NHL-varaustilaisuuden 2022 jälkipyykki: komeat voittajat, tuhlailleet häviäjät ja kiinnostavimmat suomalaiset

NHL / Artikkeli
Slovakit olivat suosittuja.
Kuva © Getty Images

NHL:n kesän 2022 varaustilaisuus on ohi. Ykkösvarauksena napattiin TPS:ää edustanut Juraj Slafkovský, joka oli vasta ensimmäinen useista Slovakiaa edustaneista kärkivarauksista. Suomalaisia varattiin yhteensä 11 kappaletta. Jatkoajan NHL-toimittajat Joonas Sillanpää ja Antti Wennström poimivat varaustilaisuudesta näkemystensä mukaisia ilmiöitä hyvässä ja pahassa. Lopuksi käytiin suomalaisia ja erikoisempia puheenaiheita läpi.

Voittajat: mainitse kaksi joukkuetta ja perustele, miksi pidit niiden toimintaa onnistuneena?

Joonas Sillanpää: Tapahtumaa isännöinyt ja ensimmäisenä varannut Montreal Canadiens oli kaikin tavoin yksi isoimmista onnistujista tämän vuoden varaustilaisuudessa. Canadiens pärjäsi varauksissa, vaihtomarkkinoilla ja viihdearvossa. 

Canadiens avasi NHL:n varaustilaisuuden yllättävällä tavalla. Canadiens valitsi odotusten vastaisesti laitahyökkääjä Juraj Slafkovskýn. Monet arvelivat Canadiensin päätyvän valinnassaan ennakkolistojen kärjessä keikkuneeseen keskushyökkääjä Shane Wrightiin. Valinnan yllättävyys piili siinä, että joukkueessa oli selkeä vaje laadukkaista keskushyökkääjistä. Wright olisi tuonut muutamassa vuodessa helpotuksen tilanteeseen.

Canadiens ei kuitenkaan jäänyt ensimmäisenä  varauspäivänä ilman keskushyökkääjää, sillä joukkue nappasi kolmen joukkueen vaihdossa keskushyökkääjä Kirby Dachin Chicago Blackhawksista. Canadiensin hyökkäys näyttää varaustilaisuuden jäljiltä siltä, että se voi nousta muutamassa vuodessa yhdeksi sarjan parhaista hyökkäysosastoista.

Ykköskierroksen lopulla varatulla Filip Mešárilla on taitavana luistelijana hyvät edellytykset kehittyä erinomaiseksi NHL-hyökkääjäksi. Myös toisen kierroksen vuorolla varattu laitahyökkääjä Owen Beck on lupaava pelaaja, jolta odotetaan kunnollista NHL-uraa.

Puolustaja Alexander Romanovista luopuminen vaihdossa oli iso päätös ja heikensi jo valmiiksi keskinkertaista puolustusta. Vaihtoarvo oli kuitenkin Canadiensin kannalta hyvä, joten vaihdot jäivät plus-merkkisiksi. 

Antti Wennström: Nostan omaksi ykköseksi Seattle Krakenin. Viime vuonna Kraken nysväsi laajennusvaraustensa kanssa pahanpäiväisesti, mutta tänä vuonna vuoroja oli reippaasti, ja ne käytettiin paremmin. Kärkenä luonnollisesti se, että Shane Wrightin putoaminen neloseksi sopi erinomaisesti Krakenille, jolle hänestä voisi kasvaa juuri toivottu kakkossentteri Matty Beniersin taakse.

Pari seuraavaa varausta eli Jagger Firkus ja Jani Nyman taas leventävät lupausten laituriosastoa mallikkaasti. Firkus olisi mahtunut etukäteiskuvioissa ensimmäisellekin kierrokselle. Myöhemmillä kierroksilla tarttui etenkin taitopotentiaaliltaan painotettuja pelaajia. Mielestäni erittäin nyky-NHL:ää myötäilevä kokonaisuus ja edellistä vuotta paljon komeammat pisteet Ron Francisin poppoolle.

Sillanpää: Ehkä hieman tylsästi valintani osuvat kahteen ensimmäisenä varanneeseen joukkueeseen. New Jersey Devils oli kuitenkin mielestäni ehdoton onnistuja varaustilaisuudessa.

Joukkue vastasi ensimmäisen kierroksen toisella vuorolla yhdestä varaustilaisuuden yllätyksistä. Devils loksautti monet leuat huutamalla Šimon Nemecin nimen. Numerolla kaksi varattu slovakkipakki lukeutuu kyllä ikäluokan kärkipelaajiin ja on kiistellysti varausluokan paras puolustaja, mutta aivan näin pienellä numerolla ei Nemecin uskottu tulevan valituksi. 

Devils teki Nemecin kohdalla pelipaikkakohtaisen valinnan, eikä ottanut välttämättä parasta saatavilla olevaa pelaajaa. Se oli rohkea liike ja voi osoittautua loistavaksi valinnaksi. New Jerseyssä on syytä odottaa Nemecistä erinomaista kiekollista puolustajaa, joka pystyy avaamaan peliä tai tarvittaessa itse nostamaan kiekkoa hyökkäysalueelle. 

Devils varasi myös toisella kierroksella potentiaalisen huippupakin, Seamus Caseyn ja täydensi pakkivarauksiaan vielä kahdella neljännen kierroksen varauksellaan. Myös Caseyllä on hyvät mahdollisuudet kehittyä 

Puolustajavalintojen jälkeen Devilsin alakerrankin tulevaisuuden näkymät vaikuttavat lupaavilta. Kesän 2022 varaustilaisuus ja Nemecin valinta voivat parhaassa tapauksessa jäädä historiaan Devilsin kurssin kohti menestystä kääntäneenä hetkenä.

Wennström: Oma toinen valintani on Columbus Blue Jackets. Viime kesänä useammalla varauksella keskikaistaansa vahvistanut seura panosti nyt kärjellään puolustajiin. Omassa lupauskaartissaan juuri siltä osastolta ohuehko sai nyt mahdollisesti jopa parhaan puolustajan sekä toisen laadukkaan kahden suunnan puolustajan.

David Jiříček on pärjännyt jo miesten sarjassa myös fyysisesti ja kaipaa arvioiden mukaan vain terävyyttä liikkumiseensa polvileikkauksen jälkeen. Denton Mateychukista tuskin tulee ykkösparin puolustajaa, mutta moderni kiekonkuljettaja kakkospariin kyllä, nykyisen kehitystahdin perusteella.

Myös 44. vuorolla otetun Luca Del Bel Belluzin mahdollisuuksia murtautua NHL:ään pidetään hyvinä. Tämä ei ollut kaikkein laadukkain varaustilaisuus, mutta Blue Jackets saattaa saada siitä irti pari keskeistä pelaajaa ja vielä syvyyttä päälle. Hyvä, Jarmo Kekäläinen ja kumppanit.

Häviäjät: mainitse kaksi joukkuetta ja perustele, miksi pidät niiden toimintaa epäonnistuneena?

Wennström: Boston Bruins on luisunut viimeisen finaalivisiittinsä jälkeen alaspäin, mutta tämä ei näy vieläkään varaustilaisuudessa, jossa se oli tänä vuonna ilman ykkösvarausta Hampus Lindholm -kaupan myötä. Tuo oli hyvä kauppa Bruinsillekin, mutta olosuhteiden ollessa "vielä pari kertaa" tai "vielä kerran" jonkinlaisena tsemppauksena Brad Marchandin ja Patrice Bergeronin johtaman ytimen ympärillä, pitäisi saada haalittua joko vapaiden agenttien markkinoilta tai varaustilaisuuksista lisää syvyyttä.

Nyt saatiin keskinkertaiselta vaikuttavia pelaajia, joista joku saattaa joskus venyä NHL:ään. Minkään sortin pelastukseksi näistä varauksista tuskin on, pelkkä vakiopaikkakin olisi NHL:ssä saavutus suurimmalle osalle heistä.

Capitalsin ykkösvaraus - huono vai hyvä valinta?
Capitalsin ykkösvaraus - huono vai hyvä valinta?
Kuva © Getty Images

Sillanpää: Washington Capitals sijoitti 20:nnen varausvuoron melko riskialttiiseen kohteeseen. Valinta osui ehkä NHL-tasolle nousevaan, fyysiseen maaliruiskuun Ivan Mirošnitšenkoon. Venäläisellä on huippuluokan laukaus ja luistelu sekä fysiikka. Hänellä ei kuitenkaan ole vielä näyttöjä kovista sarjoista, joten toistaiseksi jää nähtäväksi onnistuuko Mirošnitšenko tuomaan ominaisuutensa peleihin huippupelaajia vastaan. 

Venäläispelaajien varaaminen on myös huomattavan suuri riski nykyistä tilannetta ajatellen. Venäjältä NHL:ään lähteminen ei välttämättä riipu pelkästään pelaajan ja NHL-seuran välisestä sopimuksesta vaan venäläisseuroissa on kuultu pidettävän kiinni pelaajista kyseenalaisinkin perustein ja tavoin.

Capitalsin toisen kierroksen alkupäässä varaamassa puolustaja Ryan Chesleyssä on ainesta, mutta kyseessä ei ole mikään varma onnistuja. Kaikkiaan Capitalsille jäi käteen varsin vaatimaton kattaus lupauksia eikä joukkuetta voi nostaa onnistujien joukkoon. 

Wennström: Väitellään, Joonas. Mielestäni Mirošnitšenko on tuolla sijalla juuri Capitalsille hyvä varaus. Kun katto on korkealla ja mestaruusikkuna korkeintaan pieni tuuletusluukku enää, täytyy joko aloittaa täysi jälleenrakennus tai ottaa riskejä mahdollisten huippupotentiaalin pelaajien suhteen. Eli korkean potentiaalin junnulla Capitals voi vielä nostaa tasoaan, keskinkertaisilla "varmoilla valinnoilla" ei. Ja olisihan hän ollut selkeästi korkeammalla ilman sotariskiä ja sairastettua syöpää.

Mutta valintaani: sanon toisena Arizona Coyotesin. Jotkut kehuivat heitä yhdeksi parhaiten varanneista, mutta minusta siinä näkyi vain varausten suuri määrä. Seura osasi poimia kärjessä kovan Logan Cooleyn pois, mutta jo Conor Geekiesta maksetut useammat varausoikeudet oli vähän heikosti käytetty: iso hinta todennäköisestä kolmosketjun sentteristä. Kolmas ykköskierros taas käytettiin isokokoiseen raakileeseen...

Voi jälleen kerran olla, että jossain vaiheessa minun arvioni näyttää heikolta, mutta näyttää kuin kehut onnistumisesta liittyisivät vain varausten runsaaseen määrään. Itse korotuksilla mentiin kiinni pelaajiin, jotka olisivat ehkä olleet saatavissa myöhemmin. En syty.

Hienot takit heillä oli!

Sillanpää: Islanders vaihtoi ykköskierroksen varausvuoronsa Canadiensissa laatupuolustajaksi osoittautuneeseen Romanoviin. Hinta oli kuitenkin kallis etenkin, kun ottaa huomioon, että 13. vuorolla oli jäljellä Romanoviakin lupaavampia puolustajia, esimerkiksi Lian Bichsel.

Vaihdon seurauksena Islandersin ensimmäinen varausvuoro valahti toisen kierroksen loppuun. On selvää, ettei varauksen siinä vaiheessa enää löydy varmoja NHL-tasolle nousijoita. Romanovin onkin noustava potentiaalinsa ylärajalle tai tämä varausvuosi tullaan muistamaan isona epäonnistumisena Islandersin osalta.

Suosikkisi suomalaisvarauksista?

Sillanpää: Seattle Kraken on alkanut NHL-taipaleensa maltillisella rakennusprosessilla, jossa varsinaiset menestysodotukset häämöttävät vasta muutaman vuoden päässä. Siksi Krakenin varaama, Mestiksen viime kaudella läpi pelannut Jani Nyman on hyvissä asemissa tulevaa NHL-uraansa ajatellen. Valkeakoskelainen pääsee mukaan Krakenin rakennusprosessiin varhaisessa vaiheessa, joten organisaatio tekee varmasti kaikkensa kehittääkseen Nymanista laadukkaan runkopelaajan joukkueelle.

Lambert valui Jetsille hyväksi valinnaksi.
Lambert valui Jetsille hyväksi valinnaksi.
Kuva © Getty Images

Wennström: Tähän voisi vastata useamman, mutta olihan Brad Lambert Winnipegille tuolla numerolla erinomainen valinta. Katto on kuitenkin korkealla, eli juuri kyseisellä numerolla sytyn Lambertin valinnasta huomattavasti enemmän kuin varman päälle tuhratuista alempien kenttien potentiaaleista sekä fyysisen pakin raakileista tähtäimessään joku kolmosparin rooli. Jets onnistui mainiosti, ja Lambertin kannalta taas seuran nykyisessä tilanteessa on mahdollisuus raivata tietä ylös asti.

Kunniamaininta Petteri Nurmelle, joka löysi Hämeenlinnassa oikean ympäristön ja on nyt matkalla kohti kirkkaita valoja. Ainakin iso rooli Liigassa ja EHT ovat täysin realistisia, sitten todennäköisesti AHL:ään kehittymään.

Mainitse varaus, joka oli sinulle positiivinen yllätys aiempien kysymysten ulkopuolelta? 

Wennström: Tätä ikäluokkaa ei maalivahdeista kehuttu, mutta kun Penguins sai neljännellä kierroksella ikäluokkansa lupaavimman venäläismaalivahdin Sergei Murašovin, löytyy viime vuosina Joel Blomqvistin, Filip Lindbergin ja Taylor Gauthierin varanneelle seuralle luottoa. Olosuhteet ovat vaikuttaneet mahdollisuuteen nähdä pelaajia, ja Murašovin kohdalla tietysti koko Pohjois-Amerikka on nyt kysymysmerkki, mutta tämä seura näyttää tuottavan maalivahtinsa komeasti itse. Vaikka nämä pelaajat ovat korkeintaan AHL:ssä tai sen kynnyksellä, on siinäkin joillakin tavoittelemista.

Sillanpää: Niklas Kokko valittiin koko tilaisuuden toisena maalivahtina, minkä myötä kaksi ensimmäistä maalivahtivarausta tulivat Suomeen. Kokon varausta ei pidetty ennakoissa kovinkaan varmana, mutta Seattle Kraken näki isokokoisessa oululaisessa potentiaalia ja varasi tämän jo tilaisuuden kolmannella kierroksella.

Mainitse varaus, jota ihmettelit onnistujien ja epäonnistujien ulkopuolelta?

Sillanpää: Koko tilaisuuden kärkikolmikko yllätti, mutta Logan Cooleyn varaaminen tilaisuuden ensimmäisenä keskushyökkääjänä ohitse Shane Wrightin oli loppujen lopuksi itselleni kaikista suurin yllätys. Wright oli ennakkoon melko varma ykkösvaraus ja selkeästi Cooleyn edellä keskushyökkääjien sijoituksissa. Cooley kuitenkin valittiin ensin, tilaisuuden kolmannella vuorolla Arizona Coyotesin toimesta.

Wennström: Edmonton Oilersin Reid Schaefer. Oilersin palkkakattokikkailu meni lopulta kokonaisuutena hyvin, kun tilaa tuli mukavasti. Hintaa siitä piti varausten muodossa maksaa reilusti, kun seura menetti myös tulevien vuosien varauksiaan Zack Kassianin poistossa. Lisäksi Oilers menetti juuri 29. vuoron, jolla se olisi voinut napata Brad Lambertin. Korkean potentiaalin sijaan seura ajautui ottamaan keskinkertaisesti luistelevan raakileen 32. vuorolla, minkä jälkeen seuraava varaus oli sitten paljon kauempana. Saakohan Oilers näistä yhtään tulevaa NHL-pelaajaa?

» Lähetä palautetta toimitukselle