TAMPA, FL - MAY 06: Steven Stamkos #91 of the Tampa Bay Lightning warms up during Game Five of the Eastern Conference Second Round against the Boston Bruins during the 2018 NHL Stanley Cup Playoffs at Amalie Arena on May 6, 2018 in Tampa, Florida. (Phot
Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Steven Stamkos

Artikkeli
Steven Stamkos on voittanut NHL:n maalikuninkuuden kahdesti, ja viimeisen viiden kauden aikana kanadalaisen maalinteon tehokkuus on ollut liigan absoluuttista kärkeä loukkaantumisista huolimatta.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Tämä artikkeli päättää aina sunnuntaisin ilmestyneen juttusarjan.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds
Patrick Kane
Aleksandr Ovetškin
Joe Pavelski
Sidney Crosby
Brad Marchand
Jamie Benn
John Tavares
David Pastrnak
Tyler Seguin
Nikita Kutšerov
Anders Lee
Jevgeni Malkin

Tampa Bay Lightning varasi Steven Stamkosin vuoden 2008 varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana ja siitä lähtien kanadalainen on ollut organisaation kasvot. Kuluva kausi on Stamkosille kuudes Lightningin kapteenina, joten Stamkos on sementoinut paikkansa seuran historiassa, kuten myös nyky-NHL:n parhaiden maalintekijöiden joukossa.

NHL-uransa aikana Stamkos on voittanut kahdesti Maurice "Rocket" Richard Trophyn ja hänen maaliennätyksensä on 60 täysosumaa. Kanadalainen pelasi hiljattain 700. runkosarjaottelunsa NHL:ssä, ja niiden aikana hän on ylittänyt 30 maalin rajan viidesti, 40 maalin rajan neljästi ja 50 maalin rajan kahdesti.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Steven Stamkos kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 5626,79 140 1,49 0,99 17,65
Sijoitus 134. 16. 2. 45. 26.

Viiden edellisen kauden aikana Stamkos on kärsinyt loukkaantumisista, jotka ovat merkittävästi vaikuttaneet kanadalaisen pelimääriin. Maaleja Lightning-hyökkääjä on siitä huolimatta latonut 16:nneksi eniten, ja peliaikaan suhteutettuna Stamkos on ollut Aleksandr Ovetškinin jälkeen toiseksi tehokkain maalintekijä.

Henkilökohtaisen maaliodottaman suhteen Stamkos jää NHL:n kärjestä. Laukauksia hän on tuottanut 26:nneksi parhaiten, mutta lukemaan vaikuttaa pääosin erityisen tehokas laukaisutahti ylivoimalla.

Stamkos tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 4115,51 72 1,05 0,71 14,02
Sijoitus 169. 29. 10. 76. 67.

Absoluuttisissa maalimäärissä Stamkos ei sijoitu tasaviisikoin yhtä korkealle kuin kaikissa pelitilanteissa, mutta 60 minuuttia kohden kanadalainen on NHL:n tehokkaimpien maalintekijöiden joukossa.

Maaliodottaman ja laukausten tuottamisen suhteen Stamkos ei ole ollut liigan kärjen tasolla. Jos Lightning-kapteeni laukoisi aiempaa paremmalla tahdilla tasaviisikoin, täysosumien määrä todennäköisesti lisääntyisi.

Stamkos ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 1003,08 50 2,99 1,78 32,78
Sijoitus 48. 8. 3. 60. 4.

Ylivoimalla Stamkos on kiistatta yksi NHL:n eniten tuhoa kylväneistä pelaajista. 50 täysosumaa oikeuttavat sijalle kahdeksan ja peliaikaan suhteutettuna kiekko on uponnut verkkoon kolmanneksi tehokkaiten.

Koska Stamkos laukoo ylivoimalla pääasiassa suhteellisen kaukaa maalista, maaliodottamaa ei kerry NHL:n kärjen tasolla. Laukauksia kanadalainen on tuottanut neljänneksi parhaiten. Stamkosin laukaisutahti ja -ominaisuudet tekevät hänestä vaikean pideltävän ylivoimalla.

Stamkosin maalit tasakentällisin 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Suurin osa Stamkosin tasakentällisin tekemistä maaleista on syntynyt vastustajan maalin edustalta ja b-pisteen ympyröiden väliseltä kaistaleelta. Molempien b-pisteiden sisäpuolelta täysosumia on syntynyt vain muutamia, ja osa maaleista on lähtenyt kaukaa maalista aina siniviivan läheisyydestä.

Stamkosin maalit ylivoimalla 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Ylivoimalla Stamkos on tehnyt maaleja tutulta paikaltaan vasemman b-pisteen ympyrän sisäpuolelta ja sen tuntumasta. Kanadalaisen paikka Lightningin ylivoimaviisikossa on lämpökartalla näkyvä vinottainen, pitkittäissuunnassa oleva alue − ja sieltä joukkueen kapteeni on latonut lukuisia täysosumia.

Stamkosin laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rannelaukausten suhteellinen osuus Stamkosin kaikista laukauksista oli alle 40 prosenttia kanadalaisen tulokaskaudella 2008−09, ja seuraavan kerran rannelaukausten osuus oli vastaavissa lukemissa kaudella 2015−16. Siitä lähtien niiden prosentuaalinen osuus on ollut laskusuunnassa.

Kaudella 2016−17 ranne- ja lyöntilaukausten suhteelliset osuudet olivat tasoissa, mutta tuolloin Stamkos pelasi ainoastaan 17 runkosarjaottelua. Molempien laukaisutyyppien osuudet kulkivat käsi kädessä viime kaudellakin, eli viimeisten vuosien perusteella lyöntilaukaus on ottanut aiempaa enemmän jalansijaa Lightning-hyökkääjän laukaisuvalikoimassa.

Stamkosin maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rannelaukauksella Lightning-hyökkääjä on viimeistellyt maaleja erityisesti b-pisteen ympyröiden väliseltä alueelta. Stamkos on tehnyt täysosumia melko monipuolisesti ympäri hyökkäysaluetta, mutta maalien syntypaikat eivät ole keskittyneet b-pisteen ympyröiden sisäpuolelle.

Stamkosin maalit lyöntilaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Stamkosin lyöntilaukauksella tekemät maalit ovat lähteneet pääasiassa hyökkäysalueen vasemmalta puoliskolta. Oikealta puolelta tehdyt täysosumat ovat tulleet lähinnä yksittäisistä sijainneista, mutta oikean b-pisteen ympyrän alakaaren tuntumasta on syntynyt useampi maali.

Stamkosin maalit napauttamalla.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Napauttamalla syntyneet maalit levittäytyvät ympäri hyökkäysaluetta eivätkä yksittäiset sijainnit korostu. Stamkos laukoo oikealta, mutta on tehnyt runsaasti osumia myös niin sanotulta luonnottomalta puoleltaan.

Stamkosin pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Stamkosin NHL-uran 707 runkosarjapisteestä yli puolet koostuu maaleista (368). Kanadalainen on aina elänyt maaliverkon pöllyttämisestä, mutta hyökkäyspelillisesti hän on todella monipuolinen. Yllä olevasta kuvasta on havaittavissa, että Stamkos ei ole liigan kärkeä ainoastaan laukaisuvolyymin suhteen.

Lightning-kapteeni pelaa keskushyökkääjänä yhdessä NHL:n parhaimmista joukkueista, mikä vaatii kokonaisvaltaista panosta monella osa-alueella: syöttämisessä, kiekon liikuttamisessa ja laukaisupaikkojen tuottamisessa. Stamkos tekee itsensä usein pelattavaksi paikkaan, mistä hän voi mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti laukoa kohti maalia, mutta hän kykenee kantamaan myös ketjuaan.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle