Näin HPK:n tähtivahvistuksen Danick Martelin avausottelu sujui

LIIGA / Artikkeli
Martel esiintyi avausottelussaan positiivisesti.
Kuva © Timo Savela

HPK:n tuore kanadalaisvahvistus Danick Martel nähtiin oranssissa peliasussa ensimmäistä kertaa perjantaina. Martel aloitti ottelun kakkosketjun sentterinä Veikko Loimarannan ja Miro Ruokosen välissä. Jatkoaika seurasi Martelin peliä vaihto vaihdolta.

Ensimmäinen erä

Martelin avausvaihto alkoi sen omasta päästä. HPK sai luotua tilanteesta vastahyökkäyksen ja päätytilanteen, mutta varovaisesti kamppailutilanteeseen menneet Martel ja Loimaranta eivät saaneet luotua jatkona maalintekotilannetta. Toisessa vaihdossa Martel pääsi kaksi kertaa jo kiekkoonkin. Molemmissa Martel haki nopeaa jatkoa pelille tarkkailtuaan syöttösuuntia jo valmiiksi.

Tämän jälkeen koko HPK pyöri pelin perässä liikaa omassa päässä. Martelin vikkelät jalat ja tarkkaavaisuus kertovat hyvää puolustusvelvoitteiden hoitamisesta, siinä missä ulottuvuus ei aina riittänyt JYP-laukausten ja syöttöjen estämiseen. Neljännen vaihdon kohokohta oli tasaväkinen laitakamppailu päätä pidemmän Robert Rooban kanssa. 

Erän loppupuolella tuore vahvistus pääsi myös pelaamaan kakkosylivoimassa. Martel voitti molemmat aloituksensa. Hänen roolinsa vaihteli maalinedustalla ja maalin takana, ketju sai aikaan blokattuja laukauksia. Erän viimeisessä vaihdossa kiekko oli taas omassa päässä: Martelin vikkelät jalat ja käännökset erottuivat taas, joskin niitä pitäisi päästä käyttämään toisessa päässä kaukaloa.

Toinen erä

Toisen erän avausvaihto meni taas sentteriltä vikkelällä jalalla, mutta joukkueen kannalta valitettavasti kokonaan puolustaen. Martel onnistui kerran purkamaan kiekon turvallisesti pois omalta alueelta. Toinen vaihto oli kanadalaiselta siihen mennessä selkeästi paras. HPK:lle harvinainen onnistunut hyökkäys lähti hänen kovasta ja pitkästä ristiinsyötöstä. Se johti hieman pidempään hyökkäykseen, jonka päätteeksi Martel nousi terävästi maalille ja oli lähellä onnistua rannelaukauksessaan maalinteossa.

Kolmas vaihto sujui nopeasti tulleella ylivoimapelillä. Martel voitti aloituksen, kiekkoa jouduttiin hakemaan kerran omasta päädystä, mutta sen jälkeen siniviivalla kiekon saanut kanalainen siirsi sen alueella ja vapautti pehmeällä syötöllään Heikki Huttusen maalintekoon. Huttunen onnistui 1−2-kavennuksessa, tästä avauspiste Martelille HPK-paidassa. Myös erän neljäs vaihto oli ylivoimavaihto, muttei tuottanut maalintekotilanteita.

Erä oli koko HPK:lta parempi ja se sai useammalla ketjulla luotua paikkoja huomattavasti avauserää paremmin.

Kolmas erä

Viimeinen erä käynnistyi hyökkäyspään aloituksella. Martel karvasi kiekkoa takaisin omille, mutta vaihto kääntyi lopulta JYP-paikaksi. Martel pelasi päätöserässä vähemmän vaihtoja, ja alivoimat jäivät kokonaan muiden hoidettavaksi. Yksittäisissä hyökkäyksissä Martel näytti pelaavan eräänlaista sentterin ja laiturin sekamuotoa, suojellen omassa päässä kärsivällisesti keskustaa, mutta hakeutuen hyökkäyspäässä lähinnä maalinedustamieheksi irtokiekkoja ja syöttöjä odottelemaan.

Kolme minuuttia ennen erän loppua kanadalainen kunnostautui pelintekijänä, kun hän loi terävällä syötöllään maalipaikan joukkueelleen. Viimeistely kuitenkin ontui. Erän lopussa Martel nousi kuitenkin taas ratkaisurooliin, kun joukkueen hakiessa kuudella kenttäpelaajalla tasoitusta hän pääsi katkaisemaan JYPin löysän purun ennen siniviivaa. Kanadalainen sai potkaistua kiekon Ruokoselle, joka jatkoi sen syötöllään Loimarannalle. Tasoitus syntyi 12,6 sekuntia ennen loppua, ja Martelin rooli oli keskeinen vaikkei hänelle työstään syöttöpistettä merkitty.

Jatkoaika

Jatkoajalla Martel näytti olevan kolme vastaan kolme -pelissä elementissään. Ensin Martel kilautti itse ylärimaa polkaistuaan täydellä nopeudella jyväskyläläispuolustajasta ohi. Hän loi tämän lisäksi kaksi muuta maalintekopaikkaa syötöillään. HPK voitti pelin Eetu Tuulolan maalilla 4−3.

Yhteenveto

Danick Martelin ensiesiintyminen HPK-paidassa oli joukkueen ehdottomia valopilkkuja. Hyvä luistelu antaa selkeitä edellytyksiä onnistua juuri isossa kaukalossa. Pelin seuraaminen myös kiekottomana vaikuttaa aktiiviselta. Yksittäisissä laitakamppailuissa Martel käytti myös hieman poikittaista ja työnsi isompiakin pelaajia irti kiekosta, vaikkakin terävä mailankäyttö on niissä hänen ensisijainen vahvuutensa.

Martel voitti aloituksia enemmän kuin hävisi niitä. Oman pään sijoittuminen näyttää myös taktisempaa suomalaispeliä mahdollistavalta. Pelin jatkumo puolesta kaukalosta ylöspäin on HPK:lta nyt niin vaiheessa, että hyökkäyspään pelit jäivät lyhyeksi. Hänen istuvuutensa nimenomaan sentterirooliin olisi joukkueelle äärimmäisen tärkeää pelipaikan muuten erittäin ohuen tilanteen takia.

Ensivaikutelman perusteella Martel näyttää onnistuneelta hankinnalta, joka auttaa joukkuettaan tasakentällisin, ylivoimalla ja etenkin jatkoajalla. Hän voi rikkoa kaudella 30 tehopisteen rajan HPK:n ohuesta materiaalista huolimatta. Kanadalainen olisi kiinnostavaa nähdä etenkin Teemu Rautiaisen kanssa samassa ketjussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle