Mestis-karsinnat 2022: Uutta verta ja huojentavia tuntemuksia

MESTIS, Muut Sarjat / Artikkeli
TUTO etsii positiivista päätöstä vaikealle kaudelle.
Kuva © Timo Savela
Mestis-karsinnat käynnistyvät keskiviikkona kolmella paikkakunnalla. Luvassa on yhdet tasokkaisimmista karsinnoista mies muistiin. Jatkoaika arvioi kaikki kuusi joukkuetta: nyt vuorossa ovat TUTO, Peliitat ja JHT.

1. TUTO − Vaikealle kaudelle valoisa päätös

Hieman yllättäen Turussa pelataan pudotuspelien sijaan Mestis-karsintoja keväällä 2022. Vaikea, raastava ja ennen kaikkea henkisesti tappava kausi jatkuu TUTOn osalta karsinnoissa, jossa kaikki muu kuin karsintojen voitto on turkulaisittain surkea tulos.

Syksyllä TUTOn kausi näytti jo siltä, ettei joukkue saa millään peliään uomiinsa. Kurittomuus ja yhteen hiileen puhaltaminen eivät tuntuneet näkyvän kentällä eikä kentän ulkopuolella. Marraskuun lopussa Turussa tehtiin kova, mutta odotettu päätös kun Hermanni Vidman korvasi Antti Virtasen päävalmentajan paikalta. Vaihdoksesta huolimatta pelaaminen ei saanut merkittävästi parempaa suuntaa.

Pientä valonpilkahdusta nähtiin maaliskuun puolesta välistä lähtien, kun TUTO alkoi tosissaan kamppailla viimeisestä pudotuspelipaikasta. Runkosarja päättyikin kuuden ottelun otannalla viiteen voittoon ja yhteen tappioon, joka tuli ikävästi juuri pudotuspeleihin selvinnyttä Kokkolan Hermestä vastaan.

TUTOn tuloksettomasta kaudesta kertoo jo se, että kesken kauden hankittu hyökkääjä Roope Ranta voitti sisäisen pistepörssin 36 pisteellä. Isoon rooliin istutettu Joonas Larinmaa ei vakuuttanut runkosarjassa, eikä kokenut Alexander Nikulin pystynyt olemaan odotettu viimeinen silaus turkulaisten kärkiketjuihin. Hyökkäys sai loppukaudesta vahvistusta, kun SaiPasta hankittu Okko Kangasniemi sekä Helsingin IFK:n hyökkääjä Leevi Teissala saapuivat vahvistamaan rivejä.

Puolustus lepää pitkälti Mikke Levon harteilla, mutta muuten rivistöt ovat suhteellisen avoimet ja kokemattomat. Ennen kautta Turussa odotettiin, että Tuomas Aallosta kasvaisi selkeä ykköstorjuja. Kuitenkin heikon alkukauden jälkeen torjuntavastuu siirtyi Jere Huhtamaalle, joka oli varsinkin loppukaudesta joukkueen voittojen takuumiehenä.

Arvio: Loppukaudesta nähtiin, että TUTOn paikka ei ole karsinnat vaan pudotuspelit. Mikäli samanlainen hirmuvire jatkuu, pitäisi karsintasarjan olla läpihuutojuttu. Joukkueen heikoin osa-alue oli runkosarjassa erikoistilanteet, kun ylivoimassa joukkue oli Mestiksen heikoin eikä alivoimakaan ollut sitä mitä haluttiin. Mikäli nämä osa-alueet saadaan toimimaan ja kärkipelaajat löytävät maalijyvänsä, pitäisi sarjapaikan säilyä Turussa helpohkosti.

Hannes Hyvösen debyyttikausi Peliitoissa oli vaikea, mutta nyt on aika pestä kasvot.

2. Peliitat − Debyyttivalmentaja Hurja-Hannekselle vapauda vankilasta -kortti 

Heinolassa pelataan jälleen karsintoja parin koronansekaisen vuoden jälkeen. Taas kerran heinolalaisjoukkueella oli aineksia enempäänkin. Syksyllä joukkuetta riepotteli armoton loukkaantumissuma. Tammikuun alun hyvä lento taas lässähti joukkueeseen iskeneeseen koronatautiin. Siitä Peliitat ei enää toipunut.

Joukkuetta riivasi koko kauden tehottomuus hyökkäyspäässä. Ylivoimalla Peliitat oli lähes pitelemätön, mutta tasakentällisin pelattaessa maalinteko tökki. Valmentaja Hannes Hyvönen otti joukkueen valahtamisen karsintasarjaan raskaasti ja haluaa takuulla todistaa nuoren joukkueensa kuuluvan Mestikseen.

Peliittojen mahdollisuudet ja uhkakuvat liittyvät keski-iältään nuoreen joukkueeseen. Hurmoksen päälle saatuaan hyväjalkainen ja voiton nälkäinen joukkue on miltei pitelemätön. Jos taas karsinnat alkavat kehnosti, voi epävarmuus hiipiä puseroihin.

Peliittojen tehot ovat läpi kauden levänneet Juuso Heikkilän ja Sergey Popovin varassa. Tulitukea on karsinnoissa löydyttävä taustaltakin. Esimerkiksi loppukaudesta loistaneella neloskentällä on nyt sauma nousta parrasvaloihin. Maalinteon tuskaa lievittää varmasti Pelicansin Liiga-joukkueesta tuttu vitja Juuso Jämsen-Konsta Hirvonen-Niklas Nordgren.

Maalilla Oskari Parviainen pystyy pelaamaan painepeleissä tasaisesti ja venymään tarpeen tullen. Puolustuspäässä ei ole juuri moitteen sijaa. Suomi-sarjan joukkueita vastaan puolustus saa varautua ottamaan vastaan yllätyksellisiä vastahyökkäyksiä, joihin ei välttämättä ole Mestiksessä totuttu. Juuso Arola ja Matias Lentämäki vastaavat kiekollisesta osaamisesta muiden pakkiparien keskittyessä enemmän puolustavimpiin rooleihin.

Arvio: Periaatteessa Peliittojen pitäisi pystyä hoitamaan karsinnat kunnialla. Joukkue sai runkosarjan viimeisen viikon ajan keskittyä karsintapeleihin sijoituksen ollessa jo sinetöity. Ylivoimapelote on vahva ja herättää varmasti pelkoa vastustajissaan. Joukkueen kokemattomuus kovista peleistä jättää kuitenkin kysymysmerkkejä ilmoille.

Heinolan Kalajoen maisemiin vaihtanut Damir Galin on JHT:n nimekkäimpiä pelaajia.
Kuva © Timo Savela

3. JHT − Neljäs kerta vie kohti unelmaa

Mestis-karsinnat alkavat olla Kalajoella jo miltei vakiintunut kevään merkki. JHT on karsinnoissa mukana neljättä kertaa seitsemään vuoteen. Menestys aiemmissa karsinnoissa on jäänyt hyvästä yrityksestä huolimatta laihanlaiseksi.

Hiekkasärkillä on otettu aiemmasta opiksi. Nyt Mestis on ollut tähtäimessä syksystä lähtien. Seurassa tiedostetaan Mestiksen vaatimustaso ja joukkue on viritetty iskuunsa kevättä ajatellen. Hyökkäyksestä löytyy taitava ja osaava kärkikaksikko, Jarno Palola ja Ville Rajala. Amerikkalaishankinnoista 21-vuotias Jake Goldowski on osoittautunut varsinaiseksi tehopakkaukseksi ja Matt Gould päteväksi vahvistukseksi.

Mestis-kokemusta jo kerryttänyt Konsta Keteli on nauttinut saamastaan vastuusta ja hänet valittiin Suomi-sarjan tähtiviisikkoon. Maalilla torjuntavastuu lepää Ässistä ja Jokipojista tutun Kasperi Kotkaniemen harteilla. Maalivahtipeliin JHT ei takuulla kaadu.

Heikko kohta löytyy puolustuksesta, jossa materiaali on kapea. Fyysistä johtajuutta tuo kesken kauden Peliitoista Kalajoelle siirtynyt järkälemäinen venäläispuolustaja Damir Galin, jonka toivotaan olevan pelikunnossa karsintojen alkaessa. Espanjan ja Suomen passilla pelaavan Alejandro Ramirez Salinasin ja muiden puolustajien on pystyttävä vastaamaan Mestis-joukkueiden kovaan pelitempoon.

Joukkuetta valmentaa 28-vuotias Jesper Jalonen, joka on maajoukkueen kultaluotsi Jukka Jalosen poika.

Runkosarjassa JHT sijoittui ehkä hieman yllättäen vasta sijalle neljä. Pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella kaatui kauden sensaatiojoukkue Muik Hockey suoraan voitoin 3–0. Välierissä oli vastassa vanha tuttu Porvoon Hunters. JHT onnistui kaatamaan runkosarjan voittaneen porvoolaisjoukkueen tiukan ottelusarjan jälkeen voitoin 3–1.

Arvio: JHT on valmis haastamaan Mestis-joukkueet. 2016 ja 2017 keväiden karsinnat olivat vielä opettelua. 2018 takki oli tyhjä Suomi-sarjan juhlinnan jäljiltä, jonka perään joukkue joutui karsinnat aloittamaan. Tuolloin Suomi-sarjan mestaruus oli päätavoite. Nyt rimaa on nostettu ja Junkkarit on aiempaa valmiimpi karsintasarjaan. Pieni kotikaukalo ja hurja kotiyleisö on joukkueen ehdoton vahvuus.

» Lähetä palautetta toimitukselle