Mestis-pudotuspelit: Ketterä marssi suvereenisti finaaliin, Hermekselle hurja jatkoerävoitto – myös karsintasarjassa nähtiin jatkoaikadraamaa

MESTIS / Artikkeli
Ketterä marssi finaaliin suoraan neljällä voitolla.
Kuva © Tiia Mahkonen
Ketterä marssi Mestiksen finaaleihin, Hermes puolestaan tasoitti välierät jatkoerässä.

Mestiksessä pelattiin maanantaina kaikissa meneillään olevissa sarjoissa. Espoossa hallitseva mestari Kiekko-Espoo joutui sanomaan hyvästit finaalihaaveilleen, kun taas Kokkolassa Hermes tasoitti voitot jatkoerässä. Välieräsarjojen lisäksi myös Pyry ja Hokki kohtasivat karsintasarjan toisessa kohtaamisessa.

Hermes–IPK 4–3 je. (Otteluvoitot 2–2): Hermes päätösminuutilla rinnalle ja jatkoerässä ohi

IPK toi Kokkolassa pelattuun neljänteen otteluun todellisen villin kortin, kun keltapaitojen maalille luisteli Liigassakin jo debytoinut, vain kolme päivää aiemmin 17 vuotta täyttänyt Patrik Kerkola, jolle Mestis-ottelu oli hänen uransa ensimmäinen.

Takaa-ajoasemaan välieräsarjassa valahtanut Hermes pelasi avauserässä holtittomasti, ja joukkueelle merkittiin kahdeksan rangaistusminuuttia erään. IPK:n ylivoiman ruuti oli märkää kolmella yrityksellä, mutta ottelun avausmaali syntyi erän lopulla Sisu Yliniemen istuessa 2+2-minuutin rangaistusta korkeasta mailasta, joskin avausmaalista vastasi Hermes. 

Tommi Laakso vei vieraat johtoon 53 sekuntia ennen ensimmäistä erätaukosummeria, mutta IPK saapui toiseen erään paremmalla jalalla. Hurjaa kevättä pelaava IPK:n tehoyksikkö osui Yliniemen rangaistuksen jälkimmäisellä  kaksiminuuttisella, kun Alex Berardinelli laukoi Ludwig Perssonin ja Juuso Arolan syötöstä jo kevään kuudennen maalinsa.

Vain kaksi minuuttia tasoituksesta IPK osui uudelleen, kun Juuso Heikkilän kevään niin ikään kuudes maali ohitti Visa Vedenpään toistamiseen. IPK näytti saavan vahvaa otetta pelistä, mutta puolen tunnin kohdalla Laakson illan toinen osuma tasoitti puntit jälleen. Vedenpää oli erän aikana erittäin työllistetty, sillä 18-vuotiaalle merkattiin erässä jopa 15 torjuntaa. 

Päätöserään lähtiessä IPK tuli jälleen paremmalla jalalla jäälle, kun Mikko-Matti Paakkola viimeisteli Mestis-uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin vain kaksi minuuttia erän alusta. Hermes sisuuntui osumasta ja vyöryi hyökkäysalueelle kerta toisensa jälkeen halliten kiekkoa suuren osan erästä. Punapaidat pääsivät erinomaisille maalintekopaikoille, mutta Kerkola esitti vakuuttavia torjuntoja erässä. Lopulta Hermes keksi tiensä ohi Kerkolan, mutta puolustaja Ville Puhakan uhrautuva heittäytyminen kiekon eteen piti iisalmelaiset johdossa.

Hermes haki tasoitusta ilman maalivahtia, kunnes Arttu Lausniemi huudatti 2300-päistä yleisöä napakalla rannelaukauksellaan vain kuusi sekuntia ennen varsinaisen peliajan päätöstä. Lausniemen maali oli hänelle niin ikään pudotuspelien kuudes.

Jatkoerässä Hermes pääsi hakemaan voittomaalia ylivoimalla Viljam Sandvikin kiinnipitämisrangaistuksen seurauksena, ja Lausniemi lapioikin maalin edustalle roikkumaan jääneen kiekon verkkoon. Kerkola oli kuitenkin siirtänyt maalin pois paikoiltaan jo ennen laukausta, joten maali hylättiin videotarkastuksen jälkeen.

Pian Austin Alger komennettiin kuitenkin rangaistusaitioon, ja toista kertaa Hermes ei enää erehtynyt. Santeri Sulku purjehti kiekon kanssa koko kentän läpi ja napautti terävän laukauksen ohi Kerkolan iskien Hermeksen takaisin tasalukemiin sarjassa. Välierien viides kohtaaminen pelataan Iisalmessa keskiviikkona. Voittajalle on perjantaina tarjolla ottelupallo kauden viimeisessä Kokkolassa pelattavassa ottelussa.

Maalintekijät

19.07 1–0 Tommi Laasko (Sammalisto) av
20.55 1–1 Alex Berardinelli (Persson, Arola) yv
22.56 1–2 Juuso Heikkilä (Sandvik, Suhonen)
30.10 2–2 Tommi Laakso (Matikainen, Ahola)
42.11 2–3 Mikko-Matti Paakkola (Kakkonen, Vesaaja)
59.54 3–3 Arttu Lausniemi (Rautiainen, Klintrup) im
74.43 4–3 Santeri Sulku

Kiekko-Espoo–Ketterä 1–2 (Otteluvoitot 0–4): Suvereeni Ketterä marssi jälleen finaaliin

Kiekko-Espoo lähti maanantaina Mestis-taipaleensa mahdollisesti viimeiseen kotiotteluun kovasta paikasta, sillä Ketterä oli ajanut hallitsevan mestarin ahtaalle välieräsarjassa. Espoolaisten lataus otteluun näkyi jo toisella minuutilla, kun Noel Pietilä iski isännät johtoon.

Kuivaa ylivoimaa läpi sarjan esittäneet isännät pääsivät avauserässä kahden miehen ylivoimalle, mutta ilman tulosta. Myös toiseen erään lähtiessä nähtiin nopea maali, mutta tällä kertaa sen iski Ketterä, kun Rasmus Ruusunen niittasi kevään toisen osumansa.

Kiekko-Espoolle tarjottiin toisessa erässä avaimia palata johtoon, kun Venni Tolppola lähetti Niko Kivelän läpiajoon. Kultakypärää kantanut Kivelä ei kuitenkaan saanut mahdollisuutta laukoa, kun sarjan ensimmäisessä Espoon ottelussa tehoillut Artem Hrebenyk kaatoi hyökkääjän rangaistuslaukauksen arvoisesti. Roope Elimäki ei kuitenkaan saanut kiekkoa ohi Santeri Lipiäisen, ja ottelun kulku kääntyi Ketterälle.

Päätöserässä vieraat saivat erinomaisen maalintekopaikan, kun Aleksi Akkila laukoi hyvin rakennetun hyökkäyksen jälkeen kiekon ristiputkeen. Tilannetta kuitenkin tarkasteltiin videolta, mutta maalia ei hyväksytty. Ketterä ei kuitenkaan luovuttanut, ja Miku Ronkainen vei imatralaiset johtoon kevään neljännellä maalilla, kun ottelua oli jäljellä vain kolme minuuttia. Kiekko-Espoo veti päätösminuuteiksi Petteri Rimpisen pois maaliltaan, mutta ei saanut tasoitusta rakennettua ja Ketterä marssi finaaleihin suoraan neljässä ottelussa.

Imatralaiset odottavat vastustajaansa ainakin perjantai-iltaan saakka, ja Kiekko-Espoon Mestis-taipaleen viimeiseksi otteluksi jää kauden pronssiottelu. Jos vastustajaksi pronssiotteluun saapuu Hermes, ottelu pelataan Espoossa, mutta ottelu IPK:ta vastaan pelattaisiin Iisalmessa.

Maalintekijät

1.54 1–0 Noel Pietilä (Jürgens, Toivainen)
21.45 1–1 Rasmus Ruusunen (Ravinskis, Sinkkonen)
56.46 1–2 Miku Ronkainen (Paasovaara, Haaparanta)

Pyry–Hokki 3–4 je. (Otteluvoitot 0–2): Mikkolan neljän pisteen päivä tukahdutti Pyryn taisteluilmeen

Pyryn ja Hokin karsintasarja rantautui ensimmäistä kertaa Nokialle, jossa joukkueet tarjosivat tuhatpäiselle yleisölle viihdettä koko rahan edestä. Isännät avasivat maalihanat jo toisella minuutilla, kun Jesse Kylmäniemi iski Pyryn johtoon ottelussa. Kotijoukkue kasvatti johtoaan Valtteri Mäkiviinikan osuessa tolppien väliin erän puolivälissä, ja Pyry näytti karkaavan nopeasti tavoittamattomiin.

Hokki kuitenkin sai loppuerästä hyvän ilmeen päälle, ja koko kauden kajaanilaisille tehoillut Niko Mikkola laukoi kevään ensimmäisen täysosumansa vain 16 sekuntia ennen ensimmäistä erätaukoa. Kavennuksen ansiosta Hokki tuli toiseenkin erään pirteällä ilmeellä, ja Janne Jokinen tasoitti ottelun kolme minuuttia erän alusta, vaikka osumaa tarkateltiinkin videolta.

Hokki ei pystynyt kuitenkaan hillitsemään itseään kauaa, sillä isännille tarjottiin miltei välittömästi tasoituksen jälkeen puolitoista minuuttia kahden miehen ylivoimaa. Pyry ei kuitenkaan saanut kiekkoa verkkoon ylivoimien aikana, mutta siirtyi silti erän lopulla johtoon Jesse Kalliosalon osumalla.

Peliä hallinnut ja paljon laukonut kotijoukkue joutui kuitenkin antautumaan vielä kertaalleen Hokin ottelun toisella pukukoppimaalilla. Päätöserä ei tarjonnut maaleja siitäkään huolimatta, että kumpikin joukkue istui rangaistusaitiossa kertaalleen. Hokki myllytti erässä Pyry-vahti Veli-Matti Mäkiselle laukauksia, mutta ratkaisua jouduttiin silti hakemaan jatkoerästä.

Jatkoerässä Pyryn Tuukka Mäntykivi lähetti kiekon katsomoon, kun erää oli pelattu reilut 11 minuuttia. Hokin ylivoima pyöri miltei koko kaksiminuuttisen ajan, kunnes Mikkola lähetti laukauksen viivasta, ja Antti Myllyaho ohjasi kiekon verkkoon. Maalia tarkasteltiin vielä videolta, mutta osuma jäi elämään ja Hokki siirtyi sarjassa 2–0-johtoon. Ottelun ehdoton tähti Mikkola merkkautti ottelussa lopulta tehot 1+3. Sarja jatkuu keskiviikkona Kajaanissa.

Maalintekijät

1.48 1–0 Jesse Kylmäniemi (Salmi)
10.19 2–0 Valtteri Mäkiviinikka (Korpela, Virolainen)
19.44 2–1 Niko Mikkola (Jokinen, Henriksson)
23.32 2–2 Janne Jokinen (Tiuraniemi, Mikkola)
37.49 3–2 Jesse Kalliosalo (Lamminsivu)
39.25 3–3 Iivari Säkkinen (Mikkola, Komulainen)
73.31 3–4 Antti Myllyaho (Mikkola, Tiuraniemi) yv

» Lähetä palautetta toimitukselle