NHL-suomalaisten topit ja flopit: Mikko Rantanen helpottaa Avalanchen huolia, Jesse Puljujärvi taas tuottaa niitä Oilersille

NHL / Artikkeli
Mikko Rantanen on ollut Coloradon Avalanchen tärkeimpiä pelaajia.
Kuva © Jarno Hietanen

Topit:

1) Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Rantasen kausi on ollut tuttuun tapaan menestys. Hänelle maksetaan pisteiden teosta, joita on tullut 34 peliin 24+21=45. Tällä hän on ansainnut itselleen suomalaisten pistepörssin kärkisijan sekä yhdeksännen sijan koko sarjan pistepörssissä.

Rantasen suorituksesta tekee erityisen se, että Avalanche on kärsinyt suurista loukkaantumishuolista. Nathan MacKinnonin, Gabriel Landeskogin, Valeri Nitšuškinin, Evan Rodriguesin ja Darren Helmin puuttuessa kokoonpanosta laitahyökkääjänä parhaiten viihtyvä Rantanen on joutunut välillä siirtymään luonnolliselta pelipaikaltaan keskelle.

Vaihtuvuuden takia Rantanen ei ole kyennyt luomaan erityisempiä ketjukemioita pelikavereiden kanssa. Hän on välillä löytänyt viereltään jopa AHL-pelaajia. "Nousiaisten hirveä" tämä ei silti ole hidastanut, ja pudotuspelipaikka on edelleen hallitsevan mestarin kiikarissa.

2) Roope Hintz, Dallas Stars

Starsin ykkösketju on toista vuotta putkeen NHL:n kirkkainta eliittiä. Keskushyökkääjä Hintz on olennainen osa tämän ketjun toimivuutta puolustussuuntaan. Hän on tehnyt 36 otteluun tehot 18+23=41 ja on Starsin sisäisen piste- ja maalipörssin toisena. Hänellä on myös joukkueen toiseksi eniten ykkössyöttöjä. Hintz on joukkueensa tarkin laukoja laittamalla 20,2 prosenttia vedoista reppuun.

Hintz on vahva ja nopea luistelija, joka pystyy voittamaan kaksinkamppailuja, ohittamaan puolustajia sekä syöttämään ja laukomaan erinomaisesti. NHL on jatkuvasti siirtymässä nopeampaan ja enemmän taitoa vaativaan pelitapaan, ja Hintz sopii tähän täydellisesti.

Stars on ollut alkukauden suurimpia onnistujia, ja siitä valtava kiitos kuuluu sen ykkösketjulle ja ketjun keskushyökkääjälle, Hintzille.

3) Miro Heiskanen, Dallas Stars

Heiskanen on suomalaisten aktiivipuolustajien kruunattu kuningas, ja hän näyttää sen aina astuessaan kaukaloon. Hän liikkuu erinomaisesti, on kiekkovarma ja kykenee tekemään pisteitä puolustajana. Puolustajien pistepörssissä sijalla 13 oleva Heiskanen on taikonut 34 otteluun 5+22=27 tehopistettä.

Hänet voi laittaa kentälle tilanteeseen kuin tilanteeseen ketä vastaan tahansa eikä valmennuksen tarvitse pelätä. Tämä näkyy luottamuksena, sillä Starsin pelatessa Heiskanen saa 41 prosenttia mahdollisesta peliajasta. Hän on myös pelannut määrällisesti eniten minuutteja joukkueessaan.

Heiskanen tulee olemaan kriittinen osa joukkuetta, jonka ainoana tavoitteena on voittaa Stanley Cup.

Miro Heiskanen on elintärkeä Dallas Starsille
Kuva © Getty Images

4) Matias Maccelli, Arizona Coyotes

Maccelli on ollut NHL-tulokkaiden huippua tehneen Coyotesissa 30 otteluun 3+19=22 pistettä. Älykkäänä hyökkäyssuunnan pelaajana Maccelli on onnistunut lyömään itsensä läpi yhdessä sarjan heikoimmista joukkueista.

0,73 pistettä ottelua kohden tuottava Maccelli on joukkueen syöttöpörssin toisella sijalla, yhden päässä Clayton Kelleristä. Kokonaispisteissä hän on kolmas. Tämä taiturointi on syntynyt vasta joukkueen 11. suurimmalla peliajalla. Maccelli saa vastuuta noin 15 minuuttia illassa.

Nuoren pelaajan mentaalivahvuutta testataan seuraavaksi, sillä Coyotes tiedotti Maccellin olevan sairaslomalla kuusi viikkoa. Se, miten Maccelli saa pelinsä kulkemaan loukkaantumisen jälkeen, tulee määrittelemään, onko hän tullut tarunhohtoiseen jäädäkseen.

5) Artturi Lehkonen, Colorado Avalanche

Lehkonen on ollut merkityksellinen pelaaja jokaisessa joukkueessa, jossa on urallaan pelannut. Kauden 2021−2022 siirtojen takarajalla Lehkosen hankkinut Avalanche kiittää onneaan jatkuvasti, sillä Lehkonen on väsymätön työmyyrä, joka kykenee myös pisteiden tekoon. Hän ei pelkää kulmavääntöjä, maalinedustaa, taklausten vastaanottamista tai joukkueen puolesta kärsittyä kipua ylipäätänsä.

Viime kauden Stanley Cup -finaalin ratkaissut Lehkonen on saanut vastuuta kärkiketjuissa, ylivoimalla ja alivoimalla suoriutuen erinomaisesti. Hän on tehnyt joukkueensa neljänneksi eniten pisteitä tehoilla 9+14=23, taklannut hyökkääjistä neljänneksi eniten ja blokannut hyökkääjistä kolmanneksi eniten laukauksia.

Lehkonen on myös laukonut kolmanneksi eniten ja pelannut kolmanneksi eniten minuutteja. Lehkosen luoma maaliodottamalukema 10,5 on joukkueen toiseksi suurin jääden kalpeaksi vain Mikko Rantasen 14,1:lle.

Lehkonen on Avalanchen pelatessa kentällä 34,8 prosenttia ajasta. Tämä on koko sarjassa seitsemänneksi eniten.

Kunnialausunnat:

Erik Haula on tuonut New Jersey Devilsin kokoonpanoon tarvittavaa hyökkäysketjujen syvyyttä. Se on näkynyt välittömästi sarjataulukossa, vaikka Devilsillä onkin ollut hiljattain vaikeaa.

Florida Panthersin kausi on ollut parhaimmillaan keskinkertainen, mutta pohjaketjuissa paikkansa sinetöinut Eetu Luostarinen ansaitsee yhtenä harvoista puhtaat paperit. Luostarinen ei ole kovimpia pistelinkoja tai näyttävimpiä pelaajia, mutta hän ei myöskään vuoda millään suorittamisen osa-alueella. GM Bill Zito on varmasti tyytyväinen löytöönsä.

Jesse Puljujärven hymy on ollut harvassa
Kuva © Getty Images

Flopit:

1) Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers

2016 neljäntenä varattu Puljujärvi lupaili ennen kauden alkua, että nyt on vihdoinkin hänen aikansa alkaa suoriutua sen mukaan, miten varausnumero velvoittaa. Hänen esityksensä ovat kuitenkin olleet yhtä uskottavia kuin alkuaikojen NHL-haastattelussa kuultu englannin kieli.

Mahdollisuuksia on kuitenkin tullut: loukkaantumiset ovat mahdollistaneet Puljujärvelle roolin kärkiketjuista jopa Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin rinnalta, mutta tulosta ei ole syntynyt vahingossakaan.

Aikaisemmilla kausilla Puljujärvellä on tehottomuudesta huolimatta ollut paljon hyvää pelissään, mutta nyt sekin vähä itseluottamus tuntuu hiipuneen.

Puljujärvellä on kasassa 36 ottelua, joissa hän on tehnyt kaksi maalia ja kahdeksan tehopistettä. Oilers kuuntelee varmasti tarjouksia Puljujärvestä, joka vie kolme miljoonaa dollaria pois joukkueen palkkakatosta. Ympäristön muutos voisi tehdä myös Puljujärvelle hyvää.

2) Jesperi Kotkaniemi, Carolina Hurricanes

Kauden alusta voimaan astunut kahdeksan vuoden mittainen ja 4,82 miljoonaa dollaria Hurricanesin palkkakatosta vievä sopimus velvoittaa tekemään suuria asioita. Vincent Trocheckin jättäessä joukkueen Kotkaniemelle pedattiin unelmien mahdollisuus astua NHL-joukkueen tulosyksikköön ja ottaa paikka itselleen.

Kotkaniemi on kuitenkin epäonnistunut. 35 peliin 5+5=10 ei ole sitä, mitä seura tilasi Kotkaniemeltä tehdessään hänelle tilaa ja antaessaan pitkän jatkon. Ässät-kasvatti on alkanut hiljattain löytää itsensä neljännestä ketjusta, ja edelle ovat menneet 37-vuotias Paul Stastny ja 34-vuotias Jordan Staal.

Jesperi Kotkaniemi ei ole löytänyt peliään tällä kaudella
Kuva © Getty Images

3) Eeli Tolvanen, Seattle Kraken

Tolvanen aloitti kauden lupaavasti nousten Nashville Predatorsin toisen ketjun laidalle ja iskien hienon maalin San Jose Sharksin verkkoon. Siitä hetkestä alkoi synkkä alamäki.

Tolvanen ehti pelata 13 ottelua tehden neljä tehopistettä. Sen jälkeen seurasi hiljaisuus, joka päättyi hänen jouduttuaan siirtolistalle. Kraken nappasi hyökkääjän talteen toivoen, että Tolvanen löytäisi vuosia sitten huudetun potentiaalinsa uudelleen.

Uusi alku voi olla Tolvaselle se tarvittava ratkaisu, sillä ilmiselvästä lahjakkuudesta huolimatta hänen NHL-uransa on ollut hidas ja kivinen.

4) Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

Kaksi Hurricanesin pelaajaa tällä listalla saa joukkueen näyttämään täydeltä heittopussilta. Näin ei kuitenkaan ole, sillä se on ollut rautaa tällä kaudella. Lähes ruostumattomassa teräksessä on kuitenkin ollut kaksi yllättävää täplää. Toinen on yllä mainittu Kotkaniemi ja toinen vielä suurempana yllätyksenä syöttötaituri Teräväinen.

Teräväinen ei varsinaisesti ole ollut huono, mutta hän on asettanut aikaisemmilla kausillaan tietyn pelillisen tason. Tähän tasoon peilattuna Teräväisen kausi on ollut iso pettymys.

Suuressa roolissa sekä tulosyksikössä että ylivoimalla viihtyvä Teräväinen on saanut aikaiseksi vaatimattomat 12 pistettä 25 otteluun.

Teräväinen on laadukas pelaaja, joten ei olisi yllättävää, jos hän kääntäisi kautensa ympäri. Tällä hetkellä kuitenkin vaikuttaa, että "Turbo-Teuvon" magialle on löydetty muiden joukkueiden osalta vastaloitsu.

5) Kasperi Kapanen, Pittsburgh Penguins

Pikkuveli Konstan ja serkkupoika Oliverin loistaessa nuorten MM-kisoissa Kapasen kiekkosuvun vanhimman aktiivin kautta voisi paremmin kuvailla kevyenä heijastuksena, joka johtuu ympärillä olevien loisteesta.

Kapanen on ajoittain näyttänyt siltä, että hän keskittyy johonkin aivan muuhun kuin jääkiekkoon. Häntä käytettiin katsomossa asti, jotta Penguins saisi edes jotain irti kesällä jatkosopimuksen allekirjoittaneesta Kapasesta.

Nyt Kapanen vaihtelee jatkuvasti ketjuja, kun Penguins koettaa epätoivoisesti löytää keskimäärin 3,2 miljoonaa dollaria kaudessa tienaavalle investoinnilleen toimivaa yhdistelmää.

Kapasen nopeus on edelleen kiistaton ase NHL-kaukaloissa. Kapanen on tehnyt 25 peliin 15 tehopistettä.

Kuivilla, mutta vain niukasti:

Rasmus Ristolainen aloitti kautensa vuotamalla kuin alennuskorin termospullo, mutta on saanut otteisiinsa lisää varmuutta. 29 peliin on tullut vasta yksi piste, mikä on kiekollisesti kohtalaisena tunnetulle Ristolaiselle varsin kiusallinen tilastomerkintä.

On kyse supertähdestä, mutta Aleksander Barkovin kausi ei ole mennyt suunnitelmien mukaan. Florida Panthers ei saa koneitaan käyntiin edes työntämällä, eikä kapteeni Barkov saa totutun huikeasta tehotahdistaan kiinni. Lisäksi siviilielämän tapahtumat painavat taustalla.

Patrik Laineen kausi ei näytä numeroiden puolesta järkyttävältä, mutta Columbus Blue Jackets laahaa, eivätkä sen johtavat pelaajat saa autoa vedettyä ojasta. Yhteispeli Johnny Gaudreaun kanssa ei ole toiminut oletetun mukaisesti ja kirsikkana kakun päällä joukkueen sairaslista on ajoittain saanut musteen loppumaan tulostimesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle