BOS - CBJ 2.00
STL - DAL 4.30
BOSTON, MA - MARCH 30: David Pastrnak #88 of the Boston Bruins skates against the Dallas Stars during the first period at TD Garden on March 30, 2017 in Boston, Massachusetts. (Photo by Maddie Meyer/Getty Images)
Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? David Pastrnak

Artikkeli
Boston Bruinsin superketjussa pelaava David Pastrnak on noussut viime kausina NHL:n maalintekijöiden eliittijoukkoon. Tšekkihyökkääjällä on takanaan kaksi yli 30 maalin kautta, ja kuluvalta kaudelta on lupa odottaa paljon enemmän.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds
Patrick Kane
Aleksandr Ovetškin
Joe Pavelski
Sidney Crosby
Brad Marchand
Jamie Benn
John Tavares

Patrice Bergeronin ja Brad Marchandin rinnalla NHL:n huipulle noussut tšekkihyökkääjä David Pastrnak on yksi liigan tehokkaimmista maalintekijöistä. Pastrnak debytoi NHL:ssä kaudella 2014−15 ja latoi 34 maalia jo kaudella 2016−17. Viime kaudella 22-vuotiaan hyökkääjän maaliennätys parani yhdellä osumalla.

Pastrnakin NHL-ura on vielä alkutaipaleella, mutta kaksi vähintään 30 maalin ja 70 tehopisteen kautta ovat viitanneet siihen, että hyökkääjä on tullut jäädäkseen NHL:n huipulle. Kuluvan kauden alussa Pastrnakin ruuti on ollut kuivaa, sillä 20 ottelussa on syntynyt peräti 17 maalia.

On huomioitavaa, että vaikka alla olevat tilastot alkavat kaudesta 2013−14, Pastrnak tuli NHL:ään vasta vuotta myöhemmin. Näin ollen tšekkihyökkääjä on tähänastisen juttusarjan ainoa pelaaja, jonka NHL-ura ei ole kestänyt koko otantajaksoa.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

David Pastrnak kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 4174,82 95 1,37 1,01 18,17
Sijoitus 226. 84. 8. 38. 21.

Pastrnak on pelannut edellisestä viidestä NHL-kaudesta neljä, mutta siihen nähden hyökkääjä sijoittuu tehdyissä maaleissa suhteellisen korkealle. 60 minuuttia kohden Pastrnak on ollut kiistatta yksi liigan tehokkaimmista maalintekijöistä sijoittuen kahdeksanneksi.

Hän on luonut henkilökohtaista maaliodottamaa lähes NHL:n kärjen tasolla ja laukausten tuottavuus on ollut huippuluokkaa. Suhteutettujen tilastojen perusteella tšekkihyökkääjä on ollut tuottelias pelaaja kaikissa pelitilanteissa.

Pastrnak tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 3416,96 60 1,05 0,77 15,79
Sijoitus 227. 77. 10. 41. 35.

Tasaviisikoin Pastrnak on iskenyt yhteensä 60 maalia, ja peliaikaan suhteutettuna hän sijoittuu jälleen kymmenen tehokkaimman maalintekijän joukkoon. Maaliodottaman ja laukausten tuottamisen suhteen Pastrnak jää liigan kärjestä hieman jälkeen, mutta laukaisutahti on edelleen hyvällä tasolla.

Pastrnak ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 548,01 25 2,74 1,95 30,44
Sijoitus 174. 70. 4. 35. 13.

Ylivoimatehokkuudessa Pastrnak on aivan NHL:n eliittiä. 60 minuuttia kohden hyökkääjä on latonut ylivoimalla 2,74 maalia, mikä oikeuttaa hänet sijalle neljä ainoastaan Aleksandr Ovetškinin, Wayne Simmondsin ja Steven Stamkosin taakse.

Laukauksia Pastrnak on tuottanut ylivoimalla 13:nneksi parhaiten. Hyökkääjän ylivoiman tiheällä laukaisutahdilla onkin keskeinen vaikutus kaikista pelitilanteista mitattaviin lukemiin laukausten tuottamisen osalta.

Pastrnak tasakentällisin 2014-2018.
Kuva © HockeyViz

Maaleja Pastrnak on viimeistellyt tasakentällisin erityisesti b-pisteen ympyröiden väliseltä kaistaleelta, eli käytännössä ykkössektorin kaikista keskeisimmiltä sijainneilta. Lämpökartasta erottuu tarkkarajainen, ympyrämäinen alue, mistä hyökkääjä on osoittanut kylvävänsä tuhoa.

Pastrnak pelaa oikeana laitahyökkääjänä, mutta osumien sijainnit painottuvat lämpökartassa vasemmalle puolelle. Koska hän laukoo oikealta, hän hyödyntää laukaustaan parhaiten hyökätessään juuri vasemmalta puoliskolta.

Pastrnak ylivoimalla 2014-2018.
Kuva © HockeyViz

Ylivoimalla Pastrnakin tekemien maalien sijainnit keskittyvät selvästi kahdelle alueelle: b-pisteiden väliin ja vasemman b-pisteen läheisyyteen. Bruinsin ylivoima hyödyntää tšekin laukaisu-uhkaa tehokkaasti täsmällisten sijaintien muodossa. Se aiheuttaa vastustajalle harmaita hiuksia, sillä samalla ylivoimalla luovii myös Brad Marchand.

Pastrnakin laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Pastrnakin rannelaukausten prosentuaalinen osuus kaikista laukauksista on vaihdellut kausittain. Kaikista korkeimmillaan niiden osuus on ollut kaudella 2015−16, ja se on toistaiseksi ainoa kerta, kun rannelaukausten osuus on yltänyt 60 prosenttiin.

Lyöntilaukausten osuus on ollut kasvussa jo kolmena perättäisenä kautena, ja viime kaudella Pastrnakin laukauksista lähes 25 prosenttia muodostui lyöntilaukauksista. Napautusten prosentuaalisessa osuudessa on ollut rannelaukausten tavoin suuria kausittaisia vaihteluja.

On syytä huomioida, että hyökkääjän NHL-ura koostuu toistaiseksi muutamasta kaudesta ja ajan myötä laukaisutyyppien osuudet muodostunevat aiempaa johdonmukaisimmiksi. Yllä olevan havainnekuvan perusteella Pastrnak ei ole laskenut laukomistaan täysin rannelaukauksensa varaan.

Pastrnakin maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rannelaukauksella tehdyt maalit keskittyvät maalin läheisyyteen b-pisteiden väliin sekä vasemmalle puolelle b-pisteen ympyrän sisälle. Kuvasta on havaittavissa, että Pastrnak on vastustajan maalivahdille vaarallinen niin läheltä kuin kaukaakin.

Pastrnakin maalit lyöntilaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Pastrnakin lyöntilaukauksella tehdyistä maaleista yksikään ei sijoitu maalin läheisyyteen. Hyökkääjä on tehnyt maaleja pääasiassa kaukaa vasemman b-pisteen alakaaren tuntumasta sekä vasemman b-pisteen tuntumasta.

Pastrnakin maalit napauttamalla.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Kuten aiempien laukaisutyyppien kohdalla, napauttamalla syntyneet maalit painottuvat vasemmalle puolelle. Ne ovat syntyneet kuitenkin huomattavasti lähempää maalia kuin lyöntilaukauksella verkkoon painuneet osumat.

Pastrnakin pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Pastrnakin hyökkäyspelaamisessa painottuvat yllä olevan pelaajaprofiilin perusteella laukaisumäärä ja vaarallisten laukausten tuottaminen. Hyökkääjän vaikutus Bruinsin tuottamien laukausten suhteen on keskeinen. 

Pelaajaprofiilin muodostavat tilastot ovat peräisin toissa kaudelta, joten Pastrnakin hyökkäyspelaaminen on hyvin todennäköisesti kehittynyt ja monipuolistunut aiemmasta. Esimerkiksi siirtymäpelaamisen suhteen hyökkääjä on noussut yhdeksi Bruinsin tärkeimmistä pelaajista.

Pastrnak on vasta 22-vuotias, mutta hän on noussut lähes komeetan lailla NHL-tähtien joukkoon. Bruins-hyökkääjä ei nojaa ainoastaan maalintekoon, sillä kahdella aiemmalla kaudella hän on tarjoillut yhteensä 81 maalisyöttöä.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle