NHL:n pistepörssiä dominoivat tehonyrkit ja tutkaparit: Kaksi kokonaista hyökkäysketjua mahtuu 20 parhaan pistemiehen joukkoon

NHL / Artikkeli
Calgary Flamesin ykkösketju Johnny Gaudreau, Sean Monahan ja Elias Lindholm on NHL:n tehokkain kolmikko.
Kuva © Getty Images
Calgary Flamesin ja Colorado Avalanchen ykkösketjut mahtuvat NHL:n 20 parhaan pistemiehen joukkoon. Kyseisessä porukassa on lisäksi useita tehokkaita tutkapareja.

Connor McDavid on voittanut NHL:n pistepörssin kahdella viime kaudella ja on nytkin kärjen tuntumassa. Pistepörssin 20 parhaan joukossa on runsaasti ennestään tuttuja nimiä, mutta huomionarvoista on useiden ketjukavereiden ja jopa kokonaisten ketjujen esiintyminen pistepörssin kärkikahinoissa.

Esimerkiksi Colorado Avalanchen Nathan MacKinnon ja Mikko Rantanen pelasivat jo viime kaudella yli piste per peli -tahdissa, mutta tällä kaudella myös ketjun kolmas lenkki Avalanche-kapteeni Gabriel Landeskog on pistepörssin 20 parhaan joukossa sekä maalipörssin viidentenä.

Myös Calgary Flamesin koko ykkösketju − Johnny Gaudreau, Sean Monahan ja Elias Lindholm − mahtuu 17 parhaan pistemiehen joukkoon.

Flames on ainoa joukkue, jolla on neljä vähintään 20 maalia tehnyttä pelaajaa. Edellisen kerran vastaavaan suoritukseen ylsi 45 kierroksen jälkeen Buffalo Sabres kaudella 2006-07.

Lisäksi ykkösylivoimassa pelaava Matthew Tkachuk on Lindholmin kanssa tasapisteissä sijalla 15, ja joukkueen ykköspuolustaja Mark Giordano on San Jose Sharksin Brent Burnsin, Toronto Maple Leafsin Morgan Riellyn ja Ottawa Senatorsin Thomas Chabot'ohella neljäs puolustaja, joka on pelannut vähintään piste per peli -tahdilla.

Flames onkin ainoa joukkue, jolla on neljä vähintään 20 maalia tehnyttä pelaajaa. Edellisen kerran vastaavaan suoritukseen ylsi Buffalo Sabres kaudella 2006-07, jolloin Thomas Vanek, Chris Drury, Maksim Afinogenov ja Jason Pominville ylittivät 45 kierroksen jälkeen 20 osuman rajan.

Viime kauteen verrattuna Flames onkin petrannut suoritustaan melkoisesti. Viime kaudella pudotuspelien ulkopuolelle jäänyt joukkue on tällä hetkellä Läntisen konferenssin kärjessä ja on viimeistellyt kolmanneksi tehokkaimmin. Myös Flamesin ylivoimatehokkuus on NHL:n parhaimmistoa.

Nikita Kutšerov ja Brayden Point ovat pistepörssin kärkikymmenikössä, Tyler Johnson täydentää tehokkaan ja toimivan hyökkäysketjun.
Nikita Kutšerov ja Brayden Point ovat pistepörssin kärkikymmenikössä, Tyler Johnson täydentää tehokkaan ja toimivan hyökkäysketjun.
Kuva © Getty Images

Kokonaisten hyökkäysketjujen lisäksi useat tutkaparit ovat raivanneet paikkansa pistepörssin kärkipaikoille. Tampa Bay Lightningin Nikita Kutšerov ja Brayden Point ovat sijoilla 1 ja 6, lisäksi Lightning-kapteeni Steven Stamkos on pistepörssin sijalla 19.

Lightning, Flames ja AvalancheAvalanch sitten kauden 2007-08 ensimmäiset joukkueet, joilla on 45 pelatun kierroksen jälkeen vähintään kolme yli 50 tehopistettä kerännyttä pelaajaa. Tuolloin Ottawa Senatorsin trio Daniel Alfredsson-Dany Heatley-Jason Spezza ylsi vastaavaan tehoiluun.

Lisäksi Winnipeg Jetsin kapteeni Blake Wheeler on pistepörssissä yhdeksäntenä ja ykkössentteri Mark Scheifele on tasapisteissä kymmenentenä olevan Sidney Crosbyn kanssa.

20 parhaan pistemiehen joukossa on vielä tutkapari McDavid-Leon Draisaitl ja Pittsburgh Penguinsin tehokaksikko Crosby sekä Phil Kessel, jotka tosin pelaavat yhdessä enimmäkseen ylivoimalla. Penguinsin toinen tähtisentteri Jevgeni Malkin on lisäksi pisteen päässä pistepörssin 20. sijasta.

Kokonaisten hyökkäysketjujen lisäksi useat tutkaparit ovat raivanneet paikkansa pistepörssin kärkipaikoille.

Ilman seurakaveria 20 parhaan pistemiehen joukossa ovat vain Chicago Blackhawksin Patrick Kane, Toronto Maple Leafsin Mitch Marner, Boston Bruinsin David Pastrnak ja Sharks-puolustaja Burns.

Marnerin tutkapari John Tavares on Malkinin tavoin pisteen päässä 20 parhaan joukosta, lisäksi Maple Leafsin kohuttu vapaa agentti -hankinta on maalipörssin jaetulla kolmannella sijalla Lightningin Pointin kanssa.

Pastrnakin ketjukaveri Brad Marchand on pistepörssissä sijalla 29 vain kuusi pistettä tšekkilaituria perässä. Kane ja Burns sen sijaan ovat selvemmin joutuneet yksin vastaamaan joukkueidensa tehoista.

Kanella on lähes 20 pistettä enemmän kuin Blackhawksin toiseksi tehokkaimmalla pelaajalla Jonathan Toewsilla. Sharksin sisäisessä pistepörssissä ero on pienempi, mutta Burnsillä on kuitenkin enemmän syöttöpisteitä kuin seuraavaksi parhaalla pistemiehellä Logan Couturella kokonaistehoja.

Viime kaudella vastaavassa tilanteessa olivat Oilersin McDavid, New Jersey Devilsin Taylor Hall, Los Angeles Kingsin Anze Kopitar, Jets-kapteeni Wheeler, Bruinsin Brad Marchand, Flames-tähti Gaudreau ja Columbus Blue Jacketsin Artemi Panarin.

Seurakavereista 20 parhaan pistemiehen joukkoon ylsivät Philadelphia Flyersin Claude Giroux ja Jakub Voracek, Lightningin Kutšerov ja Stamkos, Penguinsin superkolmikko Malkin, Kessel ja Crosby, Avalanchen MacKinnon ja Rantanen, Washington Capitalsin venäläistähdet Aleksandr Ovetškin ja Jevgeni Kuznetsov ja New York Islandersin kärkisentterit Tavares sekä Mathew Barzal.

Mikko Rantanen ja Nathan MacKinnon mahtuvat pistepörssin viiden kärkeen, Gabriel Landeskog on sijalla 20.
Mikko Rantanen ja Nathan MacKinnon mahtuvat pistepörssin viiden kärkeen, Gabriel Landeskog on sijalla 20.
Kuva © Getty Images

Näistä Kutšerov-Stamkos ja MacKinnon-Rantanen olivat yksiselitteisimmät tutkaparit. Giroux ja Voracek sekä Ovetškin ja Kuznetsov pelasivat paljon myös eri ketjuissa − Malkin, Kessel ja Crosby puolestaan hajautettiin ajoittain jopa kolmeen eri ketjuun, ja Crosby ei tasaviisikoin pelannut juurikaan kahden muun tehomiehen kanssa.

Kaudella 2016-17 ilman joukkuekaveriaan 20 parhaan pistemiehen joukkoon ylsivät Capitalsin ykkössentteri Nicklas Bäckström, jopa pistepörssin kärkikymmenikköön selvinnyt tehopuolustaja Burns, St. Louis Bluesin Vladimir Tarasenko, Anaheim Ducksin Ryan Getzlaf, Dallas Starsin Tyler Seguin, Ottawa Senatorsin Erik Karlsson ja Toronto Maple Leafsin Auston Matthews.

Selvimpiä tutkapareja parhaiden pistemiesten joukossa olivat Oilersin McDavid ja Draisaitl, Blackhawksin Kane ja Panarin, Jetsin Scheifele ja Wheeler sekä Bruinsin Marchand ja Pastrnak. Lisäksi mukana olivat Penguinsin tuttu tehokolmikko sekä Lightning-tähdet Kutšerov ja Victor Hedman.

Tällä kaudella saa mennä pistepörssin sijalle 35 ennen kuin tulee vastaan ensimmäinen alle piste per peli -tahdilla pelannut pelaaja.

Viime kaudella juuri 20 parhaan pistemiehen kohdalla meni raja vähintään piste per peli -tahdilla pelanneista pelaajista, tosin loukkaantumisten vuoksi osan kaudesta menettäneet Matthews, Getzlaf ja Mark Stone ylsivät myös tehoilemaan yli piste per peli -tahdilla.

Toissa kaudella piste per peli -rajapyykkiin kykeni vielä harvempi. Tällä kaudella sen sijaan saa mennä pistepörssin sijalle 35 ennen kuin tulee vastaan ensimmäinen alle piste per peli -tahdilla pelannut pelaaja, Detroit Red Wingsin Dylan Larkin. Muutaman pelin vähemmän pelanneiden joukossa tosin on vielä joitakin yli piste per peli -tahtiin kyenneitä.

Tällä kaudella viimeistely onkin ollut kokonaisuutena kohdillaan. Esimerkiksi vähintään 20 maalia tehneitä tässä vaiheessa kautta on ollut viimeksi näin paljon kaudella 1996-97. Viime kaudella tässä vaiheessa pistepörssin 17 ensimmäistä pelaajaa oli pelannut vähintään piste per peli -tahdilla − jäljempänäkin pistepörssissä tosin oli vielä samaan tahtiin pystyneitä.

Juttua korjattu 14.1.2019 klo 12.32: Lisätty Avalanche Lightningin ja Flamesin lisäksi joukkueisiin, joilla on 45 kierroksen jälkeen kolme yli 50 tehopistettä kerännyttä pelaajaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle