NHL-talous kasvaa Original Six -vetoisesti, mutta liigan häntäpäässä talous sakkaa rajusti

NHL / Artikkeli
Henrik Lundqvistin edustama New York Rangers ei ole juhlinut viime vuosina jäällä, mutta kabineteissa sitäkin enemmän.
Kuva © Getty Images
New York Rangers, Montreal Canadiens ja Toronto Maple Leafs vetävät NHL-talouden vankkureita eteenpäin vahvalla tuloksellaan. Sen sijaan jääkiekon periferiajoukkueet tahkoavat tappiota vuodesta toiseen.

NHL, taalajäät, rahaliiga. NHL ja raha muodostavat rikkumattoman liiton, jonka ilmentymiä ovat keskustelu palkkakatosta, rahakkaista pelaajapalkkioista sekä vuosikymmenestä toiseen toistuvat työtaistelut omistajapuolen ja pelaajayhdistys NHLPA:n välillä. Juuri finanssimielessä NHL:n luistin kulkee tällä hetkellä erityisen hyvin.

NHL:n talous on osoittanut kuluneella vuosikymmenellä vahvaa kasvua. Vielä nykyisen työehtosopimuksen ensimmäisellä kokonaisella kaudella 2013−14 keskimääräinen liikevoitto ennen veroja joukkuetta kohden näytti 15 miljoonan dollarin lukemaa. Kuitenkin kauteen 2017−18 mennessä joukkuekohtainen liikevoitto harppasi 25 miljoonaan dollariin eli 22 miljoonaan euroon, jolloin kasvua syntyi siis peräti 67 %.

Selkeät voittajat ja häviäjät

Keskimääräisesti NHL:n talous kasvaa kasvamistaan, mutta joukkueiden tosiasiallisessa taloudellisessa suoriutumisessa voidaan havaita merkittäviä eroja. Siinä missä NHL-talouden veturien, New York Rangersin, Montreal Canadiensin ja Toronto Maple Leafsin, kauden 2017−18 liikevoitto ennen verojen huomioimista kipusi 100 miljoonan dollarin tietämille, painui esimerkiksi Arizona Coyotesin, Florida Panthersin ja New York Islandersin tulos roimasti pakkaselle.

Kuten alla olevasta taulukosta voi nähdä, kyseisen kolmikon lisäksi kauden 2017−18 tappiolliseen tulokseen päätti kolme muutakin seuraa: Columbus Blue Jackets, Carolina Hurricanes ja Anaheim Ducks. Huomioitavaa on myös se, että tästä kuusikosta Panthers, Coyotes ja Ducks eivät ole yltäneet voitolliseen tulokseen koko kuluvalla vuosikymmenellä.

Seurojen taloudellinen suoriutuminen kaudella 2017−18:

Joukkue Liikevaihto Yhdysvaltain dollareina Liikevoitto Yhdysvaltain dollareina ennen veroja
New York Rangers 253 M  107 M
Montreal Canadiens 239 M 102 M
Toronto Maple Leafs 232 M 94 M
Chicago Blackhawks 201 M 57 M
Vegas Golden Knights 180 M 53 M
Washington Capitals 194 M 46 M
Los Angeles Kings 193 M 44 M
Pittsburgh Penguins 185 M 43 M
Vancouver Canucks 168 M 37 M
Philadelphia Flyers 186 M 37 M
Boston Bruins 191 M 37 M
Detroit Red Wings 171 M 33 M
Edmonton Oilers 145 M 21 M
New Jersey Devils 166 M 20 M
Dallas Stars 144 M 14 M
San Jose Sharks 148 M 12 M
Winnipeg Jets 135 M 11 M
Calgary Flames 132 M 11 M
St. Louis Blues 148 M 10 M
Tampa Bay Lightning 146 M 7,3 M
Colorado Avalanche 119 M 7,2 M
Buffalo Sabres 128 M 5,3 M
Nashville Predators 132 M 4,6 M
Minnesota Wild 142 M 4,5 M
Ottawa Senators 124 M 1,6 M
Columbus Blue Jackets 111 M -1,7 M
Anaheim Ducks 134 M -2,3 M
Carolina Hurricanes 109 M -3,9 M
Arizona Coyotes 96 M -11 M
New York Islanders 107 M -13 M
Florida Panthers 99 M -21 M

Esimerkiksi Panthers on tehnyt kaudesta 2013−14 alkaen keskimäärin 16,7 miljoonaa dollaria tappiota kautta kohden, eikä lähestulkoon tyhjille halleille pelaavan joukkueen talouteen voi povata taianomaista muutosta, vaikka pantterilauma rynnisikin tällä kaudella pudotuspeleihin. Floridassa kiinnostus jääkiekkoa kohtaan on tunnetusti vähäistä, eivätkä satunnaiset pistäytymiset pudotuspeleihin ole tähänkään mennessä muuttaneet tulosta voitolliseksi.

Tältä osin toiminta ei eroa mitenkään KHL:stä, jossa ökyrikkaat suurliikemiehet syytävät miljoonia tappiollisiin seuroihinsa

Panthersin kaltaiset alati tappiota tekevät joukkueet pysyvätkin toimintakykyisinä vain, jos omistajat ovat halukkaita ja kykeneviä kaivamaan kuvettaan. Tältä osin toiminta ei eroa mitenkään KHL:stä, jossa ökyrikkaat suurliikemiehet syytävät miljoonia tappiollisiin seuroihinsa.

Panthersin tuloksen kannalta olisi kuitenkin loogisinta muuttaa nykyistä rahakkaammalle ja kiekolle myötämielisemmälle markkina-alueelle. Seuran muuttohaluja kuitenkin hillitsee Panthers-johdon ja seuran kotihallin omistavan Broward Countyn vuonna 2015 solmima sopimus, joka takaa seuralle 86 miljoonan dollarin tukipaketin julkisista varoista vastineeksi siitä, että seura pysyy jatkossakin hallin käyttäjänä ja piirikunnan alueella.

TV-sopimusten merkittävä rooli

NHL-seurojen tulot koostuvat muun muassa lipputuloista, sponsorisopimuksista sekä oheistuotteiden lisensointisopimuksista. Kauden 2017−18 taloudellisesti menestyksekkäin seura Rangers esimerkiksi keräsi 95 miljoonan dollarin tienestit pelkästään mainos- ja VIP-lipputuloista. Merkittävän palan talouskakusta muodostavat kuitenkin myös televisiointisopimukset.

NHL ja NBC solmivat vuonna 2011 televisiointisopimuksen, josta NHL tienaa 200 miljoonaa dollaria kautta kohden. Sopimus kattaa kuitenkin vain Yhdysvaltain lähetysoikeudet, ja kun tuloihin lisätään Kanadan kansallisesta TV-sopimuksesta virtaavat varat, kohoaa kokonaissumma 700 miljoonaan dollariin per kausi.

Canadiens kattaa pelaajabudjettinsa täysmääräisesti jo pelkästään mantereenlaajuisilla ja paikallisilla TV-sopimuksillaan

Tästä potista kaikki seurat pääsevät osallisiksi, mutta seurat ovat vapaita solmimaan myös omia mediasopimuksiaan paikallisten toimijoiden kanssa esimerkiksi myymällä otteluidensa osavaltion laajuiset televisiointioikeudet paikalliselle toimijalle.

TV-oikeuksilla käytävän kaupan rooli on korosteisessa asemassa seurojen taloudellisessa suoriutumisessa, sillä paikallistenkin televisiointisopimusten hintalaput pyörivät kymmenissä miljoonissa dollareissa. TV-sopimusten arvoa arvioitaessa merkittävässä roolissa ovat puolestaan katsojaluvut, joihin vaikuttaa luonnollisesti urheilullinen menestys mutta myös alueen spontaani kiinnostus jääkiekkoa kohtaan.

Esimerkiksi jo vuosia tarponeeseen Buffalo Sabresiin kohdistettu kiinnostus oli siinä määrin suurta, että seura solmi hiljattain 12-vuotisen, 25 miljoonan dollarin kausikohtaiset tienestit takaavan televisiointisopimuksen MSG Networksin kanssa. Vertailun vuoksi todettakoon, että kestomenestyjä Pittsburgh Penguins kuittaa omasta vuonna 2011 solmitusta paikallisesta TV-sopimuksestaan seitsemän miljoonaa dollaria vähemmän kautta kohden.

Nämä luvut kuitenkin kalpenevat sarjan talousjättiläisten vastaavien rinnalla, sillä esimerkiksi kiekkohullussa Montrealissa majaansa pitävä Canadiens ansaitsee paikallisella TV-sopimuksellaan 68 miljoonaa dollaria kaudessa. Toisin sanoen Canadiens kattaa pelaajabudjettinsa täysmääräisesti jo pelkästään mantereenlaajuisilla ja paikallisilla TV-sopimuksillaan. Tällaisista summista Coyotes- ja Panthers-leireissä voidaan vain haaveilla.

Artikkelia muokattu 13.12.2019 klo 22.22: Hurricanesin liikevaihto kaudella 2017−18 korjattu.

TAULUKKO JA LÄHTEET:

Forbes.comStatista.com

» Lähetä palautetta toimitukselle