NHL:n top 5 -keskushyökkääjät: Aleksander Barkov on pelannut itsensä huipulle, mutta NHL:n dominoivimman pelaajan asema ykkösenä on järkähtämätön

NHL / Artikkeli
Tuoreen jatkosopimuksen tehnyt Aleksander Barkov johdattaa Panthersin kannujahtiin yhtenä sarjan parhaista pelaajista.
Kuva © Getty Images

1. Connor McDavid, Edmonton Oilers

Seitsemässä vuodessa McDavid on haalinut enemmän henkilökohtaisia meriittejä kuin kukaan osaa laskea, tehopisteistä puhumattakaan. Yksi aikakautensa − ja koko NHL:n historian − hallitsevimmista pelaajista ei ole osoittanut heikkenemisen merkkejä.

Tehokkuuden tasaisuus pitkällä aikavälillä on hämmästyttävää luettavaa. Viime kaudella Oilers-kapteeni suorastaan dominoi Kanadan divisioonaa, ja runkosarjan pistepörssin voitto tuli lopulta peräti 21 pisteen erolla seurakaveri Leon Draisaitliin.

2. Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche

Monissa ennakkoarvioissa MacKinnon nostettiin viime kauden Hart Trophy -ehdokkaiden joukkoon. Niin ei käynyt, mutta se kertoo pikemminkin McDavidin loisteliaisuudesta kuin MacKinnonin vaisuudesta. Avalanche-hyökkääjän suorittaminen oli kaikkea muuta kuin valjua, vaikka säkenöivät tehopistemerkinnät jäivät uupumaan.

MacKinnon muutti rooliaan aiempaa puolustavampaan ja kokonaisvaltaisempaan suuntaan, ja siitä huolimatta 48 ottelussa syntyivät erinomaiset tehot 20+45. Sillä irtosi runkosarjan pistepörssin kahdeksas sija. Pudotuspeleissä MacKinnon nosti profiiliaan siinä, missä McDavidin joukot kaatuivat jo ensimmäisellä kierroksella.

3. Auston Matthews, Toronto Maple Leafs

Matthews ei ole jäänyt yhdelläkään kaudella alle 30 maalin, vaikkei ole pelannut kokonaista kautta sitten tulokassesongin 2016–17.  Viime kaudella Matthews oli ainoa pelaaja, joka saavutti 40 maalin rajapyykin.

Supertähden hallinta verrattain heikkotasoisessa Kanadan divisioonassa oli ajoittain tyrmäävää. Ei ole epäilystäkään, etteikö Matthews kamppailisi parhaan maalintekijän Maurice Richard -pystistä myös tällä kaudella.

4. Aleksander Barkov, Florida Panthers

Tuskin kukaan toinen tämän listan pelaajista on joukkueelleen yhtä tärkeä kuin Barkov Florida Panthersille. Kolme vuotta C-kirjainta kantanut suomalainen kasaa paitsi pisteitä myös johtaa joukkuettaan esimerkillisen uhrautuvalla ja päättäväisellä pelaamisellaan.

Joka paikkaan ehtivä ja erilaisiin rooleihin sopeutuva Barkov tekee ympärillään olevasta kentällisestä osiensa summaa suuremman.

5. Brayden Point, Tampa Bay Lightning

Point on tehnyt vakaata ja nopeaa nousua pelipaikkansa eliittiin vuonna 2016 tapahtuneesta debyytistään lähtien. Point on kahtena viime kautena kantanut enenevissä määrin vastuuta Tampa Bay Lightningin mestaruusjoukkueissa ja etenkin pudotuspeleissä jälki on ollut komeaa.

Koko vuosikymmenen kattava sopimus myös takaa sen, että Lightning saa nauttia Pointin peliesityksistä vielä pitkään. Steven Stamkosin manttelinperijä joukkueen uutena johtajana on löytynyt.

Lähellä listaa: Leon Draisaitl, Sidney Crosby, Patrice Bergeron

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös