NHL:n siirtotakaraja, Metropolien divisioona: Artemi Panarin on suurin tähti ja tavoitelluin pelaaja

NHL / Artikkeli
Panarinin jatko Blue Jacketsissa on epävarmaa.
Kuva © Getty Images

NHL:n siirtotakarajan lähestyessä pudotuspeleihin tähtäävät ja siellä menestymään pyrkivät joukkueet vahvistavat vielä rivejään. Jatkoaika loi katsauksen Metropolien divisioonassa pelaavista pelaajista, jotka saattavat vielä siirtyä joukkueesta toiseen.

Siirtoikkuna sulkeutuu 25. helmikuuta kello 22.00 Suomen aikaa.

Artemi Panarin ja Sergei BobrovskiColumbus Blue Jackets

Panarin on pelaajamarkkinoiden ylivoimaisesti kiinnostavin nimi. Tehokas venäläinen on ilmoittanut haluavansa kokeilla arvoaan vapaiden agenttien markkinoilla, joten mahdollisesti tarjolla olisi vain loppukauden laina, jonka hinta voi kuitenkin nousta todella korkealle. Äskettäin Panarin siirtyi myös Bobrovskin kanssa saman agentin alaisuuteen.

Bobrovski on samassa sopimustilanteessa kuin Panarin, mutta tämä kausi ei ole sujunut venäläismaalivahdilta sillä tasolla kuin kahdesti Vezina Trophyn voittaneelta torjujalta voi odottaa. Kokeneella torjujalla varmasti riittää ottajia sekä vapaiden agenttien markkinoilla että loppukauden lainapelaajaksi.

Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen on tiukan paikan edessä miettiessään, kannattaako joukkueen kärkihyökkääjä tai ykkösmaalivahti kaupata vai pitää mukana auttamassa pudotuspelikeväässä. 

Panarinin mahdollisiksi loppukauden kohteiksi on spekuloitu muun muassa Boston Bruinsia, Nashville Predatorsia ja Calgary Flamesia. Myös Florida Panthers ja New York Islanders ovat olleet mukana keskusteluissa, koska Panarin on ilmaissut halunsa asettua mahdollisesti New Yorkiin tai Floridaan.

Panthersin on jopa huhuttu tavoittelevan sekä Panarinia että Bobrovskia. Jonathan Huberdeau on noussut esille yhtenä mahdollisena palasena isossa kaupassa.

Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen on tiukan paikan edessä miettiessään, kannattaako joukkueen kärkihyökkääjä tai ykkösmaalivahti kaupata vai pitää mukana auttamassa pudotuspelikeväässä.

Wayne SimmondsPhiladelphia Flyers

Kokenut voimahyökkääjä pelaa Flyers-uransa vaisuinta kautta. Neljän viime kauden aikana kahdesti yli 30 maalia tehnyt Simmonds on tällä kaudella jäämässä 23 osumaan. Erinomaisena maalineduspelaajana tunnettu 30-vuotias kanadalainen jää tämän kauden jälkeen rajoittamattomaksi vapaaksi agentiksi.

Simmondsin sopimuksen vaikutus palkkakattoon on hieman alle neljä miljoonaa dollaria, joten Stanley Cupia metsästävälle joukkueella olisi tarjolla kokenut, edullinen ja parhaimmillaan todella tehokas hyökkääjä.

Eri asia on kuitenkin se, onko Flyers enää myymässä. Joukkue on vahvassa vireessä ja on noussut taistelemaan pudotuspelipaikasta. Tämän kauden otteilla Simmondsista saatava vastinekaan ei välttämättä olisi merkittävä.

Micheal FerlandCarolina Hurricanes

Calgary Flamesista kesällä hankittu räväkkä hyökkääjä on ollut monipuolinen ja käyttökelpoinen, mutta huhujen mukaan jatkosopimusneuvotteluissa ei olla lähelläkään yhteisymmärrystä. Viimeistään Nino Niederreiterin hankinta ja Jordan Martinookin jatkosopimus alleviivasivat, ettei Ferland välttämättä kuulu Hurricanesin tulevaisuuteen.

Huhuissa pyörii kuitenkin useampi Ferlandia laadukkaampi laitahyökkääjä, joten vapaaksi agentiksi kauden päätteeksi jäävästä voimahyökkääjästä ei todennäköisesti saa kaupassa isoa vastinetta.

Hurricanes-GM Don Waddellilla riittääkin mietittävää, päästääkö tehokkaan hyökkääjän kävelemään kesällä vapaiden agenttien markkinoille ilman korvausta, kun joukkue on vielä tiukasti kiinni pudotuspelitaistelussa.

Dougie Hamiltonia pidetään Hurricanes-puolustajista todennäköisimpänä siirtyjänä.
Kuva © Getty Images

Dougie HamiltonBrett Pesce ja Justin FaulkCarolina Hurricanes

Trevor van Riemsdykia lukuun ottamatta kaikki Hurricanesin oikealta laukovat puolustajat ovat liikkuneet kauppahuhuissa. Faulkin kauppaamisesta on huhuttu jo pari vuotta, ja Hamiltonin hankinnan jälkeen varakapteenin odotettiin vaihtavan seuraa.

Faulk on kuitenkin tällä kaudella saanut Jaccob Slavinin jälkeen eniten peliaikaa, vaikka on laukaisuhallinnalla mitattuna suoriutunut selvästi Hamiltonia heikommin. Myös Faulkin tehot ovat laskusuunnassa.

Hamilton on puolestaan tehottoman alkukauden jälkeen äitynyt oivaan vireeseen myös pisteillä laskettuna. Vammoista kärsinyt Pesce ei ole tällä kaudella pelannut parhaalla tasollaan, mutta 24-vuotias yhdysvaltalainen on tasapainoinen ja monipuolinen puolustaja.

Kukaan Hurricanesin kauppahuhuissa liikkuneista puolustajista ei olisi lyhytaikainen laina. Faulkin sopimus kestää kauden 2019-20 loppuun, Hamiltonilla on sopimus vielä kahdeksi kokonaiseksi kaudeksi ja Pescellä peräti viideksi.

Hurricanesilla on puolustuksessaan syvyyttä, ja lähivuosina odotetaan läpimurtoa NHL-tasolle Jake Beanilta ja Adam Foxilta. Hyökkäykseen ja erityisesti keskikaistalle joukkue kuitenkin kaipaa vahvistuksia. Jordan Staal on kenties lähiaikoina palaamassa kaukaloon, mutta huhujen mukaan Hurricanes etsii laadukasta kahden suunnan keskushyökkääjää.

Zuccarellosta on kasvanut yhdeksän vuoden aikana kannattajien suursuosikki, ja hänen kauppaamisensa on varmasti kova paikka myös pukukopin sisällä.

André BurakovskyWashington Capitals

24-vuotias ruotsalaishyökkääjä on eräs siirtotakarajan vaikeimmista kaupattavista. Taitopotentiaali on kiistämätön, mutta tehoja saadaan ulosmitattua Burakovskysta vain pätkittäin. Menossa olevasta kaudesta uhkaa tulla hänen NHL-uransa heikoin pistemielessä. Samaan hengenvetoon voi sanoa, että hänelle on erityisen paljon käyttöä, jos joku kärkiketjujen hyökkääjistä sattuu loukkaantumaan.

Kauppa-arvo on alhaalla, joten Capitalsin pitää sormet ristissä toivoa tehoputken sattuvan pudotuspelien alle ja pudotuspeleihin tai sitten jonkun joukkueen tarjoavan hänestä suolaista ylihintaa, josta ei voi kieltäytyä. Vastineista eniten Capitalsilla olisi käyttöä korvaavalle laiturille.

Mats Zuccarello, New York Rangers

Koko NHL-uransa New York Rangersin paidassa pelannut Norjan kaikkien aikojen jääkiekkoilija on yksi siirtoikkunan mielenkiintoisimmista pelaajista. Parhaimmillaan 61 pistettä kaudessa iskeneen Zuccarellon sopimus tulee päätökseensä kuluvan kauden jälkeen, ja norjalaishyökkääjälle riittää varmasti kysyntää usean joukkueen suunnalta.

Tasakentällisin Zuccarello ei kuulu aivan liigan eliittihyökkääjiin, mutta varsinkin ylivoimalla norjalaisen näppärät syötöt ovat kaunista katseltavaa.

Zuccarellosta on kasvanut yhdeksän vuoden aikana kannattajien suursuosikki, ja hänen kauppaamisensa on varmasti kova paikka myös pukukopin sisällä. Hyökkääjä on itse ottanut kantaa kauppahuhuihin varsin realistisella tavalla.

− Minun pitää olla varautunut kaikkeen tällaisessa tilanteessa. En voi kuitenkaan vaikuttaa joukkueen päätöksiin. Jos kauppa tapahtuu, se tapahtuu, Zuccarello kertoo NY Postin haastattelussa.

Kevin Hayes, New York Rangers

26-vuotias Hayes on ehdottomasti kiinnostavin Rangers-pelaaja tämän kevään siirtomarkkinoilla. Vahvan keskushyökkääjän nykyinen sopimus loppuu kuluvaan kauteen, eivätkä neuvottelut jatkosopimuksen suhteen ole edenneet odotetulla tavalla. Winnipeg Jets, Boston Bruins ja Colorado Avalanche ovat muun muassa joukkueita, jotka voisivat olla hyvinkin kiinnostuneita Hayesin palveluksista. Parhaalla kaudellaan 2016−17 Hayes iski 76 runkosarjaottelussa 49 pistettä.

Hayesin hintapyyntö lienee luokkaa ykköskierroksen varaus ja kaksi nuorta pelaajaa. Kovahko hinta vähentää mahdollisten ostajien määrää, mutta menestystä havittelevia joukkueita riittää silti kaupan tekoon. Ei olisi yllättävää, jos Hayes vaihtaisi maisemaa jo reilusti ennen siirtotakarajan sulkeutumista. Rangers haluaa jatkaa uudelleenrakennusprojektiaan ja Hayesin myynti on tärkeä osa tuota suunnitelmaa.

Hayes on siirtorajan tavoitelluimpia keskushyökkääjiä.
Kuva © Getty Images

Chris KreiderNew York Rangers

27-vuotiaan Kreiderin kauppaaminen olisi valtava yllätys. Nopean laitahyökkääjän sopimusta on jäljellä vielä vuosi, eikä Rangers ole aktiivisesti kauppaamassa häntä muualle. Kreider on tällä hetkellä neljän maalin päässä omasta yhden kauden maaliennätyksestään (28) ja 11 pisteen päässä omasta piste-ennätyksestään (53). Rangers-GM Jeff Gorton pitää puhelimensa auki Kreiderin suhteen, mutta todennäköiseltä kauppaaminen ei silti näytä.

Kreider on yhdessä Mika Zibanejadin kanssa tärkeä osa Rangersin uudelleenrakennusprojektia. Päävalmentaja David Quinn luottaa siihen, että Kreiderista on kehittymässä tasainen 30 maalin mies. 

Adam McQuaidNew York Rangers

Veteraanipuolustajille on aina kysyntää siirtorajalla, joten McQuaidin nimi kannattaa pitää mielessä. Lähes 500 NHL-ottelun kokemuksella pelaava McQuaid voitti Stanley Cupin Boston Bruinsin kanssa kaudella 2010−2011.

Viime kaudella Bruinsista Rangersiin kaupattu 32-vuotias puolustaja voi tarjota viimeisen palapelin palan joukkueelle, joka kaipaa kolmospariinsa kokenutta, pudotuspelimaailman tuntevaa puolustajaa.

Vladislav Namestnikov, New York Rangers

Namestnikov oli palanen kaupassa, jossa New York Rangers lähetti kapteeninsa Ryan McDonaghin Tampa Bay Lightningiin. Venäläishyökkääjän teholukemat ovat olleet Manhattanilla iso pettymys, vaikka hän pelaakin energisesti illasta toiseen. Rangersin seurajohdon on päätettävä, kuuluuko Namestnikov organisaation tulevaisuuden suunnitelmiin vai onko edessä kauppaaminen muualle. Selvästi laskeneet tehopisteet tekevät Namestnikovista hankalaa kauppatavaraa.

Lightningissa Namestnikov pelasi paljon Steven Stamkosin ja Nikita Kutšerovin rinnalla, ja kyseinen kaksikko vääristi hiukan Namestnikovin kykyä tuottaa pisteitä muiden hyökkääjien rinnalla.

Johanssonin pelikunto on kuitenkin pieni riski, mutta toisaalta alle viiden miljoonan dollarin palkkakattovaikutus tekee riskistä siedettävämmän.

Marcus Johansson, New Jersey Devils

Devils on jämähtänyt Itäisen konferenssin hännille ja kauas pudotuspelipaikasta, joten konkaripelaajien kauppaaminen on sekä todennäköistä että järkevää. Capitalsista kesällä 2017 hankittu Johansson on kahdella Devils-kaudellaan kärsinyt vammoista eikä ole noussut toivottuun lentoon.

28-vuotias ruotsalaishyökkääjä on kuitenkin tämän vuoden puolella kunnossa pysyessään osoittanut tehokkuutensa ja olevansa varteenotettava vaihtoehto tuomaan syvyyttä mestaruutta tavoittelevan joukkueen hyökkäykseen.

Johanssonin pelikunto on kuitenkin pieni riski, mutta toisaalta alle viiden miljoonan dollarin palkkakattovaikutus tekee riskistä siedettävämmän. Lisäksi Devilsillä on mahdollisuus pidättää osa palkasta.

Ben LovejoyNew Jersey Devils

Kokeneet, oikealta laukovat puolustajat ovat aina kovaa valuuttaa. Lovejoy on lisäksi Stanley Cup -voittaja Pittsburgh Penguinsin riveistä kolmen vuoden takaa. Pudotuspelejä yhdysvaltalainen on pelannut yhtä lukuun ottamatta jokaisella NHL-kaudellaan.

Pian 35 vuotta täyttävän Lovejoyn yhden kauden piste-ennätys on vain 18, joten ratkaisupelaajaa on turha odottaa. Isokokoinen konkari on kuitenkin käyttökelpoinen peruspakki kolmospariin. Päättyvä sopimuskin on edullinen, joten hinnan voisi ennakoida pysyvän maltillisena.

» Lähetä palautetta toimitukselle