PITTSBURGH, PA - OCTOBER 04: Evgeni Malkin #71 of the Pittsburgh Penguins skates against the Washington Capitals at PPG Paints Arena on October 4, 2018 in Pittsburgh, Pennsylvania. (Photo by Joe Sargent/NHLI via Getty Images) *** Local Caption ***
Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Jevgeni Malkin

Artikkeli
Pittsburgh Penguinsin venäläistähti Jevgeni Malkin ei kalpene maalinteon tehokkuudessa Sidney Crosbylle. Malkin on laukonut pelivälineen maalitolppien väliin korkealla tasolla niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin. Tämä artikkeli on järjestyksessään toiseksi viimeinen.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds
Patrick Kane
Aleksandr Ovetškin
Joe Pavelski
Sidney Crosby
Brad Marchand
Jamie Benn
John Tavares
David Pastrnak
Tyler Seguin
Nikita Kutšerov
Anders Lee

Jevgeni Malkin debytoi NHL:ssä kaudella 2006−07 ja toi yhdessä Sidney Crosbyn kanssa Pittsburgh Penguinsin takaisin loistoon. Malkin on ollut koko NHL-uransa ajan hieman Crosbyn varjossa, mutta venäläisen taso on pysynyt maailman absoluuttisella huipulla yli vuosikymmenen ajan.

Malkin ei profiloidu ensisijaisesti maalintekijäksi, mutta NHL:ssä hyökkääjä on ylittänyt 30 maalin rajan kuudesti ja 40 maalin rajan kolmesti. Venäläinen teki 50 osuman maaliennätyksensä kaudella 2011−12, ja viime kaudella venäläinen ylsi lähelle ennätyslukemaansa 42 täysosumalla.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Jevgeni Malkin kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 6252,85 153 1,47 1,06 16,36
Sijoitus 92. 11. 4. 27. 40.

Kaikki pelitilanteet huomioiden Malkin on saanut peliaikaa 92:nneksi eniten, mihin ovat vaikuttaneet loukkaantumisten takia vaillinaiset kaudet. Maaleja venäläinen on tehnyt 11:nneksi eniten ja 60 minuuttia kohden peräti neljänneksi tehokkaiten. Henkilökohtaista maaliodottamaa Malkin on luonut NHL:n kärjen tasolla, ja laukauksia hän on tuottanut myös hyvällä tahdilla.

Malkin tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 4621,94 85 1,1 0,77 12,42
Sijoitus 110. 15. 4. 41. 134.

Tasaviisikoin venäläishyökkääjä on ollut viimeisen viiden kauden aikana yksi NHL:n tehokkaimmista maalintekijöistä. Malkin on takonut täysosumia neljänneksi tehokkaiten, vaikka laukauksia hän on tuottanut vasta 134:nneksi eniten. Maaliodottama on edelleen hyvällä tasolla, mitä selittänee laukaisuvolyymin sijaan laukaisupaikkojen hyvä sijainti vastustajan maaliin nähden.

Malkin ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 1247,22 52 2,5 1,86 29,87
Sijoitus 14. 6. 10. 49. 15.

Ylivoimalla vastuuta on kertynyt NHL:n kärjen tasolla, ja maaleja on syntynyt sitä mukaa. Malkin on tehnyt peliaikaan suhteutettuna kuudenneksi tehokkaiten maaleja ja laukaisutahtikin mukailee liigan huippua. Toisin kuin tasaviisikoin, ylivoimalla pelatessaan venäläinen laukoo paljon.

Malkinin maalit tasakentällisin 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Tasakentällisin Malkin on tehnyt maaleja erityisesti maalin lähistöltä ykkössektorin keskeisimmältä alueelta. Venäläinen on osunut maalitolppien väliin myös oikean b-pisteen ympyrän sisäpuolelta ja b-pisteen ympyröiden väliseltä kaistaleelta. Suuri osa Malkinin tekemistä maaleista on syntynyt lähietäisyydeltä.

Malkinin maalit ylivoimalla 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Ylivoimalla Penguins-tähden tekemien maalien sijainnit painottuvat vahvasti oikealle puoliskolle kolmelle lähellä toisiaan olevalle alueelle. Vasemmalta laukova Malkin rokottaa vastustajia niin maalin läheisyydestä kuin b-pisteen sisäpuoleltakin.

Malkinin laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Malkinin laukaisutyyppien kohdalla on ollut huomattavaakin kausittaista vaihtelua. Rannelaukausten suhteellinen osuus kaikista laukauksista on ollut vuodesta 2007 lähtien jokaisella kaudella yli 40 prosentin, ja tasaisimmillaan niiden osuus on ollut vuosien 2010 ja 2014 välillä.

Lyöntilaukausten prosentuaaliset osuudet ovat vaihdelleet, mutta ne erottuvat venäläishyökkääjän toiseksi yleisimmäksi laukaisutyypiksi. Rystylaukaukset ja napautukset ovat lähes vuoron perään olleet kolmanneksi yleisin tyyppi, mutta napautusten kohdalla Malkin on ollut maalinteon suhteen tehokkaampi.

Malkinin maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rannelaukauksella Malkin on tehnyt tuhoa ympäri hyökkäysaluetta, vaikka maalien sijainnit painottuvatkin oikealle puoliskolle. Yksittäisistä sijainneista edustettuna ovat erityisesti maalin edusta ja b-pisteen ympyröiden välinen kaistale.

Malkinin maalit lyöntilaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Muutamaa maalia lukuun ottamatta lyöntilaukauksella tehtyjen täysosumien syntypaikat ovat etäisyydeltään kaukana vastustajan maalista. Osa maaleista on syntynyt hajanaisesti ympäri hyökkäysaluetta, mutta oikean b-pisteen ympyrä ja sen alapuolella oleva alue ovat muodostaneet vakituisen maalintekopaikan.

Malkinin maalit rystylaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Malkinin rystypuolen laukaukset ja maalit painottuvat kätisyyden myötä luonnollisesti oikealle puolelle. Osumia on syntynyt läheltä maalia esimerkiksi läpiajojen muodossa, mutta niitä on tullut myös kauempaa muun muassa b-pisteen kaaren tuntumasta.

Malkinin pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Malkin on lähes kaikilla hyökkäyspelaamisen tärkeimmillä osa-alueilla aivan NHL:n ehdotonta huippua. Venäläishyökkääjän pelityyli ei tähtää laukomiseen vaan pelintekemiseen ja kiekon liikuttamiseen, mutta maaleja tulee todella kokonaisvaltaisen hyökkäyspelillisen osaamisen myötä.

Penguins-tähti olisi tasonsa puolesta useassa NHL-joukkueessa johtava keskushyökkääjä, joka kantaa ketjuaan ja joukkuettaan illasta toiseen. Edustamansa organisaation onneksi Malkin muodostaa Crosbyn kanssa kaksipäisen hirviön, joka on dominoinut NHL:ää jo vuosikausia.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle