PITTSBURGH, PA - DECEMBER 05: Sidney Crosby #87 of the Pittsburgh Penguins prepares for a second period face off while playing the New York Rangers at PPG PAINTS Arena on December 5, 2017 in Pittsburgh, Pennsylvania. (Photo by Gregory Shamus/Getty Images
Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Sidney Crosby

Artikkeli
Sidney Crosby on toiminut Pittsburgh Penguinsin kasvoina yli vuosikymmenen ja häntä on pidetty vuosia NHL:n parhaana pelaajana. Puhtaasti maalintekijänä Crosby on myös lähellä liigan kärkeä.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds
Patrick Kane
Aleksandr Ovetškin
Joe Pavelski

Pittsburgh Penguinsin supertähti Sidney Crosby ei kunnostaudu ensisijaisesti maalintekijänä, mutta hän on silti takonut kausittain suuria maalimääriä. Kanadalainen NHL-uran maaliennätys, 51 maalia, on kaudelta 2009−10. Toisen kerran 40 maalin raja rikkoutui toissa kaudella.

Crosby on tehnyt yhteensä kahdeksalla kaudella vähintään 30 maalia, 20 maalia on ylittynyt 11 kertaa. Parhaan maalintekijän palkinnon Maurice "Rocket" Richard Trophyn hyökkääjä on voittanut kahdesti.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Sidney Crosby kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 8121,16 173 1,28 1,09 15,28
Sijoitus 3. 2. 13. 21. 58.

Crosby on pelannut viimeisen viiden kauden aikana hyökkääjistä kolmanneksi eniten ja tehnyt Aleksandr Ovetškinin jälkeen toiseksi eniten maaleja. 60 minuuttia kohden Penguins-supertähti on latonut 13:nneksi eniten maaleja, vaikkei perusta pelaamistaan maalintekoon. 

Maaliodottamaa hän on myös tuottanut lähes kärjen tasolla, mutta henkilökohtaisissa laukaisuyrityksissä hän jää 58:nneksi.

Crosby tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 5996,66 92 0,92 0,81 13,88
Sijoitus 1. 8. 29. 33. 72.

Kanadalainen on ollut tasaviisikoin pelatessa NHL:n eniten pelannut hyökkääjä. Maaleja on syntynyt edelleen hyvällä tahdilla, vaikka sijoitus (29.) peliaikaan suhteutetuissa osumissa ei olekaan yhtä hyvä kuin kaikissa pelitilanteissa.

Laukauksia Crosby on tuottanut 72:nneksi parhaiten, mutta kanadalaisen laidoilla pelaavat hyökkääjät pitävät huolen laukausten tuottamisesta Crosbyn tarjoilusta.

Crosby ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 1476,96 54 2,19 1,88 20,68
Sijoitus 2. 5. 27. 43. 62.

Ylivoimalla Penguins-hyökkääjä on tehnyt 27:nneksi eniten maaleja 60 minuuttia kohden, joten Crosby ei kuulu aivan NHL:n tehokkaimpien maalintekijöiden joukkoon ylivoimalla. Joukkuetoveri Jevgeni Malkin on tehnyt maaleja Crosbya tehokkaammin: 2,5 maalia 60 minuuttia kohden.

Mikäli Crosbyn ylivoiman laukaisumäärä olisi suurempi, kanadalaisen kausittain tekemät maalimäärät olisivat todennäköisesti hieman toteutunutta suurempia.

Crosbyn maalit tasakentällisin 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Maaleja Crosby on tehnyt lähes joka puolelta hyökkäysalueen ykkössektoria. Osumien sijainnit painottuvat maalin läheisyyteen leveänä rintamana, ja kanadalainen onkin vahvan peliasentonsa ja poikkeuksellisten kiekollisten kykyjensä myötä vaikea puolustettava maalin edustalla.

Keskushyökkääjänä pelaava Crosby on tehnyt tasakentällisin maaleja niin oikealta kuin vasemmaltakin puoliskolta. Lämpökartan tummin alue painottuu hieman oikealla puoliskolle, mikä on luonnollista, sillä Crosby pelaa vasen käsi alhaalla.

Crosbyn maalit ylivoimalla 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Ylivoimalla Crosby on vaarallisin niin ikään maalin edessä. Hän on tehnyt osumansa erityisesti kahdelta lähekkäin olevalta alueelta maalin edestä. Osa maaleista on syntynyt myös b-pisteiden ympyröiden väliseltä kaistaleelta sekä oikean b-pisteen kaarelta.

Kanadalainen pelaa ylivoimaa oikealta puolelta, joten syntyneiden maalien määrä sieltä on suurempi kuin vasemmalta puoliskolta. Yllä olevista havainnekuvista on nähtävissä, että lyöntilaukauksellaan Crosby on viimeistellyt ylivoimalla harvoin.

Crosbyn laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Laukojana Crosby on melko monipuolinen. Rannelaukausten prosentuaalinen osuus on muodostanut yli 50 prosentin osuuden kaikista laukauksista ainoastaan kahdella kaudella. Alhaisimmillaan rannelaukausten määrä oli kaudella 2011−12, mitä kompensoivat kuitenkin rysty- ja lyöntilaukausten kohonneet osuudet.

Rysty- ja lyöntilaukausten käytön lisäksi Crosbysta monipuolisen laukojen tekee napautusten ja ohjausten hyödyntäminen hyvällä tasolla. Ohjausten prosentuaalinen osuus on säilynyt tasaisena kausi kaudelta. Viime kaudella niiden osuus ylitti ensimmäistä kertaa kymmenen prosenttia.

Crosbyn maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rannelaukauksella Crosby on rokottanut vastustajaa tehokkaasti ympäri hyökkäysaluetta. Maalin eteen hyökkääjää ei sovi päästää, mutta vaikka puolustava joukkue siinä onnistuisikin, kykenee kanadalainen viimeistelemään b-pisteiden kaarilta ja kauempaa b-pisteiden ympyröiden välistä.

Crosbyn maalit rystypuolelta.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rystypuolelta Crosby on laukonut runsaasti oikealta puolelta, ja maalitkin ovat syntyneet pääasiassa samalta puoliskolta. Koska Penguins-tähti laukoo vasemmalta puolelta, sijaintien painottuminen oikealle on odotettavaa.

Crosbyn maalit napauttamalla.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Napauttamalla tehdyt maalit painottuvat selvästi oikealla puoliskolle, ja suuri osa maaleista on syntynyt oikean b-pisteen ympyrän sisäpuolelta. Osumia on tullut myös b-pisteiden välistä, mutta muutamaa maalia lukuun ottamatta kaikki maalit ovat syntyneet parin metrin etäisyydeltä maalista.

Crosbyn pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Crosby on kokonaisvaltaisen hyökkääjän perikuva. Yllä olevasta pelaajaprofiilista on nähtävissä, että kanadalainen perustaa pelinsä erityisesti pelintekemiseen ja kiekon kuljettamiseen, mutta hän on NHL:n kärkeä myös vaarallisten laukausten tuottamisessa.

Penguins-keulakuvan kohdalla ei ole käytännössä osa-aluetta, jossa hän ei olisi NHL:n eliittiä. 31-vuotias Crosby on pysynyt liigan huipulla pitkään, eikä sille ole tulossa loppua vielä lähimainkaan, sillä kanadalainen on huippuvaarallinen niin maalin- kuin pelintekijänäkin.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle