Mikko Salmio osasi ennakoida JYPin vaikeudet: “Se on osa nuoren joukkueen kasvuprosessia”

LIIGA / Artikkeli
JYP voitti ennen syöksykierteen alkamista viisi ottelua peräkkäin, sitten alkoi mahalasku.
Kuva © @PabloCassoSport
JYP aloitti kautensa vakuuttavasti ensimmäisten pelien osalta ja hiljensi epäilijöiden suut. Nyt joukkue on kuitenkin ajautunut kahdeksan ottelun tappioputkeen. JYP-hyökkääjä Mikko Salmiolle vaikeampi jakso ei tullut yllätyksenä.

JYP oli alkusyksyn suurimpia positiivisia yllättäjiä Liigassa. Hurrikaaniryhmä roikkuikin alkukauden sarjataulukon yläpäässä.

Vasta 17-vuotias syksyn sensaatio Joakim Kemell on ollut iso osa JYPin hyvää syysvirettä. Kemellillä oli ennen kauden alkua tilillään vain yksi Liiga-peli. Ennen loukkaantumistaan hyökkääjä suorastaan dominoi kaukalossa. Pisteitäkin on nuorukaisella tullut sen verran, että hän on ollut piste- ja maalipörssin kärkinimi käytännössä koko syksyn.

Joukkueesta huokui ulospäin positiivista viestiä: kun peli kulki, pukukopissa oli myös mukavaa.

Mutta kun peli ei ole kulkenut, JYPin ympärillä on puhetta riittänyt. Myös pelaajat ovat avanneet tilannetta medialle. Puolustajat Niko Seppälä ja Aleksi Salonen ovat kertoneet joukkueen kiristyneestä ilmapiiristä Keskisuomalaiselle. Myös Mikko Salmio ottaa paljon puhuttaneeseen joukkuehenkeen kantaa.

− Meillä on hyvä joukkuehenki. Pyritään auttamaan yksilöitä pelaamaan parhaalla mahdollisella tasolla. Kaikki tukevat sitä. Mutta väkisinkin, kun on turhautuneisuutta ja tappioputket päällä, nousee negatiivisia asioita ilmaan. Mutta kun tuemme toisiamme, pääsemme parhaiten eteenpäin.

"Totta kai tällaisissa tilanteissa tulee olemaan kipupisteitä."

Joukkueen turhautuneisuudesta kertoo paljon Brad Lambertin turhautuminen Ässiä vastaan käydyssä ottelussa. Marraskuisessa kamppailussa nuorukainen näytti keskisormea Ässien vaihtoaitioon, mistä seurasi Lambertille yhden ottelun pelikielto.

Salmio avaa sitä, miten nuori joukkue käsittelee vaikean jakson. Hän huomauttaa, että joukkueessa on paljon kunnianhimoisia nuoria pelaajia, joiden tavoitteet ovat korkealla.

− Se on osa tätä kasvuprosessia, kun opetellaan sitä, että vaikeita jaksoja tulee ja miten niistä päästään eteenpäin. Totta kai tällaisissa tilanteissa on kipupisteitä. Eihän kukaan opi ammattiurheilun vaatimustasoon heti. Kun tällaisia kipupisteitä on kokenut jo urallaan, niihin osaa suhtautua rennommin tai erilaisella ajattelumallilla. Ne kuuluvat asiaan, 30-vuotias hyökkääjä kuvailee.

− Meillä tämä on opettelua siihen, että kaikki ei mene pelillisesti niin kuin ollaan suunniteltu. Se on syynä, miksi teemme pelissä virheitä, ja niihin pitää suhtautua oikealla tavalla. Ne kuuluvat siihen kasvuprosessiin.

Mikko Salmio kuuluu kuluvalla kaudella JYPin kokeneimpaan kaartiin.
Kuva © Valtteri Vainio WWW.VALTTERIVAINIO.COM

JYP-kasvatti Salmio on joukkueensa vanhin pelaaja ja yksi varakapteeneista, joten vastuuta ja roolia riittää muutoin melko kokemattomassa joukkueessa. Hurrikaanipaidassa Salmiolla on uransa ajalta kokemusta jo seitsemältä eri Liiga-kaudelta.

Välissä hän on ehtinyt vierailla kuitenkin myös Porissa Ässien miehistössä. Konkari kokee onnistuneensa alkukaudesta omalta osaltaan tyydyttävästi.

− Omaa alkukautta kun mietitään, olen ihan tyytyväinen. Rooli on ollut alemmissa ketjuissa ja alivoimapelissä. Olen pyrkinyt ja pystynyt tekemään oikeaa tulosta. Olen pystynyt auttamaan joukkuetta myös henkisesti. Olen yksi kokeneimmista pelaajista, ja olen yrittänyt nuoria poikia tukea ja auttaa siinä heidän kehittymisprosessissaan.

− Tulosta kaukalossa voisi tietysti tulla paremmin. Ei ole maalia esimerkiksi vielä tullut, että kyllä pisteitä ja maaleja täytyisi saada tehtyä, Salmio harmittelee.

Kaksijakoinen syksy

JYPin syksy on ollut vuoristorataa. Tämän tiedostaa myös Salmio, joka osasi ennakoida vaikeiden jaksojen tulemisen.

− Tuloksellisesti hyvin kaksijakoinen syksy. Se on osa nuoren joukkueen kasvuprosessia. Alkukaudesta meillä oli vähän jopa tuuria. Kun katsoo tuloksen taakse, oli paljon sellaisia pelejä, joissa meillä oli onnea matkassa. Esimerkiksi KalPaa ja Jukureita vastaan noustiin monen maalin takaa tasoihin ja voittoon asti. Myös Porissa oli semmoinen peli, missä Kemell teki ihan viimeisellä minuutilla voittomaalin. 

"Alkukaudesta meillä oli vähän jopa tuuria."

− Meillä on todella nuori ja kokematon porukka miesten pääsarjatasolle. Itse osasin kauteen lähtiessä odottaa, että vaikeita jaksoja tulee. Olin varma, että saattaa tulla pidempiä jaksoja, missä peli ei ole heti ihan uomissaan, ja saatetaan olla vähän vaikeuksissa. Viime aikoina pienetkin virheet ovat maksaneet meille otteluita.

Joukkue asetti pilalle menneen viime kauden jälkeen selvän tavoitteen pelata pudotuspeleissä, eikä JYP-hyökkääjä Mikko Salmio ole tavoitteesta luopunut.

− Totta kai tavoite on sama, Salmio lataa.

Tauko paikallaan

JYP pelasi viimeisen ottelunsa ennen taukoa lauantaina Hämeenlinnassa. JYPin seuraava ottelu on ensi viikon torstaina, kun Kärpät saapuu jyväskyläläisten vieraaksi. Salmiolle tauko tuli hyvään paikkaan. 

− Maajoukkuetauko tuli hyvään saumaan. Ei sitä voi kiistää, mies naurahtaa.

− Tauko menee hyvin pitkälle niin, että ollaan muutama päivä saatu hengähtää, sitten harjoitellaan pari päivä. Meillä on muutama poika maajoukkueen mukana, ja (Jan) Ščotka on miesten maajoukkueen matkassa. Uskon, että nekin reissut antaa hyvää virtaa meidän tekemiseen. Pojat ovat ansainneet kovalla työllään paikkansa siellä maajoukkueessa. He ovat näyttäneet hienoa esimerkkiä siitä, että ovat ikäluokkansa huippupelaajia

Maajoukkuepelaajien lisäksi myös muut pelaajat ottavat ilon irti tauosta.

− Meille muille henkinen tauko tulee tosi hyvään saumaan näin marraskuussa, kun on ruvennut vähän ilma harmaantumaan ja vettäkin tullut välillä. On hyvä nyt vaan levätä ja tietysti myös harjoitella. Siitä on hyvä lähteä kohti joulua. 

Juttua muokattu 9.44 11.11.2021: Otsikon sitaatti korjattu vastaaman tekstin sitaattia.

» Lähetä palautetta toimitukselle