NEWARK, NJ - OCTOBER 16: Tyler Seguin #91 of the Dallas Stars looks on against the New Jersey Devils during the game at Prudential Center on October 16, 2018 in Newark, New Jersey. (Photo by Andy Marlin/NHLI via Getty Images)
Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Tyler Seguin

Artikkeli
Dallas Starsissa tähtihyökkääjäksi noussut Tyler Seguin on tottunut näkemään nimensä tulostaululla. Kanadalainen johtaa joukkueen keskikaistaa, mutta latoo samalla maaleja tehokkaaseen tahtiin.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds
Patrick Kane
Aleksandr Ovetškin
Joe Pavelski
Sidney Crosby
Brad Marchand
Jamie Benn
John Tavares
David Pastrnak

Boston Bruins varasi Tyler Seguinin vuoden 2010 varaustilaisuuden toisena pelaajana, mutta kauppasi kanadalaisen ainoastaan kolmen NHL-kauden jälkeen Dallas Starsiin. Seguinin ura uudessa organisaatiossa lähti heti lentoon, sillä hyökkääjä takoi 80 runkosarjaottelussa 37 maalia ja 84 tehopistettä.

Kauden 2013−14 jälkeen hän ei ole ylittänyt 80 tehopisteen rajaa, mutta 70 tehopistettä on rikkoutunut jokaisella kaudella. NHL-uransa aikana Seguin on tehnyt kuudesti vähintään 20 maalia, ja 30 maalin raja on paukkunut neljästi. Viime kaudella maalimäärä ylsi uusille kymmenluvuille 40 täysosuman muodossa.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Tyler Seguin kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 7563,97 173 1,37 1,18 20,93
Sijoitus 17. 2. 8. 14. 4.

Viimeisen viiden kauden aikana Seguin on takonut 173 maalia jakaen tehdyissä maaleissa toisen sijan Sidney Crosbyn kanssa. 60 minuuttia kohden Seguin on ollut kahdeksanneksi tehokkain maalintekijä, ja lukemat myös maaliodottaman ja tuotettujen laukausten suhteen ovat niin ikään NHL:n kärkeä.

Seguin tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 5632,73 96 1,02 0,83 16,76
Sijoitus 14. 6. 16. 26. 20.

Tasaviisikoin Seguin on tehnyt maaleja peliaikaan suhteutettuna 16:nneksi tehokkaiten. Maaliodottamaa ja laukauksia hän on luonut lähes kärjen tasolla, mikä on keskeisesti edesauttanut suurten maalimäärien syntyä.

Seguin ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 1309,15 56 2,57 2,25 37,76
Sijoitus 9. 4. 8. 21. 2.

Ylivoimalla keskushyökkääjänä pelaavan Seguinin hyökkäyspelilliset ominaisuudet pääsevät parhaiten oikeuksiinsa. Hän on tehnyt osumia kahdeksanneksi tehokkaiten ja tuottanut laukauksia peräti toiseksi parhaimmalla tahdilla. Seguin on tehokkuudessaan lähellä NHL:n kärkeä tasaviisikoin, ja ylivoimalla hänen muodostamansa uhka korostuu.

Edellisen viiden kauden otannan perusteella Seguin on Starsin hyökkäyspelaamisen primus motor, joka viimeistelee maaleja todella tehokkaalla tahdilla.

Seguin tasakentällisin 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Tasakentällisin Seguin on tehnyt maaleja koko ykkössektorin alueelta. Osumat keskittyvät erityisesti ykkössektorin keskelle maalin edustalle. Kanadalainen on latonut maaleja myös hieman kauempaa b-pisteen ympyröiden väliseltä kaistaleelta.

Seguin ylivoimalla 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Ylivoimamaaleja Seguin on laukonut laajalla säteellä. Osumia on syntynyt erityisesti vasemman b-pisteen alueelta ja maalin edustalta. Maalien sijainneista päätellen Seguin on viimeistellyt ylivoimalla monipuolisesti, sillä osumia on syntynyt niin maalin lähistöltä kuin tietyistä, kauempaa sijaitsevista laukaisupaikoistakin.

Seguinin laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Kahdella edelliskaudella Seguinin rannelaukausten prosentuaalinen osuus kaikista laukauksista on ollut alle 50 prosenttia. Lyöntilaukausten osuus on pysynyt yli 20 prosentin ja hyökkääjän kolmanneksi yleisimmän laukaisutyypin, napautusten, osuus on ollut nousussa kaudesta 2014−15 lähtien.

Lyöntilaukaukset ja napautukset ovat tuoneet Seguinin laukaisuvalikoimaan monipuolisuutta, eikä hän nojaa ainoastaan rannelaukauksiin ja niiden tehokkuuteen. Erityisesti lyöntilaukausten prosentuaalinen osuus on ollut usealla kaudella todella korkea verrattuna muihin maalintekijöihin.

Seguinin maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Stars-tähti on tehnyt rannelaukauksella maaleja erityisesti maalin läheisyydestä b-pisteen ympyröiden välistä. Hän on osunut tolppien väliin myös kauempaa ympyröiden väliseltä kaistaleelta, ja maalien sijaintien perusteella Seguin kykenee käytännössä viimeistelemään joka puolelta ykkössektoria.

Seguinin maalit lyöntilaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Lyöntilaukauksella tehtyjen maalien sijainneista vasemman b-pisteen ympyrän muodostava alue nousee esiin. Koska Seguin laukoo oikealta, osumia on syntynyt luonnollisesti oikeaa puolta enemmän vasemmalta puolelta. Seguin ei ole viimeistellyt lyöntilaukauksella osumia maalin edustalta, ja b-pisteen ympyröiden väliseltä kaistaleelta niitä on syntynyt vain muutama.

Seguinin maalit napauttamalla.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Napauttamalla tehdyt osumat painottuvat vasemmalle puolelle, erityisesti b-pisteen ympyrän sisälle ja yläkaarelle. Myös b-pisteen ympyröiden välistä on syntynyt muutama maali. Ainoastaan yksi täysosuma on syntynyt alle kahden metrin etäisyydeltä maalista.

Seguinin pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Seguinin hyökkäyspelilliset ominaisuudet ja vahvuudet ulottuvat monelle osa-alueelle. Hänen vaikutuksensa Starsin laukausten tuottamiseen ja syöttöpelaamiseen on keskeinen. Hyökkääjä luo vaarallisia laukauksia ja tuottaa laukaukseen johtavia syöttöjä erinomaisella tasolla.

Hyökkäyspelaamisen monipuolisuus edesauttaa myös maalintekoa ja sen tehokkuutta. Seguin ei nojaa pelaamisessaan ketjukavereidensa panokseen vaan kykenee kantamaan omalla osaamisellaan yksittäistä ketjua. Sitä korostaa erityisesti Seguinin hyökkäyspelaamisen tuottavuus.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle