Mestis-karsinnat 2022: Luvassa ennennäkemättömän tasainen taistelu sarjapaikasta

MESTIS, Suomi-sarja / Artikkeli
Kooveen Jani Nyman on varmasti merkattu mies monen vastustajan silmissä.
Kuva © Jarno Hietanen
Mestis-karsinnat käynnistyvät keskiviikkona kolmella paikkakunnalla. Onko aika sanoa hyvästit joillekin tutuille Mestis-konkareille, vai onko Suomi-sarjan haastajilla mitään saumaa iskeä? Jatkoaika esittelee kaikki osallistuvat joukkueet: ensimmäisenä vuorossa ovat KOOVEE, SaPKo ja D-Kiekko.

4. Koovee − Pettymysten kaudelle aurinkoinen päätös

Tampereella joudutaan jälleen kärvistelemään keväällä, sillä edellisen kerran kun Mestis-karsintoja pelattiin, myös KOOVEE joutui mittelemään sarjapaikastaan Kajaanin Hokkia vastaan. Tuolloin sarjapaikka säilyi puhtaasti ilman tappioita, mutta nyt edessä on monimutkaisempi tie.

KOOVEEn selkeä vahvuus tulevissa karsinnoissa on valmistautuminen. Joukkueen paikka karsinnoissa sinetöityi jo useita viikkoja sitten ja Tampereella on siitä asti saatu laittaa peliä valmiiksi karsintoihin.

Vähiten tehtyjä sekä eniten päästettyjä maaleja runkosarjassa kertoo siitä, että vaikeuksia on niin hyökkäys- kuin puolustuspäässä. Eroavaisuutta ei juuri ole siinä, pelattiinko ottelut koti- vai vieraskaukalossa, saldona oli vain 10 kolmen pisteen voittoa. Erikoistilanteiden osalta KOOVEEn kausi ei hurraa-huutoja aiheuttanut, kummassakin tilastoissa joukkue oli Mestiksen häntäpäässä.

Pisteiden valossa KOOVEEn kirkkain tähti oli nuori Ilves-laina Jani Nyman, joka paukutti debyyttikaudellaan komeat 35 pistettä. KOOVEEn epäonneksi ainakaan karsintojen avausviikolle joukkue ei saa käyttöönsä Nymania, sillä nuorukainen valittiin alle 18-vuotiaiden maajoukkueen leiritykselle.

Muuten pisteet jakautuivat tasaisesti joukkueen kesken, ja vain kolme pelaajaa ylitti 20 pisteen rajan runkosarjassa. Vaikeasta kaudesta kertoo myös se, että tamperelaisten kokoonpanossa nähtiin kauden aikana huimat 53 eri pelaajaa, ja viime keväänä päävalmentajaksi nimetty Vesa Viitakoski sai marraskuussa antaa tilaa aiemminkin Tampereella valmentaneelle Miikka Kuuselalle.

Torjuntavastuuta karsinnoissa jakavat Joonas Valtonen sekä Verneri Virtanen. Nuorelle kaksikolle kevät voi olla vaikea, sillä kokemusta isoista peleistä ei juuri ole.

Arvio: Hyvä valmistautuminen on varmasti helpottanut tulevia karsintoja. Materiaali ja varsinkin nuoren Nymanin poissaolo vaikuttaa varmasti KOOVEEn alkuotteluihin. Tasaisuus ja sitkeä taisteluilme kääntyy kuitenkin eduksi ja sarjapaikka säilyy niukasti.

Miikka Kuuselan johtamalla Kooveella on ollut hyvä aika valmistautua kevään karkeloihin.
Kuva © Jarno Hietanen

5. SaPKo − Mestis-konkarin viimeinen laulu saa ankean päätöksen

Sekava, ailahteleva ja shokeeravan onneton kausi kuvaa varmasti hyvin tämän kauden SaPKoa. Sekaisuus aloitettiin jo ennen kuin kausi ehdittiin kunnolla edes käynnistää, kun seura erotti päävalmentaja Niko Erosen ja nosti tilalle apuvalmentaja Juho Nykäsen. Potkuja ja siitä seuranneita asioita puitiin pitkään ja tämä myös näkyi joukkueen otteissa negatiivisesti.

SaPKon edelliset kaksi kautta ovat olleet hyvinkin värikkäitä. Viime kausi jätettiin Savonlinnassa kesken koronan tuomien vaikeuksien takia ja tällä kaudella taloushuolet sekä muut sekoilut ovat pudottaneet legendaarisen seuran Mestiksen häntäpäähän. Joukkueen ykköspyssyiksi kaavailluilta Matias Lainiolta sekä Juuso Forsströmiltä odotettiin varmasti enemmän ja tilastotkin osoittavat, että kun ykköskorin miehet piiputtavat, ei muu joukkuekaan saa itsestään irti täysiä tehoja.

Vain seitsemän pelaajaa ylitti kauden aikana 20 tehopisteen rajan ja hyökkääjät Eetu Mäki sekä Kalle Matikainen tuntuivat olevan ainoat pelaajat, jotka olivat illasta toiseen vaarallisimpia pässipaitoja. Peliitoista hankitulta Joona Lankiselta odotettiin läpimurtoa, mutta nuori hyökkääjä ei missään vaiheessa löytänyt sopivaa tutkaparia rinnalleen. Kokenut Krisztian Nagy väläytteli ajoittain osaamistaan, mutta hävisi usein muun massan sekaan.

Puolustuksessa tehot lepäsivät pitkälti Wiljami Kupiaisen varassa ja Mikkelin Jukureista lainalla läpi kauden ollut Eetu Randelin kantoi vastuuta maalinsuulla.

Arvio: Savonlinnassa kausi oli yhtä selviytymistaistelua niin kentällä kuin toimistonkin puolella. Nykänen ei ole saanut joukkuetta pelaamaan haluamallaan tavalla ja viikon tauon aikana tuskin on ihmeitä pystytty tekemään. SaPKolle ja Savonlinnalle tekee varmasti hyvää jäähdytellä yksi kausi alempana ja tulla kovempana takaisin niin talouden kuin pelillisten otteiden osalta.

SaPKo kaipaa varsinkin ykköskorinsa miehiltä onnistumisia säilyttääkseen sarjapaikkansa.
Kuva © Jarno Hietanen

6. D-Kiekko − Suomi-sarjan yllättäjän matka tyssää tyhjään tankkiin

Jyväskylässä päästään viimein pelaamaan karsintapelejä, joihin joukkue olisi oikeastaan jo toissa kaudella kuulunut. Silloin tie karsintoihin tyssähti välieräsarjassa FPS:ää vastaan jyväskyläläisten johtaessa ottelusarjaa 2–0. Korona lopetti pelit niille sijoilleen ja karsinnat peruttiin.

D-Kiekolle on tarjolla karsintapakan jokerikortti. Kukaan ei odota jyväskyläläisten pystyvän nappaamaan Mestis-paikkaa. Motivaation, kokoonpanot ja kokemuksen huomioiden D-Kiekko jäänee sarjataulukon pohjille. Altavastaajan rooli sopii varmasti joukkueelle hyvin. Karsintapaikkaan ollaan varmasti tyytyväisiä ja Suomi-sarjan mestaruus olisi täydellinen lopetus kaudelle.

Jos Mestis-paikka pystytään ottamaan pelaamalla, on seurajohdolla kiperä paikka alkaa laskea budjetin riittävyyttä Mestis-tasolle.

Villin opiskelijakaupungin maineessa olevan Jyväskylän toiseksi paras joukkue ei vastaa mielikuvaa nuoresta opiskelijaryhmästä, sillä joukkueesta löytyy kokeneempaa kalustoa, kuten kolmeakymppiä lähentelevät hyökkääjät Henri Niemi, Jussi Viitanen ja Juho Nyman.

24-vuotias Kasper Korhonen on puolestaan pelannut huikeaa kautta ja hänet valittiin Suomi-sarjan kakkostähdistöviisikkoon yhdessä saman seuran puolustajien Joni Kallion ja Luukas Kallioisen kanssa.

Puolustus D-kiekolla on mukiinmenevä, mutta kapea. Maalilla Manu Lähteenmäellä on mahdollisuus näyttää osaamisensa.

D-Kiekko pelasi jälleen hyvän runkosarjan sijoittuen toiseksi. Puolivälierissä jyväskyläläiset kaatoivat ensin Haukat otteluvoitoin 3−0 ja sen perään Nokian Pyryn yllättäen myös suoraan kolmessa ottelussa. 

Arvio: Mestis-paikka jää saavuttamatta. Yksittäiset voitotkin lienevät harvassa. Taistelee Suomi-sarjan mestaruudesta otteluissa JHT:ta vastaan. Nauttii kuitenkin paineettomasta altavastaajan asemasta.

» Lähetä palautetta toimitukselle