NHL-suomalaisten topit ja flopit: Barkov ja Aho kannattelivat joukkueitaan, Laineen ja Rantasen tehot tyrehtyivät

NHL / Artikkeli
Aleksander Barkov ja Sebastian Aho pitivät helmikuussa joukkueidensa pudotuspelihaaveet elossa.
Kuva © Gettyimages
Jatkoaika otti kantaa suomalaispelaajien onnistumisiin ja epäonnistumisiin helmikuun aikana. Aleksander Barkov ja Sebastian Aho kannattelivat joukkueidensa pudotuspelihaaveita. Patrik Laine puolestaan tuskaili maalittomuutensa kanssa ja Mikko Rantasen pistetehtailu tyrehtyi.

Topit

1) Aleksander Barkov, Florida Panthers

Florida Panthersin taistelu pudotuspelipaikasta ei ole jäänyt kiinni ainakaan joukkueen kapteenin esityksistä. Barkov teki helmikuun 15 ottelussa peräti 20 (10+10) tehopistettä ja oli koko NHL:n viidenneksi tehokkain pelaaja. Maaleja suomalaista enemmän kuukauden aikana tekivät vain Leon Draisaitl (12), Alex DeBrincat (11) ja Patrick Kane (11).

Kuukauden viimeiseen seitsemään otteluun kapteeni iski 15 tehopistettä, mukaan lukien kolmen maalin ja neljän tehopisteen ilta Montreal Canadiensia vastaan. Barkov oli yksi niistä viidestä pelaajasta, jotka ottivat yli 300 aloitusta helmikuussa ja suomalaisen voittoprosentti (57,7) oli näiden pelaajien paras.

Yli 22 minuuttia ottelua kohden pelanneen Barkovin laidoilla viilettivät suurimman osan ajasta Jonathan Huberdeau ja tammikuussa ketjuun nostettu Frank Vatrano.

Kapteenin hyvistä otteista huolimatta Panthersin mahdollisuudet pudotuspeleihin alkavat olla hyvin pienet Itäisessä konferenssissa, kun runkosarjaa on jäljellä enää runsas kuukausi.

2) Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Vaikka Aho ei ollut Carolina Hurricanesin tehokkain pelaaja helmikuussa, oli 21-vuotias suomalainen suurin syy siihen, että joukkue on noussut pudotuspeliviivan yläpuolelle. Piste per peli –tahtiin tehoja kuukauden otteluissa tehnyt ykkösketjun sentteri johdatti Hurricanesin kymmeneen voittoon.

Aho pelasi Hurricanesin hyökkääjistä yli kaksi minuuttia enemmän ottelua kohden kuin seuraavaksi eniten peliaikaa saanut Justin Williams. Ylivoimalla eniten ja alivoimalla kolmanneksi eniten peliaikaa kaikista joukkueen hyökkääjistä saanut Aho kellotti myös uransa korkeimmat peliminuutit (26:25) helmikuussa New York Rangersia vastaan.

Päävalmentaja Rod Brind'amour näyttää myös löytäneen lopultakin oikean ketjukoostumuksen Ahon johtamaksi ykkösketjuksi. Laidoilla pelasivat tammikuun lopulla Minnesota Wildista hankittu Nino Niederreiter ja joukkueen kapteeni Williams.

Lindellin tärkeydestä joukkueelle kertoo jotain sekin, että suomalaispuolustaja vietti alivoimalla kentällä lähes tunnin, 80 prosenttia Starsin koko kuukauden alivoimapeliajasta.

3) Tuukka Rask, Boston Bruins

Rask on parantanut otteitaan mitä pidemmälle kausi on edennyt. Helmikuussa Boston Bruinsin maalivahti ei hävinnyt yhtään ottelua varsinaisella peliajalla ja torjui kiekkoja torjuntaprosentilla 92,6 sekä päästettyjen maalien keskiarvolla 2,08.

Kuukauden ensimmäisessä ottelussa Rask torjui nollapelin Washington Capitalsia vastaan ja nousi samalla Bruinsin maalivahtien kaikkien aikojen voittotilastossa ykköseksi ohi Tiny Thompsonin. Aiemmin kauden aikana 31-vuotiaasta Raskista tuli Bruinsin eniten runkosarjaotteluita pelannut maalivahti.

Bruinsin kakkosmaalivahti Jaroslav Halakin pelatessa erinomaisen alkukauden on Rask puolestaan pelannut vahvasti vuoden 2019 puolella. Tammikuun alusta mitattuna Rask on torjunut 16 ottelua torjuntaprosentilla 93,1 ja päästettyjen maalien keskiarvolla 2,00.

4) Esa Lindell, Dallas Stars

Lindell oli helmikuussa Dallas Starsin kolmanneksi tehokkain pelaaja yhdeksällä (2+7) tehopisteellään ja tehokkain puolustaja. 24-vuotias suomalainen oli joukkueensa ykkönen peliajassa ottelua kohden (24:22), alivoimapeliajassa (4:02), blokatuissa laukauksissa (34) ja plus/miinus-lukemassa (5) yhdessä Aleksandr Radulovin kanssa.

Neljättä kauttaan Stars-organisaatiossa pelaava Lindell on tehnyt jo kauden aikana oman piste-ennätyksensä, kun 64 ottelussa on syntynyt 29 (9+20) tehopistettä.

Puolet kuukauden otteluista voittanut Stars joutuu suomalaispuolustajan hyvistä otteista huolimatta taistelemaan loppukaudesta vielä tiukasti pudotuspelipaikasta tasaisessa Läntisessä konferenssissa.

5) Teuvo Teräväinen, Carolina Hurricanes

Teräväinen pelasi kauden tehokkaimman kuukautensa helmikuussa, kun 13 ottelussa syntyi peräti 16 (7+9) tehopistettä. Hurricanesin kuukauden tehokkain pelaaja teki viidessä ottelussa vähintään kaksi tehopistettä ja kohokohtana neljän tehopisteen ilta Los Angeles Kingsiä vastaan.

Tammikuun lopulla Teräväisen sentteri vaihtui Ahosta ruotsalaiseen Lucas Wallmarkiin ja pelipaikka kakkosketjuun. Loukkaantumisesta toipunut Jordan Staal nousi puolestaan kakkosketjun keskelle helmikuun lopulla. Ketjumuutokset ovat tuoneet tasaisuutta joukkueen kärkiketjuihin, mikä puolestaan on näkynyt Hurricanesin nousuna sarjataulukossa.

Aiemmin kauden aikana Teräväinen solmi uuden viiden vuoden ja 27 miljoonan dollarin arvoisen jatkosopimuksen Hurricanesin kanssa.

Kotkaniemestä tuli helmikuussa vasta viides eurooppalainen pelaaja, joka on pystynyt tekemään yli 30 tehopistettä 18-vuotiaana.

Lähellä valintaa

Toronto Maple Leafsin Kasperi Kapanen pelasi helmikuussa kauden tehokkaimman kuukautensa tehden 15 pelaamassaan ottelussa 11 (4+7) tehopistettä. Auston Matthewsin ketjussa pelannut Kapanen teki muun muassa voittomaalin jatkoajalla Buffalo Sabresin verkkoon alivoimalla.

Kapanen raatoi alivoimalla lähes kaksi minuuttia ottelua kohden, joka oli selvästi eniten Maple Leafsin kärkihyökkääjistä.

Läpimurtokauttaan pelaava 22-vuotias suomalainen on tähtihyökkääjiä vilisevän Maple Leafsin neljänneksi tehokkain hyökkääjä koko kautta tarkasteltaessa ja rikkoo 20 maalin rajapyykin seuraavalla osumallaan.

Miro Heiskanen jatkoi erinomaista tulokaskauttaan ja urakoi Starsin takalinjoilla Lindellin sekä John Klingbergin jälkeen joukkueen suurimmat peliminuutit. Helmikuun 14 ottelussa 19-vuotias suomalainen teki seitsemän (1+6) tehopistettä ja oli Lindellin jälkeen Starsin tehokkain puolustaja.

Heiskasen pakkipariksi on vuoden vaihteen jälkeen vakiintunut isokokoinen ja kokenut Roman Polak. Ylivoimavastuuta suomalaiselle on tullut Starsin toisessa ylivoimakoostumuksessa vajaat pari minuuttia ottelua kohden.

Koko kauden ajalta tulokkaita tarkasteltaessa Heiskanen on eniten maaleja tehnyt puolustaja, eniten peliaikaa saanut pelaaja ja puolustajista vain Rasmus Dahlin on tehnyt suomalaista enemmän tehopisteitä.

Jesperi Kotkaniemi aloitti helmikuun neljän ottelun maaliputkella ja teki kuukauden aikana kahdeksan tehopistettä (5+3) 13 ottelussa. Tulokkaista vain Andreas Johnsson (9) teki suomalaista enemmän maaleja helmikuussa.

18-vuotias tulokas johti totutusti Canadiensin kolmatta hyökkäysketjua, jossa laitureina pelasivat suurimmaksi osaksi Joel Armia sekä Artturi Lehkonen.

Patrik Laine on tuskaillut maalintekonsa kanssa ja osunut kuluneen vuoden aikana vain viidesti.

Flopit

1) Patrik Laine, Winnipeg Jets

Laineen koko alkuvuosi on ollut maalinteon kanssa tuskailua ja helmikuun lopulla suomalainen viimein rikkoi 15 ottelua kestäneen maalittoman putkensa. Vaikka helmikuu lopulta toi Laineelle neljä maalia ja kahdeksan tehopistettä oli Jets-laituri kaukana tasostaan. Plus/miinus-lukema jäi kahdeksan astetta pakkaselle ja peliaika 16 minuuttiin ottelua kohden.

Bryan Littlen kakkosketjun laidalla marraskuun puolivälistä saakka pelannut Laine siirrettiin helmikuun lopulla Mark Scheifelen johtamaan ykkösketjuun, mikä ainakin hetkellisesti piristi suomalaisen otteita.

Laineen koko kauden plus/miinus-lukema helmikuun jälkeen oli -22, kun se seuraavaksi huonoimmalla Jets-pelaajalla Jack Roslovicillä oli -7. Myös laukaisuhallintaa viidellä viittä vastaan kuvaava corsilukema oli Laineella joukkueen vakiohyökkääjistä huonoin.

2) Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Rantasen alkuvuosi on ollut Laineen tavoin vaikea. Vielä joulun jälkeen koko NHL:n pistepörssiä johtaneen Rantasen tehot ovat tyrehtyneet vuoden vaihteen jälkeen ja suomalainen on valunut pörssin kuudenneksi, yli 20 tehopisteen päähän johtavasta Nikita Kutšerovista.

Rantanen teki helmikuun yhdeksässä ensimmäisessä ottelussa vain kaksi tehopistettä ja koko kuukauden 14 ottelussa seitsemän pistettä. Onnistumiset ovat loppuneet myös koko Nathan MacKinnonin johtamalta ykkösketjulta, ja Colorado Avalanche on valunut Läntisen konferenssin kärkipaikoilta pudotuspelipaikasta taistelevaksi joukkueeksi.

Päävalmentaja Jared Bednar rikkoikin Avalanchen ykkösketjun helmikuun alussa, ja Rantanen pelasi osan kuukautta Carl Söderbergin johtamassa ketjussa. Rantasen peliaika on tippunut myös kauden aiemmasta 21 minuutista ottelua kohden yli minuutin ja muutamissa helmikuun ottelussa suomalainen jäi alle 16 minuutin peliaikaan ottelua kohden.

Koko sarjan maalivahteja vertailtaessa helmikuun osalta Koskisen torjuntaprosentti oli 43. paras ja päästettyjen maalien keskiarvo 39. paras.

3) Joel Armia, Montreal Canadiens

Kesällä Canadiensiin hyökkäysvoimaa tuomaan hankitun Armian tehot olivat helmikuussa kadoksissa ja 13 otteluun isokokoinen laituri teki vain yhden maalin, sekä yhteensä kaksi tehopistettä. Armia pelasi 16,5 minuuttia ottelua kohden ja ylivoimallakin lähes kaksi minuuttia per ottelu.

Koko kauden pääasiassa Kotkaniemen laidalla pelannut Armia ei ole onnistunut saamaan pelipaikkaa Canadiensin kahdesta kärkiketjusta.

Marraskuussa tullut polvivamma piti Armian sivussa otteluista lähes kaksi kuukautta ja 25-vuotias suomalainen teki paluun kaukaloon tammikuun alussa.

4) Mikko Koskinen, Edmonton Oilers

Koskinen voitti helmikuun 11 pelaamastaan ottelusta vain kolme torjuntaprosentin ollessa 90,4 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,97. Koko sarjan maalivahteja vertailtaessa helmikuun osalta Koskisen torjuntaprosentti oli 43. paras ja päästettyjen maalien keskiarvo 39. paras.

Edmonton Oilersin GM Peter Chiarelli teki juuri ennen erottamistaan 30-vuotiaan Koskisen kanssa riskialttiin kolmen vuoden ja arvoltaan 13,5 miljoonan dollarin jatkosopimuksen.

Koskisen asema Oilersin ykkösmaalivahtina sinetöityi kuitenkin helmikuun puolivälissä, kun Cam Talbot kaupattiin Philadelphia Flyersiin vaihdossa kokemattomaan Anthony Stolarziin.

5) Markus Nutivaara, Columbus Blue Jackets

Columbus Blue Jacketsin päävalmentaja John Tortorella pienensi Nutivaaran vastuuta helmikuussa, ja suomalainen pelasi puolustajalle vaatimattomat 16 minuuttia ottelua kohden. Varsinkin kuukauden alkupuoliskolla 24-vuotiaan suomalaisen ruutu jäi hyvin vaatimattomaksi Blue Jacketsin puolustuksessa.

Kokonaan ilman tehopisteitä helmikuussa jäänyt Nutivaara pelasi pääosin Blue Jacketsin kolmannessa pakkiparissa Scott Harringtonin kanssa. Siirtotakarajalla New York Rangersista hankittu Adam McQuaid saattaa hankaloittaa Nutivaaran asemaa entisestään. Loukkaantuneena Blue Jacketsillä on tällä hetkellä vakiopuolustajista Ryan Murray.

Vaikka Granlund pari kautta sitten tekikin lupaavat 19 maalia runkosarjassa, ei suomalaisella ole tällä hetkellä käyttöä Canucksin kärkiketjuissa.

Joonas Donskoi iski maaleja lupaavasti vuoden vaihteessa, mutta helmikuussa San Jose Sharksin laituri ei osunut kertaakaan. Syöttöpisteitä kertyi neljä ja peliaika jäi hieman runsaaseen 13 minuuttiin ottelua kohden.

Kuluvan vuoden puolella suomalainen on pelannut Tomas Hertlin johtamassa ketjussa, jossa toisella laidalla on pääosin viilettänyt Evander Kane. Ylivoima-aikaa Donskoi ei ole saanut juurikaan alkukautta lukuunottamatta.

Artturi Lehkonen on heiluttanut maaliverkkoa viimeksi joulukuussa ja helmikuun 13 ottelussa suomalainen kasasi vain yhden syöttöpisteen. Viimeiset 12 ottelua helmikuussa menivät työteliäällä laitahyökkääjällä ilman tehoja.

Koko kauden aikana Lehkonen on tehnyt vain seitsemän maalia laukaisuprosentin ollessa viiden prosentin luokkaa. Tulokaskaudellaan 18 maalia runkosarjassa iskeneen Lehkosen sopimus loppuu kuluvan kauden jälkeen.

Markus Granlund joutui helmikuussa päävalmentaja Travis Greenin epäsuosioon. Kolmatta täyttä kauttaan Vancouver Canucksissa pelaava Granlund istui kuukauden aikana kolme peliä katsomossa, ja peliaika ottelua kohden putosi yli kaksi minuuttia kauden aiempaan verrattuna.