Mestis-kierros: TUTO hallitsi kotikaukalossa − SaPKo vahvisti asemaansa sarjakärjessä

MESTIS / Artikkeli
TUTO oli kotonaan voittamaton.
Kuva © Timo Savela
Lauantai-illan Mestis-kierroksella TUTO dominoi kotikaukalossaan, Imatralla venyttiin voittomaalikilpailuun asti ja Iisalmessa peli ratkesi vasta jatkoajalla. Heinolassa SaPKo esitteli sarjakärjen varmoja otteita.

TUTO − Hokki 8−2

» Katso videokooste

Sarjataulukon hännillä oleva Hokki kohtasi lauantaina Turussa kovavireisen TUTOn. Kuudennella sijalla majaileva turkulaispoppoo ei armoa antanut, kun se kaatoi Hokin ylivoimaisin 8−2-lukemin. 

Illan ottelu alkoi varsin tasaisissa merkeissä ja avausmaalia saatiinkin odottaa erän loppupuolelle asti. Kaksi maalia illan aikana iskenyt Kalle Valtola vei isännät 1−0-johtoon 13. peliminuutin tietämillä. Hokin vastaisku oli kuitenkin äkäinen: Tuomas Komulainen iski 1−1-tasoituksen nopeasti, eikä TUTOn Samu Lonkila ollut täysin mukana tilanteessa.

Hokin äkäinen hyökkäys pääsi yrittämään uudemman kerran miltei heti tasoituksen jälkeen, mutta tällä kertaa Lonkila oli tilanteessa terävämpi.

Toisessa erässä TUTO kuitenkin otti ohjat käsiinsä ja kajaanilaisvieras jäi totaalisesti jalkoihin. Heti erän alkuun syntyi 2−1-johtoasema, jota seurasi vielä kaksi maalia lisää: 3−1-osuma sai alkunsa Mikke Levon tarjoilemasta kipakasta vedosta ja 4−1-osuman iski myös kolmannessa erässä maalin viimeistellyt Mikko Laine siniviivalta.

Vaikka Hokki saikin pitkän väännön seurauksena aikaiseksi 2−4-kavennusmaalin, ei se enää toipunut TUTOn toisen erän pyörityksestä. Turkulaisisäntä iski vain enemmän pökköä pesään päätöserässä: neljä maalia lisää ja tylyt 8−2-voittolukemat toivat turkulaisille täyden kolmen pisteen potin.

Ketterä − RoKi 5−6 vl

» Katso videokooste

Imatran lauantai-illalla toisistaan mittaa ottivat isäntäjoukkue Ketterä ja vieraaksi saapunut RoKi. Sarjajumbona majaileva RoKi pisti mallikkaasti kampoihin Ketterälle ja veikin ottelun lopulta nimiinsä voittomaalikilpailun jälkeen.

Ketterä lähti otteluun selkein isännän ottein, sillä se hallitsi avauserää mennen tullen. Illan avausmaali syntyi kuudennella peliminuutilla ja toinen osuma vain minuuttia myöhemmin. RoKi kuitenkin pääsi peliin mukaan viimeisen viiden minuutin aikana, ja tasoitusmaalit syntyivät melkein yhtä tiuhaan tahtiin kuin isäntäjoukkueen avausmaalitkin.

RoKin tasoitusosuma vaati isänniltä kuitenkin uhrauksia. Kiekko nimittäin pomppasi maaliin Ketterän Saku Forsblomin kasvoista ja pakki joutui kääntymään ensiavun puoleen. Forsblom palasi kuitenkin takaisin peliin toisessa erässä.

Toisen erän aikana peli tasoittui ja kentällä hääräsi kaksi varsin tasavahvaa joukkuetta. Peli oli vauhdikasta päästä päähän sahaamista ja kiekosta kamppailua, minkä seurauksena maalejakin syntyi. Ville Heikkinen sai omalla osumallaan vietyä RoKin 3−1-johtoon, kun Samuli Tervo ei saanut suljettua kiekkoa maalinedustalla. Aku Alhon ja Jaakko Lantan osumat toivat kuitenkin isännät 4−4-tasatilanteeseen.

Päätöserässä molemmat joukkueet painoivat menemään tukka hulmuten. Päätöserä osoitti, että vastakkain pelasivat kaksi nopealiikkeistä joukkuetta, sillä maaleja ei väännetty väkisin, vaan ne syntyivät äkäisten hyökkäysten seurauksena. 

Ratkaisua ei kuitenkaan varsinaisella peliajalla saatu aikaiseksi ja peli venyi 5−5-tasatilanteessa aina voittomaalikilpailuun saakka. Jatkoajalla RoKi jo kilautteli maalitolppaa, mutta otti kaksi pistettä mukaansa vasta voittomaalikilpailun ratkettua rovaniemeläisten hyväksi.

Peliitat − SaPKo 3−6

» Katso videokooste

Sarjakärki SaPKo matkasi lauantai-illaksi Heinolaan toiseksi viimeisellä sijalla majailevan Peliittojen vieraaksi. SaPKo esiintyi juuri kuten sarjakärjeltä voikin odottaa ja vei lopulta ottelun selkein 6−3-lukemin.

Vaikka illan avausmaalin pääsikin iskemään sarjakärki SaPKo, isossa kuvassa isäntäjoukkue Peliitat hallitsi avauserää. Hallinta tuotti tulosta kuitenkin vasta erän loppupuolella, kun Oskari Lemetyinen ja Lauri Heino pääsivät iskemään 2−1-johtolukemat. SaPKo oli avauserässä väsynyt, jalka ei liikkunut ja pässipaidat eivät saaneet pitkiä hyökkäyksiä aikaan.

Toisessa erässä Peliittojen hallinta kuitenkin suli ja erä oli kotijoukkueen näkökulmasta varsin sekavaa. Vanhat tutut puolustuspään virheet nousivat jälleen esiin ja SaPKo hyödynsi isäntien heikot hetket: Matias Lainio ja Kasper Piitulainen toivat vieraat 3−3-tasatilanteeseen.

Päätöserä olikin vieraiden täyttä hallintaa. Peliittojen peli kaatui tältä kaudeltakin tuttuun kokemuksen puutteeseen ja pelkoon pelata johtoasemassa. Päätöserässä maalinteossa onnistuivat jo aiemmin yhden osuman iskenyt Piitulainen, Tino Siren ja jopa maalivahti Oskari Salminen. Näin ollen SaPKo vahvisti asemaansa sarjataulukon kärjessä 6−3-voittolukemin ja kolmen pisteen potin turvin.

IPK − Hermes 4−3 ja

» Katso videokooste

Iisalmen viikonlopussa IPK pääsi isännöimään Kokkolasta saapunutta Hermestä. Ottelu venyi jatkoajalle asti, jossa IPK oli lopulta piirun verran parempi viimeisteltyään 4−3-loppulukemat.

IPK lähti peliin hieman väsyneesti. Hermes oli paljon valmiimpi ja joukkue saikin avausmaalin tehtyä. Miika Tiihonen iski maalin komeasti suoraan syötöstä. IPK kuitenkin tasoitti pelin hieman myöhemmin Juuso Nevalaisen maalilla ja pääsi näin peliin mukaan alun väsymyksen jälkeen.

Toisessa erässä IPK oli huomattavasti parempi, mutta maalit jäivät syntymättä. Sitä vastoin, ehkä hieman tuurillakin, Hermeksen onnistui iskeä kahdesti: ensin Eetu Paasovaara iski ylivoimalla ja myöhemmin Tiihonen onnistui jo toistamiseen.

Päätöserässä IPK:n jo aiemmin alkanut piristyminen alkoi tuottaa viimein tulosta. Ensin Lauri Huhdanpää onnistui rangaistuslaukauksessa ja melkein heti perään Julius Rantaeskola sai pomppukiekon maalin eteen eikä epäröinyt. Näin tilanne oli tasan.

Hermeksellä oli tilaisuutensa voittoon päätöserän lopulla, kun kokkolalaisille avautui kaksi ylivoimaa. Tulosta ei kuitenkaan syntynyt, joten voittaja ratkaistiin jatkoajalla. Ratkaisua ei kuitenkaan kauaa jouduttu odottamaan, sillä heti jatkoajan alkuun Saku Kinnunen iski kiekon maalin kulmalta verkkoon ja varmisti IPK:lle alun vaikeuksien jälkeen kaksi pistettä. 

» Lähetä palautetta toimitukselle