NHL:n parhaimmat ja heikoimmat seurajohdot: Penguinsin ja Senatorsin iso ero

NHL / Artikkeli
Penguins on voittanut tämän kaksikon johdolla kaksi Stanley Cupia.
Kuva © Getty Images
Pelaajiston ohella Jatkoaika rankkaa ennen NHL-kauden alkua myös seurajohdot. Mukaan on huomioitu joukkueiden päävalmentajat sekä GM:t.

Palkkakattoaikana seurajohdon osaaminen on noussut entistä suurempaan rooliin, kun rikkaimmat organisaatiot eivät voi vain ostaa menestystä. On hyvä löytää oikeat henkilöt oikeille paikoille. Seuraavassa on tuotu viisi organisaatiota, joissa on onnistuttu, ja viisi, joissa tilanne on päinvastainen.

Parhaat

1. Pittsburgh Penguins

Vaikka viime kausi päättyikin pudotuspelien toiselle kierrokselle, edellisten kausien menestys takaa Pittsburgh Penguinsille kärkipaikan. Mestaruuden uusiminen on ollut viime vuosina vaikeaa, ja vain Penguins on onnistunut siinä tällä vuosituhannella. Sekä GM Jim Rutherford että päävalmentaja Mike Sullivan kuuluvat eliittijoukkoon kollegoidensa seurassa.

Toki voi sanoa, että on helppo menestyä kun joukkueessa on Sidney Crosbyn ja Jevgeni Malkinin tapainen sentterikaksikko, mutta samalla on hyvä muistaa, että Penguins pelasi välissä kuusi kautta ilman Stanley Cupia. Loukkaantumiset vaivasivat usein, mutta ongelmana oli myös kärjen takana ollut tyhjyys, mikä on parantunut viime vuosina Jake Guentzelin tapaisten pelaajien myötä.

2. Nashville Predators

David Poilesta tuli viime kaudella eniten voittoja NHL-GM:n roolissa kerännyt henkilö. Mittavasta urasta huolimatta todellinen kruunu eli Stanley Cupin voitto puuttuu 15 vuotta Washington Capitalsin ja 21 vuotta Nashville Predatorsin johdossa olleelta Poilelta.

Predators ei ole NHL:n varakkaimpia organisaatioita, mutta rahansa se on käyttänyt järkevästi, ja siitä Poile ansaitsee ison kunnian. Erityisesti joukkueen puolustuspää on tarjonnut kovia nimiä kautta seurahistorian. Nykyisinkin kärkinelikko on todella kova.

Päävalmentaja Peter Laviolette on johdattanut kolme joukkuetta Stanley Cupin finaaleihin ja Carolina Hurricanesin kanssa joukkue eteni päätyyn asti. Nyt alkamassa on viides kausi Predatorsin penkin takana ja odotukset ovat edelleen korkealla, kuuluuhan viime kaudella Presidents' Trophyn voittanut Predators edelleen kauden suurimpiin suosikkeihin.

3. Tampa Bay Lightning

Tampa Bay Lightningin GM vaihtui kauden kynnyksellä kun Steve Yzerman jätti tehtävänsä ja Julien BriseBois nousi vetovastuuseen. Vaikka siirto oli yllättävä, BriseBois oli ollut arvostetuimpia apureita, ja GM:n paikka jossain muualla olisi ollut todennäköinen lähivuosina, mikäli Yzerman olisi jatkanut Tampassa. Lightning on onnistunut pitämään tähtipelaajansa hyvin joukkueessa, ja organisaation farmijoukkue on yksi parhaiten toimivia.

Päävalmentaja Jon Cooperilta odotetaan jälleen menestystä. Jättipotti on ollut lähellä, mutta sitä ei ole vielä tullut, joten asema ei ole niin selkeä kuin Cooperin tasoisella valmentajalla olettaisi olevan.

4. Vegas Golden Knights

Vegas Golden Knights yllätti viime kaudella kaikki etenemällä ensimmäisellä NHL-kaudellaan aina Stanley Cupin finaaleihin asti. Sekä viime kauden parhaan valmentajan että GM:n palkinnot matkasivat organisaatioon. Gerard Gallantia pidettiin yleisesti parhaana vaihtoehtona päävalmentajaksi heti sen jälkeen, kun hänet oli potkaistu Florida Panthersista.

George McPheen valinta GM:ksi herätti enemmän ennakkoluuloja, mutta laajennusvaraustilaisuudessa hän onnistui täydellisesti. Erityistä kunniaa hän saa siitä, kuinka hän sai sopivia lisäpalasia valitsemalla pelaajia, joista muut seurat halusivat eroon. Viime kauteen tosin mahtui yksi selvästi epäonnistunutkin siirto, kun Tomas Tatarista maksettiin korkea hinta. Vain reilu puoli vuotta eteenpäin, ja Tatar olikin jo Montrealissa, kun Golden Knights hankki entisen Canadiens-kapteenin Max Paciorettyn.

5. Washington Capitals

Vaikka päävalmentaja onkin vaihtunut, on vaikea pitää viime kauden Stanley Cup -voittajaa pois listoilta. Joukkueen runko on pysynyt pitkään samana, ja Aleksandr Ovetškinin ja kumppaneiden unelma täyttyi viime kesänä. Myös Capitalsin johtotehtävissä on näkynyt jatkuvuus: sekä nykyinen GM Brian McLellan että päävalmentaja Todd Reirden olivat ennen pestejään edeltäjiensä apuna.

Toki NHL:ssä debytoiva päävalmentaja on tietyllä tapaa aina arvoituksellinen, mutta Reirdenillä on poikkeuksellisen hyvä kokemus kahden huippujoukkueen, Penguinsin ja Capitalsin apuvalmentajana. Joukkueiden etsiessä uusia valmentajia kilpailijoiden apuvalmentajat ovat usein haun kohteina, ja Reirdenille olisi varmasti ollut kysyntää muuallakin, mikäli Barry Trotz olisi jatkanut Capitalsin päävalmentajana. Reirdenin päävalmentajakokemus on toistaiseksi reilun vuoden mittainen AHL-joukkue Wilkes/Barre-Scranton Penguinsin riveissä.

Heikoimmat

1. Ottawa Senators

Ottawa Senatorsin romahdus yhdessä kaudessa konferenssifinalistista pohjasakkaan on huomattava. Parempaa ei ole ihan heti luvassa, sillä tulevan kesän ykkösvaraus matkaa Coloradoon Matt Duchene -kaupan vastineena. Senatorsilla oli mahdollisuus luopua viime kesänä nelosvuorostaan, mutta joukkue päätti pitää sen. Mikäli Senators "voittaa" jonkun varausarvonnoista, Coloradoon matkaa parempi vuoro.

Bryan Murray ehti siirtää GM:n tehtävät Pierre Dorionille reilu vuosi ennen kuolemaansa. Dorionin ratkaisut eivät ole olleet onnistuneimmasta päästä, vaikka joukkueen lupausosasto oli varsin hyvässä kunnossa. Jo ennen kuin Erik Karlsson ja Mike Hoffman kaupattiin, Senators ehti luopua Jonathan Dahlénista vaihdossa kokeneeseen Alex Burrowsiin. Vasta tulevat kaudet toki näyttävät, mitä Senators tuossa siirrossa menetti.

Marc Bergevinin asema ei ole helppo.
Kuva © Getty Images

2. Montreal Canadiens

Montreal Canadiens on perinteinen organisaatio, mutta kiekkomaailman laajentuessa se on menettänyt asemiaan. Yksi isoista ongelmista menestyksen tiellä ovat perinteet, jotka suorastaan velvoittavat joukkueella olevan valmentajan ja GM:n, jotka hallitsevat sekä ranskan että englannin kielen. Tämä rajoittaa merkittävästi vaihtoehtoja, mistä joukkue onkin kärsinyt.

Toista jaksoaan Canadiensia luotsaava päävalmentaja Claude Julien on toki meritoitunut, mutta GM:nä toimiva Marc Bergevin ei ole erityisemmin ollut tehtäviensä tasalla. Pari vuotta sitten hän kauppasi P.K. Subbanin vaihdossa neljä vuotta vanhempaan ja kokonaissopimukseltaan kalliimpaan Shea Weberiin. Weberin kohdalla riskit ovat realisoitumassa, sillä merkittävä osa tästä kaudesta menee ohi loukkaantumisen takia.

3. Florida Panthers

Florida Panthersin tilanne näytti vielä jokin aika sitten lupaavalta tulevaisuuden kannalta, mutta sitten tehtiin joukko isoja virheitä. GM Dale Tallon siirtyi ylempiarvoiseen tehtävään ja hänen tilalleen tuli Tom Rowe, joka ehti vuoden mittaisen jaksonsa aikana erottaa päävalmentaja Gerard Gallantin ja nostaa itsensä vetovastuuseen. Tallon palasi pikaisesti vanhaan pestiinsä, ja hänkin teki osin omistajien käskystä huonon siirron Vegas Golden Knightsin laajennusvaraustilaisuuden yhteydessä.

Entisen NHL-kovanaaman Bob Boughnerin ensimmäinen kausi ei tuonut vielä pudotuspelipaikkaa, joten häntäkään ei voi vielä valmentajien kirkkaimpaan kastiin sijoittaa. Uraa on kuitenkin takuuvarmasti jäljellä, ja tämä kausi on uusi mahdollisuus.

4. Arizona Coyotes

Arizona Coyotes eteni konferenssifinaaleihin vuonna 2012, mutta sen jälkeen joukkue on ollut NHL:n pohjalla. Pari vuotta sitten organisaatio tekikin rohkean ratkaisun, kun GM:ksi palkattiin tuolloin 26-vuotias John Chayka. Päävalmentajana Rick Tocchet korvasi vuotta myöhemmin kahdeksan vuotta seuraa valmentaneen Dave Tippettin.

Potentiaalia Coyotesissa on, mutta näytöt ovat toistaiseksi sen verran ohuet, että ainakin vielä kohtalona on päätyminen heikoimpien organisaatioiden listalla. On kuitenkin sanottava, että yleisön vähäisen kiinnostuksen myötä Arizona ei ole pelaajilla ensimmäisenä mielessä, kun tähtipelaajat miettivät uusia seurojaan vapaiden agenttien markkinoilla. Ehkä juuri siksi olikin hyvä ratkaisu, että juuri Coyotes palkkasi Chaykan, joka ajattelee GM:n työssä eri tavalla kuin monet vanhemmat seurajohtajat.

5. Carolina Hurricanes

Carolina Hurricanes on muutaman muun listalla olevan tapaan potentiaalinen joukkue, mutta organisaation puolella on nähtävissä sekavuutta. Joukkue vaihtoi omistajaa kuluneen vuoden aikana, kun Tom Dundon osti alkuvuodesta enemmistöosuuden Peter Karmanosilta.

Dundon haluaa olla mukana myös kiekkotoimintojen päätöksenteossa edeltäjäänsä ahkerammin ja hänen tulonsa jälkeen sekä GM että päävalmentaja ovat vaihtuneet. Don Waddell oli 11 vuotta Atlanta Thrashersin GM:n roolissa, mutta hän ei onnistunut nostamaan joukkuetta kuin kerran pudotuspeleihin lukuisista kärkivarauksista huolimatta. Rod Brind'Amour loi toki pelaajana komean uran, mutta hän on toiminut toistaiseksi vain apuvalmentajana eikä siinäkään työssä menestyksekkäässä joukkueessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle