NHL:n siirtotakarajan kysytyimmät puolustajat ja maalivahdit – kärkiosaaminen loistaa poissaolollaan, syvyyshankintojen merkitys korostuu

NHL / Artikkeli
David Savardin pitkä ura Blue Jacketsissa näyttää tulleen päätökseensä.
Kuva © Getty Images
NHL:n siirtotakarajan puolustajien ja maalivahtien markkinoilla ei ole tänä vuonna tarjolla pelipaikkojensa supertähtiä, mutta kuitenkin tasonsa osoittaneita pelaajia menestystä tavoittelevien joukkueiden syvyyshankinnoiksi.

NHL:n tämän kauden siirtotakaraja umpeutuu tulevana maanantaina Suomen aikaa kello 22. Jatkoajan NHL-toimituspäälliköt Riku Isokoski ja Markus Suhonen ottavat käsittelyyn markkinoiden kuumimmat nimet maalivahti- ja puolustusosastoilta.

David Savard, Columbus Blue Jackets

Puolustaja, sopimus päättyy tähän kauteen
Tämä kausi: 40 ottelua, 1+5=6

30-vuotias Savard on pelannut koko kymmenen kautta kestäneen NHL-uransa Blue Jacketsissa, mutta nyt maisemanvaihdos on erittäin todennäköinen. Tällä kaudella Savard on koko muun joukkueen tavoin pelannut alle tasonsa ja 40 ottelussa isokokoinen kanadalainen on tehnyt vaatimattomat tehot 1+6.

Raskastekoisena ja 30 vuoden ikävuoden rajan ylittäneenä Savardin parhaat päivät NHL:ssä ovat tilastojenkin valossa jo takanapäin. Kuitenkin luotettavana ja fyysisenä puolustajana Savardille on paljon kysyntää menestystä jahtaavien seurojen keskuudessa. Mahdollisia Savardia havittelevia seuroja ovat muun muassa Colorado Avalanche, Florida Panthers, Montréal Canadiens ja Winnipeg Jets.

Jonathan Bernier, Detroit Red Wings

Maalivahti, sopimus päättyy tähän kauteen
Tämä kausi: 18 ottelua, 91,0 %, 3,03 pmk

Aikoinaan kovan luokan maalivahtilupauksena pidetty Bernier ei ole aivan yltänyt urallaan odotusten tasolle, mutta on kuitenkin kelvollinen ja kokenut ykköstorjuja.

Tämän kauden tiiviin pelitahdin takia maalivahtiosaston leveys korostuu ja siksi menestystä tavoittelevien seurojen on tärkeää satsata myös hyvän tason kakkosmaalivahtiin. Red Wingsissä Bernier on joutunut venymään turhan paljon, mutta miehen tilastot tältä ja viime kaudelta ovat joukkueen heikon tason tuntien varsin hyvät.

Tämän kauden kärkiseuroista vahvistusta maalivahtiosastolleen kaipaisivat etenkin Colorado Avalanche ja Tampa Bay Lightning, joista ensimmäisen kakkosvahti Pavel Francouz on ollut koko kauden sivussa ja jälkimmäisen Curtis McElhinneyn taso ei tahdo enää riittää NHL:ään.

Jonathan Bernier on maalivahtimarkkinan halutuin pelaaja.
Kuva © Getty Images

Josh Manson, Anaheim Ducks

Puolustaja, sopimusta vuosi jäljellä
Tämä kausi: 14 ottelua, 1+2=3

Mansonin mahdollisesti hankkiva joukkue saa kontolleen vielä vuotta jäljellä olevan sopimuksen, joka kuluttaa palkkakatosta 4,1 miljoonaa dollaria. Viime kausien aikana uransa huipputasosta hieman taantunut puolustaja ei ole nyt kaikista houkuttelevin kohde, mutta alakertaan voisi olla tarjolla laatua suhteellisen halvalla.

Manson ei ole juhlinut tehopisteillä, mutta hän on ollut Ducks-puolustuksesta kokonaisvaltaisin ja tuonut joukkueelleen lisäarvoa muun muassa Cam Fowleria ja Kevin Shattenkirkiä enemmän. Puolustaja ei vahvistaisi hänet hankkivan joukkueen hyökkäyspelaamista vaan hänen ansionsa kiinnittyvät puolustusalueen pelaamisen jämäkkyyteen. Siinä Manson ei ole onnistunut viime kausien tasolla, mutta jos hän nostaa tasoaan, voi hän olla siirtotakarajan onnistuneimpia värväyksiä.

Mansonin palveluksista voisi hyötyä esimerkiksi Florida Panthers tai Boston Bruins.

David Rittich, Calgary Flames

Maalivahti, sopimus päättyy tähän kauteen
Tämä kausi: 15 ottelua, 90,4 %, 2,90 pmk

Rittich on tällä kaudella jäänyt Jacob Markströmin varjoon eivätkä tuloksetkaan ole puhuneet tšekkivahdin puolesta. Flamesin maalinsuu on toisaalta ollut tuulinen paikka, mikä ei ole tehnyt Rittichin työskentelyä helpoksi. Hän kuormittaa palkkakattoa 2,75 miljoonan dollarin edestä, joten tarjolla on edullinen vahvistus pudotuspelijoukkueen maalille.

Hän pelasi ennen tätä kautta kahdella kaudella vähintään 40 ottelussa, joten aivan noviisia hänet hankkiva joukkue ei saisi kontolleen. Maalivahtiapajille on pari merkittävää toimijaa, Avalanche ja Lightning, jotka oikealla hinnalla ottaisivat Rittichin mielellään. Lightning saisi parhaimmassa tapauksessa Andrei Vasilevskille edullisen aisaparin, joka torjuu jatkossa kauden aikana 20−30 ottelussa hyvällä tasolla.

Rittich, 28, on esimerkiksi Bernieriä, 32, neljä vuotta nuorempi, joten NHL:n keskitason tuntumaan yltäviä otteita voisi häneltä nähdä kollegaansa pidempään. Toisaalta Bernier on tällä kaudella torjunut Rittichiä selvästi paremmin heikossa Detroit Red Wingsissä. Stanley Cupia tavoittelevat joukkueet, olkaa siis huolellisia maalivahtihankinnoissanne.

Ryan Murray, New Jersey Devils

Puolustaja, sopimus päättyy tähän kauteen
Tämä kausi: 30 ottelua, 0+10=10

Seitsemän kautta Blue Jacketsia aiemmin edustanut Murray on saanut tällä kaudella Devilsin alakerrasta viidenneksi eniten peliaikaa. Kanadalaisen maalitili on vielä avaamatta, mutta hän on esiintynyt kauden aikana muuten edukseen. Murrayn puolustuspelaamisen jämäkkyys kompensoi laimeaa panosta hyökkäyspelaamisessa, ja hänelle voi pedata ajoittain paikkaa tarvittaessa jopa kärkinelikosta.

WAR-tilastossa Murray on peliaikaan suhteutettuna Devilsin puolustajista kärkipäässä, kun taas P.K. Subban, Will Butcher ja Damon Severson ovat häntäpäässä. Taakse on jäänyt hyviä päänahkoja, joten Murray olisi hyvä vahvistus monen joukkueen puolustukseen. Jos hänet pestaava joukkue onnistuisi solmimaan nykysopimusta (keskimäärin 4,6 miljoonaa dollaria kaudessa) halvemman sopimuksen, olisi syvyyshankinta todennäköisesti onnistunut.

Muita mahdollisia siirtyjiä: Brandon Montour, Dmitri Kulikov, Jason Demers, Alex Goligoski, Elvis Merzlikins, Marc Staal, Vince Dunn, Timothy Liljegren, Mattias Ekholm, Linus Ullmark, Devan Dubnyk

» Lähetä palautetta toimitukselle