Näin Mestiksen runkosarjassa käy - edes Reijo Ruotsalainen ei pelasta Kiekko-Vantaata karsinnoilta

MESTIS / Artikkeli
Kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Reijo Ruotsalainen saa käyttöönsä Mestiksen parhaimman ketjun.
Kuva © Timo Savela
Mestistä on jäljellä 12-15 peliä joukkueesta riippuen. Artikkelissa käsittelemme, millä sijoilla runkosarja päättyy, jos jokainen joukkue tulee pelamaan viiden viimeisen ottelun pistetahdilla koko loppukauden.

Mestiksen runkosarjaa on jäljellä 12-15 peliä riippuen joukkueesta. Tasaisen runkosarjan vuoksi on edelleen mysteeri, mitkä joukkueet joutuvat karsintoihin ja mitkä selvittävät tiensä kohti gloriaa, Mestiksen pudotuspeleihin. 

Mikäli kausi etenisi loppuun viiden viimeisen pelin pistetahdeilla, sarjataulukko kokisi muutamia merkittäviä muutoksia. Kiekko-Vantaan pudotuspeliunelmat vaihtuisivat jumbosijaan, Jani Keinäsen debyyttikausi palkittaisiin pudotuspelipaikalla Peliittojen peräsimessä ja Hermes voittaisi ensimmäisen kerran Mestiksen runkosarjan.

Mestiksen piste-ennuste
# KP PE
1. Hermes 2,4 107
2. LeKi 2,0 99
3. SaPKo 2,6 98
4. KeuPa HT 2,2 84
5. Jokipojat 1,6 78
6. Ketterä 1,0 74
7. Peliitat 2,0 69
8. TUTO 0,6 68
9. RoKi 1,0 67
10. IPK 1,8 64
11. KOOVEE 1,6 57
12. K-Vantaa 0,4 53

Mikäli taas joukkueet suorittaisivat 10 ottelun kuntopuntarin tuloksella loppukauden, niin KeuPa ja Peliitat taistelisivat viimeisestä pudotuspelipaikasta, kun TUTO ja RoKi olisivat varmoja pudotuspelijoukkueita. Kiekko-Vantaan pistekeskiarvo olisi 0,5 pistettä per ottelu, joka toisi myös jumbosijan. 

Hermes juhlii ainakin runkosarjassa, SaPKo nousee eliittikerhoon

Hermes tulee voittamaan runkosarjan selkeästi. Janne Tuunasen debyyttikausi miesten sarjoissa on ollut enemmän kuin onnistunut. Hermeksen harmiksi ensimmäinen tykkikausi sattuu ensimmäiselle kaudelle ilman palkintorahoja.

Toisesta sijasta kamppailee LeKi ja SaPKo. Kumpaakin joukkuetta kuitenkin varjostaa merkittävät poissaolot. LeKin ykköstykin Kristian Tanuksen poissaolo ei voi olla näkymättä lempääläisten otteissa runkosarjan lopussa, eikä myöskään totuttu saukkopaitojen sulaminen runkosarjan lopussa olisi yllätys. 

SaPKolla on menossa tulikuuma pätkä, mikä oikeuttaisi sijalle kolme. Nykyisen vireen jatkaminen tarkoittaisi sitä, että SaPKo ei saisi jäädä kovinkaan useassa ottelussa pisteittä. LeKin tapaan SaPKoa varjostavat poissaolot. Joukkueesta ovat poissa Mikko Lahtela, Tatu Vihavainen, Kasper Piitulainen, Matias Rauvola, Henri Keskilohko, Eetu Andersson ja Jimi Kuronen

Kuka ottaa kotiedun? 

Edelliskauden mestari KeuPa HT sekä puolivälieräpari Ketterä−Jokipojat ovat lähes varmoja pudotuspelijoukkueita. KeuPa tulisi nousemaan kuuman jaksonsa ansiosta peräti neljänneksi, mutta ohuen materiaalin takia se voi osoittautua keuruulaisnipulle ylitsepääsemättömäksi esteeksi.

Ketterän ja Jokipoikien loistavaa tahtia kuvastaa se, että loppukauden 12 pelistä kummallekkin riittää saman verran pisteitä kuin otteluitakin. Kumpikin joukkue pystyy kuitenkin parempaan, eikä kotietu ole tavoittelemattomissa. Kapuloita rattaisiin heittää kuitenkin liigaseurat, kun Jokipoikien ykkösmaalivahti Niilo Halonen on lainalla KooKoossa kaksi viikkoa, sekä Ketterän avainpelaajat Ville Vainikainen ja Mikko Haaparanta loukkaantuivat pelatessaan SaiPassa. 

Säilyttääkö TUTO kasvonsa tai saako rovaniemeläiset vieläkään tietää sanan "pudotuspelit" merkitystä?

Mikäli Peliitat jatkaa viiden viimeisen ottelun tahdilla, niin sija runkosarjan päätteeksi olisi 6. Peliitat on alkanut voittamaan maalin pelejä, mitkä alkukaudesta lähes poikkeuksetta kääntyi vastustajalle. Peliittojen pudotuspelijahdissa ikävän suurta roolia näyttelee yhteistyöseura Pelicans, joka määrittää usean Peliittojen avainpelaajan pelipaikan. 

Vaikean alkukauden jälkeen pelinsä uomiin saanut TUTO on taas lähtöpisteessä. Suurta roolia on näytellyt jäähyt, joita joukkue ottaa eniten. Turussa pudotuspeleistä ulos jääminen tarkottaisi melkeinpä kasvojen menetystä. 

RoKi on pelannut neljä kautta Mestiksessä. Neljän kauden sijat ovat olleet 10-12 välissä. Yleensä pudotuspeliunelmien tuhoamisesta syyttävä sormi on osoittanut marraskuun maajoukkuetauon jälkeiseen tappioputkeen, tämän tappioputken RoKi onnistui tällä kaudella kuitenkin välttämään. Suurin uhkakuva on maalinsuulla. Ykkösmaalivahti Rasmus Reijola on HPK:n riveissä 14.2 asti, samaan aikaan kiekkoja rovaniemeläisten maalinsuulla ottaa kiinni 87% varmuudella Vilho Heikkinen

Reijo Ruotsalainen, Tommi Miettinen vai Juha Pajuoja? Kiekko-Vantaa, IPK vai Koovee? Mikä joukkue välttyy karsintakurimukselta?

Voiko Kiekko-Vantaa vajota pahnanpohjimmaiseksi todella? Vantaalaiset ovat onnistuneet keräämään säälittävät kaksi pistettä viimeisestä viidestä ottelusta. Mikäli joukkue jatkaa samalla vireellä koko runkosarjan lopun, on karsinnat hyvin lähellä. 

Toisen uhkakuvan Kiekko-Vantaan ympärille tuo Kiekko-Vantaan uusi päävalmentaja Reijo Ruotsalainen. Miehen viimeinen päävalmentajapesti päättyi kaudella 2006-2007 Jukurien peräsimessä potkuihin kesken kauden. Valmennettava joukkue ei ollut huono, Ruotsalaisen korvannut Pekka Lipiäinen valmensi mikkeliläiset hopealle kauden päätteeksi. 

Iisalmen Peli-Karhut intoutuivat viiden ottelun voittoputkeen Tommi Miettisen tullessa joukkueen peräsimeen. Pelitapa on muuttunut passiivisuuden sijasta hyvinkin aktiiviseksi, joka on todistetusti sopinut IPK:n pelaajille. 

IPK:lle ei riitä viiden ottelun tai 10 ottelun kuntopuntarin vauhdilla pelaaminen loppukaudesta, tahdin tulee olla kovempi. IPK:n eduksi voidaan lukea, että keskinäisiä otteluita sijoilla 6-12 olevien kanssa on vielä yhdeksän. 

Koovee on ollut lähes koko kauden viimeisellä sijalla. Heikolla pelaajamateriaalilla kauteen lähtenyt Koovee on kuitenkin yllättänyt kaikki sillä, että joukkue on yhä taistossa mukana, eroa karsintaviivaan on kahdeksan pistettä. Koovee on suoriutunut viime pelit hyvin, mutta niin on myös tiukimmin taistossa mukana olevat IPK ja Peliitat. 

» Lähetä palautetta toimitukselle