Näin koronapandemia vaikuttaa MM-kisoihin Riiassa − rajoitukset koskevat lähes kaikkea ja kaikkia

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Liput liehuivat Radisson-hotellin edustalla. Valko-Venäjän lippu koki muutoksen.
Kuva © Samuli Huikuri
2021 MM-kisat pelataan Latvian Riiassa tiukkojen turvatoimien värittämänä. Koronaviruspandemia pakottaa jokaisen turnaukseen osallistuvan venymään poikkeusoloissa.

MM-kisojen poikkeusolosuhteet ovat vaikuttaneet lähes kaikkien turnauksen parissa työskentelevien arkeen paikan päällä. Eroavaisuuksia normaaliin on niin otteluissa, harjoituksissa kuin elämisessä yleensäkin.

Jatkoaikaa MM-kisoissa paikan päällä edustavat toimittaja Lassi Seppä ja kuvaaja Samuli Huikuri esittelevät nyt kaiken, mikä Latvian MM-kisoissa on eri tavalla kuin aiemmin.

Pelaajat

Kuten leijonapelaajatkin ovat useaan otteeseen todenneet, pelaajien olot kisarupeaman aikana ovat varsin yksitoikkoiset. Oleminen rajoittuu käytännössä hotelliin ja jäähalleihin.

Yksin ei hotellista saa poistua ja ovella onkin paikallinen vartija toteamassa, ettei ulos ole asiaa − ellei sitten koko joukkue ole menossa esimerkiksi harjoituksiinsa.

Joukkueiden bussit kulkevat hallille poliisisaattueessa.
Kuva © Samuli Huikuri

Harjoitus- ja ottelutapahtumissa pelaajat eivät kohtaa tuomarien ja muun itse otteluun liittyvän väen lisäksi ulkopuolisia henkilöitä. Kamppailujen jälkeen kustakin joukkueesta kaksi pelaajaa ja päävalmentaja on median käytettävissä haastatteluihin Zoom-etäyhteydellä.

Yksi erikoisimmista yksityiskohdista on se, että pelaajat joutuvat käyttämään jäähypenkillä istuessaan kasvomaskia, mikäli rangaistus on pidempi kuin kaksi minuuttia. Muutoin ottelun aikana maskeja ei pelaajilta edellytetä.

Yleisö

Lyhyesti todettuna: yleisöä ei ole. Tai on Riika-areenan aitioissa jotain pukukansaa, mutta tavallisia, maksavia katsojia otteluihin ei päästetä. Lisäksi, kun otetaan huomioon Latvian tiukat maahantulorajoitukset korona-aikana, ei Riiassa myöskään näy kisaturisteja. Maahan ei tällä hetkellä pääse kuin erittäin hyvästä syystä. Kisakaupungissa vallitsevat myös muuten kovat rajoitukset.

Latvian voittopelien jälkeen saattaa kaduilla kuulua yksittäisiä "Latvija, Latvija!" -huutoja, mutta siinä se. Kansat seuraavat vuoden 2021 MM-lätkää pitkälti tv-vastaanottimien välityksellä.

Katsomossa on vain pahvifiguureja.
Kuva © Samuli Huikuri

Media

Aiempinakin vuosina esimerkiksi toimittajille ja kuvaajille on kisa-areenoilla omat, merkityt katsomonosansa, joista seurata otteluita. Riiassakin on näin, mutta reittejä toimittajakatsomoon tai kuvauspaikoille ollaan supistettu paljon ja niitä valvotaan tiukasti. Kisajärjestäjät ovat myös lähettäneet median edustajille sähköposteja, joissa kertovat puuttuvansa muun muassa maskittomuuteen poistamalla rajoitusten laiminlyöjät hallista.

Mediaväen on käytettävä koko turnauksen ajan ranneketta, josta ilmenee onko kyseinen median edustaja saanut viime päivien aikana negatiivisen koronatestituloksen. Jokaisen on tehtävä sylkinäytteeseen perustuva PCR-testi muutaman päivän välein. Lisäksi median edustajien on seurattava paikallista Apturi Covid -sovellusta mahdollisten altistumisten varalta.

Näytepakkaus haetaan ja se palautetaan Riian olympiakeskuksen mediatilassa sijaitsevaan automaattiin. Testitulos tulee 12 tunnin sisään näytteen luovutuksesta, jolloin median edustaja pääsee hakemaan akkreditointipisteeltä uuden rannekkeen seuraavalle kolmelle päivälle − rumba alkaa jälleen uudestaan.

Tällaiseen pömpeliin median edustajat palauttavat saamansa koronatestipakkaukset.
Kuva © Samuli Huikuri

Koska kisojen päätähdet elävät tiukasti omissa oloissaan, mediakaan ei pääse tavalliseen tapaan haastattelemaan joukkueiden jäseniä. MM-näyttämöiltä tuttua haastattelualuetta, mixed zonea, ei ole vaan kaikki haastattelut toteutetaan etäyhteyksien avulla sekä harjoitusten että otteluiden jälkeen.

Kuvaajille on määritelty halleihin turvavälein tarkat paikat, joihin pitää ilmoittautua etukäteen. Paikkoja on melko vähän ja niille kuljetaan paikkanumeroiden osoittamassa järjestyksessä. Suuret toimistot, kuten AP, RIA ja TASS saavat valita paikkansa ensin. Liikkuminen tai paikan vaihtaminen erän aikana ei ole sallittua.

Riika-areenalla kuvauspaikat ovat seinää vasten, joten kenenkään edessä olemisesta ei tarvitse huolehtia, mutta olympiakeskuksessa niin kuvaajat kuin selostajat ovat samassa katsomossa. Koska tilaa on paljon vähemmän, siellä pidetään myös erityistä huolta, että kaikille taataan mahdollisimman esteetön näkyvyys kentälle koko ajan.

Mediaakin on paikalla vähemmän kuin normaaliaikana, mutta kuvaajia on suhteellisesti huomattavasti suurempi osa. Syykin on tietysti selvä. Pelin pystyy raportoimaan muualtakin käsin, mutta valokuvia ei oikein television välityksellä saa.

Liikkuminen areenoille

Riiassa vallitsee melko tukala koronatilanne, joten turvatoimet ulottuvat myös kisapaikkojen ulkopuolelle. Järjestäjätaho käytännössä kieltää julkisilla kulkuvälineillä halleille saapumisen ylimääräisten kontaktien välttämiseksi.

Esimerkiksi median edustajia on vahvasti ohjeistettu tulemaan pelipaikoille joko kävellen, omilla autoilla tai käyttäen Bolt-taksipalvelua.

Liikkuminen areenoilla

Yleisöä tämän vuoden MM-kisoissa ei ole, joten niin Riika-Areenan kuin olympiakeskuksenkin tilat ovat pääsääntöisesti suljettuna valtaosalle turnaukseen osallistujista. Toimittajilla on molemmilla areenoilla rajattu alue, joka käsittää käytännössä vain mediatilan, wc:t sekä kulun katsomoon.

Katsomoissa toimittajille on omat lohkonsa: Riika-areenalla median edustajat istuvat areenan kulmauksessa korkealla piippuhyllyllä, kolmannessa kerroksessa. Kasvomaskeja on muistettava pitää koko ajan.

Tältä näyttää Riian olympiakeskuksen mediatilassa.
Kuva © Samuli Huikuri

Olosuhteet Riiassa yleisesti

Latvian pääkaupungissa lähes kaikki on suljettu. Myös Jatkoajan kisakaksikko Seppä ja Huikuri on kokenut sen, että mahdollisuudet rajoittuvat pitkälti AirBnb-asunnon rauhan ja kisaympäristön meiningin välille.

Ravintolat saavat tarjota asiakkailleen noutoruokaa ja terasseilla saa istua nauttimassa päivästä alkuiltaan saakka. Ruokakaupoissa on käytössä systeemi, jonka mukaan vapaiden ostoskorien määrä kertoo ulkopuolella odottaville sen, montako asiakaspaikkaa liikkeessä on sillä hetkellä vapaana.

Riian Esplanadin puistossa ei kisaturisteja näy, vaan maskotti seistä töröttää paikalla yksinään.
Kuva © Samuli Huikuri

Kasvomaskeja on käytettävä kaikkialla. Kuten jo todettua, kisa-areenoilla ei saa olla maskitta kuin hörpätessään vettä tai syödessään evästä. Kaupungilla saa kävellä vapain naamoin, mutta sisätiloissa ja vaikkapa Bolt-matkojen aikana maskeja on käytettävä − niin paikallisetkin tekevät jopa ihailtavan hyvällä prosentilla.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Aihe

Koronavirus

Pandemiaksi kehittynyt koronavirus-epidemia vaikuttaa suuresti kiekkosarjoihin Suomessa ja ulkomailla. Tältä sivulta löydät kootusti kaikki koronavirus-uutiset.

Uutinen
Tapparan taustayhtiön tilikauden tulos ja liikevaihto romahtivat koronapandemian takia
30.7.2021 18:53
Tamhockey Oy:n tilikauden tulos oli roimasti pakkasen puolella ja myös liikevaihto supistui yli kolmella miljoonalla eurolla.
Uutinen
Uutinen
KalPan tilikausi oli raskaasti tappiollinen, liikevaihto romahti yli kaksi miljoonaa euroa
23.6.2021 19:10
Korona kuritti KalPan tilikauden selkeästi tappiolliseksi, minkä lisäksi myös liikevaihto kutistui roimasti.

Lue myös