Näin Liigan runkosarjassa käy: 14 realistista pudotuspeleihin menijää - sijoitusarvio joka joukkueelle

LIIGA / Artikkeli
JYP nousee. Nouseeko tarpeeksi?
Kuva © Vesa Pöppönen
Laskelmat paljastavat, että JYP on lähellä nousta pudotuspeleihin. TPS on turvassa, mutta HIFK tai Tappara voi keikahtaa jopa varhaiselle kesälomalle. Ässien toivo ei ole täysin mennyttä.

Runkosarjasta on kehkeytymässä oikein kiinnostava. Näin voi sanoa joka vuosi, mutta harvemmin se pitää yhtä hyvin paikkansa kuin tänä talvena.

Kun taulukon keskivaiheilla on kahdeksan joukkuetta kolmen pisteen sisällä ja peränpitäjiksi ovat jääneet keskikastiin ennakoidut porukat, selviltä näyttäviä kohtaloita on vähän.

Suurella varmuudella voi julistaa lähinnä sen, että runkosarjan voitto on kahden kauppa. Sarjan hännillä vain Ässien todennäköisyys jäädä pudotuspelien ulkopuolelle on yli 65 prosenttia.

TPS lähes varma kotietujoukkue

Poikkeuksena jännittävyyteen on suoritustasoltaan ylivertainen Kärpät hyvin pitkälti jo mennyt menojaan. Kun Mikko Mannerin suojatit ovat myös äärimmäisen suoritusvarmoja, tapahtuu vain kerran 20:stä niin suuri keikahdus, että joku muu kuin Kärpät tai sarjakakkonen TPS yltää runkosarjan voittajaksi.

Eikä TPS:kään kovin vahvoilla ole Kärppiä ohittamaan. Takamatkan lisäksi turkulaiset antavat tasoitusta viidellä viittä vastaan pelatessa. Kärpät on vyöryttänyt pelin ja maalipaikat huomattavasti turkulaisia tehokkaammin hyökkäyspäähänsä.

Sijoitusten todennäköisyydet runkosarjan jälkeen
1. 2.-4. 5.-6. 7.-10. 11.-15.
Kärpät 78 % 21 % 1 %
TPS 17 % 73 % 7 % 3 %

Idässä ihan mitä vaan

Kotiedun TPS nappaa jo 90 prosentin todennäköisyydellä, mutta kahdesta muusta paikasta kisaavat Tappara, HIFK, Ilves, Pelicans ja HPK varsin pienin eroin.

Sarjan tasaisuudesta kertoo, että koko viisikolla on myös realistinen, yli viiden prosentin mahdollisuus pudota kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle.

On reilun kymmenen prosentin todennäköisyys, että joku "Mestis"-triosta - Sport, KooKoo tai Jukurit, paitsi selviytyy pudotuspeleihin, myös aloittaa ne kera kotiedun.

Erinomaisesti valmennettujen Ilveksen, Pelicansin ja HPK:n pelillinen taso on tähän mennessä ollut parempi kuin Tapparan ja HIFK:n. Jäljellä on kuitenkin 40 kierrosta. Jukka Rautakorven ja Ari-Pekka Selinin joukkueiden petrauspotentiaali on vahvemman pelaajamateriaalin ansiosta suurempi.

Tapparan suoritustaso ailahtelevien tulosten takana on ollut nousujohteinen, mutta varsin loivalla käyrällä.

HIFK:n osalta ei kannata liikaa kiinnittää huomiota maajoukkuetaukoa edeltäneeseen tappioputkeen, sillä poissaolojen suma oli kova. Huolestuttavampaa on, että IFK:n maalivahtipeli on ollut Liigan heikointa. Atte Engren on tosin jonkin verran parantanut synkästä kauden alusta.

Suurin haarukka on SaiPan loppusijoituksessa. Idän ihmeen asetelmat ovat sarjataulukossa hyvät, mutta laukaisukartat ovat vahvistaneet, että peliesitykset ovat olleet huomattavan vaatimattomia. Jos tahti ei muutu, SaiPan suunta on suurella todennäköisyydellä alaspäin.

Huomioitavaa on kuitenkin, että Tero Lehterän suojattien pelaaminen on kärsinyt rikkonaisesta kokoonpanotilanteesta. Tilastot myös vihjaavat, että SaiPa on tehnyt sen taas – nimittäin loistavan ulkomaalaishankinnan. Moni Liiga-seura on hankkinut syksyn aikana ulkomaalaisvahvistuksen puolustukseensa. Alun perusteella SaiPan Brenden Kichton on ollut onnistunein haku.

Kun peli on heikkoa, mutta parannusvara huomattava, on SaiPalla yli kymmenen prosentin mahdollisuus sekä kotiedun nappaamiseen että pudotuspelien ulkopuolelle jäämiseen. 

Sijoitusten todennäköisyydet runkosarjan jälkeen
1. 2.-4. 5.-6. 7.-10. 11.-15.
Tappara 1 % 44 % 26 % 24 % 5 %
HIFK 1 % 40 % 27 % 26 % 6 %
Ilves 1 % 38 % 26 % 27 % 8 %
Pelicans 1 % 32 % 26 % 31 % 10 %
HPK 1 % 21 % 24 % 40 % 14 %
SaiPa 11 % 17 % 44 % 28 %

Jos isoa yllätystä haetaan, on olemassa reilun kymmenen prosentin todennäköisyys, että joku "Mestis"-triosta - Sport, KooKoo tai Jukurit, paitsi selviytyy pudotuspeleihin, myös aloittaa ne kera kotiedun.

Vaasassa pelataan tällä hetkellä tilastollisestikin Liiga-taipaleen parasta jääkiekkoa. Pudotuspelien suhteen tilanne on käytännössä täysin 50-50; joko pääsee tai sitten ei. KooKoon lukemat ovat lähes identtiset.

Jukurit jää pienen askeleen päähän, sillä se on ollut kolmikosta onnekkain syksyn kierroksilla.

JYP kiikun kaakun

Kymmenen pisteen päähän pudotuspeliviivasta uponnut JYP on lähes yhtä todennäköinen pudotuspelijoukkue kuin aikainen lomailijakin.

Tulokaskoutsi Lauri Merikivi ei ole löytänyt nimekkäälle, mutta jalkanopeudessa tasoitusta antavalle ryhmälle toimivaa pelisapluunaa. Silti sarjataulukko hämää. JYP on ollut epäonninen hävittyään useita tasaisia matseja kärkijoukkueita vastaan.

Keskisuomalaisten pelin taso on ongelmista huolimatta ollut sarjasijoitusta parempaa. JYP nousseekin kohti pudotuspelejä, mutta jotta viivan päälle kipuaminen olisi todennäköisin skenaario, pelin pitää loksahtaa paremmin kohdalleen – tapahtuu se sitten nykyisen tai uuden valmentajan johdolla.

Niin ikään pieneltä takamatkalta pitkään talveen lähtevien Lukon ja KalPan prosentit ovat samansuuntaiset kuin JYPillä. Jatkopelipaikka on hyvinkin mahdollinen, muttei todennäköisin vaihtoehto.

Lukon otteet ovat parantuneet syksyn mittaan, mutta kovin hitaasti. Lassi Lehtisestä näyttäisi kasvavan Liiga-tason ykkösmaalivahti jo tulokaskaudellaan, mutta hyökkäysmateriaalin kapeus ei anna armoa, jos loukkaantumisia siunaantuu.

KalPan suoritustason voi odottaa nousevan selvästi, kun syksyä häirinnyt loukkaantumissuma vihdoin hellittää, mutta nouseeko uudeksi ongelmaksi maalivahtipeli? Niko Hovisen lähdettyä urakoinut Denis Godla on ollut vahvan alun jälkeen sarjan vaatimattomimpia veskareita.

Sijoitusten todennäköisyydet runkosarjan jälkeen
1. 2.-4. 5.-6. 7.-10. 11.-15.
Sport 4 % 9 % 36 % 51 %
KooKoo 4 % 8 % 35 % 53 %
JYP 4 % 9 % 33 % 54 %
Jukurit 3 % 7 % 36 % 54 %
Lukko 3 % 7 % 31 % 59 %
KalPa 2 % 5 % 29 % 64 %
Ässät 1 % 5 % 94 %

Yksi on pelistä pois. Ainakin melkein. Ässien pudotuspelimahdollisuudet olivat pari viikkoa sitten kymmenen prosentin luokkaa, mutta maajoukkuetaukoon mennessä prosentti on pudonnut kuuteen.

Luvussa on huomioitu, että kun Mikael Kotkaniemen johdolla porilaisten peli ei missään vaiheessa lähtenyt soljumaan, valmentajanvaihto saattaa vaikuttaa myönteisesti. Useinhan niin ei käy. Takamatkaa on kuitenkin sen verran, että ryhtiliikkeen täytyy olla huomattava – tai sitten Ässien on oltava huomattavan onnekas loppukaudesta.

It ain't over 'til it's over – kautta on jäljellä 40 kierrosta ja vajaan yhden prosentin todennäköisyydellä Ässät sijoittuu suoralle pudotuspelipaikalle kuuden parhaan joukkoon. Yksi prosentti ei ole paljon, mutta joskushan sekin toteutuu.

Kirjoittaja laskee jääkiekkokertoimia Veikkaukselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle