NHL:n pudotuspelien maalivahtiranking 2024: Saros on eliittiä, vaikka kausi ei ollut paras mahdollinen

NHL / Artikkeli
Juuse Saros on yksi NHL:n parhaista maalivahdeista.
Kuva © Tiia Mahkonen

Stanley Cupin voittaminen vaatii yleensä sopivan kuntokäyrän kärkenä "kuuman" maalivahdin. NHL-historiassa on esimerkkejä, joissa pudotuspelikevään suhteellisen lyhyet otannat ovat sattuneet maalivahdeille, joilla ei ole ollut allaan merkittäviä runkosarjasuorituksia, mutta pudotuspelien voimasuhteissa ja ennakoissa pidempään jatkuneelle eliittitasolle on silti syytä antaa lyhyitä otantoja suurempi painoarvo.

Jatkoaika analysoi kaikkien joukkueiden maalivahtitilanteet pudotuspelien alkaessa. Taulukoissa on lueteltu maalivahtien ottelut, maalivahtien kausisaldo suhteessa maaliodottamaan sekä saldo suhteessa maaliodottamaan jokaista 60 minuuttia kohti. Tilastoista on pudotettu vain yksittäisiä pelejä pelanneita tai muuten kokoonpanosta pois jätettäviä maalivahteja.

1. Jets: Hellebuyck oli kauden paras maalivahti

Pelit GSAx GSAx/60
Connor Hellebuyck 60 +39,35 +0,66
Laurent Brossoit 23 +17,82 +0,79

Pudotuspelien alkuasetelmissa paras maalivahti tulee Winnipegistä. Pitkään tasonsa osoittaneen Connor Hellebuyckin kausi oli erinomainen, ja hän ansaitsi vähintään keskustelua jopa koko sarjan parhaan pelaajan tittelistä. Myös kakkosvahti Laurent Brossoit pelasi hyvän kauden, mutta Jetsin menestys on "kerta kerrasta" kiinni Hellebuyckin onnistumisesta.

Peluutus: Vain hätätilanteessa minuutteja kakkosvahdille

2. Rangers: Kaikki kunnossa, peluutusta tuskin jaetaan runkosarjan tavoin

Pelit GSAx GSAx/60
Igor Šestjorkin 55 +17,36 +0,32
Jonathan Quick 27 +12,82 +0,49

New Yorkissa nähtiin jokseenkin yllättävä kausi maalivahtirintamalla, kun Jonathan Quick pelasi Igor Šestjorkinin tavoin kovalla tasolla, ja hänen tilastonsa ottelua kohden olivat kokonaisuutena jopa parempia. Tammi–maaliskuussa Šestjorkin pelasi "monsteritasolla". Pudotuspeleissä on vaikea uskoa Quickin pelaavan montakaan peliä. Venäläisen kausi ei ollut alusta loppuun Vezina-tasoa mutta hyvä, ja maalivahdeista Stanley Cup -taisto ei Rangersissa jää kiinni.

Peluutus: Runkosarjan perusteella Quickin pelivuorot eivät täysin yllättäisi, mutta Šestjorkin aloittanee mahdollisimman paljon. Ja valmennuksen kannattaisi luottaa nimenomaan venäläisen vireeseen.

3. Bruins: Pelaavan vahdin voi heittää kolikolla

Pelit GSAx GSAx/60
Jeremy Swayman 44 +22,79 +0,53
Linus Ullmark 41 +21,62 +0,54

Boston Bruinsilla on heittää kehiin tasainen, erinomainen maalivahtikaksikko, joka on suorittanut kaksi kautta peräkkäin runkosarjassa selkeästi yli odottaman. Runkosarjatulosten perusteella kyseessä on käytännössä identtinen kaksikko.

Erinomainen pelaaminen on osaltaan vaikuttanut myös siihen, että Bruins keräsi etenkin kuluneella kaudella pisteitä viisikoidensa perustasoa enemmän. Joukkue heikkeni, mutta maalivahtien taso säilyi reippaasti positiivisena. Tämä on myös merkittävä etu Toronto Maple Leafsia vastaan sarjassa, joissa muilla osa-alueella se ei pärjää yhtä hyvin.

Peluutus: Swayman on todennäköinen aloittaja, mutta Ullmarkiin riittää luottamusta, jos yhtään tarve on.

4. Panthers: Viime kevään toisintoa toivoessa

Pelit GSAx GSAx/60
Sergei Bobrovski 57 +15,72 +0,28
Anthony Stolarz 27 +21,7 +0,86

Parhaimmillaan supertasolla runkosarjoja pelannut Sergei Bobrovski on Panthersissa pelannut heikkojakin runkosarjoja, mutta venäläinen oli viime kaudella erinomaisessa iskussa pudotuspeleissä. Tämä antaa optimismia Panthersille nyt, kun myös runkosarja oli hyvä suoritus. Kakkosvahti Anthony Stolarz on rajallisilla pelimäärillä ollut erittäin hyvä vaihtoehto, mutta pudotuspeleissä peliaika jäänee hyvin pieneksi.

Peluutus: Stolarz on pelannut rajallisen roolinsa erinomaisesti ja numerossa jopa Bobrovskia paremmin, mutta ykkösratsu ja illasta toiseen aloittaja on venäläinen.

5. Islanders: Kovalla duolla uusi kärkiheppa, jolla Royn kanssa menneisyyttä

Pelit GSAx GSAx/60
Semjon Varlamov 28 +14,39 +0,54
Ilja Sorokin 56 +8,45 +0,15

Sorokin oli jopa NHL:n paras maalivahti edellisinä kausina, mutta se ei estänyt jonkinlaista vallanvaihtoa Patrick Royn astuttua ruoriin. Molemmat maalivahdit olivat kovassa kiekkosateessa läpi kauden, mikä alkoi näkyä etenkin Sorokinin tuloksissa. Joukkueen puolustuspeli parani huomattavasti valmentajanvaihdoksen jälkeen. Loppukeväästä Varlamov on ollut parempi ja myös hieman luotetumpi. Maalivahti on Roylle tuttu jo Avalanchen ajoilta.

Peluutus: Varlamovin loppukevät oli niin hyvä, ja Sorokinin heikompi, että Varlamov aloittanee maalissa. Kivikova vastustaja pitänee kuitenkin huolen siitä, että myös Sorokin todennäköisesti saa peliaikaa.

6. Predators: Sarokseen luotetaan kuin muuriin

Pelit GSAx GSAx/60
Juuse Saros 62 +7,51 +0,12
Kevin Lankinen 24 +5,56 +0,28

Suomen ykkösmaalivahti on Predatorsissa myös yksi maailman parhaista NHL-vahdeista. Juuse Saroksen oman uran mittarilla kulunut kausi oli laskua edellisen kauden yli 45 maalia odottaman torjutusta kärjestä, mutta nousujohteinen vaikean alkusyksyn jälkeen. On selvää, että Predators luottaa pudotuspeleissä mahdollisimman paljon Sarokseen, alusta loppuun.

Peluutus: Lankiselle tarjolla vain jämäminuutteja hyvästä kaudesta huolimatta.

7. Canucks: Demko kauden eliittiä, ja otteillaan matkalla kohti koko sarjan kärkeä

Pelit GSAx GSAx/60
Thatcher Demko 51 +25,83 +0,51
Casey DeSmith 29 +0,48 +0,02

Canucksin ykkösvahti Thatcher Demko ei ole kuulunut ihan kirkkaimman eliitin maalivahteihin urallaan, mutta on ollut enimmäkseen plusmerkkinen maalivahti. Kuluneen kauden aikana Demko oli Vezina-kandidaatti, mutta välissä kärsitty kuukauden poissaolo on pieni kysymysmerkki pudotuspeleihin lähdettäessä. Puhtaasti tämän kauden tilastojen perusteella Demkoa voisi tarjota ylemmäskin rankingissa. Casey DeSmith on kakkosmaalivahdiksi kohtalainen, mutta selkeästi Demkoa heikompi.

Peluutus: Mikäli Canucks aikoo menestyä, pelaa Demko alusta loppuun.

8. Hurricanes: Andersenin nykyvire veisi Stanley Cupiin

Pelit GSAx GSAx/60
Fredrik Andersen 16 +15,83 +1,04
Pjotr Kotšetkov 43 +7,27 +0,18
Spencer Martin 6 +1,03 +0,17
Antti Raanta 24 -7,89 -0,37

Jonkinlainen jokerikortti kevään mestaruustaistoon. Fredrik Andersenin terveyshuolet ovat hellittäneet, ja kauden pieni ottelurupeama on sujunut erinomaisesti. Sama vähien otteluiden syy rokottaa hieman odotuksia pudotuspeleihin, joissa Hurricanes on liigan suurin mestarisuosikki. Andersenilla on loistavia kausia menneisyydessään, mutta myös muita loukkaantumisia. Pjotr Kotšetkov kokosi itsensä vaikean alun jälkeen ja pelasi hyvän kauden. Antti Raanta (ei listoilla) oli kauden aikana heikko eikä kuulu enää seuran suunnitelmiin.

Peluutus: Andersen pelannee niin paljon kuin pystyy, mutta myös kakkosvahtiin voi luottaa.

9. Stars: Eliittivahdin huono kausi

Pelit GSAx GSAx/60
Jake Oettinger 54 +1,46 +0,03
Scott Wedgewood 32 -7,38 -0,25

Stars-maalivahtien tilanne on pudotuspeleihin lähtiessä kaksijakoinen. Jake Oettinger kuuluu liigan 1A- tai vähintään 1B-korin maalivahteihin useampien kausien otannalla, mutta kulunut runkosarja oli hänelle uran heikoin. Oettinger on kyennyt aiemmin nostamaan pudotuspeleihin tasoaan, ja sitä kaivattaisiin myös nyt, kun Stars on yksi sarjan suurimpia mestaruuskandidaatteja – jopa toiseksi tai kolmanneksi suurin Hurricanesin takana. Myös kakkosvahti Scott Wedgewoodin kausi oli heikko, kun pelejä kertyi normaalia enemmän Oettingerin takana.

Peluutus: Oettinger pelaa mahdollisimman paljon.

10. Lightning: Yllättääkö Vasilevski taas kaikki?

Pelit GSAx GSAx/60
Andrei Vasilevski 52 -1,24 -0,02
Jonas Johansson 26 -7,23 -0,29

Samankaltainen tilanne kuin Dallasissa. Andrei Vasilevski on ollut sarjan kiistämätöntä eliittiä etenkin pudotuspeleissä, ja kuuluisi useimmissa seuroissa ykkösvalinnaksi edelleen, mutta runkosarja oli heikko, mikä luo pientä epävarmuuden kuvaa pudotuspeleihin. Lightningin yllätystoiveet Panthersia vastaan lepäävät Vasilevskin täydellisen onnistumisen varassa.

Peluutus: Oliko siellä joku kakkosvahtikin?

11. Capitals: Yllätysjoukkueen ykkösvahdilla erinomainen kuntoajoitus

Pelit GSAx GSAx/60
Charlie Lindgren 50 +18,58 +0,39
Darcy Kuemper 33 -1,73 -0,06

Capitalsin ainoa vahva osa-alue on maalivahtipeli, jossa ykkösviittaa kantaa tällä hetkellä erinomaisen kauden pelannut Charlie Lindgren. Hän on eräs liigan kuumimmista maalivahdeista, mutta rajallinen historia ei nosta häntä vielä sarjan eliittiin. Capitalsin toiveet edes yksittäisten pelien voittamisesta lepäävät pitkälti Lindgrenin varassa. Kakkosvahti Darcy Kuemper on ollut laadukas maalivahti ja voittanut Stanley Cupin, mutta tämänhetkinen kunto on arvoitus heikon kauden päätteeksi.

Peluutus: Capitals aloittaa Lindgrenillä, mutta uskaltaa peluuttaa tarvittaessa myös Kuemperia.

12. Kings: Keskinkertaisten vahtien erinomainen kausi alla

Pelit GSAx GSAx/60
Cam Talbot 54 +15,01 +0,29
David Rittich 24 +18,04 +0,81

Viime kesänä maalivahtitilannettaan pohtinut Kings päätyi monien pettymykseksi Cam Talbotiin, mutta ratkaisu oli tilastojen valossa onnistunut. Tuloksena oli erinomainen kausi urallaan keskinkertaiselta maalivahdilta. Nyt Talbotin ja erittäin hyvän kakkosrupeaman pelanneen David Rittichin pitäisi pystyä parhaaseensa ja vähän sen yli, kun vastassa on supertulivoimainen Oilers. Se voi olla liikaa pyydetty.

Peluutus: Talbot aloittanee, mutta Rittichiä ei näillä luvuilla epäillä heittää kehiin, jos ykkösvahdin räpylään ei tartu kiekkoja.

13. Golden Knights: Vähän kokemusta, komea kannu viime keväältä – vieläkin epäilyttää

Pelit GSAx GSAx/60
Logan Thompson 46 +6,85 +0,16
Adin Hill 35 +7,79 +0,24

Syksyllä erinomaisesti torjunut Adin Hill näytti epäilijöilleen, jotka kauhistelivat Stanley Cupin lyhyen otannan huippuonnistumisen ansiosta läväytettyä jatkosopimusta. Kaksikolla on yhä rajallisesti urakokemusta, ja Hill oli loukkaantumisen takia kevätpuolella pois peleistä. Golden Knightsilla ei siis pitäisi olla hätää maalivahtiosaston suhteen, mutta samaan hengenvetoon pelituntuman arvoitus ja uran perustaso ovat syitä, joiden takia ei kannata odottaa liikaa.

Peluutus: Hill pelannee ykkösenä jos on kunnossa, mutta myös Thompson uskalletaan heittää "askiin", jos kiekko ei tartu.

14. Oilers: Skinnerin onnistumisella mestaruustaistossa

Pelit GSAx GSAx/60
Stuart Skinner 59 +13,07 +0,23
Calvin Pickard 23 +3,27 +0,15

Karmealla tavalla syksynsä aloittanut Oilers sai tulokset ja pelaamisen uomiinsa kauden edetessä. Pudotuspeleissä Oilers lukeutuu suurimpien suosikkien joukkoon. Stuart Skinnerin kausi oli lopulta oikein hyvä, ja myös Calvin Pickard pelasi positiivisesti. Viime vuoden pudotuspelien haparointi ja yhä rajallinen uran pituus pudottavat kuitenkin sijoitusta. Runkosarjataso riittäisi kyllä tulivoimaisessa joukkueessa vaikka Cup-taistoon.

Peluutus: Skinner pelaa niin kauan kuin taso kestää. 

15. Avalanche: Kandidaatti jumboksi, Annunen pelaa jos asioita menee pieleen

Pelit GSAx GSAx/60
Aleksandr Georgijev 63 -0,21 0,0
Justus Annunen 14 +13,37 +1,00

Rankingin heikoimpaan osastoon oli tarjolla kaksi joukkuetta. Jumbosijan Avalanche vältti sillä, että ykkösvahti Aleksandr Georgijevin maaliodottama jäi sentään plussan puolelle, ja Justus Annusen rajallisen pelimäärän otteet ovat olleet erinomaisia. Avalanchen maalivahtiosaston riittävyys on melkoinen kysymysmerkki, kun vastassa on liigan paras maalivahti Hellebuyck.

Peluutus: Georgijev aloittaa, mutta Annunen joutunee myös tuleen Jets-sarjan aikana. Ja jos niin käy, on Avalanche pelillisissä vaikeuksissa.

16. Leafs: Pudotuspelien heikoin maalivahtitilanne

Pelit GSAx GSAx/60
Ilja Samsonov 40 -5,75 -0,15
Joseph Woll 25 +8,57 +0,35
Martin Jones 22 +4,22 +0,22

Voi, voi. Ajoittain karmeasti pelannut Ilja Samsonov on todennäköisesti Leafsin aloittava vahti pudotuspeleissä, sillä kevät oli kokonaisuutena hänelle parempi. Ihan loppusuoralle mukaan mahtui myös heikkoja pelejä. Kovin kilpakumppani on Joseph Woll, joka pelasi ennen loukkaantumistaan mainiosti ja oli ottanut jo ykkösvahdin aseman. Palattuaan sairauslomalta kiekko ei tarttunut ihan alkukauden malliin.

Ei olisi ihan mahdotonta, että Woll aloittaisi pudotuspelit maalissa. Ei olisi myöskään ihan mahdotonta, että kaksikon kangerrellessa tai loukkaantuessa myös Martin Jones pistettäisiin pelaamaan. Ilman heikkoa maalivahtitilannetta Leafsin materiaali olisi mestaruushaastaja. Nyt se kamppailee tasaväkisesti Bruinsia, mutta ei idän eliitin Panthersia ja Hurricanesia vastaan.

Peluutus: Torontossa ollaan sormet ristissä sen suhteen, että yksi ja sama maalivahti pysyisi vakaana kevään ajan. Sitten jääkiekkoileva maailma heräsi...

» Lähetä palautetta toimitukselle