NHL:n maalivahtimarkkinoiden hitit ja hudit: Jacob Markström ja Matt Murray saivat rahakkaat mutta ongelmalliset sopimukset

NHL / Artikkeli
Matt Murray pääsee tienesteille Ottawa Senatorsissa.
Kuva © Getty Images

NHL:n vapaiden agenttien markkinoiden ensimmäisenä päivänä maalivahdit olivat huomion keskipisteessä. Osoitetta vaihtoi useampi nimekäs veräjänvartija, joista Matt Murray ja Jacob Markström pääsevät tuoreiden sopimustensa myötä NHL-uransa toistaiseksi suurimmille tienesteille. Tässä artikkelissa Jatkoajan toimituspäällikkö Markus Suhonen antaa tuomionsa, olivatko nimekkäimmät sopimukset hittejä vai huteja.

Matt Murray, Ottawa Senators: 4 vuotta, 6,25 miljoonaa dollaria per kausi

Kunnia on katoavaista. Pittsburgh Penguins kauppasi aiemmin kaksinkertaisen Stanley Cup -voittajansa Senatorsiin päätyen ensi kauden ykkösvahdin valinnassaan Tristan Jarryyn. Senatorsissa Murraylle on pedattuna selvä ykköstorjujan rooli, koska konkarivahti Craig Anderson ei jatka seurassa. Organisaatio päättikin satsata paljon uuteen vastuunkantajaansa, sillä vaihtokaupassa annettujen varausvuoron ja hyökkääjälupaus Jonathan Grudenin lisäksi Murray sai roiman setelinipun käteensä.

26-vuotias Murray on sopimuksen päätyttyä 30-vuotias eli iän puolesta kanadalaisen taso lienee vielä kohtuullisella tasolla, vaikka hän onkin taantunut korkeintaan keskitason NHL-torjujaksi. Ongelma on enemmänkin sopimuksen arvossa. Molempina Penguinsin mestaruusvuosina Murray oli loistava ja lähenteli liigan kärkivahtien tasoa, mutta tasonlasku on ollut sen jälkeen huomattava.

On perusteltua nähdä, ettei Murray tarjoa koko sopimuskauden aikana saamalleen rahalle koko vastinetta. Edellisen kolmen kauden otannalla Murray sijoittuu tasaviisikoin vähintään 2 000 minuuttia pelanneesta 55 maalivahdista vasta 46:nneksi ehkäistyjen maalien odottamalla mitattuna.

Tuomio: Huti.

Jacob Markström, Calgary Flames: 6 vuotta, 6 miljoonaa dollaria per kausi

Tuolileikki vei Markströmin 36 miljoonan dollarin arvoisella sopimuksella Flamesiin, kun ruotsalaisen entinen seura Canucks paikkansa hänen aukkonsa meritoituneella Holtbylla. Flames sai haluamansa ykkösvahdin, joka kestää vertailua, mutta Markström on 30-vuotias, joten sopimuksen kestossa organisaatio ottaa suuren riskin. 

Markström on pelannut Canucksin ykkösvahtina kolme edellistä kautta, ja kuluneella kaudella hän hätyytteli jo liigan kärkivahtien tasoa. Ruotsalaisen kehitys NHL-joukkueen ykkösvahdiksi vei aikaa, mutta edellisen sopimuksen aikana Markström oli lopulta selvästi alipalkattu. Nyt hänen näkökulmastaan ruotsalainen sai ansaitsemansa tilin ja palkkion kovalle työlleen nousussa NHL:n huipulle.

Flamesin kannalta ongelma on siinä, että nyt ruotsalaisesta voi muutaman vuoden jälkeen tulla pitkällä sopimuksella kiinnitetty ylipalkattu maalivahti. Silloin sopimusta olisi jäljellä vielä kolmesta neljään vuotta. Tuolloin sopimuksen siirtäminen olisi vaikeaa, sillä ruotsalaisella on myös siirron estävä pykälä sopimuksessaan.

Tuomio: Huti.

Braden Holtby, Vancouver Canucks: 2 vuotta, 4,3 miljoonaa dollaria per kausi

Holtby on Canucksilta lyhyen aikavälin pestaus, sillä kanadalaisen hankinnalla organisaatio voi suojata tulevassa laajennusvaraustilaisuudessa tulevaisuuden ykköstorjujansa Thatcher Demkon. Vezina- ja Stanley Cup -voittaja Holtbyn pari viime vuotta ovat olleet hankalia eikä hän ole torjunut parhaalla tasollaan johdonmukaisesti.

Canucksin kannalta sopimuksessa ei ole sen keston eikä sen arvon kannalta riskiä, sillä organisaatio saa tasaisen maalivahtikaksikon ja voi satsata laajennusvaraustilaisuuden jälkeen Demkoon kunnolla. Sopimuksen arvo vastaa Holtbyn nykytasoa ja on jopa todennäköistä, että kanadalainen pelaa ensi kaudella sopimuksensa arvoa paremmin.

Tuomio: Hitti.

Braden Holtby korvaa Canucksissa Jacob Markströmin.
Kuva © Getty Images

Corey Crawford, New Jersey Devils: 2 vuotta, 3,9 miljoonaa dollaria per kausi

Chicago Blackhawks ei tarjonnut mestarivahdilleen jatkosopimusta vaan suuntasi katseensa lopullisesti tulevaisuuteen. Urallaan monista loukkaantumisista kärsineellä Crawfordilla on vielä annettavaa, ja Mackenzie Blackwoodin aisaparina kanadalaisen vastuu ei kohoa liian suureksi. Blackwood ei ole vielä sopimuksen alaisena ensi kaudelle, mutta 23-vuotias vahti on rajoitettuna vapaana agenttina Devilsin prioriteettilistan kärjessä.

Crawfordin sopimuksen kesto ja arvo kohtaavat, eikä Devils joudu pulittamaan 3,9 miljoonaa dollaria kaudessa pitkään, jos hänen tasonsa ei vastaakaan toivottua tasoa. Sopimus on myös kaupattavissa suhteellisen helposti. Nyt seuran maalivahtitilanne näyttää huomattavasti viime kausia tasapainoisemmalta. Enää Crawfordin on vain pysyttävä terveenä läpi kauden. Muuten hankinta kääntyisi hudiksi.

Tuomio: Hitti.

Cam Talbot, Minnesota Wild: 3 vuotta, 3,67 miljoonaa dollaria per kausi

GM Bill Guerin hankki 33-vuotiaan Talbotin Wildin uudeksi ykkösmaalivahdiksi. Hän toimii Alex Stalockin aisaparina, ja suomalainen Kaapo Kähkönen vielä rajoitettuna vapaana agenttina kärkkyy myös paikkaa taalajäiltä. Viime kaudella Talbot torjui hyvällä tasolla, ja pudotuspeleissä kanadalainen kohensi entisestään virettään. Mutta onko Talbot merkittävä parannus taantuneesta Devan Dubnykistä?

Vuosien 2015 ja 2017 välillä Talbot oli Edmonton Oilersissa erinomainen ja kiistatta yksi joukkueensa arvokkaimmista pelaajista. Sen jälkeen taso on laskenut huomattavasti ja kanadalainen on ollut hieman keskitasoa heikompi torjuja. Hän on Dubnykiä parempi, mutta esimerkiksi niin ikään vapaana ollut Thomas Greiss on ollut viimeisen kolmen vuoden aikajaksolla Talbotia parempi suorittaja.

Tätä taustaa vasten on myös perusteltua kyseenalaistaa sopimuksen kesto, vaikka sen arvo ei päätä huimaakaan. Se on suhteellisen kohtuullinen, mutta Talbot ei ole pitkään aikaan torjunut hyvällä tasolla selvässä ykköstorjujan roolissa. Kanadalaisen hankinta nimenomaan ykköstorjujaksi on sopimuksen suurin ongelmakohta, ja se kääntää sopimuksen hudiksi. 

Tuomio: Huti.

Anton Hudobin, Dallas Stars: 3 vuotta, 3,33 miljoonaa dollaria per kausi

Starsin Stanley Cup -finaaleihin torjunut Hudobin päätyi lopulta jatkosopimukseen, vaikka venäläinen väläyttelikin kokeilevansa, mitä vapailla markkinoilla olisi hänelle tarjottavanaan. Starsilla on nyt kiinnitettynä sekä Hudobin että Ben Bishop seuraavaksi kolmeksi kaudeksi yhteensä hieman yli kahdeksan miljoonan dollarin keskimääräisillä kausiansioilla.

Hudobinin sopimus on Starsin kannalta hyvä, vaikka sopimuksensa päätyttyä hän on jo 37-vuotias. Tähtipaidoilla on muutaman vuoden päästä käsissään iäkäs kaksikko, mutta 21-vuotiaan Jake Oettingerin tulo on odotettavissa, kun nuorukainen saa runsaasti aikaa kypsyä. Hudobinin pysyessä kakkosvahdin roolissa tasaisella vastuunjaolla venäläisen sopimus on nappisuoritus.

Viime vuodet ovat osoittaneet Hudobinin kykenevän myös torjumaan korkealla tasolla ykkösvahdin pelimäärällä − joskin toistaiseksi vain lyhyellä otannalla. Stars ei lähtenyt ylilyöntien linjalle ja Hudobin tiedosti lopulta parhaansa. Lopputulos oli molempien osapuolten kannalta toivottu.

Tuomio: Hitti.

Thomas Greiss, Detroit Red Wings: 2 vuotta, 3,6 miljoonaa dollaria per kausi

Greissilla on allaan kaksi erinomaista kautta New York Islandersissa kakkostorjujan roolissa, ja niin kauan kuin myös Red Wings näkee hänet samassa asemassa, on sopimus molemmille osapuolille kannattava. Kolmen edellisen kauden aikana saksalainen on ollut NHL:n keskitasoa parempi maalivahti, mikä on hyvä lähtökohta kahden vuoden sopimukselle, jonka päätteeksi osapuolet eivät todennäköisesti lyö uudestaan kättä päälle.

Jonathan Bernier ei tosin ole tasoltaan Greissiä parempi, joten voi olla, että saksalainen pelaa tasaisesta kaksikosta loppujen lopuksi enemmän. Hänellä ei ole NHL-uraltaan paljoakaan kokemusta kantavan torjujan roolista, joten sopimus ei ole täysin riskitön. Hitin ja hudin raja onkin Greissin tapauksessa suhteellisen häilyvä. Vuosi lisää sopimukseen, niin se olisi ollut jo nyt huti.

Tuomio: Hitti.

Henrik Lundqvist, Washington Capitals: 1 vuosi, 1,5 miljoonaa dollaria per kausi

Lundqvistin joutsenlaulu New York Rangersissa oli vääjäämätön, mutta sopimuksen viimeisen vuoden ulososto jätti "kuninkaan" aikakaudelle karvaan maun. Lundqvist pääsee kuitenkin tavoittelemaan uralleen kruunua Capitalsissa, mikä on kaikkinensa monelle outo yhdistelmä. Terveenä ollessaan venäläisvahti Ilja Samsonov kantaa joukkueen maalilla vastuun Lundqvistin torjuessa maltillisimmilla pelimäärillä.

Ruotsalainen on eittämättä yksi kaikkien aikojen parhaimmista maalivahdeista, tuli Stanley Cupia tai ei. Tätä taustaa vasten 1,5 miljoonan dollarin arvoinen sopimus on Capitals-johdolta mainio veto. Lisäksi kakkostorjujan rooliin 38-vuotias Lundqvist on lähtökohtaisesti enemmän kuin kykenevä. Yhden vuoden sopimus on helposti hallittava, jos ruotsalainen ei olekaan odotetulla tasollaan. Lundqvistin arvo kaukalon ulkopuolella on myös suuri. Jos ja kun Lundqvistin ura päättyy ensi kauden päätteeksi, on hänen game worn -paidoillaan rutkasti keräilyarvoa.

Tuomio: Hitti.

» Lähetä palautetta toimitukselle