Mestis-puolivälierät: TUTOn huima kevätvire pyrkii horjuttamaan espoolaisten ylivoimaa, RoKi aloitti vakuuttavasti

MESTIS / Artikkeli
Kiekko-Espoo aloittaa pudotuspelitaipaleensa suursuosikkina. Kovan kevätvireen löytänyt TUTO pyrkii haastamaan.
Kuva © Aleksi Koskinen
Mestiksen puolivälierät alkoivat perjantaina kahden ottelusarjan muodossa. Lauantaina vauhtiin pääsevät myös kaksi muuta sarjaa. Tässä jutussa pääset perehtymään sarjojen ennakkotunnelmiin sekä eilisten otteluiden tapahtumiin.

Kiekko-Espoo-TUTO: TUTO ensimmäisenä kantona  espoolaisten mestaruuskaskessa

Kiekko-Espoo hallitsi sarjaa koko kauden tehden runkosarjassa uuden Mestiksen piste-ennätyksen. Ennätyksiä rikkoivat myös joukkueen puolustajat, sillä Mestiksen puolustajien yhden kauden maali- ja piste-ennätykset menivät Atro Leppäsen nimiin, syöttöennätyksen teki puolestaan Aleksi Matinmikko.

Pudotuspelien villi kortti -kierroksella hurlumhei-kiekkoa pelaavan KeuPan pudottanut TUTO lähtee ensimmäisenä pysäyttämään vahvaa espoolaisryhmää. Ensimmäistä ottelua voi pitää parhaana mahdollisuutena TUTOlle hakea vierasvoittoa.

Runkosarjassa kaikki ottelut päättyivät espoolaisten hyväksi. TUTO onnistui viemään kertaalleen ratkaisun voittomaalikilpailuun, joten pisteet kirjattiin Kiekko-Espoolle 11−1. Joukkueilla ei ole aiempaa keskinäistä pudotuspelihistoriaa.

Kiekko-Espoon ykkösmaalivahdin viittaa kantaa Waltteri Ignatjew, joka oli enemmän pelanneiden maalivahtien paras niin torjuntaprosentilla kuin päästettyjen maalien keskiarvolla mitattuna. Myös Jani Lampisen tilastot olivat kelvolliset. TUTOn riveissä Julius Pohjanoksa ei pelannut niin paljon pelejä kuin Emil Vuorio, mutta torjuntaprosentti ja maalikeskiarvo olivat paremmat, vaikka Vuorio voittikin enemmän pelejä.

Kiekko-Espoo nappasi runkosarjavoiton selkeästi.

Merkittävin asia, missä Kiekko-Espoo on TUTOa edellä, on kiekollisten puolustajien osuus. Jo mainitut Leppänen ja Matinmikko hyökkäävät innokkaasti, mutta joukkueen pelikuri on kunnossa, ja hyökkääjät osaavat paikata heitä puolustuksessa, kun tarve on.

TUTOn hyökkäyskalustossa kaksi kärkinimeä ovat tuttuja myös espoolaisille. Kokenut Roope Ranta on pelannut Mestis-urallaan yli 330 ottelua piste per peli -tahtia ja nuoremman kaartin Leevi Lemberg pelasi tehokkaimman kautensa aikuisurallaan.

TUTOn joukkueessa Kiekko-Espoossa on pelannut myös puolustaja Daniel Takkunen, joka kuului viime kevään hopeamiehistöön. Kiekko-Espoon Anton Ollikainen puolestaan edusti TUTOa kaudella 2015−16.

Ketterä – KOOVEE: Pudotuspelien noviisi haastaa kestomenestyjän

Runkosarjassa toiseksi sijoittuneen Ketterän puolivälierävastustajaksi ratkesi torstaina KOOVEE Tampereelta. K-Vantaata vastaan mitelty sarja vaati täydet kolme ottelua, joista viimeinen ratkesi vasta jatkoerässä Okko Kangasniemen rankkariosumaan, joka on herättänyt keskustelua vielä jälkeenpäin.

K-Vantaa-voitot olivat KOOVEElle sen Mestis-historian ensimmäiset pudotuspeleissä.

Runkosarjassa Ketterä oli joukkueiden keskinäisissä otteluissa niskan päällä, vieden pisteet 10–2 ja maalit 16–7. KOOVEE onnistui voittamaan imatralaiset kerran, marraskuun lopulla kotonaan voittomaalikilpailussa.

Ketterä laukoi näissä peleissä yhteensä lähes sata vetoa enemmän kuin KOOVEE (223-126), joka kertonee jotain pelien kokonaiskuvasta. Tulostaululla ottelut olivat kuitenkin melko tasaisia, josta pitivät huolen KOOVEE-maalilla torjuneet Samu Pakarinen ja Verneri Virtanen. Ainakin Ketterä-sarjan alussa torjuntavastuun kantanee kuitenkin Reima-Ville Roos.

Ketterä menetti siirtorajalla maalivahtinsa Severi Auvisen Jukureihin, mutta sai nuorukaisen takaisin Jukurien kauden päätyttyä. Torjuntavastuun tällä aikaa kantanut Santeri Lipiäinen on vastannut huutoon mallikkaasti, ja monivuotinen ketteräläinen pääsee myös aloittamaan puolivälieräsarjan Ketterän tolppien välissä.

Runkosarjassa Ketterässä onnistujia riitti tasaisella rintamalla, ja 30 tehopisteen rajan rikkoneita oli peräti kymmenen. Jere Vertanen ja Samu Tuomaala johtivat ilotulitusta.

KOOVEEn tehopelaaja K-Vantaa-sarjassa oli Kangasniemi, joka sarjan ratkaisseen rankkariosuman lisäksi kirjautti nimiinsä viisi syöttöpistettä. Kangasniemi oli myös tamperelaisten runkosarjan tehokkain pelaaja.

Reima-Ville Roos torjui KOOVEEn puolivälieriin.
Kuva © Timo Savela

Joukkueet ovat kohdanneet pudotuspeleissä aikaisemmin kerran: puolivälierissä 2021 Ketterä voitti puhtaasti 2–0. Ennakkoasetelmat puoltavat tamperelaisille vaikeita aikoja ainakin Imatran jäähallissa, jossa joukkue on voittanut viimeksi vuonna 2019. 

RoKi–IPK (1–0): RoKi on valmis pitkään kevääseen – IPK:lla hankaluuksia pysyä liikkeessä mukana

Mestiksen runkosarjan kolmonen Rovaniemen Kiekko kohtaa puolivälierissä kuudenneksi sijoittuneen Iisalmen Peli-Karhut. Lähtökohdat ottelupariin ovat varsin selkeät. RoKi on yksi suurin haastaja Kiekko-Espoolle ja Ketterälle voittamaan Mestiksen, ja lähti sarjaan selvänä ennakkosuosikkina.

Keskinäisistä neljästä ottelusta RoKi voitti kolme. Runkosarjan viimeisessä pelissä RoKi lepuutti avainpelaajiaan, ja haki silti 3–1 voiton IPK:sta.

IPK:n kausi on ollut hieman laskusuuntainen vahvan alkusyksyn jälkeen. Ensimmäisestä 20 ottelusta runkosarjassa joukkue haki 15 voittoa. Tämän jälkeen alkoi tahti tasaisesti hiipua. Loppukaudesta IPK oli  jo yksi sarjan heikoimmista porukoista.

Suurimpana aseena IPK:lla on ollut vahva ylivoimapelaaminen, mutta senkin taso on laskenut kauden edetessä. Taistellakseen tosissaan RoKia vastaan IPK tarvitsee tehokkuutta erikoistilannepelaamisessa. Maalivahtina vastuuta kantaa Eetu Randelin.

Suurimpana yksilönä IPK:sta nousee esiin puolustaja Alex Cotton, joka pelaa huikeaa kautta. Nuorella 21-vuotiaalla puolustajalla on runkosarjan jälkeen kasassa komeat tehot (11+35). Kanadalainen Cotton on suuressa roolissa joukkueen kiekollisessa pelaamisessa. On mielenkiintoista nähdä, miten hyvää kautta pelaavaa Cotton selviää RoKin kovasta prässipelaamisesta.

Hyökkäyspelaamisessa katse kiinnittyy kaksikkoon Ville SippalaNicolas Werbik, jotka molemmat ylittivät runkosarjassa 20 maalin rajapyykin. Jos IPK haluaa taistella jatkoonpääsystä, odotetaan tehoja myös muilta pelaajilta.

RoKin kausi on ollut muutamista notkahduksista huolimatta erinomainen. Päävalmentaja Maso Lehtonen valmennustiimeineen on tehnyt vakuuttavaa työtä joukkueen kanssa, ja kokoonpanosta löytyy laajasti ratkaisijoita.

Lappilaisseuran ainoa tavoite keväällä on päästä nostamaan kannua Mestiksen mestaruuden kunniaksi. Se vaatii joukkueelta paljon, mutta mahdottomuus se ei missään nimessä ole.

RoKi on ollut yksi kauden pirteimpiä suorittajia. Joukkue esiintyi kauden aikana myös kahdessa ulkojääottelussa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Sentteri Heikki Huttunen oli selvästi RoKin vaarallisin pelaaja runkosarjassa 49 tehopisteellä. Huttunen saa pudotuspeleihin vierelleen kokeneen Antti Erkinjuntin, joka janoaa uralleen kruunua kotikaupungissaan.

Tolppien välissä ensimmäisessä ottelussa avasi Sami Suni. RoKilla on pudotuspelikevääseen heittää kaksi luotettavaa maalivahtia, sillä toiseksi vaihtoehdoksi löytyy tällä kaudella Liigassakin pistäytynyt Cody Porter, joka vartioi vielä viime kaudella IPK:n maalia.

Suurimpana heikkoutena RoKin pelaamisessa on ollut vaisu ylivoimapelaaminen. Tähän pitää saada selvästi enemmän tehokkuutta, sillä kevään peleissä erikoistilannepelaaminen nousee monesti erottavaksi tekijäksi.

RoKi murskasi IPK:n ensimmäisessä ottelussa

Vierasjoukkue IPK sai kylmää kyytiä Lappi-Areenalla perjantaina. RoKi tuli otteluun isännän elkein ja vei ottelun vakuuttavasti lukemin 8–1. Joukkueen kakkosketjun tehomiehinä toimivat Erkinjuntti (1+2) sekä Huttunen (0+3). Kahdesti maalinteossa onnistui Lauri Heino.

Ensimmäinen ottelu antoi IPK:lle paljon mietittävää miten kurssi saadaan käännettyä tämän päiväiseen otteluun Iisalmessa. Povaan tästä sarjasta lyhyttä. RoKin vauhdikas kiekollinen pelaaminen on liikaa IPK:lle. Pohjolan tuuli puhaltaa sen verran kovaa vauhtia keväällä, että joukkueen ensimmäinen testi odottaa vasta välieräsarjassa.

Hermes–Kiekko-Pojat (0–1): Hermes yrittää murtaa murtaa Kiekko-Poika-kirouksensa kotiedun turvin

Ennakkoon puolivälierien tasaisimmassa sarjassa kohtaavat runkosarjan sijoille neljä ja viisi sijoittuneet Hermes ja Joensuun Kiekko-Pojat. Joukkueet väänsivät kotiedusta aivan runkosarjan loppuhetkille asti.

Kotietutaistossa voiton nappasi Hermes, mutta niskan päällä kauden aikana on ollut JoKP. Joensuulaiset voittivat kauden kaikki runkosarjan kohtaamiset suoraan, eli veivät pisteet 12–0 ja maalitkin selkeästi 21–9. Keskinäisissä peleissä tehokkaimpina häärivät joensuulaisten Joel Kerkkänen 3+7=10 ja Jani Taskula 5+3=8.

Kahden hyvin perinteikkään divariseuran kotaamisessa tällä kaudella nähdynlainen ylivoima onkin melko poikkeuksellista, sillä perinteisesti joukkueiden kohtaamisissa kotijoukkue on ollut vahvoilla ja voitot jakautuneet historiassa melko tasan.

Pudotuspeleissä joukkueet olivat vastakkain 2021 välierissä (Hermes voitti 2–0) ja 2016 puolivälierissä (tuolloin nimellä Jokipojat pelanneet joensuulaiset voittivat 4–3). Viime kaudella Hermes jäi ulos puolivälieristä hävittyään villi kortti -kierroksella IPK:lle. JoKP oli runkosarjan kolmas mutta hävisi puolivälierät RoKille.

Sarjasta voidaan odottaa kuitenkin tasokasta ja jännittävää, koska molemmat joukkueista olivat runkosarjan lopulla kuntopuntarin kärkipäätä. JoKP oli runkosarjassa tehokkaampi, mutta Hermeksen puolustus oli selvästi pitävämpää.

Kiekko-Pojat pyrkii horjuttamaan Hermestä Simo Karjalaisen ohjeilla.
Kuva © Timo Savela

Yhden mielenkiintoisen kulman sarjaan tuovat maalivahtivalinnat.

Hermeksen maalilla päävastuuta kantanut Kristian Tamminen on sarjan alussa sivussa, ja nuori Jesse Haukka avasi ottelusarjan. Myös Liigassa torjuneen Niklas Kokon pelaajaoikeudet on siirretty taas Hermekseen SaiPan kauden päätyttyä, mikä voi tuoda sarjaan omat käänteensä. JoKP-maalilla päävastuun runkosarjassa kantoivat Riku Lindroos ja Kasper Lehikoinen, mutta sarjan avasi kesken kauden KeuPasta tullut Juho Ahopelto.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana mainittakoon, että sekä Hermeksellä että JoKP:lla oli molemmilla kaikissa runkosarjan kohtaamisissa eri aloittavat maalivahdit: Hermeksellä Kokko, Juuso Helomaa, Haukka ja Tamminen, Kiekko-Pojilla Lehikoinen, Lindroos, Jere Huhtaniemi ja Ahopelto.

Kiekko-Pojat nousi kolmen maalin takaa avausvoittoon

Avauskohtaamisesta muodostui ennakoidun kaltainen trilleri, joka ratkesi vasta jatkoerässä. Hermes aloitti ottelun vahvasti ja pystyi jo maistamaan kauden avausvoittonsa Kiekko-Pojista siirryttyään toisen erän lopulla 4–1-johtoon Jerkko Rämön rankkariosumalla.

Toisin kuitenkin kävi. Joensuulaiset kavensivat vielä ennen taukoa, ja kolmannessa erässä Petteri Villasen ja Denis Kusyn osumat toivat vieraat tasoihin ja veivät ottelun jatkoerään.

Jatkoeräsankariksi nousi Hermestäkin muutaman ottelun urallaan edustanut Aatu Luusuaniemi, joka ohjasi Niilo Romppasen syötön verkon perukoille. Joensuulaiset ryöväsivät siis kotiedun itselleen ja hakevat toista kiinnitystään heti tänään oman kotiyleisönsä edessä.

Oikaisu 25.3. klo 13:10: Poistettu jutusta kohta, jossa väitettiin virheellisesti Pakarisen olevan KalPan mukana.

Oikaisu 25.3. klo 14.00: Korjattu väite, jonka mukaan Jukureihin lainattu Severi Auvinen ei olisi enää Ketterän käytettävissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle