Mitaliin vaaditaan jokaisen parasta peliä − seuraa näitä asioita Naisleijonien pronssiottelussa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Naisleijonilla on edessä MM-turnauksen viimeinen haaste.
Naisleijonien MM-turnaus Yhdysvaltojen Uticassa huipentuu pronssiotteluun. Tšekin tarjoama haaste on kova, mutta sinivalkoisilla on kaikki edellytykset napata arvokisamitalit mukaansa, jos tietyt olennaiset asiat loksahtavat kohdalleen.

Suomi ottaa naisten MM-turnauksen pronssiottelussa mittaa Tšekistä, joka voitti joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen kisojen alkulohkossa puhtaasti 4−0. Ottelussa Naisleijonat oli pahasti alakynnessä, eikä pelillinen ilme ollut sillä tasolla, että sillä voitettaisi arvoturnauksissa tärkeitä otteluita. Nyt sinivalkoisilla on mahdollisuus kasvojenpesuun.

Sunnuntaina kello 20 käynnistyvästä pronssiottelusta tulee lähtökohtaisesti tasainen mittelö, jossa ne kuuluisat pienet asiat ratkaisevat. On muutama osa-alue, jotka nousevat erityisesti esiin eurooppalaisten huippumaiden välienselvittelyssä.

Maalinteon tehokkuus

Suomi ei ole tässä MM-turnauksessa mässäillyt maaleilla. Vaikka pohjoisamerikkalaisjoukkueita sekä Sveitsiä vastaan verkko heiluikin kohtalaiseen malliin, jätti esimerkiksi Yhdysvallat-välierä kysymysmerkkejä ilmaan sen suhteen, pystyvätkö suomalaiset naulaamaan kiekon nuottaan tosipaikan tullen. Maalivahtipeli Sanni Aholan johdolla kantaa varmasti.

Petra Nieminen ja muu ykkösketju sekä Elisa Holopainen ovat pystyneet jossain määrin vastaamaan tuloksesta, mutta esimerkiksi Luleå Hockey/MSSK:n monivuotinen tähtikaksikko Viivi VainikkaNoora Tulus on ollut varjojen mailla.

Noora Tuluksella on myös laukojan vastuuta Suomen ylivoimapelissä.
Kuva © Suomen Jääkiekkoliitto/Heikki Löfman

Jos Vainikka ja Tulus onnistuvat pelaamaan turnauksen parhaan ottelunsa ja räppäämään kaapin tai kaksi ykkövitjan tukena, on Naisleijonat lähellä paluuta mitalikantaan kaksien MM-kisojen tauon jälkeen.

Jalkatyö

Naisleijonat on karvannut läpi turnauksen aggressiivisesti ja eritoten vikkeläkinttuiset Julia Schalin ja Emilia Vesa ovat erottuneet kentällä työteliään asenteensa ansiosta. Nyt on viimeinen tilaisuus koko joukkueen ottaa mallia suunnannäyttäjistä ja saada laajalla rintamalla riistoja hyökkäyspäässä, minkä myötä Tšekki voisi joutua rikkomaan.

Julia Schalin on hankkinut liikkeellään Suomelle monta ylivoimaa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Myös puolustuspäässä liikkeen on oltava jatkuvaa, sillä vastustajalla on monta lahjakasta hyökkääjää, jotka käyttävät kyllä paikkansa, jos suomalaispuolustajat hukkaavat suunnitelman tai edes ajatuksen siitä.

Suomella on hyvin liikkuvia puolustajia, mutta pronssiottelussa jokaisen heistä tulee kuitenkin ensisijaisesti keskittyä hoitamaan oma pää puhtaaksi ennen kuin alkavat yrittää sankaritekoja luistelulla. Hyökkäyksiäkin on tietysti tuettava paikkojen tullen.

Johtavat pelaajat

Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Susanna Tapani, Michelle Karvinen ja niin edelleen. Suomella on riveissään monta pelaajaa, jotka ovat olleet maajoukkueurillaan lukuisia kertoja mitaliotteluissa. Sunnuntaina on jälleen yksi tilaisuus heille osoittaa arvonsa joukkueelle ja näyttää esimerkkiä, josta nuorempi pelaajasukupolvi voi ammentaa.

Susanna Tapanin ja muiden konkarien johtajuus korostuu MM-pronssiottelussa.

On kliseisesti aivan samantekevää, kuka iskee voittoon riittävät osumat jääkiekko-ottelussa, mutta kokeneiden yksilöiden asenne, taisteluilme ja inspiroivat teot jäällä ovat omiaan siivittämään kenties jo taidollisesti edellä olevat − tai ainakin kovaa vauhtia kehittyvät tulevaisuuden toivot sankaritekoihin.

» Lähetä palautetta toimitukselle