NHL-varaustilaisuuden 10 kovinta nimeä: Yksi erottuu yli muiden − Yhdysvaltain juniorituotannon uusin helmi tekee ykkösvarauksen valinnasta silti vaikean

NHL / Artikkeli
Matthew Beniers on yhdysvaltalaislupausten kirkkaimpia nimiä.
Kuva © Getty Images
NHL:n varaustilaisuuden kärkipää on tänä vuonna tasainen eikä kärkikymmenikön järjestyksestä ole etukäteen pienintäkään varmuutta. Jatkoajan esittelemän nimilistan joukossa on pelaajia, joista jokaisesta NHL-seurat voivat saada tulevaisuuden timattinsa.

NHL:n varaustilaisuuden ensimmäinen kierros käydään Suomen aikaa perjantain ja lauantain välisenä yönä. Jatkoaika esittelee seuraavassa tulevan varaustilaisuuden kymmenen kovinta nimeä, joissa on runsaasti kanadalaista ja ruotsalaista väriä.

Owen Power

Varaustilaisuuden todennäköisessä ykkösnimessä on sananmukaisesti voimaa monella osa-alueella. 195-senttinen ja 97-kiloinen Power on isokokoiseksi puolustajaksi erinomainen luistelija ja kiekonkäsittelijä. Hän pelaa itsevarmasti eikä epäröi kiekollisissa ratkaisuissaan. Power taitaa myös fyysisen pelaamisen, ja luistelullaan hän on puolustusalueella hankala vastus.

Etenkin yksi vastaan yksi -tilanteissa Powerin vahvuudet korostuvat, sillä hän kykenee riistämään vastustajalta pelivälineen ja rakentamaan sen jälkeen hyökkäyksen toiseen päätyyn. Viimeistään Powerin peliäly ja syöttöpelaaminen nostavat kanadalaisen yhdeksi maailman parhaimmista puolustajalupauksista.

Power pelasi viime kaudella Yhdysvaltain yliopistosarjaa Michiganin yliopistojoukkueessa ja teki 26 ottelussa tehopisteet 3+13. Hän esiintyi myös MM-jäillä Riiassa ja kirjasi kymmeneen otteluun kolme syöttöpistettä.

Matthew Beniers

Yhdysvaltain jääkiekkotuotannon tuorein kirkkain lupaus. Keskushyökkääjänä pelaava Beniers on parhaimmillaan kiekollisessa pelaamisessa ja pelin siirtymävaiheissa. Beniers on myös puolustussuunnassa luotettava, joten hän on jo nyt osoittanut olevansa lupaava johtava pelaaja ja kärkiketjujen keskushyökkääjä.

Beniers pelasi viime kaudella miesten MM-kisoissa ja alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Kummassakaan turnauksessa Beniers ei ollut aivan parhaimmillaan, mutta jo miesten tasolla pelaaminen on osoitus hyökkääjän pelillisestä kypsyydestä ja luotettavuudesta. 24 yliopisto-ottelussa Beniers teki tehopisteet 10+14.

Yhdysvaltalaisen valttikortteina ovat dynaamisuus ja monipuolisuus. Beniers kykenee kiekollisena pelatessaan muuttamaan pelin rytmiä ja tempoa, joten hän on täsmäase erityisesti tasakentällisin. Beniersin hyökkäyspelaaminen on niin yllättävää kuin tehokastakin, sillä hän on myös hyvä luistelija. Terävillä sivuttaisliikkeillään ja vahvalla luistelulla Beniers on hankala puolustettava.

Ensimmäisenä varaavan Buffalo Sabresin valinta ei ole helppo, sillä se voi kertaheitolla lisätä keskikaistalleen tulivoimaa tai vahvistaa puolustustaan Rasmus Dahlinin iloksi.

Dylan Guenther

Laitahyökkääjänä pelaava Guenther on yksi varaustilaisuuden parhaista laukojista ja maalintekijöistä. Kanadalainen pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kisojen kultajoukkueessa tehden neljä maalia ja yhteensä seitsemän tehopistettä. Guenther on varaustilaisuuden kynnyksellä siis houkutteleva nimi tulivoimaa kaipaavalle NHL-joukkueelle.

Guentherin maalinteko-osaaminen ja monipuolinen laukaisuvalikoima ovat hänen suurimpia vahvuuksiaan, mutta hän ei ole kiekollisena pelaajana kuitenkaan yksipuolinen. Guentherin syöttöpelaaminen ja kyky tuottaa laadukkaita maalintekotilanteita ketjukavereilleen tekee hänestä vaarallisen hyökkääjän sekä tasakentällisin että ylivoimalla.

Dylan Guentherin tuuletuksia nähtäneen NHL:ssä tulevaisuudessa usein.
Kuva © Getty Images

Kent Johnson

Yliopistosarjaa Michiganin yliopistossa viime kaudella pelannut Johnson on peliälynsä ja kiekonkäsittelynsä ansiosta yksi varaustilaisuuden luovimmista pelaajista. Hän takoi BCHL-juniorisarjassa toissa kaudella 52 ottelussa 101 tehopistettä. Johnsonin kiekollinen taitavuus ja hyökkäyspelaamisen näyttävyys tekevät hänestä viihdyttävän mutta tehokkaan pelaajan.

Johnsonin varaava seura saakin riveihinsä johtavaksi tulosyksikön pelaajaksi kehittyvän hyökkääjän, jonka luistelemisessa on toisaalta vielä petrattavaa. Fyysisen pelaamisen kehittyessä Johnson on entistäkin vaarallisempi, sillä hänen kiekolliset taitonsa antavat runsaasti tilaa myös ketjukavereille.

William Eklund

Ruotsalaishyökkääjä ei ole kovin isokokoinen pelaaja (178 cm/78 kg), mutta tulokset SHL:ssä puhuvat lokakuussa 2002 syntyneen taitopelaajan puolesta. Eklund teki viime kaudella 40 ottelussa 11 maalia ja yhteensä 23 tehopistettä. Pudotuspelien kolmessa ottelussa syntyivät tehopisteet 1+1.

Eklund pelaa vaihdosta toiseen kovalla tempolla ja luo vastustajille monitahoisen uhan hyökkäysalueella. Hän viimeistelee maalipaikoista, luo tilaa muille ja tunnistaa pelin tilanteet nopeasti. Eklundin voi käytännössä laittaa minkälaiseen ketjukoostumukseen tahansa ja tulosta tulee, sillä hänen taitotasonsa edistää etenkin hyökkäämistä tasakentällisin.

Ruotsalainen on erityisen vaarallinen päästessään hyökkäysalueelle täydestä vauhdista ja hyödyntäessään vastustajien heikon sijoittumisen, sillä hän ei epäröi hyökätä suoraan maalia kohti. Erinomaisella peliälyllään ruotsalainen petaa myös ketjukavereilleen laadukkaita maalipaikkoja. Eklundin voi kiteyttää pelaajaksi, joka pelaa ihanteellista yhteistyön jääkiekkoa tehokkaasti ja mukauttaa pelaamistaan sulavasti eri pelitilanteissa.

Luke Hughes

Quinn Hughesin ja Jack Hughesin pikkuveli Luke jatkaa veljeskolmikon hämmästyttävää marssia kohti NHL:n eliittiä. 188-senttinen veljeskatraan nuorin on puolustajana monipuolinen. Hän ei välttämättä erotu jäällä jollakin yksittäisellä ominaisuudella, mutta hänen taitovalikoimansa laajuus on ehdoton vahvuus.

Hughesin luistelu on sulavaa ja tarpeeksi vahvaa, että hän voi pelivälineen saadessaan luoda vaivattomasti tilaa ja tilanteita ketjukavereilleen. Ominaisuuksillaan Hughes voi parhaimmillaan yltää minkä tahansa NHL-joukkueen puolustuksen kärkinelikkoon, ja pelkästään se on monelle GM:lle houkutteleva saalis ensimmäisen kierroksen alkupäässä.

Mason McTavish

McTavish jatkanee Johnsonin ja Guentherin jälkeen kanadalaishyökkääjien riemumarssia varaustilaisuuden kärkipäässä. Muun muassa SaiPasta ja Bluesista tunnetun Dale McTavishin poika on isokokoinen keskushyökkääjä, jonka ominaisuudet huokuvat pelillistä kypsyyttä sekä hyökkäys- että puolustussuuntaan.

Sveitsin Zürichissä syntynyt McTavish on pelin edistämisen prototyyppi: hän tekee alati oikeita ratkaisuja ja toteuttaa ihailtavasti puolusta hyvin, hyökkää hyvin -ajatusta. Kanadalaisen peliäly on niin ikään hiottu − McTavish on siis myös hyökkäyspelillisesti ja etenkin maalin edessä vaarallinen.

McTavish (kesk.) taitaa myös kovan pelaamisen.
Kuva © Getty Images

Jesper Wallstedt

Wallstedt torjui menneellä kaudella SHL:ää 22 ottelussa torjuntaprosentilla 90,8. Hän esiintyi myös pudotuspeleissä torjuntaprosentin ollessa vain 87,1. Harva maalivahti kuitenkaan pelaa varausvuonnaan maansa pääsarjassa yli 20 ottelussa. Nuorten MM-kisoissa pelit sujuivat mallikkaasti: Wallstedt antoi näyttöjä kahden ottelun verran torjuntaprosentilla 92,3.

191-senttinen ja 96-kiloinen ruotsalainen on ihanteellinen nykyajan NHL-maalivahti. Hänen luistimenterien käyttönsä on vahvaa ja terävää, minkä ansiosta Wallstedt on maalillaan hyvin liikkuva kokoisekseen. Wallstedt pelaa hyvällä itseluottamuksella ja tunnistaa tilanteet ongelmitta. Wallstedtilla ei ole yksittäistä heikkoa osa-aluetta, mikä tekee hänestä halutun kohteen varaustilaisuudessa siitäkin huolimatta, ettei maalivahtien varaamista yleensä suosita ensimmäisellä kierroksella.

Brandt Clarke

Slovakian pääsarjaan viime kaudeksi lainalle siirtynyt Clarke on yksi varaustilaisuuden dynaamisimmista puolustajista. Kanadalainen esiintyi myös alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa piste per ottelu -tahdilla. Clarken vahvuudet ovat kiekollisessa pelaamisessa ja maalintekotilanteiden tuottamisessa.

Clarken peliäly ja syöttöpelaaminen tekevät hänestä ensimmäisen kierroksen kärkipäässä varaaville NHL-seuroille kiinnostavan nimen esimerkiksi Hughesiin nähden. Kumpikin heistä on hyökkäyspelillisesti lahjakas eikä ennakkoarvioissa heidän välilleen ole asetettu suuria eroja. 188-senttisenä puolustajana Clarke voi fyysisen pelaamisen kehittyessä olla vastustajille hankala niin kiekollisena kuin kiekottomanakin.

Simon Edvinsson

Ruotsalaisten panos ensimmäisellä kierroksella on tänä vuonna kova, sillä kärkikymmenikköön voivat realistisesti yltää Eklundin lisäksi Wallstedt, Edvinsson ja jopa Fabian Lysell. 195-senttinen Edvinsson on yksi varaustilaisuuden etevimpiä puolustavia puolustajia.

Aivan kärkipäässä häntä ei kannattane ottaa, sillä edelle mahtuu tuhti määrä taitoa ja ketteryyttä − siinä joukossa Edvinsson on kuitenkin houkutteleva. Kehittyessään maltilla hän nimittäin vahvistaisi hänet varaavaa joukkuetta runsaasti. Hänen ominaisuutensa eivät ole erityisen korkeaa luokkaa, mutta hän yltäisi niillä alakerran kärkinelikkoon.

Kokoonsa nähden Edvinsson luistelee taidokkaasti. Hänen luistelunsa ei ole kankeaa vaan itse asiassa teknisesti hyvin oikeaoppista vailla tehottomia luistimenpotkuja. Liikkuvuudellaan ja syöttöpelaamisellaan Edvinsson laajentaa repertuaariaan eli hän ei ole profiililtaan yksiulotteinen oman pään luutija.

Lähellä listaa: Fabian Lysell, Chaz Lucius, Cole Sillinger

Lähteet: EliteProspects

» Lähetä palautetta toimitukselle