NHL-varaustilaisuuden 10 kovinta suomalaista: Ykköskierroksesta odotettavissa heikoin yli kymmeneen vuoteen, mutta varausten kokonaismäärä säilynee hyvänä

NHL / Artikkeli
Todella hankala viime kausi pudotti rajusti Aatu Rädyn varausnäkymiä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

NHL:n varaustilaisuudet ovat suomalaisittain olleet todellista juhlaa viime vuosina. Vuodesta 2010 lähtien ensimmäisellä kierroksella on varattu vähintään yksi suomalaispelaaja, ja samalla ajanjaksolla peräti kymmenen kertaa suomalainen on huudettu koko varaustilaisuuden kymmenen parhaan joukossa.

Tänä vuonna suomalaisodotukset ovat viime vuosiin verrattuna huomattavasti maltillisempia, sillä kymmenen kärkeen suomalaisilla ei ole käytännössä mitään asiaa, ja jopa ensimmäisen kierroksen varauksen saaminen voi huonoimmassa tapauksessa jäädä toteutumatta.

Täydelliseen murheeseen ei kuitenkaan ole syytä, sillä suomalaisia todennäköisesti varataan ensimmäisen neljän kierroksen aikana totutun mukavasti, ja lopullinen määrä on todennäköisesti 15:n ja 20:n välillä. Seuraavassa on esitelty kymmenen lupaavinta suomalaisnimeä.

Aatu Räty, kh

Rädyn piti vielä vuosi sitten olla ykkösvarauksesta kamppaileva pelaaja, mutta odotuksiin nähden hyvin heikosti sujunut ja pelaajan itseluottamuksen romuttanut kausi laski Kärppien hyökkääjän osakkeita rajusti. Räty on toki yhä kovan luokan lupaus, mutta epävarmuustekijät NHL-uran suhteen nostivat kuluneen vuoden aikana voimakkaasti päätään.

Periaattessa Rädyn vahvuudet tukevat vahvaa NHL-uraa, sillä hän on erittäin taitava mailankäsittelijä, laukaus on hyvä eikä fyysinen peli ole ongelma. Sen sijaan Räty ei ole erityisen hyvä luistelija, mikä on merkittävin uranäkymiä jarruttava tekijä. Rädyn uran kannalta olisi ensiarvoisen tärkeää saada kadonnut itseluottamus takaisin ja vakituinen pelipaikka Liigassa alkavalla kaudella. Tässä onnistuessaan Rädystä voidaan jälleen puhua huippuluokan NHL-lupauksena.

Arvioiden mukaan Räty varataan ensimmäisen kierroksen loppupuolella.

Samu Tuomaala, lh

Rädyn jälkeen seuraava varattava suomalainen tulee hyvin todennäköisesti jälleen Kärppien juniorimyllystä, ja todennäköisemmin kyseessä on Tuomaala. Pienikokoinen ja sähäkkä laitahyökkääjä pelasi todella vahvat alle 18-vuotiaiden MM-kisat keväällä, millä on varmasti positiivinen vaikutus varausnumeroon.

Koostaan huolimatta Tuomaala soveltuu varsin hyvin nykyajan jääkiekkoon, sillä hän on erinomainen luistelija. Lisäksi Tuomaalalla on erittäin hyvä laukaus eli kyseessä on luontainen maalintekijä. Ongelmia puolestaan tuottavat kokonaisvaltainen pelaaminen ja pehmeys kaksinkamppailutilanteissa.

Arvioiden mukaan Tuomaala varataan joko ensimmäisen kierroksen lopussa tai toisen kierroksen alussa.

Samu Tuomaalasta voi puhua puhdasverisenä maalintekijänä.
Kuva © Pasi Mennander // Suomen Jääkiekkoliitto

Ville Koivunen, lh

Varaustilaisuuden kolmas kovan luokan kärppähyökkääjä on Koivunen, joka Tuomaalan tavoin loisti keväällä MM-turnauksessa Texasissa. Lisäksi Koivunen pelasi vahvan kauden Kärppien U20-joukkueessa, mutta miesten peleistä hänellä ei ole vielä yhtään kokemusta.

Koivusen vahvuuksia ovat hyvä pelinäkemys ja mailankäsittely, joiden ansiosta hän on tuottelias pelintekijä ja vaarallinen pelaaja hyökkäysalueella. Hänen on kuitenkin kehityttävä puolustussuuntaan ja ennen kaikkea parannettava luisteluaan, jotta vakiorooli NHL:ssä olisi mahdollinen.

Arvioiden mukaan Koivunen varataan toisen kierroksen alkupuolella tai keskivaiheilla.

Samu Salminen, kh

Jokerien U20-joukkueessa pelaavan Salmisen viime kausi seuratasolla keskeytyi jo ennen joulua Uudenmaan koronarajoitusten takia, mutta keväällä hän onnistui tauosta huolimatta hyvin leijonapaidassa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Tulevan kauden Salminen pelaa vielä U20 SM-sarjaa Jokereissa, jonka jälkeen edessä on siirtyminen Denverin yliopistoon.

Yli 190-senttisenä keskushyökkääjänä ja vahvana aloittajana Salminen on houkutteleva vaihtoehto monille seuroille. Kokonaisvaltaisena pelaajana Salmista voi luonnehtia hyvin klassiseksi keskushyökkääjäksi, mutta heikkoutena on verkkainen luistelu. Liikkumistaan parantamalla Salmisesta voi hyvinkin kehittyä luotettava alempien ketjujen pelaaja NHL:ään.

Arvioiden mukaan Salminen varataan toisella kierroksella, mutta myös kolmas kierros on mahdollinen.

Samu Salmista odottaa vuoden kuluttua pelit yliopistosarja NCAA:ssa.

Aleksi Heimosalmi, p

Sulavasti luisteleva Heimosalmi nousi etenkin upeasti sujuneiden MM-kisojen ansiosta tämän vuoden varaustilaisuuden lupaavimmaksi suomalaispuolustajaksi. Luistelun ohella Heimosalmen vahvuudet ovat hyökkäysten tukemisessa – kyseessä on siis vahvasti hyökkäysorientoitunut puolustaja.

Heimosalmi kuitenkin tarvitsee vielä huomattavasti lisää fyysisyyttä ja varmuutta puolustuspelaamiseensa. Kehityksen kannalta olisi suotavaa, jos Heimosalmi saisi alkavalla kaudella vakioroolin Ässien Liiga-joukkueesta. Ilman merkittävää pelin kokonaisvaltaistumista Heimosalmen NHL-ura on kuitenkin kysymysmerkki.

Arvioiden mukaan Heimosalmi varataan toisen kierroksen loppupuolella tai kolmannen kierroksen alussa.

Samuel Helenius, kh

Liki kaksimetrinen Helenius erottuu kaukalossa jättimäisellä koollaan, mikä luonnollisesti herättää NHL-seurojen kiinnostuksen. Koon vastapainona on puolestaan hyvin hidas ja kankea luistelu, minkä takia NHL-uraa ei voi millään tapaa pitää varmana.

Harvinaisesti ikäisekseen Helenius pääsi pelaamaan koko viime kauden Liigassa, jossa esitykset olivat ajoittain lupaavia muuten sekaisin olleessa JYPissä. Vaikka luistelu onkin valtava ongelma eikä taitotasokaan ole erityisen häävi, Heleniuksen kaksinkamppailuvoima ja ulottuvuus voivat nostaa varausnumeron yllättävän korkeaksi.

Arvioiden mukaan Helenius varataan joko toisen kierroksen lopussa tai kolmannen kierroksen alkupuolella.

Samuel Helenius erottuu koollaan ja fyysisyydellään.
Kuva © Valtteri Vainio www.valtterivainio.com

Oliver Kapanen, kh

Kapasten kiekkoklaanin uusin nouseva nimi pelasi vahvan kauden KalPan U20-joukkueessa voittaen muun muassa sarjan maalipörssin, mutta Texasin MM-kisoista jäi ikävä maku pahalta näyttäneen loukkaantumisen myötä.

U20 SM-sarjan maalipörssin voitto on hyvä osoitus Kapasen vahvuuksista. Laukaus on varsin hyvä ja Kapanen pystyy viimeistelemään osumia monipuolisesti. Kuten monilla edellä mainituilla myös Kapasen pitäisi pystyä kehittämään luisteluaan, jotta NHL-ura olisi realismia.

Arvioiden mukaan Kapanen varataan kolmannen kierroksen alkupuolella tai keskivaiheilla.

Topias Vilén, p

Viime kaudella tapahtunut murtautuminen Pelicansin Liiga-miehistöön kertoo Vilénin kypsyydestä ja fyysisestä kehittyneisyydestä. Pelkän murtautumisen lisäksi Vilén pelasi varsin mallikkaasti Liigassa ja myös MM-kisat sujuivat hyvin, joten signaalit NHL-seuroille ovat positiivisia.

Vilén on profiililtaan peruspuolustaja, joka ei ota kentällä turhia riskejä. Perusominaisuudet kiekollisen pelaamiseen ovat tyydyttävät ja pelinäkemys on hyvä, mutta tässäkin tapauksessa luisteluun olisi saatava parannusta.

Arvioiden mukaan Vilén varataan kolmannen kierroksen lopussa tai neljännellä kierroksella.

Pelicansia edustava Vilén (5) pääsi viime kaudella hyvin sisään miesten peleihin.

Aleksi Malinen, p

Malinen pääsi yllättäen pelaamaan päättyneen kauden suurimmaksi osaksi JYPin Liiga-joukkueessa, mikä osaltaan johtui joukkueen heikosta tasosta. Malisen ehdoton vahvuus on luistelu, minkä ansiosta hän voi saada varauksen sadan parhaan joukossa.

Malinen pystyy tekemään näyttäviä nousuja kiekon kanssa, mutta iso ongelma on hänen virhealttiutensa. Tämän lisäksi kehitettävää olisi kiekottomassa pelaamisessa, mutta myös kiekollisessa, sillä usein hän haluaa pysyä kiekossa turhan kauan. 

Arvioiden mukaan Malinen varataan kolmannen kierroksen lopussa tai neljännellä kierroksella.

Viljami Marjala, lh

Kärppien kasvatti Marjala on harvoja tämän varausikäluokan suomalaispelaajia, jotka pelasivat viime kauden ulkomailla. Marjalan kausi vierähti Kanadassa QMJHL-seura Québec Rempartsissa, jossa hän oli joukkueensa kolmanneksi paras pistemies.

Marjala on hyvä pelintekijä, mutta NHL-uran kannalta epäilyttäviä tekijöitä ovat fyysisyyden ja suoraviivaisuuden puute. Pelinäkemys ja syöttötaito ovat hyvällä tasolla, mutta puutteet ovat todennäköisesti liian isoja NHL-pelaajaksi.

Arvioiden mukaan Marjala varataan neljännellä tai viidennellä kierroksella.

Muita mahdollisesti varattavia: Kalle Ervasti (p), Niko Huuhtanen (lh), Viljami Juusola (p), Rasmus Korhonen (mv), Valtteri Koskela (p), Aku Koskenvuo (mv), Eetu Liukas (lh), Verner Miettinen (kh), Ville Ottavainen (p), Kari Piiroinen (mv), Ruben Rafkin (p), Jimi Suomi (p), Jeremi Tammela (lh), Kalle Väisänen (lh)

Lähteet: The Athletic, 2021 EliteProspects Draft Guide

» Lähetä palautetta toimitukselle