Moni rajoitettu vapaa agentti odottaa yhä jatkosopimusta – Canucksilla kova vääntö supertähtiensä kanssa, Wild ja Kaprizov yrittävät löytää sovun

NHL / Artikkeli
Minnesota Wildissa ollaan luottavaisia Kirill Kaprizovin jatkosopimuksesta, vaikka tilanne on ollut hankala läpi kesän.
Kuva © Getty Images
NHL:n rajoitettujen vapaiden agenttien markkinoilla käydään tiukkoja neuvotteluita usean nuoren tähtipelaajan tulevasta palkkakuitista. Eniten kiinnostusta herättävät tilanteet Vancouverissa ja Minnesotassa.

Uuden NHL-kauden alkuun on aikaa noin kuukausi ja moni niin sanottu rajoitettu vapaa agentti odottaa yhä jatkosopimusta. Rajoitetun vapaan agentin on tehtävä jatkosopimus hänen pelaajaoikeudet omistavan seuran kanssa joulukuun ensimmäiseen päivään mennessä tai muuten hän ei voi pelata tulevalla kaudella NHL:ssä.

Yhteensä 16 RFA-pelaajaa on tällä hetkellä ilman sopimusta. Seuraavassa on esitelty kahdeksan nimekkäimmän rajoitetun vapaan agentin tilanne sekä arviot heidän uusista jatkosopimuksistaan.

Kirill Kaprizov, Minnesota Wild

24-vuotias venäläinen on ollut tämän kesän puhutuin pelaaja RFA-markkinoilla. Kaprizov saapui pitkän odotuksen jälkeen viime kaudeksi Minnesota Wildiin ja hurmasi heti näyttävillä pelitaidoillaan. 55 ottelussa tehot 27+24=51 takonut Kaprizov valittiinkin heti NHL:n vuoden tulokkaaksi.

Wildin ja Kaprizovin jatkosopimusneuvottelut ovat kuitenkin olleet vaikeat, sillä huhujen mukaan Kaprizovin leiri haluaisi kestoltaan lyhyemmän sopimuksen UFA-vuosien arvon maksimoimisen takia, kun taas Wild haluaisi kiinnittää taiturin pitkällä sopimuksella. Lisämaustetta neuvotteluihin on tuonut se, että Kaprizovin on huhuttu palaavan KHL:ään Moskovan TsSKA:an, jos neuvottelut Wildin kanssa eivät tuota toivottua tulosta.

Palkkakaton puolesta Wildilla ei pitäisi olla hätää Kaprizovin uuden sopimuksen kanssa, sillä tilaa on noin 12,2 miljoonaa dollaria. Evolving-Hockeyn työkalu ennustaa Kaprizoville viiden vuoden sopimusta, jonka ennustettu palkkakattoon vaikuttava summa olisi 7 738 000 dollaria kaudessa.

Elias Pettersson, Vancouver Canucks

22-vuotias ruotsalaissentteri saapui ryminällä NHL:ään syksyllä 2018 ja hänen kaksi ensimmäistä kauttaan olivat loistavia. Viime kausi oli kuitenkin Petterssonille koko muun Canucksin joukkueen tavoin erittäin vaikea, ja hän pystyi pelaamaan vain 26 ottelua tehoin 10+11=21.

Canucksilla olisi palkkakatossaan tilaa noin 10,7 miljoonaa dollaria, ja kauden alla helpotusta tuo hyökkääjä Micheal Ferlandin sopimuksen asettaminen LTIR-listalle, mikä vapauttaisi palkkakatosta tilaa 3,5 miljoonan dollarin verran. Canucks joutuu silti tiukille, sillä sen pitäisi tehdä jatkosopimus myös ykköspuolustajansa Quinn Hughesin kanssa. 

Aiempien kausien näyttöjensä perusteella Pettersson ansaitsisi pitkän ja rahakkaan jatkosopimuksen, mutta heikko viime kausi ja palkkakattotilanne jarruttavat näitä toiveita. Evolving-Hockeyn työkalu ennustaa Petterssonille kahden vuoden siltasopimusta, jonka ennustettu palkkakattoon vaikuttava summa olisi 4 953 000 dollaria kaudessa.

Canucksin pitäisi mahduttaa nuorten supertähtiensä sopimukset palkkakattoonsa.
Kuva © Getty Images

Quinn Hughes, Vancouver Canucks

Lokakuussa 22 vuotta täyttävä Hughes otti käytännössä heti paikkansa Canucksin ykköspuolustajana syksyllä 2019 ja hänen kaksi ensimmäistä täyttä kauttaan ovat olleet todella tehokkaita. Puolustuspelinsä kanssa Hughesilla on vielä selvästi tehtävää, mutta kiekollisilta ominaisuuksiltaan kyseessä on yksi NHL:n parhaista puolustajista.

Kuten edellä on mainittu, Canucksin pitäisi tehdä jatkosopimus myös ykkössentterilleen Petterssonille, joten GM Jim Benning joutuu tiukkaan paikkaan nuorten tähtiensä kanssa. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Hughesin uusi sopimus olisi prioriteettina Canucksille tärkeämpi kuin Petterssonin, joten yhdysvaltalainen tulee todennäköisemmin saamaan pitkän ja rahakkaan jatkosopimuksen.

Sekä Hughesin että Petterssonin neuvotteluissa mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että kumpaakin edustaa sama agentti, Pat Brisson. Evolving-Hockeyn työkalu ennustaa Hughesille kuuden vuoden sopimusta, jonka ennustettu palkkakattoon vaikuttava summa olisi 7 017 000 dollaria kaudessa.

Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres

Kesän 2018 koko NHL:n ykkösvaraus sai kolmella ensimmäisellä kaudellaan huomata NHL:n armottomuuden, mihin tietysti vaikuttavat Sabresin karmeat esitykset ja jatkuvat häviämiset. Varsinkin viime kaudella Dahlin oli kaukalossa pahassa pulassa, eikä ruotsalaispuolustajan kehitys ole ollut debyyttikauden jälkeen odotettua.

Dahlin on kuitenkin vasta 21-vuotias ja hänen varaansa on laskettu Sabresissa todella paljon. Taitonsa Dahlin on jo osoittanut NHL:ssä, ja hän voi hyvinkin kehittyä tulevaisuuden Norris Trophy -voittajaksi. Peruspelaamisen on kuitenkin parannuttava selvästi, kuten myös Sabresin suunnan, jotta Dahlinin potentiaali voisi realisoitua parhaimmalla mahdollisella tavalla.

Uudelleenrakennusta läpikäyvän Sabresin palkkakatossa olisi ruhtinaalisesti 23,6 miljoonan dollarin edestä tilaa Dahlinin jatkosopimukselle. Evolving-Hockeyn työkalu ennustaa Dahlinille kuuden vuoden sopimusta, jonka ennustettu palkkakattoon vaikuttava summa olisi 6 003 000 dollaria kaudessa.

Brady Tkachuk, Ottawa Senators

Tkachuk murtautui jo heti varausta seuranneella kaudella vahvasti NHL:ään ja Keith Tkachukin pojan kolme ensimmäistä kautta Senatorsissa olivat vahvaa suorittamista. Tkachukista odotetaan Senatorsissa pitkäaikaista hyökkäyksen kulmakiveä, mutta dollareistaan tarkan seuran kanssa sopimusneuvottelut ovat junnanneet paikoillaan.

Senators on tällä hetkellä vähiten rahaa pelaajistoonsa käyttänyt seura NHL:ssä ja palkkakaton saavuttamiseen olisi matkaa peräti 24,5 miljoonaa dollaria. Lähitulevaisuudessa useaa Senatorsin nuorta pelaajaa odottaa palkankorotus, millä lienee vaikutusta Tkachukin uuden sopimuksen arvoon. Selvää on kuitenkin se, että Senatorsin ykköshyökkääjä ansaitsee pitkän ja rahakkaan jatkon.

Daily Faceoff -sivuston mukaan Tkachukin uusi sopimus kuitenkin todennäköisesti saa sinetin ennen harjoitusleirin alkua, ja kausikohtainen arvo tulee olemaan noin kahdeksan miljoonaa dollaria. Evolving-Hockeyn työkalu ennustaa Tkachukille kuuden vuoden sopimusta, jonka ennustettu palkkakattoon vaikuttava summa olisi 6 467 000 dollaria kaudessa.

Pihisteleekö Senators liikaa Tkachukin uuden sopimuksen kanssa?
Kuva © Getty Images

Kailer Yamamoto, Edmonton Oilers

Taskurakettimainen hyökkääjä on vakiinnuttanut paikkansa Oilersin kärkiketjuista, mutta aivan eturivin supertähteä hänestä tuskin tulee. Potentiaalia on kuitenkin aina 70 tehopisteen pelaajaksi − varsinkin, kun hän pääsee Oilersissa nauttimaan Connor McDavidin ja Leon Draisaitlin tarjoilusta.

Kesällä lukuisia siirtoja tehnyt Oilers on tiukilla palkkakattonsa kanssa, ja tällä hetkellä se on noin 3,2 miljoonaa dollaria yli sallitun rajan. Palkkakaton alle se kuitenkin pääsee, kun uransa jatkon kanssa kamppaileva puolustaja Oscar Klefbom siirretään LTIR-listalle ja melko todennäköisesti GM Ken Holland tekee vielä muutoksia ennen kauden alkua.

Evolving-Hockeyn työkalu ennustaa Yamamotolle kolmen vuoden sopimusta, jonka ennustettu palkkakattoon vaikuttava summa olisi 3 570 000 dollaria kaudessa.

Robert Thomas, St. Louis Blues

22-vuotias kanadalainen voitti Stanley Cupin jo heti debyyttikaudellaan ja sitä seurannut kausi oli tehopisteiden valossa hyvin lupaava. Sen sijaan viime kaudella Thomasin tehot laskivat selvästi, mikä herättää kysymyksiä hänen roolistaan Bluesissa pitkällä aikavälillä.

Bluesissa Thomas on todistanut olevansa luotettava pelaaja, ja todennäköisesti hän pystyy parantamaan reilusti heikosta viime kaudesta. Tällä hetkellä Bluesilla on palkkakatossaan tilaa noin 1,5 miljoonaa dollaria, mikä ei kuitenkaan aivan vastaa Thomasin ennustettua arvoa. 

Evolving-Hockeyn työkalu ennustaa Thomasille kahden vuoden siltasopimusta, jonka ennustettu palkkakattoon vaikuttava summa olisi 2 108 000 dollaria kaudessa.

Nolan Patrick, Vegas Golden Knights

Philadelphia Flyers päätti nostaa kädet pystyyn kesän 2018 ykkösvarauksensa kanssa ja kauppasi pahassa syöksykierteessä olevan Patrickin Nashville Predatorsin kautta Vegas Golden Knightsiin. Epäonnisista terveysmurheista kärsinyt Patrick palasi viime kaudeksi kaukaloon kokonaan menetetyn kauden 2019–20 jälkeen, mutta 52 ottelussa syntyi vaatimattomat tehopisteet 4+5.

Lahjakkuudestaan huolimatta Patrickista uhkaa tulla menetetty suurlupaus jo 23-vuotiaana. Kaiken lisäksi sopimuksen saadessaan pelipaikka tulee Patrickille olemaan tiukassa kivenkovassa Golden Knightsin hyökkäyksessä. Tällä hetkellä Golden Knights on hieman palkkakaton yläpuolella, mutta tilaa vapauttaa Alex Tuchin siirtäminen LTIR-listalle.

Evolving-Hockeyn työkalu ennustaa Patrickille kahden vuoden siltasopimusta, jonka ennustettu palkkakattoon vaikuttava summa olisi 1 787 000 dollaria kaudessa.

Edellä esiteltyjen pelaajien lisäksi rajoitettuina vapaina agentteina ovat tällä hetkellä New York Islandersin hyökkääjät Kieffer BellowsOtto Koivula ja Anatoli Golišev, Boston Bruinsin hyökkääjä Zach Senyshyn, Detroit Red Wingsin hyökkääjä Givani Smith, Ottawa Senatorsin hyökkääjä Logan Brown, San Jose Sharksin hyökkääjä Noah Gregor ja Vegas Golden Knightsin puolustaja Dylan Coghlan.

Palkkakattotiedot: CapFriendly

» Lähetä palautetta toimitukselle