NHL:n suomalaispelaajien kausitodistukset: Barkov ja Rantanen nousivat supertähdiksi, Puljujärven ja Hongan urat umpikujassa

NHL / Artikkeli
Aleksander Barkov teki uuden Florida Panthersin yhden runkosarjakauden piste-ennätyksen 96 tehopisteellä.
Kuva © Getty Images
Aleksander Barkov ja Mikko Rantanen nousivat huippuotteillaan NHL:n supertähtien joukkoon. Jesse Puljujärven ja Julius Hongan urat omissa seuroissaan ovat puolestaan isoissa vaikeuksissa. Jatkoajan NHL-toimitus jakoi kaikille suomalaispelaajille todistukset asteikolla yhdestä viiteen.

MAALIVAHDIT

4,5
Tuukka Rask

Huikean loppukauden pelannut Rask jäi yhden voiton päähän Stanley Cup -mestaruudesta ja oli Boston Bruinsin paras pelaaja pudotuspeleissä. Suomalaisen torjuntaprosentti 93,4 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,02 olivat NHL:n parhaat vähintään yhdeksän pudotuspeliottelua pelanneista maalivahdeista.

Runkosarjassa Rask jakoi vastuun Bruinsin maalilla Jaroslav Halakin kanssa ja pelasi vähiten otteluita sitten työsulkukauden 2012-13. 32 vuotta kauden aikana täyttäneen suomalaisen torjuntaprosentti oli 91,2 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,48 runkosarjan 46 ottelussa.

4,0
Pekka Rinne

Rinteellä oli suomalaismaalivahdeista eniten voittoja (30), paras torjuntaprosentti (91,8) ja paras päästettyjen maalien keskiarvo (2,42) runkosarjassa. Pudotuspelit päättyivät kuitenkin Rinteen ja Nashville Predatorsin osalta pettymykseen, kun Dallas Stars oli parempi ensimmäisellä kierroksella.

Alkukaudesta Predatorsin GM David Poile teki Rinteen kanssa kahden vuoden ja arvoltaan kymmenen miljoonan dollarin jatkosopimuksen. 36-vuotias veteraani pelasi myös tähdistöottelussa ja nousi suomalaismaalivahtien kaikkien aikojen voittotilastossa ykköseksi ohi Miikka Kiprusoffin.

3,5
Mikko Koskinen

Kuuden KHL:ssä vietetyn kauden jälkeen Koskinen teki 30-vuotiaana loistavan paluun NHL:ään. Suomalaismaalivahti vei Edmonton Oilersin ykkösmaalivahdin paikan Cam Talbotilta käytännössä jo marraskuussa. Koskinen pelasi lopulta runkosarjassa 55 ottelua torjuntaprosentilla 90,6 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,93. Nollapelejä kaksimetriselle veräjänvartijalle kertyi neljä.

Koskisen asema Oilersissa vahvistui tammikuussa tehdyn kolmen vuoden ja arvoltaan 13,5 miljoonan dollarin jatkosopimuksen myötä. Talbot kaupattiin vielä helmikuussa Philadelphia Flyersiin ja Koskinen sai varamaalivahdikseen kokemattoman Anthony Stolarzin.

On vain ajan kysymys, koska Saros tulee ottamaan Rinteen ykkösmaalivahdin paikan Predatorsin joukkueessa.

3,0
Juuse Saros

Saros pelasi 31 ottelua runkosarjassa kelpo torjuntaprosentilla 91,5 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,62. Kolme nollapeliä runkosarjassa torjuneen Saroksen tilastot eivät enää jääneet paljoakaan kokeneen Rinteen vastaavista.

Vaikka Saroksen vastuu Rinteen takana jäi vieläkin varsin pieneksi, on 24-vuotiaan maalivahdin ottelumäärä kuitenkin kasvanut Predatorsin maalilla jokaisella neljällä Pohjois-Amerikassa vietetyllä kaudella. On vain ajan kysymys, koska Saros tulee ottamaan Rinteen ykkösmaalivahdin paikan Predatorsin joukkueessa.

2,5
Antti Raanta

Kovin odotuksin kauteen lähteneen Arizona Coyotesin ykkösmaalivahti Raannan pelit loppuivat jo marraskuun lopulla leikkausta vaatineeseen loukkaantumiseen. Raanta ehti pelata vain 12 ottelua runkosarjassa torjuntaprosentilla 90,6 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,88.

Edelliskaudella kolmen vuoden ja lähes 13 miljoonan dollarin arvoisen sopimuksen Coyotesin kanssa tehnyt Raanta palasi joukkueensa harjoituksiin runkosarjan lopulla ja lienee täydessä iskussa seuraavan kauden alkaessa.

2,0
Joonas Korpisalo

Korpisalon vastuu Columbus Blue Jacketsin maalilla jäi varsin vähäiseksi venäläistähden Sergei Bobrovskin takana. Suomalaismaalivahti pelasi 27 runkosarjaottelua torjuntaprosentilla 89,7 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 3,32. Pudotuspeleissä Bobrovski pelasi kaikki ottelut.

Blue Jacketsin maalivahtitilanne seuraavalle kaudelle on vielä täysin auki. 25-vuotias Korpisalo on ilman sopimusta ja Bobrovski tulee todennäköisesti tekemään vapaana agenttina sopimuksen jonkin muun joukkueen kuin Blue Jacketsin kanssa heti heinäkuun alussa.

1,5
Antti Niemi

Kokenut Niemi jäi lähes tyystin Carey Pricen varjoon kuluneella kaudella ja suomalaismaalivahdille kertyi vain 17 aloitettua ottelua Montreal Canadiensin maalinsuulla. Torjuntaprosentti 88,7 ja päästettyjen maalien keskiarvo 3,78 olivat 35-vuotiaan suomalaismaalivahdin huonoimmat kymmeneen viimeiseen kauteen.

Vuoden 2010 Stanley Cup -mestari teki kauden jälkeen sopimuksen Helsingin Jokereiden kanssa ja jatkaa näin uraansa KHL:ssä seuraavalla kaudella.

Tuukka Rask paransi otteitaan mitä pidemmälle kausi eteni ja jäi lopulta vain yhden voiton päähän Stanley Cup -mestaruudesta.
Kuva © Adam Glanzman

PUOLUSTAJAT

4,5
Miro Heiskanen

Heiskanen pelasi erinomaisen tulokaskauden Starsin takalinjoilla ja oli John Klingbergin jälkeen joukkueen toiseksi tehokkain puolustaja runkosarjassa 33 tehopisteellä. Suomalaisnuorukainen oli koko NHL:n tulokkaiden peliaikakuningas (23:07) ja eniten maaleja (12) tehnyt tulokaspuolustaja.

Pudotuspeleissä Heiskanen sai toiseksi eniten peliaikaa joukkueensa pelaajista ja 19-vuotiaasta suomalaisista tuli myös Stars-historian nuorin maalin pudotuspeleissä tehnyt puolustaja. San Josessa järjestetyssä tähdistöottelussa Heiskanen oli yksi neljästä suomalaispelaajasta.

4,0
Esa Lindell

Lindell vietti runkosarjassa Stars-pelaajista eniten aikaa jäällä, pelasi eniten vaihtoja ja blokkasi eniten laukauksia. Teksasilaisten luottopuolustaja merkkautti myös uudet yhden kauden ennätykset niin otteluissa (82), maaleissa (11), syötöissä (21) kuin tehopisteissä (32).

Lähes 27 minuuttia peliaikaa ottelua kohden pudotuspeleissä saanut 25-vuotias Lindell solmi kauden jälkeen kuuden vuoden ja 35 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen Starsin kanssa.

3,5
Markus Nutivaara

Eleettömän varmasti Blue Jacketsin alakerrassa pelannut Nutivaara sai 80 runkosarjaottelun aikana vain kolme kahden minuutin rangaistusta ja teki 21 (5+16) tehopistettä. Lähes täysin ilman yli- ja alivoimapeliaikaa jäänyt Nutivaara pelasi kauden lähinnä David Savardin pakkiparina.

Nutivaaran pudotuspelit päättyivät lyhyeen, kun Tampa Bay Lightningin tähtihyökkääjä Nikita Kutšerov taklasi suomalaista päähän ensimmäisen kierroksen toisessa ottelussa.

3,5
Rasmus Ristolainen

Ristolainen pelasi jo neljännen peräkkäisen yli 40 tehopisteen kautensa ja sai jääaikaa ottelua kohden lähes kolme minuuttia enemmän kuin seuraavaksi eniten pelannut Buffalo Sabresin pelaaja. Vuoden 2018 ykkösvaraus Rasmus Dahlin oli kuitenkin joukkueen tehokkain puolustaja ja pudotti kauden aikana Ristolaisen ajoittain kakkosylivoimaan.

Sabres jäi isoista odotuksista huolimatta jälleen pudotuspelien ulkopuolelle ja 24-vuotias suomalainen sai kyseenalaista kunniaa NHL:n huonoimmalla plusmiinus-lukemalla (-41). Ristolaisen sopimus rasittaa Sabresin palkkakattoa 5,4 miljoonan dollarin verran kaudessa ja jatkuu aina vuoteen 2022 asti.

3,0
Henri Jokiharju

Jokiharju oli vielä joulukuun alussa Chicago Blackhawksin kolmanneksi tehokkain puolustaja ja pelasi Duncan Keithin pakkiparina keskimäärin 21 minuuttia ottelua kohden. Valmentajan vaihtuessa Joe Quennevillestä nuoreen Jeremy Collitoniin väheni suomalaistulokkaan vastuu nopeasti, ja tammikuun lopulla Jokiharju joutui farmiin.

Jokiharju pelasi lopulta 38 ottelua Blackhawksin paidassa ja kasasi 12 tehopistettä. Toisen polven kiekkoilija voitti tammikuussa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuden sekä toukokuussa aikuisten maailmanmestaruuden.

Viimeisen ottelunsa Honka pelasi tammikuun puolivälissä ja istui Starsin kauden viimeiset 48 ottelua katsomossa pudotuspelit mukaan lukien.

3,0
Olli Määttä

Määttä pelasi tuttua uhrautuvaa peliä Pittsburgh Penguinsin takalinjoilla blokaten laukauksia ja raataen alivoimalla. Jyväskyläläislähtöisen kiekkoilijan kausi kääntyi kuitenkin alamäkeen helmikuun puolivälissä sattuneen loukkaantumisen seurauksena. Ylävartalovamman takia Määttä menetti 21 ottelua ja teki runkosarjassa lopulta vaatimattomat 14 (1+13) tehopistettä.

Penguinsin pudotuspelit loppuivat heti ensimmäisellä kierroksella, kun New York Islanders oli parempi suoraan neljässä ottelussa. Määttä pelasi vain sarjan ensimmäisessä ottelussa ja istui loput kolme katsomossa.

Kauden jälkeen Penguins kauppasi 24-vuotiaan Määtän Blackhawksiin ja sai vaihdossa Dominik Kahunin sekä viidennen kierroksen varausvuoron. Määtällä on Penguinsin kanssa vuonna 2016 tehtyä sopimusta jäljellä aina kauteen 2021−22 asti.

3,0
Sami Vatanen

Kesken edelliskauden New Jersey Devilsiin siirtynyt Vatanen oli joukkueensa puolustuksen johtohahmo ja pelasi lähes 22 minuuttia ottelua kohden. Tammikuun lopussa tulleen aivotärähdyksen jälkeen Vatanen kuitenkin pystyi pelaamaan vain kolmessa Devilsin runkosarjaottelussa.

28-vuotias jyväskyläläislähtöinen puolustaja pelasi lopulta 50 runkosarjaottelua ja teki NHL-uransa vaatimattomimmat tehopisteet (17), sitten työsulun lyhentämän kauden 2012-13.

2,5
Juuso Riikola

Viime kauden jälkeen KalPan riveistä ennakkoluulottomasti NHL:ään lähtenyt Riikola pysyi Penguinsin miehistössä lähes koko kauden ja joutui farmiin vasta aivan runkosarjan lopulla. 25-vuotias suomalaispuolustaja pelasi tulokaskaudellaan 37 NHL-ottelua ja teki viisi tehopistettä, joista kaksi oli maaleja.

Määtän pakkiparina paljon pelannut Riikola taklasi pienestä pelimäärästään huolimatta 86 kertaa ja sai myös vastuuta Penguinsin toisessa ylivoimakoostumuksessa. Riikola teki kesällä yksisuuntaisen, yhden vuoden ja 850 000 dollarin arvoisen jatkosopimuksen Penguinsin kanssa.

2,0
Sami Niku

Marraskuun alkupuolen jälkeen Niku vietti lähes koko lopun kauden Winnipeg Jetsin miehistössä muutamaa lyhyttä farmivisiittiä lukuunottamatta. 22-vuotias suomalainen joutui kuitenkin istumaan pitkiäkin jaksoja katsomossa ja NHL-otteluita kertyi lopulta vain 30.

Parhaimman jaksonsa Niku pelasi helmikuun puolivälin jälkeen, kun useampi Jetsin vakiopuolustaja oli loukkaantuneena. Keskimäärin vain noin 14 minuuttia ottelua kohden pelannut Niku teki runkosarjassa neljä tehopistettä.

2,0
Juuso Välimäki

Marraskuun lopulla tullut paha nilkkavamma pilasi Välimäen hyvin alkaneen tulokaskauden Calgary Flamesin alakerrassa. Vuoden alussa farmista pelituntumaa hakenut Välimäki palasi Flamesin pelaavaan kokoonpanoon runkosarjan lopulla ja pelasi lopulta 24 NHL-ottelua.

20-vuotias Välimäki pelasi Flamesin kaksi viimeistä pudotuspeliottelua Colorado Avalanchea vastaan hyvin ennakkoluulottomasti ja teki myös yhden tehopisteen.

1,5
Julius Honka

Starsin valmennusjohto ei nähnyt paljoa käyttöä Hongan palveluksille, ja suomalainen pelasi vain 29 ottelua runkosarjassa puolustajalle vaatimattomalla alle 14 minuutin peliajalla ottelua kohden. Viimeisen ottelunsa Honka pelasi tammikuun puolivälissä ja istui Starsin kauden viimeiset 48 ottelua katsomossa pudotuspelit mukaan lukien.

23-vuotiaan entisen ykköskierroksen varauksen sopimus Starsin kanssa loppui kuluneeseen kauteen, ja maisemanvaihdos saattaisikin tehdä hyvää Hongan uralle.

Miro Heiskanen (vas.) ja Esa Lindell (oik.) kuuluivat Dallas Starsin puolustuksen tukipilareihin kuluneella kaudella.
Kuva © Chase Agnello-Dean

HYÖKKÄÄJÄT

5,0
Aleksander Barkov

Ensimmäisen kauden Florida Panthersin kapteenina toiminut Barkov teki runkosarjassa peräti 96 (35+61) tehopistettä ja oli NHL:n pistepörssin kymmenes. Kautta aikojen ainoastaan Jari Kurri ja Teemu Selänne ovat suomalaispelaajista pystyneet Barkovia kovempaan pistesaldoon yhden runkosarjakauden aikana.

Barkov oli koko NHL:n toiseksi eniten kokonaispeliaikaa saanut hyökkääjä, toiseksi eniten aloituksia ottanut ja toiseksi eniten kiekonriistoja napannut pelaaja. 23-vuotiaan suomalaisen huippukaudesta huolimatta Panthers jäi ulos pudotuspeleistä kolmantena kautena peräkkäin.

4,5
Sebastian Aho

Sentterinä ensimmäistä kertaa Carolina Hurricanesissa pelannut Aho teki runkosarjassa 83 (30+53) tehopistettä ja oli joukkueensa paras pistemies sekä maalintekijä. Ahosta tuli kautta aikojen vasta kuudes suomalaispelaaja, joka on pystynyt rikkomaan 80 tehopisteen rajapyykin runkosarjassa.

Aina konferenssifinaaleihin jatkuneissa pudotuspeleissä Aho oli myös joukkueensa tehokkain pelaaja, kun 15 ottelussa syntyi 12 (5+7) tehopistettä. Ahon johtaman ykkösketjun muodostivat pitkälti tammikuussa hankittu Nino Niederreiter sekä joukkueen kapteeni Justin Williams.

4,5
Mikko Rantanen

Huippukauden pelannut Rantanen teki runkosarjan 74 ottelussa 87 (31+56) tehopistettä. Vielä jouluna NHL:n pistepörssiä johtanut suomalainen kärsi loppukaudesta loukkaantumisesta ja valmentaja Jared Bednarin peluuttamisesta. Rantasen pelipaikka löytyi loppukaudesta useasti Carl Söderbergin johtaman kakkosketjun laidalta.

Pudotuspeleissä 22-vuotias Rantanen teki 12 ottelussa 14 (6+8) tehopistettä ja oli Colorado Avalanchen tehokkain pelaaja. Rantasen pistekeskiarvo ottelua kohden oli NHL:n paras vähintään kahdeksan pudotuspeliottelua pelanneista pelaajista.

4,0
Teuvo Teräväinen

Teräväinen teki NHL-uransa kovimmat tehopisteet runkosarjassa, kun 82 ottelussa syntyi 76 (21+55) tehopistettä. 24-vuotias laitahyökkääjä oli Hurricanesin toiseksi paras pistemies Ahon jälkeen ja eniten syöttöjä saalistanut pelaaja.

Pudotuspeleissä Teräväinen oli Hurricanesin paras maalintekijä seitsemällä osumallaan ja kolmanneksi tehokkain pelaaja kymmenellä tehopisteellään. Tammikuun lopulla GM Don Waddell solmi Teräväisen kanssa viiden vuoden ja arvoltaan 27 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen.

Laineesta tuli Kurrin ohella vasta toinen suomalaispelaaja, joka on aloittanut NHL-uransa kolmella vähintään 30 maalin kaudella.

3,5
Kasperi Kapanen

Kapanen pelasi läpimurtokautensa Toronto Maple Leafsissä tehden runkosarjan 78 ottelussa 44 tehopistettä ja rikkoi 20 maalin rajapyykin ensimmäistä kertaa urallaan. Kapanen nostettiin kauden alussa Auston Matthewsin laidalle ja suomalainen piti pelipaikkansa Maple Leafsin kärkiketjuissa koko loppukauden.

Maple Leafsin kovatasoisista hyökkääjistä Kapanen oli neljänneksi tehokkain, vaikka suomalainen sai ylivoimapeliaikaa varsin säästeliäästi. Työteliäs 22-vuotias laitahyökkääjä pelasi alivoimalla keskimäärin yli puolitoista minuuttia ottelua kohden ja taklasi hyökkääjistä kolmanneksi eniten runkosarjassa.

3,5
Patrik Laine

Laineen kolmanteen kauteen mahtui uskomaton 18 maalia käsittänyt marraskuu, mutta myös pitkiä maalittomia jaksoja. Jetsin sisäisessä maalipörssissä Laineen tekemät 30 maalia runkosarjassa riittivät vasta kolmannelle sijalle Mark Scheifelen ja Kyle Connorin jälkeen.

21-vuotiaan Laineen maalit (30), tehopisteet (50), laukaisuprosentti (12,2) ja plusmiinus-lukema (-24) olivat suomalaisen kolmen Jets-kauden huonoimmat.

Laine teki kauden aikana NHL-uransa sadannen runkosarjamaalinsa ja saavutti kyseisen merkkipaalun historian neljänneksi nuorimpana pelaajana. Laineesta tuli Kurrin ohella vasta toinen suomalaispelaaja, joka on aloittanut NHL-uransa kolmella vähintään 30 maalin kaudella.

3,0
Mikael Granlund

Granlund pelasi vaisuimman runkosarjansa kolmeen vuoteen, kun 76 ottelussa syntyi 54 (16+38) tehopistettä. Siirtotakarajalla Minnesota Wild ja Predators tekivät vaihtokaupan, jossa Granlund siirtyi kantrikaupunkiin ja Kevin Fiala suuntasi toiseen suuntaan.

Predatorsissa Granlund pelasi runkosarjassa ja pudotuspeleissä yhteensä 22 ottelua ja teki vain seitsemän tehopistettä, joista kaksi ylivoimalla. 27-vuotias suomalainen pelasi Predatorsissa lähinnä Kyle Turrisin johtaman kakkosketjun laidalla ja ykkösylivoimassa.

3,0
Roope Hintz

Kauden alkupuoliskolla Hintz lähetettiin kahdesti farmiin, mutta loppupuoliskolla suomalainen pelasi kaikki Starsin ottelut. Helmikuun puolivälissä Starsin kärkiketjuihin noussut Hintz teki 58 runkosarjaottelussa 20 (9+11) tehopistettä. 22-vuotiaan hyökkääjän alkukauden 12 minuutin keskimääräinen peliaika ottelua kohden nousi loppukaudesta lähes 17 minuuttiin.

Pudotuspeleissä Hintz teki 13 ottelussa kahdeksan (5+3) tehopistettä ja oli joukkueensa paras maalintekijä yhdessä Aleksandr Radulovin kanssa. Starsin kakkosketjua Jamie Bennin ja Radulovin keskellä johtanut Hintz oli joukkueensa parhaimpia pelaajia kevään ratkaisuotteluissa.

3,0
Jesperi Kotkaniemi

Viime kesän varaustilaisuuden kolmantena pelaajana Canadiensiin varattu Kotkaniemi pelasi koko ensimmäisen kautensa NHL:ssä. Kotkaniemestä tuli kauden ensimmäisessä ottelussa Maple Leafsia vastaan ensimmäinen NHL:ssä pelannut 2000-luvulla syntynyt pelaaja. Canadiensin kolmatta hyökkäysketjua koko kauden johtanut Kotkaniemi teki 34 (11+23) tehopistettä 79 pelaamassaan ottelussa.

Hieman vajaat 14 minuuttia ottelua kohden pelannut 18-vuotias nuorukainen sai päävalmentaja Claude Julienilta myös ylivoimapeliaikaa koko kauden ajan. Ennakkoluulottomasti pelannut Kotkaniemi jakoi runsaasti taklauksia (66) ja blokkasi (41) joukkueen hyökkääjistä toiseksi eniten laukauksia.

Henrik Borgström (vas.) ja Jesperi Kotkaniemi (oik.) pelasivat molemmat tulokaskautensa NHL:ssä.
Kuva © Eliot J. Schechter
2,5
Joel Armia

Jets kauppasi Armian viime kesällä Canadiensiin ja isokokoinen laituri sai mahdollisuuden hyökkäysvoittoisempaan peliin Montrealissa. Armia teki kuitenkin vain 23 (13+10) tehopistettä runkosarjassa menettäen tosin 25 ottelua marraskuussa tulleen polvivamman takia.

Suurimman osan kaudesta vuoden 2011 ykköskierroksen varaus pelasi Canadiensin kolmannessa hyökkäysketjussa Kotkaniemen laidalla. 26-vuotiaan Armian sopimus Canadiensin kanssa oli vain yksivuotinen.

2,5
Henrik Borgström

Borgström nousi Panthersin kokoonpanoon joulukuun puolivälissä ja pelasi kahta ottelua lukuunottamatta kaikki floridalaisten loppukauden ottelut. NHL-otteluita 21-vuotiaalle suomalaiselle kertyi lopulta 50 ja tehopisteitä 18 (8+10).

Ensimmäisen kuukauden aikana Borgström pelasi paljon Mike Hoffmannin ja Frank Vatranon sentterinä, mutta Vincent Trocheckin toivuttua loukkaantumisestaan putosi suomalainen Panthersin pohjaketjuihin pienelle vastuulle.

2,5
Joonas Donskoi

Donskoi teki neljännellä kaudellaan San Jose Sharksissa oman henkilökohtaisen piste-ennätyksen, kun 80 ottelussa syntyi 37 (14+23) tehopistettä. Peliaikaa ottelua kohden Donskoi sai kuitenkin vain vajaat 13,5 minuuttia ja marraskuun jälkeen laitahyökkääjä putosi pois Sharksin ylivoimakoostumuksista.

Pudotuspelien toisen kierroksen sarjassa Avalanchea vastaan Donskoi teki ratkaisevassa seitsämännessä ottelussa voittomaalin. 27-vuotiaan suomalaisen sopimus Sharksin kanssa päättyi kuluneeseen kauteen.

2,5
Valtteri Filppula

Islandersiin viime kesänä kokemusta tuomaan hankittu Filppula johti saarelaisten kolmatta hyökkäysketjua lähes koko kauden ajan. Runkosarjassa Filppula pelasi 72 ottelua, teki 31 (17+14) tehopistettä ja sai joukkueen hyökkääjistä toiseksi eniten peliaikaa alivoimalla ottelua kohden.

35-vuotiaan veteraanin 2,8 miljoonan dollarin arvoinen sopimus Islandersin kanssa oli vain yhden kauden mittainen. Jatkaessaan NHL:ssä ja välttäessään suuremmat loukkaantumiset tulee Filppula rikkomaan tuhannen runkosarjaottelun rajapyykin ensi kaudella.

2,5
Mikko Koivu

Koivun kausi päättyi jo helmikuun alussa ja konkari joutui polvileikkaukseen. Wildin kapteeni ehti pelata 48 ottelua runkosarjassa saalistaen uransa pienimmät tehopisteet (29) sitten tulokaskauden.

Ajoittain Wildin kolmanteen hyökkäysketjuun tippuneen suomalaisveteraanin keskimääräinen peliaika ottelua kohden (18:18) jatkoi myös hiipumistaan kahden edelliskauden tapaan.

Pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt Wild kauppasi kauden aikana hyökkäyksestään pois Granlundin, Niederreiterin sekä Charlie Coylen jättäen paljon kysymysmerkkejä tulevaisuuteen. 36-vuotiaalla Koivulla on sopimusta jäljellä Wildin kanssa vielä tuleva kausi.

Lehkonen vietti kuitenkin pitkiä jaksoja ilman maaleja ja laukaisuprosentti 6,3 oli täyden kauden pelanneista Canadiensin hyökkääjistä huonoin.

2,5
Artturi Lehkonen

23-vuotias laitahyökkääjä teki 82 runkosarjaottelussa 31 (11+20) tehopistettä, mikä on suomalaisen ennätys kolmen Canadiens-kauden aikana. Lehkonen vietti kuitenkin pitkiä jaksoja ilman maaleja ja laukaisuprosentti 6,3 oli täyden kauden pelanneista Canadiensin hyökkääjistä huonoin.

Lehkonen pelasi alivoimalla joukkueen hyökkääjistä toiseksi eniten − yli kaksi minuuttia ottelua kohden − ja taklasi 120 kertaa. Piikkiössä syntyneen Lehkosen tulokassopimus päättyi kuluneeseen kauteen.

2,0
Markus Granlund

Granlund ei nauttinut Vancouver Canucksin päävalmentaja Travis Greenin luottamusta kauden aikana ja suomalaisen pelipaikka löytyi useasti pohjaketjuista. Granlund pelasi välillä sentterin paikkaa ja välillä taas laitaa. Tammikuun jälkeen Granlund seurasi viisi ottelua katsomon puolelta, kun ei mahtunut Canucksin pelaavaan kokoonpanoon.

Alivoimalla yli kaksi minuuttia ottelua kohden pelannut Granlund teki 74 runkosarjaottelussa 22 (12+10) tehopistettä. Kuluneesta kaudesta noin 1,5 miljoonaa dollaria tienanneella 26-vuotiaalla Granlundilla ei ole sopimusta seuraavasta kaudesta.

2,0
Leo Komarov

Filppulan laidalla Islandersin kolmannessa hyökkäysketjussa lähes koko kauden pelannut Komarov teki runkosarjassa 26 (6+20) tehopistettä ja jakoi 203 taklausta. Noin 14 minuutin keskimääräisellä peliajalla operoinut Komarov kuului myös joukkueensa vakiojäähyntappajiin.

32-vuotiaalla Komarovilla on viime kesänä Islandersin kanssa tehdystä 12 miljoonan dollarin arvoisesta sopimuksesta jäljellä vielä seuraavat kolme kautta.

2,0
Saku Mäenalanen

Mäenalanen nousi Hurricanesin kokoonpanoon vuodenvaihteen jälkeen ja pelasi lopulta runkosarjassa 33 ottelua ja pudotuspeleissä yhdeksän ottelua. Joukkueen pohjaketjuissa pienellä peliajalla pelannut suomalainen teki runkosarjassa kahdeksan (4+4) tehopistettä.

Kärpistä Pohjois-Amerikkaan lähteneen 25-vuotiaan Mäenalasen sopimus Hurricanesin kanssa oli vain yhden kauden mittainen. Isokoiselle, ahkerasti taklaavalle ja tulostakin tekemään pystyvälle Mäenalaselle on todennäköisesti kuitenkin käyttöä NHL:ssä jatkossakin.

1,5
Erik Haula

Haulan kausi päättyi jo marraskuun alussa Patrick Marleaun taklaukseen Torontossa. Leikkaushoitoa vaatineen polvivamman takia Vegas Golden Knightsin suomalaishyökkääjä ehti pelata kauden alussa vain 15 ottelua, joissa syntyi seitsemän (2+5) tehopistettä. Haula oli edelliskaudella tehnyt peräti 29 maalia ja 55 tehopistettä runkosarjassa.

Loukkaantumisen takia täysin piloille mennyt kausi tuli huonoon aikaan Haulalle, jonka sopimus Golden Knightsin kanssa loppuu kauden 2019−20 jälkeen. Vegasilaisten hyökkäys on Haulan loukkaantumisen jälkeen vahvistunut siirtotakarajalla hankitulla Mark Stonella. Haulan pelipaikka saattaa hyvinkin löytyä tulevalla kaudella Golden Knightsin pohjaketjuista.

1,5
Markus Hännikäinen

Hännikäinen pelasi neljännellä kaudellaan Pohjois-Amerikassa 44 ottelua Blue Jacketsin pohjaketjuissa pienellä peliajalla ja teki seitsemän (4+3) tehopistettä. Siirtotakarajan jälkeen Hännikäisellä oli vaikeuksia mahtua Blue Jacketsin pelaavaan kokoonpanoon ja otteluja kertyi loppukaudesta vain kaksi runkosarjassa sekä yksi pudotuspeleissä.

26-vuotiaan työteliään laitahyökkääjän sopimus Blue Jacketsin kanssa päättyi kuluneeseen kauteen.

1,5
Juho Lammikko

Lammikko nappasi hieman yllättäen alkukaudesta pelipaikan Panthersin alempien ketjujen sentterinä ja pelasi 40 ottelua runkosarjassa tehden kuusi tehopistettä. Trocheckin toivuttua loukkaantumisestaan tammikuussa lähetettiin Lammikko heti farmiin.

23-vuotiaan Lammikon sopimus Panthersin kanssa päättyi kuluneeseen kauteen. Lammikko kuului Suomen joukkueeseen mestaruuteen päättyneissä kevään MM-kisoissa Slovakiassa.

Jesse Puljujärvi on kolmen kauden aikana pelannut 139 ottelua Edmonton Oilersin paidassa ja tehnyt vain 37 (17+20) tehopistettä.
Kuva © Harry How
1,5
Jesse Puljujärvi

Puljujärven kolmaskin kausi Edmonton Oilersissa oli pettymys. Suomalaisen peliaika jäi vain noin 12 minuuttiin ottelua kohden ja pelipaikka löytyi useasti vain Oilersin pohjaketjuista. Otteluita NHL:n puolella kertyi 46 ja tehopisteitä vaatimattomat yhdeksän.

21-vuotiaan Puljujärven kausi päättyi helmikuussa loukkaantumiseen ja sitä seuranneeseen lonkkaleikkaukseen. Vuoden 2016 varaustilaisuudessa neljäntenä pelaajana varatun Puljujärven tulokassopimus päättyi kuluneeseen kauteen.

1,5
Miikka Salomäki

Tammikuun alussa taklaustilanteessa loukkaantunut Salomäki palasi Predatorsin pelaavaan kokoonpanoon vasta pudotuspeleissä, joissa suomalainen pelasi kaksi ottelua Stars-ottelusarjassa. Työteliäs laitahyökkääjä pelasi runkosarjassa 37 ottelua tehden seitsemän (3+4) tehopistettä.

Predatorsin santapaperiosastoon kuuluva Salomäki taklasi runkosarjassa 72 kertaa ja pelasi keskimäärin runsaat kymmenen minuuttia ottelua kohden.

1,5
Antti Suomela

Suomela aloitti kautensa Sharksin pelaavassa kokoonpanossa ja pelasi lopulta 27 NHL-ottelua tehden kahdeksan (3+5) tehopistettä. Sharksin alempien ketjujen keskushyökkääjänä pelanneen Suomelan peliaika jäi vaatimattomaan noin 11 minuuttiin ottelua kohden.

Joulukuun puolivälissä Suomela lähetettiin farmiin, jossa hyökkääjä teki 20 tehopistettä 47 AHL-ottelussa. Liigan pistepörssin edelliskaudella voittaneella Suomelalla ei ole sopimusta seuraavasta kaudesta.

1,0
Jori Lehterä

Philadelphia Flyersin neljännen hyökkäysketjun sentterinä pelanneen Lehterän vastuu jäi hyvin pieneksi kauden aikana. Joulukuun puolivälin jälkeen Lehterä pääsi Flyersin pelaavaan miehistöön vain kolmessa ottelussa, kunnes joutui helmikuun alussa siirtolistan kautta farmiin. Vain yhdeksän minuuttia ottelua kohden peliaikaa saanut Lehterä teki kolme tehopistettä 27 ottelussa Flyersin paidassa.

Lehterän St. Louis Bluesin kanssa vuonna 2015 solmittu kolmen vuoden ja arvoltaan 14 miljoonan dollarin sopimus päättyi kuluneeseen kauteen. Viiden Pohjois-Amerikassa vietetyn kauden jälkeen 31-vuotias Lehterä palaa KHL:ään, jossa edustaa ensi kaudella SKA Pietaria.

Arvioimatta jätettiin alle kymmenen ottelua kauden aikana pelanneet maalivahti Christopher Gibson, puolustaja Urho Vaakanainen ja hyökkääjät Kalle Kossila, Janne Kuokkanen, Aleksi Saarela, Eeli Tolvanen ja Kristian Vesalainen.

» Lähetä palautetta toimitukselle