NHL-suomalaisten topit ja flopit: Barkov ja Heiskanen joukkueidensa kulmakiviä, kokeneet Granlund ja Rinne vaikeuksissa

NHL / Artikkeli
Aleksander Barkov on nostanut Florida Panthersin pudotuspeliviivan yläpuolelle tasaisessa Itäisessä konferenssissa.
Kuva © Mike Ehrmann

Topit

1) Aleksander Barkov, Florida Panthers

Barkov on pelaamassa toista peräkkäistä yli 90 tehopisteen kautta, ja Panthers on kapteeninsa johdolla vahvasti mukana pudotuspelitaistelussa erittäin tasaisessa Itäisessä konferenssissa. Suomalaissentterin ja Jonathan Huberdeaun yhteispeli on toiminut Panthersin ykkösketjussa, ja molemmat löytyvät NHL:n pistepörssin 12 parhaan joukosta.

Samassa ketjussa pelaavista parivaljakoista koko NHL:ssä ainoastaan Edmonton Oilersin Connor McDavid ja Leon Draisaitl sekä Boston Bruinsin Brad Marchand ja David Pastrňák ovat tehneet Panthersin kaksikkoa kovempaa jälkeä.

Panthersin uusi päävalmentaja Joel Quenneville on myös peluuttanut Barkovia säästeliäämmin, ja suomalaisen peliaika on pienentynyt viime kauteen verrattuna lähes 2,5 minuuttia ottelua kohden. Tämän on mahdollistanut terve Vincent Trocheck ja kesken kauden vapailta markkinoilta hankittu Brian Boyle.

2) Miro Heiskanen, Dallas Stars

Starsin ykköspuolustajan paikan jo toisella NHL-kaudellaan vallannut Heiskanen on saanut joukkueen pelaajista eniten peliaikaa ottelua kohden (24:29) ja tehnyt kolmanneksi eniten tehopisteitä (22). Joukkueen sisäisessä pistepörssissä suomalaispuolustajan takaa löytyvät muun muassa kapteeni Jamie Benn ja Joe Pavelski, jotka rasittavat Starsin palkkakattoa yhteensä 16,5 miljoonan dollarin verran tällä kaudella.

Lähinnä Jamie Oleksiakin pakkiparina pelannut Heiskanen on ollut Starsin pelin ehdoton moottori alkukaudesta, ja suomalaisnuorukaisen nousut hyökkäykseen ovat tuottaneet jo seitsemän tehtyä maalia tasakentällisin. Jatkaessaan maalitehtailuaan myös kauden toisella puoliskolla Heiskasesta tulee Sami Salon ohella vasta toinen suomalaispuolustaja 2000-luvulla, joka tekee yhden runkosarjakauden aikana yli 13 maalia.

3) Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

Suomalaispelaajista toiseksi eniten tehopisteitä Barkovin jälkeen syyskaudella nakutellut Teräväinen on pelaamassa uransa parasta kautta. Koko NHL:ssä ainoastaan kuusi pelaajaa on merkkauttanut enemmän syöttöpisteitä kuin Teräväinen ja Hurricanesin sisäisessä pistepörssissä suomalainen on toisena heti Andrei Svetšnikovin jälkeen.

Sebastian Ahon johtaman ykkösketjun laidalla lähes koko kauden pelannut Teräväinen on kuulunut päävalmentaja Rod Brind'Amourin luottohevosiin ja on Hurricanesin tärkeimpiä pelaajia niin tasakentällisin kuin yli- ja alivoimalla. Kauden alkupuoliskolla jo 38 tehopistettä kasannut Teräväinen tulee loukkaantumiset välttäessään rikkomaan viime kaudella tekemänsä yhden kauden piste-ennätyksensä (76).

4) Patrik Laine, Winnipeg Jets

Piste per peli -tahtiin tehoja syyskaudella tehnyt Laine on Jetsin sisäisessä pistepörssissä toisena Mark Scheifelen jälkeen ja vain viiden syöttöpisteen päässä yhden kauden syöttöpiste-ennätyksestään. Kokonaisvaltaista peliään viime kaudesta huomattavasti parantanut Laine on tehnyt myös siinä sivussa 14 maalia, joista peräti 11 tasakentällisin.

Jets-kapteeni Blake Wheelerin siirryttyä täksi kaudeksi kakkosketjuun on Laine saanut pelata lähes koko kauden Scheifelen johtamassa ykkösketjussa. Näin myös Laineen peliaika on kasvanut viime kaudesta noin 2,5 minuuttia ottelua kohden.

5) Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Hieman vaisun alkukauden jälkeen Aho on äitynyt hurjaan vireeseen ja tehnyt lokakuun jälkeen eniten maaleja (19) koko NHL:ssä. Ahon kauden ensimmäisellä puoliskolla tekemät 22 maalia lupailevat yli 40 maalin kautta, johon suomalaispelaajista kautta aikojen ovat yltäneet vain Jari Kurri, Teemu Selänne ja Laine.

Toista kauttaan sentterin paikalla pelaava Aho on saanut kaivattua tukea myös kolmatta hyökkäysketjua johtaneelta Erik Haulalta. Polvivamman takia 19 ottelua menettänyt Haula on tehnyt jo 10 maalia ja tuonut kaivattua leveyttä Hurricanesin hyökkäysrintamaan.

Ehdolla listalle: Tuukka Rask, Mikko Rantanen, Joel Armia

Mikael Granlundin tehot ovat tyrehtyneet Nashville Predatorsiin siirtymisen jälkeen.
Kuva © Getty Images

Flopit

1) Mikael Granlund, Nashville Predators

Granlundin alkukausi on ollut vaikea, ja suomalainen on Predatorsin sisäisessä pistepörssissä vasta kymmenenneksi tehokkain hyökkääjä, edellään muun muassa sellaisia pohjaketjujen raatajia kuin Rocco Grimaldi sekä Craig Smith. Viime kauden siirtotakarajalla Predatorsiin hankittu Granlund on siirtonsa jälkeen tehnyt 48 runkosarjaottelussa vain seitsemän maalia.

Parhaiten Granlundin peli on kulkenut Matt Duchenen johtamassa ketjussa, jossa toisella laidalla on pelannut Filip Forsberg. Päävalmentaja Peter Laviolette on kuitenkin tiputtanut suomalaisen välillä jopa neljänteen hyökkäysketjuun ja kokonaan ilman ylivoimapeliaikaa. Granlundin peliaika on tippunut viime kaudella Minnesota Wildissa pelaamastaan lähes kaksi minuuttia ottelua kohden.

2) Pekka Rinne, Nashville Predators

Rinteen kohdalla ei ole totuttu näkemään 89,4:n kaltaista torjuntaprosenttia, eikä 3,02:n tapaista päästettyjen maalien keskiarvoa, jotka oikeuttavat NHL-maalivahtien tilastoissa vasta sijoille 48. ja 39. Kaksi kautta sitten parhaalle maalivahdille myönnettävän Vezina Trophy -palkinnon voittanut Rinne on ollut kaukana normaalista tasostaan kuten koko Predatorsin joukkue.

37-vuotias konkari on ajoittain joutunut tekemään tilaa nuorelle Juuse Sarokselle, joka on aloittanut Predatorsin maalilla 16 ottelua Rinteen vastaavan lukeman ollessa 22. Tosin Saroksenkaan tilastot eivät ole Rinnettä parempia. Pudotuspeliviivan yläpuolella tällä hetkellä olevista joukkueista ainoastaan Toronto Maple Leafs ja Panthers ovat päästäneet enemmän maaleja kuin Predators.

3) Jesperi Kotkaniemi, Montreal Canadiens

Kotkaniemen vastuu Canadiensin joukkueessa on jäänyt pieneksi ja päävalmentaja Claude Julienilta ei ole välillä tippunut edes ylivoimavastuuta. Vaatimaton peliaika ottelua kohden (12:42) on pienentynyt jopa suomalaisnuorukaisen tulokaskaudesta. Loukkaantumisten takia 15 ottelua menettänyt Kotkaniemi on tehnyt kauden ensimmäisellä puolikkaalla vain seitsemän tehopistettä.

Kesän 2018 varaustilaisuuden kolmantena pelaajana varatun Kotkaniemen pelipaikka on jämähtänyt Canadiensin pohjaketjuihin. Kotkaniemen puolustukseksi on kuitenkin todettava, että tällä hetkellä 2000-luvulla syntyneistä pelaajista suomalaisen ohella ainoastaan Rasmus Dahlinilla ja Svetšnikovilla on tilillään yli 100 NHL-ottelua.

4) Kaapo Kakko, New York Rangers

Kuusi maalia ja 14 tehopistettä Rangersin paidassa vasta 18-vuotiaalta tulokkaalta 34 ottelussa ei olisi huono suoritus keneltäkään muulta kuin Kakolta. Odotusarvot nuorta suomalaista kohtaan ennen kauden alkua olivat kuitenkin paljon kovemmat kuin tilastot nyt osoittavat.

Kakon puolustukseksi pitää kuitenkin laskea se, että päävalmentaja David Quinn on antanut nuorukaiselle peliaikaa vain runsaat 15 minuuttia ottelua kohden, ja pelipaikka on löytynyt milloin mistäkin ketjusta. Eniten Kakko on pelannut kolmannessa hyökkäysketjussa toisen nuoren, Brett Howdenin, rinnalla.

5) Valtteri Filppula, Detroit Red Wings

Ensimmäiseen NHL-seuraansa täksi kaudeksi palanneen Filppulan kausi on ollut vaikea kuten NHL:n heittopussiksi ajautuneen Red Wingsin. 35-vuotias veteraani on tehnyt vain kolme maalia kauden alkupuoliskolla laukaisuprosentin ollessa vaatimaton 7,7.

Filppulan jäällä ollessa Red Wings on onnistunut tasakentällisin tekemään 17 maalia oman verkon heiluessa vastaavasti peräti 45 kertaa. Detroitilaisista ainoastaan Andreas Athanasioun vastaavat lukemat ovat Filppulaa huonommat.

Ehdolla listalle: Markus Granlund, Leo Komarov, Antti Raanta

Tilastot poimittu 30.12. ennen tiistain vastaisen yön kierrosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös