NHL:n edellinen laajennusvaraustilaisuus käytiin neljä vuotta sitten – Golden Knights ryöväsi huippupelaajia, mutta useat varaukset jatkoivat saman tien matkaansa

NHL / Artikkeli
Marc-André Fleury palkittiin tänä vuonna NHL:n parhaana maalivahtina.
Kuva © Getty Images
NHL:n edellinen laajennusjoukkue Vegas Golden Knights onnistui varauksissaan mainiosti. Neljä vuotta varaustilaisuuden jälkeen on hyvä aika luoda katsaus silloisiin valintoihin.

NHL:n viimeisin laajennusvaraustilaisuus käytiin kesällä 2017, kun Vegas Golden Knights liittyi sarjaan 31. joukkueena. Tässä artikkelissa käydään läpi tuolloin tehdyt varaukset ja kuinka pelaajien urat ovat jatkuneet nykyhetkeen asti.

Jatkoaika kävi myös läpi laajennusvaraustilaisuuksien historiaa neljä vuotta sitten Golden Knightsin tilaisuuden alla.

NHL:n laajennusvaraukset 1967: Maalivahdit tähtiroolissa

NHL:n laajennusvaraukset 1970-1974: Islandersille maalivahti, Capitalsilla NHL-historian huonoin kausi

NHL:n laajennusvaraukset 1979: Vain yksi pelaaja kesti Oilersissa dynastiaan asti

NHL:n laajennusvaraukset 1991-93: Maalivahtikikkailua ja Panthersin hienot alkuvuodet

NHL:n laajennusvaraukset 1998-2000: Predators sai sopimuksilla Timosen ja Vokounin, Blue Jacketsin eurooppalaisvaraukset eivät toimineet

Maalivahdit

Calvin Pickard

Pickard kaupattiin nopeasti eteenpäin Toronto Maple Leafsiin kuudennen kierroksen varausoikeutta ja Tobias Lindbergiä vastaan. Aiemmin kuusi NHL-ottelua Lindberg pyöri pari vuotta AHL:ssä ennen paluutaan Ruotsiin, jossa hän on pelannut HockeyAllsvenskanissa. Varausoikeus käytettiin puolustaja Peter Diliberatoreen, joka päätti yliopistouransa kolmen vuoden jälkeen tänä keväänä ja debytoi AHL:ssä Henderson Silver Knightsin riveissä.

Jean-Francois Berube

Berube napattiin rajoittamattomana vapaana agenttina. Kylkiäisenä saatiin Jake Bischoff, joka on pelannut Golden Knightsissa neljä ottelua ja viettänyt muun ajan farmijoukkueessa. Lisäksi mukana kulkivat ensimmäisen ja toisen kierroksen varausoikeudet. Ykköskierroksen varaus käytettiin Erik Brännströmiin, joka kulkeutui Senatorsiin Golden Knightsin hankkiessa Mark Stonen. Kakkoskierroksen varaus vaihdettiin eteenpäin Red Wingsiin, kun Tomas Tatar käväisi Golden Knightsissa.

Marc-André Fleury

Fleurystä tuli nopeasti uuden joukkueen kasvot, ja hän olikin iso tekijä siinä, että Golden Knights eteni avauskaudellaan aina Stanley Cupin finaaleihin asti. Päättyneellä kaudella Fleury valittiin NHL:n parhaaksi maalivahdiksi, joten häntä on helppo pitää parhaana Golden Knightsin laajennusvaraustilaisuudessa ottamana pelaajana.

Puolustajat

Luca Sbisa

Sbisa pelasi Golden Knightsissa rajallisella vastuulla ensimmäisen kauden. Sen jälkeen hän siirtyi vapaana agenttina New York Islandersiin, ja on myöhemmin edustanut myös Winnipeg Jetsiä ja Nashville Predatorsia.

Jon Merrill

Merrill pysyi Golden Knightsissa kolme kautta pelaten 140 runkosarjaottelua. Aika tuli päätökseen Merrillin tehdessä vapaana agenttina sopimuksen Detroit Red Wingsin kanssa. Viime kauden Merrill päätti Montreal Canadiensissa, joten hän koki uransa toisen Stanley Cup -finaalitappion.

Brayden McNabb

McNabb on ollut Golden Knightsin runkopuolustajia laajennusvaraustilaisuudesta lähtien, ja näillä näkymin syksyllä alkaa viides kausi ritarijoukkueessa. Otteluita on kirjattu 269, mikä oikeuttaa seuratilaston kolmanteen sijaan.

Jason Garrison

Kokenut Garrison pelasi Golden Knightsin avauskaudella kahdeksan ottelua, loppuaika kului AHL:ssä. Sen jälkeen ura sisälsi vielä 17 ottelua Edmonton Oilersissa ja puolitoista kautta SHL:ssä. Viime kaudella Garrison ei pelannut missään, mutta hän ei ole toistaiseksi vielä ilmoittanut virallisesti uransa päättyneen. Siirron mukana kulkeutuivat myös kakkos- ja neloskierroksen varausvuorot sekä venäläinen Nikita Gusev. Kakkoskierroksen varaus kulkeutui Blue Jacketsiin, mikä käytettiin suomalaisillekin tuttuun Alexandre Texieriin. Neloskierroksen varaus Paul Cotter on Golden Knights -organisaatiossa, mutta toistaiseksi ammattilaisura on kulunut AHL:ssä.

Deryk Engelland

Las Vegasissa jo ennen varaustilaisuutta asunut Engelland pelasi Golden Knightsissa kolme kautta ennen uransa päättämistä. Engelland oli pelillisesti runkopuolustaja, mutta henkisenä johtajana hän oli tärkeä niin pukukopissa kuin seurayhteisössä.

Colin Miller

Miller ehti pelata Golden Knightsissa kaksi onnistunutta kautta. Seuran hakiessa palkkakattoonsa tilaa Miller tuli kuitenkin kaupatuksi Buffalo Sabresiin kesällä 2019, ja Miller onkin edelleen Sabresin listoilla.

Marc Methot

Methot oli tärkeässä roolissa Ottawa Senatorsissa joukkueen edetessä konferenssifinaaleihin keväällä 2017 tasapainottavana puolustajana. Golden Knights varasi hänet ja kauppasi tämän saman tien Dallas Starsiin. Ura kesti tämän jälkeen vain 45 ottelua ennen kuin polvivamma pakotti Methot'n lopettamaan. Starsista saapui juniorimaalivahti Dylan Ferguson, joka pelasi yhdessä NHL-ottelussakin Golden Knightsin maalivahtien loukkaantumissuman aikana. Pääosan ammattilaisurastaan Ferguson on pelannut ECHL:ssä.

David Schlemko

Schlemkon matka jatkui välittömästi Montreal Canadiensiin viidennen kierroksen varausoikeutta vastaan. Varaus käytettiin Golden Knightsin toistaiseksi ainoaan suomalaisvaraukseen, Marcus Kallionkieleen.

Griffin Reinhart

Entinen huippulupaus Reinhart sai vielä mahdollisuuden kolmannessa NHL-organisaatiossa, mutta ei pelannut Golden Knightsissa otteluakaan. Viimeiset kaksi kautta ovat kuluneet KHL:ssä Kunlun Red Starissa ja Saksassa Iserlohn Roostersissa.

Aleksei Jemelin

Jemelinin matka jatkui pian Nashville Predatorsiin, jossa hän pelasi NHL-uransa viimeisen kauden ennen paluuta KHL:ään. Vastapainoksi tuli Layton Ahaciin käytetty kolmannen kierroksen varausoikeus. Ahac debytoi AHL:ssä viime kaudella.

Clayton Stoner

Stoner itsessään oli Golden Knightsille turhake, sillä hän ei pelannut joukkueessa otteluakaan loukkaantumisen takia. Kylkeen tuli kuitenkin puolustajalupaus Shea Theodore, joka onkin noussut NHL:n parhaimpien puolustajien joukkoon. Kahdella edelliskaudella Theodore on ollut Norris Trophy -äänestyksen kuudes.

Shea Theodore on noussut Golden Knightsissa NHL-puolustajien eliittiin.
Kuva © Getty Images

Trevor van Riemsdyk

Golden Knights hankki monia puolustajia laajennusvaraustilaisuudessa vain kaupatakseen heidät eteenpäin. Näin kävi myös van Riemsdykin kohdalla, jonka suunnaksi tuli Carolina Hurricanes. Vaihdossa tulleen kakkoskierroksen vuoron Golden Knights käytti Jake Leschyshyniin, jolle on toistaiseksi kirjattu 103 AHL-ottelua.

Nate Schmidt

Schmidt nousi joukkueen tärkeimpiin puolustajiin, mistä oli merkkinä vuonna 2018 tehty kuuden vuoden jatkosopimus. Golden Knights halusi kuitenkin raivata palkkakattotilaa Alex Pietrangelon hankintaan, joten Schmidt kaupattiin Vancouver Canucksiin, kun sopimusta oli vielä viisi vuotta jäljellä.

Hyökkääjät

Teemu Pulkkinen

Pulkkinen ei onnistunut nappaamaan paikkaa NHL-tulokkaan riveistä, vaan kausi 2017–18 sujui tehokkaasti farmijoukkueessa. Tämän jälkeen hän jätti Pohjois-Amerikan kaukalot ja suuntasi KHL:ään, jossa tulevalla kaudella Traktor Tšeljabinsk on jo miehen neljäs seura.

William Carrier

Carrier on luonut uraa Golden Knightsin alemmissa ketjuissa, ja hän onkin joukkueen riveissä edelleen. Mukana kulkeutui myös kuudennen kierroksen varausvuoro, joka käytettiin maalivahti Jiri Pateraan. Patera pelasi viime kaudella AHL:ssä sekä lainalla kotimaassaan Tšekissä.

Cody Eakin

Eakin pelasi Golden Knightsissa kaksi ja puoli kautta tehden parhaimmillaan 40 tehopistettä. Tämän jälkeen hänet kaupattiin Winnipeg Jetsiin, ja päättyneellä kaudella Eakin pelasi Buffalo Sabresissa.

Tomas Nosek

Nosek oli pienoinen yllätysvalinta Golden Knightsilta kovempien nimien takaa, mutta hän on pelannut neljä kautta Golden Knightsin alaketjuissa. Sopimus on kuitenkin katkolla, joten on hyvin mahdollista, että tsekkihyökkääjän ura jatkuu jossain muussa NHL-joukkueessa tulevana syksynä.

Jonathan Marchessault ja Tomas Nosek ovat pysyneet Golden Knightsissa koko nelivuotisen NHL-taipaleen.
Kuva © Getty Images

Jonathan Marchessault

Marchessault jäi varsin yllättäen suojaamatta, ja Panthers antoi vielä mukana Reilly Smithin. Kaksikko on tehnyt huimaa jälkeä myös Golden Knightsin riveissä. Marchessault on seurahistorian paras pistemies, ja avauskaudella hän kirjautti 75 tehopistettä. Smith on pistepörssin kolmantena neljän kauden aikana tulleella 192 pisteellä. Smithin sopimus jatkuu vielä tulevan kauden, mutta Marchessaultilla jatko on sovittuna aina vuoteen 2024 asti. Kaikkiaan kaksikon siirto on yksi sellaisista, joista GM:t ovat varmasti ottaneet opiksi tämän vuoden suojauksia miettiessä.

Connor Brickley

Brickley piipahti vain hetken Golden Knightsin listoilla, sillä hän teki vapaana agenttina sopimuksen Florida Panthersin kanssa. Mukana Carolina Hurricanesista tuli Jack Duganiin käytetty viidennen kierroksen varausvuoro. Dugan pelasi tehokkaan tulokaskauden AHL:ssä viime kaudella.

Chris Thorburn

Myös Thorburn kävi Golden Knightsissa vain kääntymässä, sillä hän teki sopimuksen St. Louis Bluesin kanssa. Samassa vaihdettiin myös ykköskierroksen varausvuoroja, ja Golden Knights varasi Nick Suzukin, joka pelaa nykyään Montreal Canadiensissa. Suzukin oikeudet vaihtoivat seuraa, kun Golden Knights hankki Max Paciorettyn.

Pierre-Edouard Bellemare

Ranskalaishyökkääjä Bellemare ehti pelata Golden Knightsissa 15 ja 14 pisteen kaudet, ennen kuin hän siirtyi vapaana agenttina Colorado Avalanchen riveihin kesällä 2019.

James Neal

Neal oli etukäteen kovimpia Golden Knightsin laajennusvaraustilaisuudessa poimimia pelaajia. Hän pelasi joukkueessa yhden kauden ennen siirtoa Calgary Flamesiin vapaana agenttina. Seurahistoriaan Neal jää kuitenkin Golden Knightsin ensimmäisenä maalintekijänä.

Brendan Leipsic

Leipsic pelasi Golden Knightsissa vajaan kauden, ennen kuin tuli kaupatuksi Vancouver Canucksiin siirtotakarajalla 2018. Nykyään KHL:ssä pelaava Leipsic sai ikävämpää julkisuutta kommenteistaan sosiaalisessa mediassa.

David Perron

Perron pelasi hienon 66 pisteen kauden Golden Knightsissa, mutta seuraavana kesänä hän palasi jo toistamiseen St. Louis Bluesin riveihin, missä hän pelaa edelleen. Perron pääsi näin juhlimaan Stanley Cupia vuosi Golden Knightin paidassa koetun finaalitappion jälkeen.

Oscar Lindberg

Lindberg pelasi pienessä roolissa toista kautta Golden Knightsissa ennen kauppaa Ottawa Senatorsiin. NHL-ura tyrehtyi tuohon kauteen, ja nykyisin Lindberg edustaa Moskovan Dinamoa KHL:ssä.

Erik Haula on toistaiseksi ainoa Golden Knightsissa pelannut suomalaispelaaja.
Kuva © Getty Images

Erik Haula

Golden Knightsin toinen laajennusvarauksessa varaama suomalaispelaaja onnistuikin ensimmäisellä kaudellaan ritaripaidassa hyvin tehtyään NHL-uran parhaan pistesaldon 55. Toisen kauden pilasi loukkaantuminen ja kesällä 2019 Haula kaupattiin Carolina Hurricanesiin. Päättyneellä kaudella Haula edusti Nashville Predatorsia. Samassa yhteydessä Golden Knights sai Wildin ykköskierroksella varaaman Alex Tuchin, josta on tullut pääosin kakkosketjun laitahyökkääjä. Tuch onkin sidottu Golden Knightsiin aina vuoteen 2026 asti.

William Karlsson

Karlsson viimeisteli ensimmäisellä Golden Knights -kaudellaan peräti 43 maalia. Kauteen sisältyi myös tehopörssin voitto sekä herrasmiespelaajan Lady Byng Memorial Trophy. Sittemmin tahti on hieman rauhoittunut, mutta kaikesta huolimatta ruotsalainen on edelleen laatupelaajia Golden Knightsissa. Nykyinen sopimus kestää vuoteen 2027 asti. Mukana tuli myös loukkaantuneen David Clarksonin sopimus sekä kaksi varausvuoroa, jotka tosin matkasivat myöhemmin Winnipegiin ja Montrealiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle