NHL:n top 5 -maalivahdit: Igor Šestjorkin on ykkönen, Juuse Saros on sementoinut paikkansa huipulla

NHL / Artikkeli
Igor Šestjorkin lähtee kauteen maalivahtien ykkösenä.
Kuva © Getty Images

1. Igor Šestjorkin, New York Rangers

Vaikka New York Rangersissa on muitakin tähtipelaajia, on Šestjorkin tärkein palanen joukkueen menestyksessä. Viime kaudella 26-vuotias venäläinen pelasti usein ottelutapahtumissa alakynteen joutuneen Rangersin ja johti nuoren joukkueen Itäisen konferenssin loppuotteluun asti.

Šestjorkinin viime kauden saavutuksia olivat muun muassa runkosarjan paras torjuntaprosentti, parhaan maalivahdin Vezina Trophy, ykkössijat monissa edistyneissä tilastoissa ja pudotuspelien paras torjuntaprosentti vähintään kymmenen ottelua pelanneista. Kaudesta ei siis henkilökohtaisten saavutusten osalta olisi voinut parempaa toivoa.

2. Andrei Vasilevski, Tampa Bay Lightning

Neljällä edelliskaudella kolmen Vezina-finalistin joukossa ollut ja kaudella 2018–2019 palkinnon voittanut Vasilevski sijoittui viime kaudella äänestyksessä "vasta" viidenneksi. Silti 28-vuotiaan venäläisen sivuuttaminen tämän listan ykkössijalta oli vaikeaa. Vezina Trophy jaetaan nimittäin runkosarjan perusteella, ja Vasilevski onkin usein parantanut jo valmiiksi korkealla tasolla olleita otteitaan pudotuspeleissä.

Vasilevski on johtanut Tampa Bay Lightningin Stanley Cupin loppuotteluun kolmena peräkkäisenä keväänä ja juhlinut mestaruutta vuosina 2020 ja 2021. Vezinan ja Stanley Cup -voittojen lisäksi palkintokaapissa on myös pudotuspelien arvokkaimmalle pelaajalle jaettu Conn Smythe Trophy kesältä 2021.

3. Connor Hellebuyck, Winnipeg Jets

Hellebuyck on sarjan nykyisistä kärkimaalivahdeista ollut Vasilevskin ohella huipulla pisimpään ja se on usein tuulisella pelipaikalla arvostettava suoritus. Parin vuoden takaisen Vezina-voittajan perustilastot ovat ehkä voiton jälkeen hieman heikentyneet, mutta torjuntaprosenteissa näkyy myös edessä pelaavan joukkueen vaikutus.

Maaliodottamaan suhteutettuna Hellebuyck on edelleen suoriutunut kuormittavasta Winnipeg Jetsin ykkösmaalivahdin roolista hyvin. Viime kaudella tilastoihin kertyi kaikista maalivahdeista toiseksi eniten runkosarjaotteluita, ja töitä oli eniten sekä laukauksilla että maaliodottamalla mitattuna. Jos mittariksi otetaan esimerkiksi edelliset kolme tai viisi kautta, ei yksikään maalivahti ole estänyt odottamaan nähden enemmän maaleja kuin 29-vuotias yhdysvaltalainen.

4. Juuse Saros, Nashville Predators

Viime kaudella ensimmäistä kertaa Vezina-finalistiksi äänestetty Saros aloittaa kolmannen kautensa Nashville Predatorsin selvänä ykkösmaalivahtina. Tasaisen varmasti kohti NHL:n huippua kivunnut 25-vuotias lähtee jatkamaan nousuaan tulevalla kaudella ja johdattamaan joukkuettaan takaisin pudotuspeleihin.

Saros pelasi viime vuonna kaikista maalivahdeista eniten otteluita ja torjui toiseksi eniten laukauksia ja maaliodottamaa. Kuormasta huolimatta torjuntaprosentti oli aiempien kausien tapaan mukavasti odottamaa parempi.

5. Ilja Sorokin, New York Islanders

Sorokin vei viime kaudella New York Islandersin ykkösmaalivahdin tittelin maanmieheltään Semjon Varlamovilta. Kausi oli menestys sekä perinteisillä että edistyneemmillä tilastoilla mitattuna, ja oikeastaan vain Šestjorkinin voi sanoa olleen selkeästi Sorokinia parempi viime kaudella. Nimi ei kuitenkaan vielä viime kaudella ollut ihan kaikkien huulilla ja kenties siksi Vezina-finalistipaikka jäi saamatta.

Tällä kaudella selvinnee, kykeneekö Sorokin vakiinnuttamaan paikkansa NHL:n huipulla ja kenties auttamaan Islandersin takaisin pudotuspeleihin. Jos tahti pysyy samana kuin viime kaudella, saattaa sijoitus tällä listalla olla vuoden päästä vielä korkeampi.

Lähellä valintaa: Jacob Markström, Frederik Andersen, Thatcher Demko, Darcy Kuemper

» Lähetä palautetta toimitukselle