Näin NHL:n runkosarja huipentuu – viimeisellä viikolla jaetaan vielä pudotuspelipaikkoja

NHL / Artikkeli
Dallas Stars on pudotuspelipaikassa kiinni, mutta Vegas Golden Knights vaanii taustalla.
Kuva © Getty Images
Itäisen konferenssin pudotuspelijoukkueet ovat jo selvillä, mutta lännessä kisataan vielä viimeisistä paikoista.

NHL:n pudotuspelijoukkueet ja ensimmäisen kierroksen parit ovat selvillä viimeistään vappuaattona, sillä aaton vastaisena yönä Suomen aikaa pelataan viimeiset näihin vaikuttavat runkosarjaottelut.

Runkosarja päättyy virallisesti vasta vappupäivänä illalla Suomen aikaa pelattavaan Winnipeg Jetsin ja Seattle Krakenin väliseen rästiotteluun, mutta molempien joukkueiden kausi päättyy joka tapauksessa runkosarjaan.

Pudotuspeleihin pääsee tuttuun tapaan kahdeksan joukkuetta kummastakin konferenssista. Molemmat konferenssit on jaettu kahteen divisioonaan, joista kolme parasta joukkuetta selviää suoraan pudotuspeleihin. Lisäksi divisioonien kärkikolmikkojen ulkopuolelle jääneistä mukaan pääsee pisteiden perusteella kaksi niin sanottua villi kortti -joukkuetta kummastakin konferenssista.

Pudotuspelien kaksi ensimmäistä kierrosta pelataan divisioonien sisäisissä kaavioissa. Villi kortti -joukkueet voivat joutua "väärälle puolelle", mutta divisioonan kolmen kärki on aina samassa kaaviossa. Eri konferenssien joukkueet eivät voi kohdata toisiaan ennen Stanley Cup -finaalia.

Lännessä seurataan Vegasin ritareiden takaa-ajoa

Keskisen divisioonan ja koko Läntisen konferenssin runkosarjan voiton on varmistanut Colorado Avalanche, joka saa pudotuspelivastustajan heikommasta villi kortti -joukkueesta.

Toinen Keskisen divisioonan kaavion pudotuspelisarja käydään Minnesota Wildin ja St. Louis Bluesin välillä. Nämä joukkueet sijoittuvat divisioonassa toiseksi ja kolmanneksi, mutta keskinäinen järjestys ja samalla myös kotietu on vielä ratkaisematta.

Nashville Predators ja Dallas Stars ovat Keskisessä divisioonassa seuraavilla sijoilla ja tällä hetkellä myös vahvimmilla lännen villien korttien saajiksi. Muilla divisioonan joukkueilla ei enää ole mahdollisuuksia pudotuspeleihin.

Tyynenmeren divisioonan voittaja on Calgary Flames, joka saa pudotuspeleissä vastaansa villin kortin joukkueista paremman. Edmonton Oilers on divisioonan toinen varma pudotuspelijoukkue ja sijoittuu divisioonassa todennäköisesti toiseksi, mutta kolmanneksi putoaminen on myös mahdollista.

Kolmannessa pudotuspelipaikassa on lähes varmasti kiinni Los Angeles Kings, mutta matemaattinen varmistus puuttuu vielä. Oilers–Kings on kuitenkin hyvin todennäköinen pudotuspelipari.

Teoriassa Kingsiä ja ennen kaikkea villeissä korteissa kiinni olevia Predatorsia ja Starsia jahtaa vielä kaksi joukkuetta Tyynenmeren divisioonasta. Näistä Vancouver Canucksin mahdollisuudet nousta pudotuspeleihin ovat kuitenkin olemassa lähinnä matemaattisesti, mutta Vegas Golden Knights on vielä jahdissa mukana.

Pudotuspaikkaa havittelevien joukkueiden tilanne ennen viimeistä viikkoa

  • Los Angeles Kings: 96 pistettä, 2 ottelua jäljellä. Tällä hetkellä divisioonansa kolmas ja voi menettää pudotuspelipaikkansa vain teoreettisesti Golden Knightsille. Yksikin piste riittää varmaan jatkopaikkaan.
  • Nashville Predators: 94 pistettä, 3 ottelua jäljellä. Villissä kortissa kiinni.
  • Dallas Stars: 93 pistettä, 3 ottelua jäljellä. Villissä kortissa kiinni.
  • Vegas Golden Knights: 90 pistettä, 3 ottelua jäljellä. Pudotuspelisijojen ulkopuolella. Yksi edellä olevista on ohitettava, jotta kausi jatkuisi runkosarjan jälkeen.
  • Vancouver Canucks: 87 pistettä, 3 ottelua jäljellä. Pudotuspelipaikka vaatii täydet pisteet jäljellä olevista peleistä, Starsin jäämistä pisteittä kaikissa peleissä ja Golden Knightsin jäämistä pisteittä kaikista otteluista paitsi Stars-pelistä.

Pudotuspelijoukkueet saattavat ratketa jo keskiviikon vastaisena yönä, kun Golden Knights kohtaa vieraskentällä Starsin. Jos Stars voittaa ottelun, varmistaa se oman pudotuspelipaikkansa lähes varmasti ja antaa samalla sinetin myös Kingsin pudotuspelipaikalle.

Jos ottelu ratkeaa Starsin eduksi jo varsinaisella peliajalla, murenevat Golden Knightsin viimeisetkin pudotuspelihaaveet. Tällöin Golden Knights voisi vielä nousta Predatorsin kanssa tasapisteisiin voittamalla kaksi viimeistä peliään Predatorsin jäädessä pisteittä. Tasapisteissä ratkaisevat varsinaisen peliajan voitotkin olisivat tasan, mutta Predators menisi silti edelle jatkoaikavoittojen määrän perusteella.

Mikäli Stars ei koidu Golden Knightsin kohtaloksi, jatkuu vegasilaisten pudotuspelipaikan metsästys vielä vierasotteluilla Chicagossa ja St. Louisissa. Stars puolestaan kohtaa kotonaan häntäpään joukkueet Coyotesin ja Ducksin.

Predators kohtaa kotonaan Flamesin sekä vieraissa Avalanchen ja Coyotesin. Kings puolestaan päättää runkosarjansa reissulla Seattlen kautta Vancouveriin. Canucks kohtaa kotonaan Krakenin ja Kingsin ennen runkosarjan päättävää vierailua Edmontoniin.

Idässä tiedetään pudotuspelijoukkueet, muttei pareja

Itäisessä konferenssissa pudotuspelijoukkueet ovat olleet käytännössä varmoja jo pitkään ja teoreettisestikin jo noin viikon ajan. Viimeiseen viikkoon lähdettäessä ero kahdeksanneksi ja yhdeksänneksi parhaiden joukkueiden välillä on 20 pistettä, joten konferenssi on jakautunut jyrkästi kahtia juuri pudotuspeliviivan kohdalta.

Florida Panthers voittaa Atlantin divisioonan ja idän paalupaikan. Myös koko NHL:n runkosarjan parhaalle joukkueelle jaettava Presidents' Trophy on panttereille todennäköinen. Divisioonan muut kärkisijat eivät ole vielä varmasti selvillä, mutta muiden pudotuspeleihin selviävien joukkueiden todennäköinen järjestys toisesta sijasta alkaen on Toronto Maple Leafs, Tampa Bay Lightning ja Boston Bruins.

Tässä tapauksessa pudotuspeleissä viime aikoina poikkeuksetta epäonnistunut Maple Leafs saisi vastaansa kaksi edellistä Stanley Cupia voittaneen Lightningin. Panthersin vastustaja on heikompi villi kortti -joukkue, joka todennäköisesti tulee Metropolien divisioonasta. Vastaavasti Bruins saisi vastaansa Metropolien divisioonan voittajan.

Tämä voittaja ja mahdollinen Bruinsin kohtaaja on todennäköisesti Carolina Hurricanes, vaikka New York Rangersilla onkin vielä pieni mahdollisuus nousta divisioonan voittoon. Hurricanes ja Rangers iskevät vielä yhteen runkosarjassa keskiviikon vastaisena yönä.

Pittsburgh Penguins ja Washington Capitals ratkaisevat keskenään kolmannen sijan ja samalla paikan Rangersin todennäköisenä pudotuspelivastustajana. Neljänneksi jäävän kohtalona on luultavasti Panthersin kohtaaminen.

Näillä näkymin vaikuttaa siis todennäköiseltä, että idän divisioonissa neljänneksi jäävät joukkueet menevät kaaviossa ristiin eli toisen divisioonan kaavioon. Näin käy ellei Bruins jää sekä Penguinsin että Capitalsin taakse. Bruinsilla on tällä hetkellä kaksi pistettä enemmän kuin ottelun enemmän pelanneella Penguinsilla ja kolme pistettä samassa ottelumäärässä olevaa Capitalsia enemmän.

Todennäköisimmät ensimmäisen pudotuspelikierroksen parit

Itäinen konferenssi

Florida Panthers – Pittsburgh Penguins / Washington Capitals
Toronto Maple Leafs – Tampa Bay Lightning

Carolina Hurricanes – Boston Bruins
New York Rangers – Washington Capitals / Pittsburgh Penguins

Läntinen konferenssi

Colorado Avalanche – Dallas Stars / Nashville Predators
Minnesota Wild – St. Louis Blues

Calgary Flames – Nashville Predators / Dallas Stars
Edmonton Oilers – Los Angeles Kings

Muokattu 27.4. klo 7.03: Korjattu Starsin ja Golden Knightsin ottelun tuloksen merkitys.

» Lähetä palautetta toimitukselle