PEL - IFK
TPS - HPK
BUF - TOR 1.00
WSH - TBL 1.30
VAN - OTT 4.00
ANA - WPG 4.00
NEW YORK, NY - NOVEMBER 05: Anders Lee #27 of the New York Islanders skates against the Montreal Canadiens at Barclays Center on November 5, 2018 the Brooklyn borough of New York City. Montreal Canadiens defeated the New York Islanders 4-3 in a shootout.
Kuva © Getty Images

Miten, mistä ja milloin NHL:n maalintekijäeliitti tekee maalinsa? Anders Lee

Artikkeli
New York Islandersin Anders Lee on ollut viimeisen viiden kauden aikana NHL:n maalintekijöiden kärkeä, mutta hyökkääjä ei ole tehokkuuteensa nähden saanut paljoakaan tilaa otsikoista.

Jatkoaika tarkastelee kattavan juttusarjansa muodossa NHL:n parhaita maalintekijöitä ja sitä, miten, mistä ja milloin he tekevät maalinsa. Juttusarjan artikkelit ilmestyvät aina sunnuntaisin.

Aiemmin julkaistut artikkelit:

Vladimir Tarasenko
Wayne Simmonds
Patrick Kane
Aleksandr Ovetškin
Joe Pavelski
Sidney Crosby
Brad Marchand
Jamie Benn
John Tavares
David Pastrnak
Tyler Seguin
Nikita Kutšerov

New York Islanders -hyökkääjä Anders Lee pelasi ensimmäisen täyden runkosarjansa NHL:ssä kaudella 2014−15. Tuolloin Lee latoi 25 maalia, mutta seuraava kausi ei ollut täysosumien suhteen askel eteenpäin: kausi 2015−16 tuotti yhdysvaltalaiselle ainoastaan 15 täysosumaa.

Kahden edellisen kauden aikana Lee on kuitenkin noussut liigan maalintekijöiden huipulle. 34 maalin kautta seurasi yhdysvaltalaisen NHL-uran ensimmäinen 40 täysosuman kausi ja sen ohella maalipörssin seitsemäs sija.

NHL:n runkosarjassa Lee on tehnyt tähän mennessä yhteensä 229 tehopistettä, joista 135, eli lähes 59 prosenttia, koostuu maaleista. Hyökkääjän pelaaminen tähtää voimakkaasti maalintekoon, ja viiden edellisen kauden aikana Lee onkin ollut niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin NHL:n maalinteon kärkeä.

Tilastot: Corsica. Viimeisen viiden kauden aikana kaikissa pelitilanteissa vähintään 3500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 267. Tasaviisikoin vähintään 2500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 301. Ylivoimalla vähintään 500 minuuttia pelanneita hyökkääjiä on yhteensä 181.

Anders Lee kaikissa pelitilanteissa 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 5284,51 123 1,4 1,34 14,61
Sijoitus 154. 30. 5. 4. 74.

Lee on otantajakson aikana pelannut vasta 154:nneksi eniten, mutta maaleja on syntynyt silti 30:nneksi eniten 123 täysosuman muodossa. 60 minuuttia kohden Islanders-hyökkääjä on ollut viiden edellisen kauden aikana viidenneksi tehokkain maalintekijä.

Laukauksia Lee on tuottanut vasta 74:nneksi parhaiten, mutta henkilökohtaista maaliodottamaa on syntynyt neljänneksi parhaiten. Yhdysvaltalainen sijoittuu hyökkäysalueella useimmiten maalin eteen ja laukoo läheltä, millä on keskeinen vaikutus lukemaan maaliodottaman suhteen.

Lee tasaviisikoin 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 4274,6 76 1,07 0,95 13,69
Sijoitus 154. 25. 9. 8. 79.

Tasaviisikoin Lee on osunut maalitolppien väliin yhdeksänneksi tehokkaiten, ja maaliodottamaa hän on luonut kahdeksanneksi parhaiten. Hyökkääjä on ollut NHL:n tehokkaimpia maalintekijöitä, vaikka laukauksia hän ei ole tuottanut lähellekään liigan kärjen tasolla.

Lee ylivoimalla 2013−2018
Tilasto TOI G G/60 ixGF/60 iCF/60
Lukema 863,81 38 2,64 2,92 18,55
Sijoitus 90. 19. 6. 3. 87.

Ylivoima-aikaa Leelle on kerääntynyt 90:nneksi eniten ja sijoitukset tilastojen osalta ovat samansuuntaisia kuin tasaviisikoin. Ylivoimalla Lee on luonut maaliodottamaa peräti kolmanneksi parhaiten, mikä on heijastunut myös maalinteon tehokkuuteen.

Lee tasakentällisin 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Lee on latonut maaleja tasakentällisin erityisesti maalin edustalta. Täysosumia on syntynyt myös b-pisteiden välistä ja kauempaa vasemmalta puolelta hyökkäysaluetta. B-pisteen ympyröiden sisäpuolelta maaleja on syntynyt muutama, eivätkä ne ole muodostuneet säännöllisiksi maalintekosijainneiksi.

Lee ylivoimalla 2013-2018.
Kuva © HockeyViz

Ylivoimalla Leetä hyödynnetään maalineduspelaajana vielä enemmän, mikä näkyy myös yhdysvaltalaisen osumien sijainneissa. Kaikista ylivoimamaaleista ainoastaan kahdeksan on syntynyt lämpökartassa näkyvän tummanpunaisen alueen ulkopuolelta.

Leen laukaisutyypit.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Kaudella 2012−13 Lee pelasi vain yhden ottelun, joten sitä ei tarkastelussa huomioida. Rannelaukaukset ovat muodostaneet kaikista laukauksista yli 40 prosentin osuuden hyökkääjän jokaisella tähänastisella kaudella. Laukaisutyyppien prosentuaaliset osuudet heijastavat Leen pelityyliä, sillä maalin edustalla muun muassa ohjaukset nousevat keskiöön.

Ohjausten prosentuaalinen osuus on ollut säännöllisesti yli 20 prosentin. Rystylaukaukset ovat muodostaneet jokaisella kaudella vähintään 15 prosentin osuuden, ja niiden asema on pysynyt Leen kolmanneksi yleisimpänä laukaisutyyppinä läpi hyökkääjän NHL-uran.

Leen maalit rannelaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Leen rannelaukaus on tehnyt tuhojaan erityisesti aivan maalin edestä ja b-pisteen ympyröiden välistä. Kauempaa syntyneet täysosumat ovat sijainneiltaan yksittäisiä, ja yhdysvaltalaisen maalinteko rannelaukauksella keskittyy pelitavan myötä vahvasti maalin edustalle.

Leen maalit ohjaamalla.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Muutamaa maalia lukuun ottamatta kaikki Leen ohjaamat täysosumat ovat syntyneet vastustajan maalin läheisyydestä. Yhdysvaltalaisen tehokkaaseen maalineduspelaamiseen ohjaukset tuovat lisäulottuvuuden, jolla aiheuttaa vastustajalle harmaita hiuksia.

Leen maalit rystylaukauksella.
Kuva © Sean Tierney (@ChartingHockey)

Rystylaukauksella syntyneet osumat keskittyvät niin ikään tiiviisti maalin edustalle ja b-pisteen ympyröiden väliselle kaistaleelle. Lee on laukonut rystypuolelta myös kauempaa oikean b-pisteen ympyrän sisäpuolelta, mutta vain yksi maali on syntynyt kyseiseltä alueelta.

Leen pelaajaprofiili.
Kuva © Ryan Stimson (@RK_Stimp)

Yllä olevan havainnekuvan perusteella laitahyökkääjänä pelaava Lee on hyökkäyspelaamisessa monella osa-alueella lähinnä keskitasoa muihin saman pelipaikan pelaajiin nähden. Laukaisuvolyymi näyttäytyy yhdysvaltalaisen vahvimpana osa-alueena, mutta syöttöpelaamisessa, pelintekemisessä ja kiekon liikuttamisessa vastuu jakautunee Leen ketjukavereille.

Lee on yksi NHL:n tehokkaimmista maalintekijöistä ja vahva maalineduspelaaja, mutta hän tarvitsee rinnalleen pelaajia, jotka luovat hyökkäyspeliä häntä monipuolisemmin. Kun Leen ketjukaverit tuottavat maalipaikkoja säännöllisesti, peliväline uppoaa Islanders-hyökkääjän lavasta hyvällä tahdilla verkkoon.

Tilastot ja visualisaatiot: Corsica, HockeyViz, Sean Tierney (Shots maps over time, Shots map), Ryan Stimson (Player Types)

» Lähetä palautetta toimitukselle