivahtitilastoja toissa kaudella ja johti Rangersin konferenssin loppuotteluun saakka. Viime kauden hieman vaisummasta menestyksestä huolimatta venäläismaalivahdin edistyneet tilastot olivat edelleen kärkipäätä.

Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella putoaminen oli toki pettymys sekä Rangersille että Šestjorkinille, mutta katsaus tilastoihin paljastaa, ettei syytä kannata hakea tolppien välistä.

Šestjorkin esti kevään pudotuspeleissä maaliodottamaan verrattuna yli yhdeksän maalia viidellä viittä vastaan, ja nämä kaikki siis yhdessä hävityssä pudotuspelisarjassa. Koko pudotuspelit huomioiden korkeampaan lukemaan ylsi vain täydet neljä pudotuspelikierrosta pelannut Florida Panthersin Sergei Bobrovski. Kun pudotuspelien torjuntaprosentteja vertaa odottamaan, on Šestjorkin ylivoimainen ykkönen.

3. Juuse Saros, Nashville Predators

Juuse Saros torjui runkosarjassa enemmän laukauksia kuin kukaan muu ja jakoi ykkössijan pelattujen ottelujen määrässä. Edistyneet tilastot olivat myös sarjan parhaasta päästä. Pudotuspelien ulkopuolelle jäävän joukkueen maalivahtina on vaikeampi kerätä huomiota yleisöltä ja palkintoäänestäjiltä, joten Saros jäi niukasti Vezina-finalistien ulkopuolelle.

Predatorsin joukkue alkavalle kaudelle vaikuttaa jälleen siltä, että Sarokselle riittää torjuntatöitä. 28-vuotias HPK-taustainen maalivahti saa venyä parhaaseensa. Torjuntatilaston kärkisija ei nytkään yllättäisi.

Predators voi luottaa Juuse Saroksen torjuntatyöskentelyyn tälläkin kaudella.
Kuva © Getty Images

4. Connor Hellebuyck, Winnipeg Jets

Jos Saros on saanut urakoida, voi samaa sanoa myös Connor Hellebuyckista. Viime kaudella Hellebuyck jäi niukasti kakkoseksi torjuntojen määrässä, mutta kahdella edellisellä kaudella hän oli tilaston ykkösmies. 30-vuotias amerikkalainen johti viime kaudella Jetsin pudotuspeleihin, joissa leikki kuitenkin jäi yhden kierroksen ja viiden ottelun mittaiseksi, eikä tähtimaalivahtikaan päässyt loistamaan.

Hellebuyck on vuodesta toiseen ollut NHL:n tasaisimpia maalivahteja, eikä uralle mahdu ohikausia. Henkilökohtaisena kruununa on Vezina Trophy vuodelta 2020.

5. Linus Ullmark, Boston Bruins

Boston Bruins oli viime kauden runkosarjassa hurjassa vireessä. Linus Ullmark oli tässä sekä tärkeä osatekijä että hyötyjä. Runkosarjan paras torjuntaprosentti ja jaettu ykkössija voittotilastossa toivat mukanaan myös Vezina Trophyn.

Ullmark pelasi runkosarjassa vain 49 ottelua Jeremy Swaymanin saatua osansa vastuusta, mikä yhdistettynä kovatasoiseen edessä pelanneeseen joukkueeseen saattoi helpottaa kovan torjuntaprosentin keräämistä. Toisaalta se tekee 40 voiton saldon entistä hurjemmaksi.

Pudotuspelit olivat kuitenkin karmea pettymys sekä Bruinsille että Ullmarkille, joka joutui heikosti sujuneen sarjan päätteeksi seuraamaan penkiltä joukkueensa tappiota seitsemännessä pelissä.

Täksi kaudeksi Ullmarkille on vaikea ennustaa viime vuoden kaltaista loistokasta runkosarjaa, eikä ole mahdoton ajatus, että hän jäisi Swaymanin varjoon. Vezina-status kuitenkin nostaa 30-vuotiaan ruotsalaisen listan viiden kärkeen, kunnes toisin todistetaan.

Lähellä valintaa

Jos pitäisi nimetä maalivahti voittamaan yksittäinen tärkeä ottelu, olisi Andrei Vasilevski edelleen monen valinta. Viime kaudella voittavan maalivahdin maine otti kuitenkin ainakin pienen kolauksen vaisuissa pudotuspeleissä. Lisäksi venäläisellä menee pari kuukautta kauden alusta selkäleikkauksesta toipuessa.

Jake Oettinger pelasi viime kaudella ensimmäisen kautensa alusta loppuun selkeänä ykkösmaalivahtina. 24-vuotias amerikkalainen on vielä NHL-maalivahdiksi melko nuori ja hän saattaakin tulevaisuudessa olla top 5 -listan vakionimiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle