NHL:n runkosarjan toisen puoliskon kiinnostavimmat joukkueet: Sabres pudotuspelijunan kintereillä, Bluesista tulossa kauden suurin floppi

NHL / Artikkeli
Carolina Hurricanesin pitäisi olla helposti pudotuspeleissä.
Kuva © Getty Images
NHL-kausi on runkosarjan osalta noin puolessa välissä. Osa joukkueista on jo käytännössä varmistanut paikkansa pudotuspeleissä tai pudotuspelien ulkopuolella. Väliin mahtuu vielä monta joukkuetta, ja kerromme, mitä joukkueita kannattaa seurata erityisen tarkasti runkosarjan toisella puoliskolla.

Tampa Bay Lighting, San Jose Sharks, Winnipeg Jets, Vegas Golden Knights ja Calgary Flames ovat viisi joukketta, jotka ovat lähes varmasti pudotuspeleissä. Näitä joukkueita on syytä seurata, jos haluaa nähdä mahtavaa kiekkoa, mutta niiden puolesta ei tarvitse jännittää pudotuspeleihin pääsyä. MoneyPuck antaa yhteenlasketun 92 prosentin todennäköisyyden sille, että kaikki nämä joukkueet nähdään pelaamassa vielä runkosarjan jälkeen.

MoneyPuck laskee todennäköisyytensä suorittamalla simulaation loppukauden peleistä 100 000 kertaa. Ottelut simuloidaan käyttäen mallia, joka laskee todennäköisyydet ennen kuin ne pelataan.

Ottawa Senators, Detroit Red Wings, Florida Panthers, Los Angeles Kings ja Chicago Blackhawks taas ovat viisi joukkuetta, joita tuskin näemme runkosarjan jälkeen. 89 prosentin yhteenlasketulla todennäköisyydellä kaikki viisi jäävät pudotuspelien ulkopuolelle. Nämä joukkueet tuskin ovat relevantteja loppukaudesta ainakaan kaukalon sisäpuolella.

Jäljelle jää 21 joukkuetta, joilla on tällä kaudella vielä hyvin erilaiset tiet edessään. Moni joukkue on lähellä edellä mainittuja viiden joukkueiden ryhmiä ja moni on mukana tasaisessa keskikastissa. Käymme läpi seitsemän joukkuetta, joiden runkosarjan jälkimmäinen puolisko kiinnostaa eniten.

Edmonton Oilers on ollut täysin Connor McDavidin varassa.
Edmonton Oilers on ollut täysin Connor McDavidin varassa.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Edmonton Oilers

Oilersin kausi on ollut monivaiheinen, jos ei muuta. Siihen on mahtunut valmentajavaihdos, avainpelaajien loukkaantumisia sekä kysymyksiä ykkösmaalivahdista. Kris Russell, Oilersin luottopuolustaja, oli sivussa lähes koko joulukuun, mikä näkyi harvinaisen selvästi joukkueen pelaamisessa. Joukkueen odotettu maalierotus romahti kristallinkirkkaasti NHL:n surkeimmaksi.

Oilers paransi peliään Ken Hitchcockin otettua ohjat valmentajan paikalla. Parannus ei kuitenkaan ole ollut tarpeeksi hyvä ja Oilers on vielä pudotuspelien ulkopuolella. Joukkue on 86 pisteen tahdissa, mikä olisi viime kaudella ollut yhdeksän pistettä vaille pudotuspelipaikasta.

Joukkueen maalivahtien torjuntaprosentti on ollut liigan 14. parasta tasaviisikoin, mikä on kymmenen sijan parannus viime kaudesta. Mikko Koskinen on ollut Cam Talbotia parempi, mutta saa nähdä, luottaako Oilers loppupeleissä viime kausina massiivisia ottelumääriä pelanneeseen Talbotiin vai suomalaiseen Koskiseen, joka tuli Edmontoniin yhden kauden villinä korttina.

Oilersin täytyy vielä parantaa peliään päästääkseen pudotuspeleihin. Paineet alkavat kasvaa: kukaan ei halua tulla tunnetuksi joukkueena, joka hukkasi sukupolvensa parhaan pelaajan Connor McDavidin parhaat vuodet.

Buffalo Sabres

Sabresin odotukset ovat kenties paisuneet tällä kaudella liiankin suuriksi. Joukkue on käsittämättömästi jo kahdeksan pisteen päästä viime kauden pistesaldostaan, kun se on pelannut hiukan yli puolet peleistään.

Sabres on tällä hetkellä kiinni pudotuspelipaikassa ja se aikoo tosissaan taistella siitä. Joukkue on pelannut kuitenkin yli odotusten, ja Sabresin odotettujen maalien erotus on ollut keskivertoa huonompaa sitten maagisen marraskuun. On hyvin mahdollista, että kova tahti hiipuu kohti Sabresin "oikeaa" tasoa, jolloin Jeff Skinnerin vedoista ei mene sisään 20 prosenttia ja Carter Huttonin ja Linus Ullmarkin tarjoama liigan kahdeksanneksi paras maalivahtipeli tippuu kohti liigan keskiarvoa.

Jos on Sabresin fani, kannattaa nauttia tästä kaudesta. Kaikki on tässä vaiheessa vain plussaa, kuten myös mahdolliset pudotuspelit. Buffalolaisilla on pari nuorta supertähden alkua Jack Eichelin ja Rasmus Dahlinin muodossa, ja heistä on loistava rakentaa mainiota tulevaisuutta.

Rasmus Ristolainen on päässyt nauttimaan helpotetusta roolistaan.
Rasmus Ristolainen on päässyt nauttimaan helpotetusta roolistaan.
Kuva © Getty Images

Dallas Stars

Stars ei ole paineettomassa tilassa kuten Sabres. Joukkueen tähtihyökkääjäkalusto alkaa olla vanha. Jamie Benniltä, 29, Aleksandr Radulovilta, 32, ja Jason Spezzalta, 32, odotetaan pitkää pudotuspelikevättä, jota heiltä ei vielä olla nähty.

Joukkueen tähdiltä sopii odottaa enemmän. Liigan pistepörssissä Tyler Seguin on 42:s, Radulov 61:s ja Benn 92:s. Kun monet NHL:n tähtipelaajat ovat nostaneet tasoaan tällä kaudella ainakin pisteiden valossa, samaa ei olla nähty Starsin huippukolmikolta.

Stars on tällä hetkellä kiinni pudotuspeleissä. Tämä ei ole tapahtunut aivan odotetulla tavalla, sillä Stars on saanut nauttia loistavasta maalivahtipelistä Ben Bishopilta ja Anton Hudobinilta. Yhden maalin otteluista Stars on voittanut kymmenen, hävinnyt viisi varsinaisella peliajalla ja neljä jatkoajalla. Tämä kertoo, että paljon huonommiltakin joukkueen asemat voisivat näyttää.

Ottelut Torjunta% (5v5) Pelastetut maalit yli keskiarvon (5v5)
Ben Bishop 27 92,25 +3,01
Anton Hudobin 19 93,35 +2,42

Keskeiset maalivahtitilastot kertovat, että Dallasissa on vaihteeksi oivallisesti pelaava maalivahtikaksikko. Stars on ollut pudotuspeleissä yhden kerran edellisen neljän vuoden aikana. Mikäli joukkueelta jäävät pudotuspelit sivu suun tänäkin vuonna, voidaan puhua jättiluokan farssista.

Carolina Hurricanes

Hurricanesin on ennustettu olevan musta hevonen ennen kauden alkua jo useamman vuoden ajan. Joukkue ei ole vieläkään lunastanut näitä lupauksia. Alkukausi näytti todella lupaavalta, sillä joukkue laukoi yli 40 kertaa ottelua kohden ja näytti pelaavan lupaavan nopeaa kiekkoa, jota on viime aikoina nähty Toronto Maple Leafsilta, Tampa Bay Lightningilta ja Calgary Flamesilta.

Hurricanesin pudotuspelimahdollisuudet ovat hilkulla. Todennäköisempää on jo, että pudotuspelit jäisivät joukkueelta taas väliin. Moni Hurricanesin tilasto näyttää todella positiiviselta. Odotettujen maalien erotus on liigan paras +21,67, Corsi-lukema liigan toiseksi paras 55,08% ja luotujen maalipaikkojen suhteellinen osuus on liigan paras, 55,26%. Tilasto, jolla loppupeleissä on väliä, eli pisteet, jättää tällä hetkellä Hurricanesin kuitenkin pudotuspelien ulkopuolelle.

Miksi Hurricanes on silti jäämässä pudotuspelien ulkopuolelle? Joukkueella on ollut huonoa onnea kiekon kanssa. Voi myös hyvin olla, että kaikki tilastot eivät vain vielä osaa kertoa koko totuutta. Sen ne osaavat kertoa, että Hurricanesin laukaisuprosentti tasaviisikoin on 6,32, joka on NHL:n toiseksi heikoin. Myöskään maalivahtiosastolta Hurricanes ei ole saanut suurempia apuja Curtis McElhinneyltä tai Petr Mrázekilta.

On erittäin mielenkiintoista nähdä, jatkuuko Hurricanesin tahti vai saako se jollakin tapaa käännettyä kelkkaansa ja liu'uttua pudotuspeleihin. Hurricanesin odotettujen maalien erotus 60 minuuttiin suhteutettuna on alla olevassa kuvassa. Tällä mittarilla Hurricanes on läpi kauden ollut vahva joukkue, mitä paikka sarjataulukossa ei kerro. 

Taulukko: Sean Tierney (@ChartingHockey), Data: corsica.hockey
Taulukko: Sean Tierney (@ChartingHockey), Data: corsica.hockey
Kuva © Sean Tierney

Montreal Canadiens

Canadiensin meno on ollut yllättävän raikasta. Usea pelaaja on väläyttänyt odotettua korkeampaa tasoa. Arizona Coyotesista saapunut Max Domi on yli 70 pisteen tahdissa, Tomas Tatar pelaa parasta kauttaan vuosiin ja 18-vuotias Jesperi Kotkaniemi on lunastanut paikkansa joukkueen kolmossentterinä. Joukkue on hioutunut yhteen hyvin ja valmentajan puikoissa Claude Julien on tehnyt erinomaista työtä.

Canadiens taistelee pudotuspelipaikasta ollen juuri sen ulkopuolella. MoneyPuck arvioi joukkueen pudotuspelipaikan mahdollisuuden olevan 76,9 prosenttia. Joukkue ei ole edes nauttinut erityisen hyvästä maalivahtipelistä, vaan se on yleisesti pelannut nopeatempoista ja toimivaa kiekkoa, jota on ollut ilo katsoa. Shea Weberin tultua kokoonpanoon 27.11. joukkue on napannut seitsemänneksi eniten pisteitä koko liigassa. Tällä tahdilla pudotuspelit odottavat.

Shea Weber tekee Canadiensista paljon paremman joukkueen ollessaan jäällä.
Shea Weber tekee Canadiensista paljon paremman joukkueen ollessaan jäällä.
Kuva © Getty Images

Columbus Blue Jackets

Blue Jackets on joukkue, jolle kauden tulos on tärkeä tulevaisuuden kannalta. Muun muassa Artemi Panarinin ja Sergei Bobrovskin jatko joukkueessa kauden jälkeen on epävarmaa. Jarmo Kekäläisellä on mielenkiintoiset paikat Blue Jacketsin joukkueen johdossa, ja hänen pitää pelata shakkinsa moitteettomasti, kun siirtotakaraja lähestyy.

Blue Jackets on pudotuspelipaikassa kiinni ja hyvässä 101 pisteen tahdissa. On hyvin harvinaista, että tällainen joukkue vaihtaisi tähtipelaajansa pois. Olisi fiasko, jos tässä tilanteessa vaihtaisi supertähtensä pois, mutta katastrofi olisi myös päästää nämä pelaajat kävelemään ilmaiseksi saamatta mitään takaisin.

Huolista piittaamatta ohiolaisjoukkue on pelannut kelvollisesti. Odotetuissa maaleissa Blue Jackets on yhdeksäntenä ja vaarallisissa maalipaikoissa kymmenentenä. Puolustajapari Zach WerenskiSeth Jones on ollut hyvä yhdistetyllä 54 pisteellään. Moitteettomasti Blue Jackets ei ole kuitenkaan pelannut. Esimerkiksi joukkueen ylivoima on liigan viidenneksi huonointa alle 15 prosentilla.

Ei olisi yllättävää, jos Blue Jackets ryntäisi pudotuspeleissä pitkällekin. Toisaalta yllättävää ei olisi myöskään, jos taso hiipuisi ja pudotuspelit jäisivät haaveeksi. Tänä keväänä kuitenkin selviää, miltä heidän lähitulevaisuutensa näyttää.

St. Louis Blues

Blues oli ennen kautta monen papereissa yksi varmoista pudotuspelijoukkueista. Se teki oivallisia siirtoja kesällä, kruununa Ryan O'Reillyn saaminen Sabresista. Tammikuun alussa Blues on löytänyt itsensä syvästä kuopasta seitsemän pistettä pudotuspelipaikasta jäljessä. MoneyPuck tarjoaa Bluesille vielä 31 prosentin mahdollisuuden pudotuspeleihin. On hyvä ottaa huomioon, että Blues on pelannut 45 peliä, kun muut Keskisen divisioonan joukkueet ovat pelanneet 46−48 ottelua.

Lähes mikään ei ole vielä mennyt nappiin joukkueella. Maalivahtipeli on liigan häntäpäässä, 91 prosentin torjuntaprosentti tasaviisikoin. Yli- ja alivoimapeli on liigan keskitasoa. O'Reilly on pelannut lähes piste per peli tahdilla ja on liigan 37. tehokkain pelaaja. Seuraava Bluesin pelaaja löytyy sijalta 86, joka on David Perron 34 pisteellään. Joukkueen ehdoton tähti, Vladimir Tarasenko, on vasta 108. sijalla 29 pisteellään.

Blues tarvitsee Tarasenkolta parempia otteita. Hän pelaa heikointa kauttaan sitten kauden 2013−14. Tarasenkon uran laukaisuprosentin keskiarvo ennen tätä kautta oli yli 13. Tällä kaudella hänen laukaisuprosenttinsa on 9,43. Tarasenkon vaikeudet kertovat tarinaa Bluesin hyökkäyksen ongelmista.

Tilastoista ei löydy Bluesille lohtua samalla tavalla kuin esimerkiksi Hurricanesilla. Blues on vasta NHL:n 30:s odotettujen tehtyjen maalien saralla tasaviisikoin. Toisaalta odotettujen päästettyjen maalien puolella Blues on liigan toinen. Paikkoja ei siis joukkueen peleissä tule puolin ja toisin.

Blues tarvitsee pienen ihmeen kauden toiselle puoliskolle. Sen pitää repiä hyökkäyksensä kappaleiksi ja keksiä se uudelleen. Blues on kaiken pahan lisäksi vaihtanut kesän ykkösvarauksensa Sabresille. Mikäli Bluesin varaus päätyy kymmenen ensimmäisen joukkoon, se voi päättää pitävänsä valintansa, mutta siinä tapauksessa joukkue joutuu vaihtamaan sen ensimmäisen kierroksen valintaan vuodelle 2020. Blues on NHL-kauden suurin pettymys, ellei se saa hyökkäystään toimimaan.

Tilastot: Moneypuck.com, The Athletic (piste-ennustukset), Corsica, Sean Tierney (Public Tableau)

» Lähetä palautetta toimitukselle