NHL:n top 5 -keskushyökkääjät: Ylivertaisen McDavidin kärkisijaa ei horjuta mikään

NHL / Artikkeli
Connor McDavid on NHL:n paras pelaaja.
Kuva © Getty Images
Kolme kärkipelaajaa listalla ovat ylitse muiden, ja heidän jälkeensä on pieni väli seuraaviin. Connor McDavid on NHL:n paras keskushyökkääjä, jota lähimmäksi yltävät vain Sidney Crosby ja Nathan MacKinnon.

1) Connor McDavid, Edmonton Oilers

Valinta listan piikkipaikalle kohdistui pienen pohdiskelun jälkeen vuoden 2015 ykkösvaraukseen Connor McDavidiin. Vaikka Edmonton Oilers -supertähti ei ole onnistunut auttamaan joukkuettaan riittävästi pudotuspeleissä menestymisen kannalta, on McDavidin dynaamisuus ja uskomaton taito pelata jääkiekkoa niin kovalla tasolla, että valinta tämän listan kärkeen on loppujen lopuksi selvä.

Viime kaudella NHL-uransa ennätyspisteet 41+75=116 takonut Oilers-kippari on kaukalossa lähes täydellinen pelaaja.

Vasta 22-vuotias McDavid on jo kertaalleen pokannut NHL:n arvokkaimman pelaajan palkinnon Hart Memorial Trophyn, ja hänelle on jo muodostunut pelikäsitys, jolla hän aavistaa maalipaikat jo ennen niiden syntymistä.

Kanadalainen on varustettu myös koko sarjan nopeimmalla ja dynaamisimmalla luistelulla sekä salamannopeilla käsillä.

Nuorukaisen hurjat tehopistemäärät kertovat omaa tarinaansa siitä, kuinka hyvä maailman parhaaksi jääkiekkoilijaksi tituleerattu McDavid on hyökkäyspäässä, mutta hänen taitonsa eivät rajoitu pelkästään vastustajan kenttäpäätyyn.

McDavidin puolustusominaisuudet eivät saa tarpeeksi huomiota jääkiekkopiireissä. Supertähden luistelunopeus mahdollistaa nopean siirtymisen hyökkäyspäästä puolustuspäähän ja hyvän takakarvauksen, minkä lisäksi hän myös sijoittuu puolustuspäässä järjestään oikeisiin paikkoihin.

Kanadalaistähti ei ole NHL:n kokonaisvaltaisin sentteri, mutta hänen uskomattomat hyökkäyspään kykynsä antavat niin paljon anteeksi, että hänet on sijoitettava listan kärkeen.

2) Sidney Crosby, Pittsburgh Penguins

Valinta Sidney Crosbyn ja McDavidin välillä oli vaikea, mutta lopulta Crosby jäi nuolemaan näppejään.

Pittsburgh Penguins -supertähti, edelleen kokonaisvaltaisesti maailman paras jääkiekkoilija, on pelannut niin sanotusti tutkan alla viimeiset neljä kautta maanmiehensä kerätessä suurimmat otsikot.

Crosby on ylivertainen suhteessa kaikkiin NHL-pelaajiin siinä, miten hän tekee ketjukavereistaan parempia pelaajia: Chris Kunitz, Pascal DupuisJake Guentzel... Ja listaa voisi jatkaa loputtomiin. Kaikki edellä mainitut pelaajat ovat löytäneet uuden vaihteen pelistään, kun heidät on asetettu Crosbyn vierelle. Se ei ole sattumaa.

Kanadalaishyökkääjän maalivainu ja maalintekokyky on jotakin uskomatonta. Vuoden 2005 varaustilaisuuden ykkösvaraus tekee maaleja mistä hyvänsä: milloin miinuskulmasta, milloin ilmasta lyötynä.

Crosbylle tulee todella harvoin ohipelejä. Kaiken urallaan voittanut, viime kaudella tehot 35+65 summannut supertähti ei enää pärjää McDavidille hyökkäyspäässä, mutta puolustuspelaamisessa Crosby on vielä omaa luokkaansa.

Crosby ajoittaa mailannostot, takakarvaukset ja syötönkatkot lähes poikkeuksetta oikein. Crosby tekee myös todella viisaita päätöksiä molemmissa kenttäpäädyissä.

Crosby on joukkuepelaaja isolla J:llä.

3) Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche

Vuoden 2013 ykkösvaraus Nathan MacKinnon oli viime kaudella todella kovassa iskussa ja iskikin uransa ennätyspisteet 41+58. Kanadalainen ei vielä pystynyt rikkomaan maagista sadan tehopisteen rajaa, mutta sekin kausi koittaa vielä.

Oikealta puolelta ampuva tähti hurmaa hyökkäyspäässä eikä juuri vuoda omalla puolustusalueellakaan. MacKinnonilla on kaikki puhtaan maalintekijän ominaisuudet: Hänen laukauksensa on kova ja tarkka, laukaus lähtee todella nopeasti ja hän pystyy ampumaan suorasta luistelusta. Myös hänen pelinlukutaitonsa sekä sijoittumisensa ovat upealla tasolla, eikä hän kaihda maalineduspelaamista.

MacKinnon on NHL:n taitavimpia kiekonkäsittelijöitä, ellei taitavin. Hän on myös yksi monipuolisimmista maalintekijöistä. Tulevaisuudessa takuuvarma Art Ross Trophy -voittaja takoo ensi kaudella ilman loukkaantumisia yli 100 tehopistettä.

4) Patrice Bergeron, Boston Bruins

Urallaan kaiken voittanut, viime kaudella ennätyspisteensä 32+47 vain 65 ottelussa hurjastellut Patrice Bergeron on joukkueelleen yhtä korvaamaton palanen kuin muun muassa Tuukka Rask sekä Brad Marchand.

Vuonna 2003 toisella kierroksella varattu, MacKinnonin tapaan oikealta ampuva Bergeron, on NHL:n parhaita puolustavia hyökkääjiä. Tästä osoituksena on peräti neljä voitettua parhaan puolustavan hyökkääjän palkintoa, Selke Trophya.

Supertähti on kiistatta joka valmentajan unelmapelaaja: Bergeron on hyökkääjä, jonka voi laittaa yhtä hyvillä mielin runkosarja-avauksen ensimmäiseen aloitukseen kuin seitsemännen Stanley Cup -finaalin viimeiseen aloitukseen joukkueen ollessa takaa-ajajana.

Bergeronin aloitusprosentti on tasakentällisin ollut hänen koko uransa yli 50 − puolustavalle keskushyökkääjälle todella tärkeä lukema. Bruinsin pelillinen johtaja on pelaaja, joka on aina parhaimmillaan pudotuspeleissä.

5) Aleksander Barkov, Florida Panthers

Suomalaisväriä listalle tuova Aleksander Barkov ei saa tarpeeksi huomiota osakseen, sillä hän pelaa jääkiekkomittareilla katsottuna minimaalisella markkina-alueella Floridassa.

Barkovin kiekkoäly tekee supertähden pelaamisesta silmiä hivelevää katsottavaa. Tuntuu kuin Barkov ei osaisi tehdä virheitä ollessaan jäällä.

Barkov on loistava puolustussuuntaan ja myös tehokas hyökkäyssuuntaan − viime kaudella syntyneet ennätyspisteet 35+61 eivät olleet sattumaa.

Panthersin menestyshaaveet lepäävät Aleksander Barkovin harteilla.
Kuva © Getty Images

Barkovilla on myös todella hyvä jäähykuri, mistä osittain kielii viime kauden päätteeksi Barkoville ojennettu herrasmiespalkinto Lady Byng Memorial Trophy.

Tuon palkinnon saadakseen on pelaajan esitettävä hyvää urheiluhenkeä ja herrasmiesmäistä käytöstä korkean pelillisen tason ohella. Tehokas Barkov keräsi viime kaudella vain 8 jäähyminuuttia, joten kyseinen palkinto meni viime kauden osalta siis juuri oikealle henkilölle.

Barkov lukeutuu McKinnonin tapaan niihin pelaajiin, jotka ensi kaudella suurella varmuudella rikkovat urallaan ensimmäistä kertaa sadan tehopisteen rajan.

Lähellä listaa

Auston Matthews, Toronto Maple Leafs

Vuoden 2016 ykkösvaraus nousee tulevaisuudessa kyseiselle listalle. Joissain listauksissa maaliahne hyökkääjä varmasti jo onkin.

Matthewsin fysiikka riittää kamppailemaan sarjan isoimpiakin puolustajia vastaan. Toronton ykkösvarauksen luistelu on myös kiitettävällä tasolla. Matthews ei juurikaan häviä luistelukilpailuja vastustajille, mikä antaa selvää etua niin hyökkäys- kuin puolustuspeliinkin.

NHL:ssä 212 otteluun 205 tehopistettä takonut yhdysvaltalainen pystyy tasokkaaseen peliin lähes joka ilta nuoresta iästään huolimatta. Matthewsille harvoin sattuu ohi-iltoja.

Nuorukaisen tehopisteistä peräti 111 on maaleja.

John Tavares, Toronto Maple Leafs

Tavaresilla on loistavat hyökkäyspään ominaisuudet, ja hän löytää upealla tavalla ketjutoverinsa hyökkäysalueella.

Vuoden 2009 ykkösvarauksen kiekonkäsittely on silmiä hivelevää ja laukaus on todella laadukas NHL-tasollakin.

Tavares ei ole kaikkein sulavin luistelija, mutta häneltä on todella vaikea saada kiekkoa pois hänen päästessään vastustajan hyökkäysalueelle.

Mark Scheifele, Winnipeg Jets

Winnipeg Jetsiin vuonna 2011 ensimmäisellä kierroksella varattu kanadalainen on parantanut peliään vuosi vuodelta. Vaikka Winnipegissä kiehuu tällä hetkellä, se ei herkästi vaikuta Scheifelen otteisiin negatiivisesti.

Scheifele on pelaaja, joka jättää aina kaikkensa kentälle. Jets-tähden työmoraali on todella korkea.

Hyökkääjä on todella kokonaisvaltainen pelaaja, eikä vuoda millään pelin osa-alueella. Käsistään taitavan keskushyökkääjän pelaaminen on helponnäköistä sulavan luistelun ja hyvän pelikäsityksen vuoksi.

Kanadalaisella on myös puhuttua parempi laukaus. Scheifelella on mahdollisuus nousta ensi kaudella 40 maalin pelaajaksi.

Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Aho on todella viisas kahden suunnan pelaaja, jolla on loistavat kiekkovaistot. Aho ei tee kentällä yhtään huonoa ratkaisua. Nuorukainen on kentällä itse rauhallisuus.

Hyökkäyspäässä nerokas suomalainen on omimmillaan, ja Ahon syötöt löytävät lähes poikkeuksetta oman joukkuetoverin.

Fysiikka ja laukaus ovat kuitenkin ne seikat, joita suomalaisen on vielä kehitettävä.

» Lähetä palautetta toimitukselle