CHICAGO, IL - FEBRUARY 21: Patrick Kane #88 of the Chicago Blackhawks controls the puck against the Ottawa Senators at the United Center on February 21, 2018 in Chicago, Illinois. The Blackhawks defeated the Senators 3-2 in a shoot out. (Photo by Jonath
Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Patrick Kane

Artikkeli
Chicago Blackhawksin Patrick Kane on NHL:n parhaimmistoa pelinrakentamisessa ja maalinteossa. Liigan kovapalkkaisimpiin pelaajiin kuuluva hyökkääjä on ollut tuhoisa käyttäessään erityisesti rannelaukaustaan.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds

Chicago Blackhawks varasi Patrick Kanen ensimmäisenä pelaajana vuoden 2007 varaustilaisuudessa ja heti varausta seuranneesta kaudesta lähtien hyökkääjä on kuulunut joukkueen johtopelaajiin. Kane on ylittänyt 30 maalin rajan kolmesti ja 40 maalin rajan kerran, eikä hän ole jäänyt NHL-urallaan kertaakaan alle 20 maalin.

Yhdysvaltalaisen yhden kauden maaliennätys on kaudelta 2015−16, kun 82 ottelussa syntyi 46 maalia. Samalla kaudella Kane oli lähellä koko maalipörssin voittoa, sillä ainoana pelaajana edellä oli 50 maalia tehnyt Aleksandr Ovetškin.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Patrick Kane kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 7647,33 162 1,27 0,92 17,18
Sijoitus 12. 7. 15. 63. 31.

Kaudesta 2013−14 lähtien Kane on tehnyt kaikissa pelitilanteissa seitsemänneksi eniten maaleja ja 60 minuuttia kohden 15:nneksi eniten maaleja. Vaikka Kane operoi hyökkäysalueella laajalla säteellä, henkilökohtaisen maaliodottaman suhteen hän jää näkyvästi kärjestä jälkeen.

Kane tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 5919,03 101 1,02 0,68 15,23
Sijoitus 2. 3. 16. 99. 44.

Edellisen viiden kauden aikana yhdysvaltalaista enemmän tasaviisikoin on pelannut ainoastaan Sidney Crosby. Suuren vastuun myötä maaleja Kane on tehnyt kolmanneksi eniten, mutta 60 minuuttia kohden hän ei ole ollut aivan yhtä tehokas.

Kane ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 1247,78 44 2,12 1,5 23,61
Sijoitus 13. 11. 30. 105. 36.

Peliaikaan suhteutetuissa maaleissa Kane on lähellä NHL:n kärkeä tasaviisikoin. Vaikka ylivoimalla sijoitus on 30:s, hän kuuluu silti hyökkääjistä parhaan viidesosan joukkoon. On siis selvää, että yhdysvaltalainen kykenee viimeistelemään korkealla tasolla molemmissa pelitilanteissa.

Ylivoimalla Kane sijoittuu henkilökohtaisen maaliodottaman suhteen vasta 105:nneksi, vaikka laukauksia hän on tuottanut melko hyvin. Kane on tunnettu hyökkäysalueen primus motorina ylivoimallakin, minkä valossa alhainen maaliodottama on hieman yllättävää.

Kanen maalit tasakentällisin 2013−2018.
Kuva © HockeyViz

Kanen tasakentällisin tekemien maalien sijainnit painottuvat b-pisteiden välisen alueen yläpuolelle. Hyökkääjä on viimeistellyt runsaasti maaleja aivan maalin edestä, minkä seurauksena maalin eteen muodostuu puolikaaren muotoinen alue. Tällaiset maalit ovat syntyneet esimerkiksi läpiajoista.

Osa rannelaukauksella ja napautuksella tulleista maaleista on lähtenyt oikean puolen b-pisteen ympyrän sisäpuolelta. Kaikista tummin alue lämpökartalla sijaitsee ykkössektorin parhaassa osassa, ja sitä ympäröivä vaalempi alue kertoo, että Kane on ollut vaikea pideltävä suhteellisen laajalla säteellä.

Kanen maalit ylivoimalla 2013−2018.
Kuva © HockeyViz

Yllä olevista havainnekuvista on nähtävissä, että ylivoimalla useat Kanen maalit ovat syntyneet maalin edessä olevalta alueelta lähes sen koko leveydeltä. Tämä havainnekuva osoittaa, että yhdysvaltalaisen ollessa ylivoimalla jäällä laukauksia syntyy huomattavasti vähemmän maalin edestä kuin esimerkiksi sivusta tai b-pisteiden läheisyydestä. Viime kauden lisäksi sama pätee myös muutamien aiempien kausien kohdalla.

Koska laukaukset ylivoimalla suuntautuvat tietyistä paikoista, jotka ovat kauempana ja sivussa maalista, eivät ne yleensä kerrytä maaliodottamaa yhtä hyvin kuin laukaukset läheltä ja keskeltä. Tämä voi yhtenä tekijänä selittää Kanen heikkoa sijoitusta maaliodottaman suhteen, vaikka lämpökartassa hyökkääjän tekemät maalit ovat tulleet hyvistä sijainneista.

Kanen laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rannelaukaukset ovat muodostaneet Kanen kaikista laukauksista yli 50 prosentin osuuden jokaisella kaudella. Edellisellä kahdeksalla kaudella rannelaukaus on muodostanut kausittain vähintään 60 prosentin osuuden. Korkeimmillaan rannelaukausten prosentuaalinen osuus on ollut kausilla 2012−13 ja 2013−14, jolloin se lähenteli 70 prosenttia.

Muut laukaisutyypit jäävät siis Kanen käsissä melko pienelle käytölle. Huomionarvoista on, että toiseksi eniten laukauksia yhdysvaltalainen on laukonut rystypuolelta. Lyöntilaukaukset ovat olleet vasta neljänneksi yleisin laukaisutyyppi.

Kanen maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Blackhawks-hyökkääjän rannelaukauksella tehdyt maalit painottuvat kentän oikealla puoliskolle, mutta Kane kykenee viimeistelemään lähes joka puolelta hyökkäysaluetta. Ainoastaan vasemman b-pisteen ympyrän vasemmanpuoleiselta alueelta hän ei ole juurikaan kunnostautunut maalinteon suhteen. Koska vasen käsi alhaalla pelaava Kane pelaa oikeana laitahyökkääjänä, se on odotettavaa.

Havainnekuvan valossa on selvää, ettei Kanea kannata päästä laukomaan maalin edessä olevalta alueelta − muussa tapauksessa takaisku on melko todennäköinen.

Kanen maalit rystypuolelta.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Kane pelaa vasen käsi alhaalla, joten läpiajon harhautukset ja niitä seuraavat rystylaukaukset tulevat luonnollisestikin oikealta puoliskolta. Osa laukauksista on syntynyt useamman metrin etäisyydeltä maalista, mikä kertoo, että Kane osaa viimeistellä myös tavallista poikkeavista tilanteista. Kaksi kaikista kauimmaista osumaa on syntynyt tyhjään maaliin.

Kanen maalit napauttamalla.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Napauttamalla syntyneet maalit keskittyvät rannelaukausten tavoin maalin edustalle kahden b-pisteen väliselle alueelle. Kanelle on myös pelattu pelivälinettä b-pisteen läheisyyteen ja parhaimmillaan hän on päässyt laukomaan suoraan syötöstä. Hän kykenee hakeutumaan itsekin kyseisille laukaisupaikoille.

Kanen pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Hyökkääjänä Blackhawks-tähti on monipuolinen ja yltää syöttöpelaamisessa ja sen tuottavuudessa lähelle koko NHL:n parhainta prosenttia. Hänen vaikutuksensa hyökkäyspelaamiseen tuotettujen laukausten kohdalla on myös merkittävä.

Kane on tehokas ja juonikas kiekonliikuttaja, jolla riittää mielikuvitusta maalipaikoille pääsemisen suhteen. Laukauksia hän ei tuota yhtä suurella volyymilla kuin NHL:n kärkikasti, mutta pelaajaprofiilin valossa ei ole yllättävää, että Kane on johdonmukainen myös maalintekijänä.

Hänen hyökkäyspelaamisensa on kokonaisvaltaista ja ennen kaikkea tehokasta. Hän petaa itsensä ja ketjukaverinsa suoraviivaisesti maalipaikoille. Välillä yhdysvaltalainen äityy näyttäviin yksilösuorituksiin, mutta nekin tähtäävät yhteen tavoitteeseen: maalin tekemiseen.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle