NHL on tukenut syövän vastaista taistelua jo yli 20 vuotta − Perinteinen kampanja on saanut rinnalleen leikkimielisen pingisturnauksen

NHL / Artikkeli
Oskar Lindblom teki paluun kaukaloihin toivuttuaan syövästään.
Kuva © Getty Images
NHL kiinnittää huomiota marraskuussa syövän vastaiseen taisteluun. Yli 20 vuotta kestänyt “Hockey Fights Cancer” -kampanja on jättänyt jälkensä useaan kannattajaan. Smashfest on puolestaan pelaajien ideoima uudenlainen hyväntekeväisyystapahtuma.

"Hockey Fights Cancer" on yksi NHL:n näkyvimmistä hyväntekeväisyys- ja tiedotuskampanjoista. Pinkit pelipaidat ja kypäröihin teipatut tarrat ovat tuttu näky syksyn aikana pelattavissa teemaotteluissa. Jokainen joukkue isännöi yhtä teemaottelua, jossa kotijoukkue lämmittelee yleensä pinkeissä tai violeteissa harjoittelupaidoissa. Ottelun jälkeen paidat kaupataan huutokaupassa, josta saadut tuotot menevät syöpäsairaiden hyväksi.

Kampanja sai alkunsa vuonna 1997, kun silloinen Tampa Bay Lightning -hyökkääjä John Cullen joutui vetäytymään kokoonpanosta non-Hodgkin-lymfooman takia. Myöhemmin samaisen taudin sairasti ja lopulta selätti suomalaishyökkääjä Saku Koivu. Cullen yritti tehdä paluun NHL:ään, mutta päätti uransa vain kolmen AHL-ottelun jälkeen. NHL palkitsi Cullenin rohkean yrityksen Masterton-palkinnolla vuonna 1999.

Cullenin tarinan huomasi myös Moffittin syöpätutkimuslaitoksessa tuolloin työskennellyt Timm Harmon. Pian Lightning ja tutkimuslaitos tekivät yhteistyötä kerätäkseen varoja uuteen tutkimustyöhön. Vain muutamaa kuukautta myöhemmin NHL ja sen pelaajayhdistys liittyivät mukaan ja loivat samalla edelleen samaa nimeä kantavan "Hockey Fights Cancer" -kampanjan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään.

Yhdysvalloissa diagnosoidaan vuosittain noin 1,7 miljoonaa uutta syöpätapausta. Rajan pohjoispuolella Kanadassa vastaava luku on yli 200 000 tapausta. Syövän sairastaminen on nykypäivänä yllättävän yleistä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. NHL on halunnut korostaa syöpätaistelun yleisyyttä tarjoamalla katsojille kylttejä, joihin he voivat kirjoittaa, kenen puolesta he taistelevat.

"Minä taistelen vanhempieni puolesta."
"Taistelen syöpälääkkeiden kehityksen puolesta."
"Taistelen rakkaani puolesta."

Useat NHL-pelaajat on vuosien varrella sairastaneet erinäisiä syöpiä. Mario Lemieux'n ja Koivun paluuottelut kuuluvat NHL-historiaan. Suomalaispelaajista myös muun muassa puolustaja Olli Määttä sairasti syövän kaudella 2014. Puolustajan kilpirauhassyöpä diagnosoitiin hyvissä ajoin ja mies palasi kaukaloon vain kaksi viikkoa leikkauksen jälkeen.

– Jos totta puhutaan, en ollut itse kovin huolissani missään vaiheessa. Toki alkuperäinen diagnoosi oli pieni järkytys, mutta tiesin, että olin hyvissä käsissä täällä, Määttä kertoo NHL.comin videossa.

Monelle syöpää vastaan kamppailleelle marraskuun teemaottelut ovat tärkeitä tapahtumia. Ne antavat mahdollisuuden muistella niitä, joiden elämänlangan sairaus lopulta poltti loppuun. Ne antavat mahdollisuuden myös pysähtyä hetkeksi ja arvostaa sitä, kuinka moni syöpäpotilas on voittanut taistelunsa ja on edelleen joukossamme.

Otteluissa nähdään usein syöpää vastaan taistelevia ja sen jo päihittäneitä nuoria. Koskettavia tekoja ovat myös yhden päivän sopimukset, joita seurat tekevät syöpäsairaiden kanssa.

Pingisturnaus kerää rahaa syöpätutkimukseen − inspiraationa toimii oman vaimon kuolema

Ilman koronapandemiaa Torontossa olisi viime kesänäkin järjestetty pingisturnaus, Smashfest, NHL-pelaajien ja kannattajien kesken. Kahdeksana kesänä järjestetyn tapahtuman tuotot menevät aivotärähdysten ja harvinaisten syöpien tutkimustyöhön. Tapahtuman kehittäjänä on toiminut entinen NHL-hyökkääjä Dominic Moore.

Lähes 1000 NHL-ottelua urallaan pelanneen Mooren elämä muuttui kesällä 2012, kun hänen vaimonsa, Katie, sairastui harvinaiseen vatsasyöpään. Moore jätti NHL-kaukalot kesken pudotuspelien ja vietti vietti vaimonsa viimeiset kuukaudet Bostonissa, jossa pari oli tavannut toisensa opiskeluaikoina.

Smashfest yhdistää hauskanpidon ja hyväntekeväisyyden.

Katien tila huononi nopeasti ja hän menehtyi yhdeksän kuukauden taistelun jälkeen alkuvuodesta 2013. Smashfest on kerännyt vuosittain lahjoituksia Katie Mooren säätiölle, joka tukee harvinaisten syöpien tutkimustyötä. Smashfest yhdistää hauskanpidon ja hyväntekeväisyyden. Kannattajat saavat haastaa suosikkijoukkueidensa pelaajat leikkimielisessä kilpailussa. Vuosien varrella tapahtumassa on nähty useita NHL-tähtiä. Taylor Hall, Mitch Marner, Phil Kessel, Derick Brassard ja Tyler Seguin ovat vain muutamia pelaajia, jotka ovat olleet mukana hyvän asian puolesta.

Smashfest haluaa kiinnittää huomiota "harvinaisiin syöpiin", jotka nimestään huolimatta ovat varsin yleisiä. Joka neljäs diagnosoitu syöpä lasketaan harvinaisten syöpien kategoriaan. Muun muassa kaikki lapsilla diagnosoitut syövät luokitellaan tähän kategoriaan. Verrattuna yleisimpiin syöpiin harvinaisten syöpien hoitomuodot ovat huomattavasti muita jäljessä ja selviytymisprosentit pienempiä.

Toinen Smashfestin huomion kohteista ovat aivotärähdykset, joiden määrä on tuplaantunut lasten osalta viimeisten kahden vuosikymmenen ajan. Suurin osa aivotärähdyksistä jää edelleen raportoimatta ja niistä kärsii vuosittain miljoonia ihmisiä. Aivotärähdykset ovat saaneet viime vuosina paljon huomiota NHL-maailmassa, mutta pään ja niskan alueelle tulevia iskuja tulee myös monissa muissa lajeissa ja ammateissa.

Smashfest on tapahtumana harvinainen, sillä kannattajat pääsevät hyvin lähelle omia suosikkipelaajiaan. New York Rangersin kausikortin omistava Greg Sudat teki muutama vuosi sitten matkan Torontoon vain ja ainoastaan Smashfestin takia. Tuolloin vielä Rangersissa itse kiekkoillut Moore mainosti tapahtumaansa aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, mikä ei jäänyt kausikorttilaiselta huomaamatta.

Paikalla olleiden entisten ja nykyisten NHL-pelaajien määrä oli suuri. Jo uransa päättäneitä pelaajia edustivat muun muassa entiset Rangers-pelaajat Kevin Weekes ja Nick Kypreos. Aktiiveista paikalla olivat muun muassa Sean Monahan, Cam Talbot ja Michael Del Zotto.

Sudatin mukaan tapahtuma on omalla tavallaan uniikki, koska se mahdollistaa kannattajien ja pelaajien kanssakäymisen – mikä ei olisi muuten välttämättä mahdollista. 

– Tapahtuman tunnelma on erittäin rento. Kannattajat pääsevät juttelemaan pelaajien kanssa, eikä heillä ole kiire minnekään. Pingisturnausta on myös mielenkiintoista seurata. Olen erittäin tyytyväinen, että osallistuin Smashfestiin, kertoo Sudat.

Kausikortin omistaja Sudat on nähnyt läheltä myös muita NHL:n hyväntekeväisyyskampanjoita. Vaikka liiga onkin mukana esimerkiksi syövän vastaisessa taistelussa, voisi se Sudatin mukaan olla vieläkin aktiivisempi. Nyt pelaajat kantavat suurimman vastuun omien hyväntekeväisyysprojektiensa kautta.

– Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että NHL voisi tehdä enemmänkin hyväntekeväisyyttä. Smashfest on pelaajien ja pelaajayhdistyksen järjestämä, ja useat muutkin pelaajat tekevät henkilökohtaisesti paljon hyväntekeväisyyttä. NHL voisi ottaa suuremman roolin ja olla "äänekkäämpi". Yleensä NHL tekee vaadittavan minimin ja lisää panostaan vasta kun asiasta huomautetaan tai siitä nousee iso kohu, kertoo Sudat.

Artikkelissa käytetty apuna: 

Smashfest, Hockey Fights Cancer

» Lähetä palautetta toimitukselle