Näin arviot laskettiin

LIIGA / Artikkeli
HPK suorittaa jo huipputasollaan, joten hämeenlinnalaiset tuskin pystyvät enää parantamaan suhteessa enempää kuin muut.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Lähtökohtana on – tietysti – sarjataulukon nykyinen tilanne.

Yksittäisen ottelun tulos on hyvin satunnainen – tolppa ulos tai pepusta sisään saattaa ratkaista.

Tärkein tekijä loppukauden noin 40 ottelun pistekertymän laskemiseen on joukkueiden suoritustaso tällä hetkellä. Sitä ei määritellä tulosten tai sarjataulukon pohjalta, vaan laukaisukarttojen perusteella laskettujen maaliodottamien perusteella.

Vaikka jääkiekossa pelataan voitoista ja maalit ovat ratkaisevia sen kannalta, tulevan ennustamiseen laukaisukartta tai maalipaikat ovat huomattavasti parempia työkaluja. Yksittäisen ottelun tulos on hyvin satunnainen – tolppa ulos tai pepusta sisään saattaa ratkaista.

Toistoarvoa peppupompuilla ei ole. Sen sijaan enemmän maalipaikkoja luova joukkue myös pärjää paremmin pidemmän päälle.

Jotta maalipaikkalaskennasta saataisiin paras mahdollinen hyöty, luvut pitää tuunata joukkueiden viimeistelytehokkuuksilla ja maalivahtien tasolla. On myös huomioitava, missä vaiheessa ottelua paikat ovat syntyneet. Johtoasemassa oleva joukkue usein passivoituu eikä hae lisätilanteita täydellä teholla, jolloin se näyttää maalipaikoilla mitattuna vähemmän hyvältä kuin todellisuudessa voisi olla.

Kun tehdään kevääseen saakka ulottuvia arvioita, ei pärjätä pelkällä joukkueiden nykytasolla. Paljon ehtii muuttua useamman kuukauden aikana. Niinpä laskelmissa on annettu maltillisesti painoarvoa myös joukkueiden potentiaalille.

Ilves, Pelicans ja HPK ovat alkukauden vahvimpia suorittajia materiaaliinsa nähden. Se on Karri Kiven, Ville Niemisen ja Antti Pennasen valmennusryhmien loistavan työn tulos. Vaikka joukkueet jatkaisivat lentoaan, ei ole todennäköistä, että materiaaliinsa nähden huipputasolla jo valmiiksi esiintyvät joukkueet pystyisivät enää parantamaan peliään suhteessa enempää kuin muut joukkueet.

Sen sijaan esimerkiksi SaiPalla ja HIFK:lla, joilla on pätevä valmennus, mutta suoritustaso ei ole ollut optimaalinen, on selvästi suurempi petrauspotentiaali otteissaan.

Laskelmissa on huomioitu joukkueiden otteluohjelma – joskin 40 kierrosta ennen runkosarjan loppua siinä ei ole järin suuria joukkuekohtaisia eroja. Myös tärkeimpien pelaajien pitkäaikaisemmat poissaolot on pyritty huomioimaan.

Kirjoittaja laskee jääkiekkokertoimia Veikkaukselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle