Näillä mennään? − Viime vuodet eivät lupaa suuria muutoksia kokoonpanoihin ennen Liiga-kauden alkua

LIIGA / Artikkeli
HIFK on yksi joukkueista, joka todennäköisesti etsii edelleen aktiivisesti pelaajia.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Jääkiekkokausi alkaa perinteisesti Raumalla pelattavasta Pitsiturnauksesta. Vain harva joukkue on vielä elokuun alussa valmis, mutta viime vuosien historia kertoo, että useita kovan luokan vahvistuksia on turha odottaa ennen runkosarjan alkua.
uudet Sopimukset 2.8.−14.9.2018
Pelaaja Sopimuksen päivämäärä Uusi seura
Kyle Quincey 28.8. HIFK
Filip Riska 8.8. HPK
Jan Brejcak 6.9. HPK
Toni Hyvärinen 16.8 KalPa
Lauri Taipalus 24.8. KalPa
Brendan O'Donnell 19.8 KooKoo
Brandon DeFazio 28.8 Lukko
Andrew Gordon * 31.8. Lukko
Brody Sutter 2.8. Sport
Mikko Laine 21.8. Sport
Antti Erkinjuntti 4.8. Tappara
Topi Jaakola 4.9. TPS
Petteri Wirtanen * 14.9. TPS

Lähes jokaisella joukkueella on harjoituskauden alussa palapelin palaset levällään. Samoin lähes jokaisen joukkueen kohdalla puhutaan vielä mahdollisista tulevista vahvistuksista. Viime kausien pelaajasiirtoja tarkastellessa on kuitenkin todennäköisempää, että kausi alkaa hyvin pitkälti sillä miehistöllä, joka on ollut sopimuksenalaisena Pitsiturnauksen käynnistyessä.

Kesällä 2018 vain 13 pelaajaa solmivat sopimuksen johonkin Liiga-joukkueeseen Pitsiturnauksen ja runkosarjan alun välillä. Näistä 12 pelaajasta alle puolet olivat lähtökohtaisesti suureen tulosrooliin palkattuja. HIFK:n hankinta Kyle Quincey oli ehdottomasti meritoitunein, mutta samaan kastiin voi laskea myös TPS:n Topi Jaakola ja Petteri Wirtanen, Tapparan Antti Erkinjuntti sekä Lukon tutkapari Brandon DeFazioAndrew Gordon. Kuusikosta Wirtasen ja Gordonin sopimukset olivat pätkäluonteisia lähinnä pelituntuman saamiseksi suurempiin ympyröihin.

Loput kuusi pelaajaa olivat enemmän tai vähemmän kysymysmerkkejä tai hankittu pienempään rooliin.

Kysymysmerkkejä olivat HPK:n, KooKoon sekä Sportin ulkomaalaishankinnat. Brendan O'Donnell oli pelannut edelliskauden Kunlunin KHL-joukkueessa, mutta tulos oli AHL-otteluiden tapaan laiha. Käytännössä O'Donnellin suurimmat meriitit olivat ECHL:stä parin kauden takaa. Sportin Brody Sutter oli jo saavuttanut vakaan AHL-tason, muttei varmasta suorittajasta voinut ensimmäisellä Euroopan-visiitillä puhua. Myös HPK:n Jan Brejcakin oli epävarma hankinta useammasta Euroopan eri pääsarjoissa vietetyistä vuosista huolimatta.

Filip Riskan, Toni Hyvärisen, Mikko Laineen ja Lauri Taipaluksen taso oli uusilla joukkueilla varmasti tiedossa − siis myös se, ettei kolmikosta yksikään ollut myöhäinen korkean profiilin hankinta.

Jälkiviisaana viime loppukesän hankinnoista vain Quinceyn, DeFazion, Sutterin ja Riskan voi laskea koko kauden kuvaa katsoessa onnistuneeksi hankinnaksi, loppujen kohdalla toiveet olivat lopullista suoritustasoa korkeammalla. 

Pelicans paranteli asemiaan aggressiivisesti kesällä 2017

Uudet sopimukset 4.8.−8.9.2017  
Pelaaja Sopimuksen päivämäärä Uusi seura
Atte Engren 4.8. HIFK
Tuomas Salmela 18.8. JYP
Jyri Niemi 13.8. KooKoo
Niko Tuhkanen 6.9. KooKoo
Damien Fleury 18.8. Lukko
Eero Somervuori 31.8. Lukko
Vadim Pereskokov 10.8. Pelicans
Borna Rendulic 11.8. Pelicans
Jordan Rowley 18.8. Pelicans
Roy Radke 21.8. SaiPa
Cody Kunyk 5.9. SaiPa
Antoine Laganiere 28.8. Ässät

Kesällä 2017 Pitsiturnauksen ja ensimmäisen sarjakierroksen välillä liikkui 12 pelaajaa. Sekaan mahtui kesän 2018 tapaan myös suuria arpoja, mutta osumaprosentti oli parempi. Harva odotti esimerkiksi SaiPan tai Pelicansin pestauksilta meriittien perusteella suuria, mutta lopulta vastine oli vähintäänkin kohtuullinen.

Pelicans solmi elokuun puolivälin molemmin puolin kolme sopimusta ulkomaalaispelaajien kanssa. Borna Rendulic oli jo ennestään Liigasta tuttu, mutta alkukausi Liigassa oli sen verran vakuuttava, että se riitti näytöiksi KHL-pestiin kesken kauden. Jordan Rowley kävi pitkän tien ammattikiekkoilijaksi ja kausi Pelicansissa oli vasta toinen kokonainen ammattilaiskentillä Ruotsin Allsvenskanissa vietetyn vuoden jälkeen. Rowley ei loistanut, mutta vakiinnutti paikkansa lahtelaisten kokoonpanossa. Vadim Pereskokov ei noussut vielä tuolla kaudella erityisemmin esiin. Hän pelasi vajaat puolet Liiga-kaudesta ennen siirtymistään takaisin kotimaahansa.

SaiPaan saapunut Cody Kunyk oli jo ehtinyt pelata kaksi kautta AHL:ssä, joten myös odotukset olivat hieman korkeammalla. Takkuisen ja pelikiellon sävyttämän alkukauden jälkeen Kunyk nousi kuitenkin päävalmentaja Tero Lehterän luottopelaajaksi ja Kunyk johti sputnikien tulosketjua kahdella kaudella. SaiPan toinen hankinta, Roy Radke, ei puolestaan pystynyt nousemaan kärkiketjujen pelaajaksi.

Kokonaisuutena siirtomarkkinat olivat ulkomaalaispainoitteisia, sillä 12 pelaajasta seitsemän tuli Suomen ulkopuolelta. Jo mainittujen lisäksi listalle mahtuivat Lukkoon siirtynyt Damien Fleury ja Ässiin matkannut Antoine Laganiere.

Myös kesällä 2017 yhden nimekkäimmistä viime hetken hankinnoista teki HIFK, joka joutui paikkailemaan Kevin Lankisen loukkaantumisen jättämää aukkoa palkkaamalla Atte Engrenin veräjänsuulle. Engrenin lisäksi kotimaisia huippunimiä ei liikkunut, ellei laske Lukkoon siirtynyttä ja auringonlaskuun ratsastanutta Eero Somervuorta huippunimeksi. Kotimaisten pelaajien kaartia edustivat alempiin ketjuihin kokoonpanon täytteeksi hankitut Tuomas Salmela (JYP), Jyri Niemi (KooKoo) ja Niko Tuhkanen (KooKoo).

Harjoituskausi 2016 oli siirtojen suhteen rauhallinen

Uudet sopimukset 5.8.−11.9.2016
Pelaaja Sopimuksen päivämäärä Uusi seura
Niklas Friman 24.8. HPK
Zach Budish 31.8. Jukurit
Niklas Treutle 6.9. KooKoo
Jesse Saarinen 11.8. Kärpät
Niklas Olausson 24.8. Kärpät
Artturi Toivola 30.8. Pelicans
Eetu Koski 7.8. SaiPa
Niklas Lehtimäki 2.9. Sport
Ville Malo 5.9. TPS

Kolmen vuoden otannalla kesä 2016 oli ylivoimaisesti rauhallisin hankintojen suhteen, sillä vain yhdeksän pelaajaa löysi tuona kesänä Liigasta uuden osoitteen kesken kiivaimman harjoituskauden. Myöskään kovan luokan huippupelaajia ei rantautunut Liigaan.

Nimellisesti kovinta kaartia edustivat Kärppien kaksikko Jesse SaarinenNiklas Olausson. Tuolloin 31-vuotias Saarinen oli rikkonut Liigassa 30 pisteen rajapyykin viidesti ja edelliskaudella KHL:ssä oli syntynyt tehopisteet 7+19. Olausson saapui puolestaan Sveitsin pääsarjaseura EHC Biel-Biennestä, jossa ehti pelata kaksi kautta. Aiemmin urallaan ruotsalaissentteri oli voittanut Allsvenskanin runkosarjan ja SHL:n pudotuspelien syöttöpörssit.

Kauden loputtua myös Zach Budishin saattoi laskea kiistattomien onnistujien joukkoon. Jenkkihyökkääjä saapui Mikkelin Jukureihin pelattuaan edelliskauden lyhyttä AHL-keikkaa lukuun ottamatta ECHL:ssä, joten odotukset eivät olleet korkealla, mutta Budish päätti kauden kultainen kypärä päässään.

Edelliskaudella kahdessa NHL-ottelussakin torjuneen Niklas Treutlen Suomen-valloitus ei puolestaan onnistunut yhtä hyvin, sillä saksalaismaalivahti ehti pelata neljä ottelua KooKoon maalilla ilman mainetekoja ennen palaamistaaan kotimaahansa. Seuraavalla kaudella Treutlella tosin oli DEL-liigan paras torjuntaprosentti ja pienin päästettyjen maalien keskiarvo. Treutlen hankinta ei siis ollut huono, vaikka aika KooKoossa olikin huomattavasti odotuksia heikompaa.

HPK:hon siirtynyt Niklas Friman oli jo tuolloin vakaa Liiga-tason puolustaja, mutta kehitys on jatkunut näihin päiviin asti. Loput ennen sarjan alkua siirtyneistä pelaajista jäivät ilman vakituista roolia, esimerkiksi Sportin kanssa sopimuksen solminut Niklas Lehtimäki ja TPS:n riveihin siirtynyt Ville Malo joutuivat tyytymään pelipaikkaan A-nuorissa tai Mestiksessä ilman ainuttakaan näyttöpaikkaa Liigan puolella.

Vaikka useammalla joukkueella on vielä suuria aukkoja kokoonpanossaan, viime vuosien perusteella pikavoiton toivominen ennen kauden alkua on ennemmin toiveunta kuin realismia. Yksittäisiä huippupelaajia on edelleen markkinoilla, mutta tarjonnan vähentyessä hintalaput tuskin pienenevät, joten erityisesti tiukemman talouskurin joukkueille on tällä hetkellä tarjolla vahvistuksia lähinnä pienemmistä eurooppalaisista tai pohjoisamerikkalaisista sarjoista. 

» Lähetä palautetta toimitukselle