Mestis jatkuu tasaisista asetelmista – alkukauteen mahtuu myös yllättäjiä

MESTIS / Artikkeli
LeKi johtaa sarjaa, kun Mestis jatkuu keskiviikkona.
Kuva © Jarno Hietanen
Mestis palaa maajoukkuetauolta keskiviikkona 14.11. Sarjan tilanne on odotetun tasainen ja alkukauteen on mahtunut niin onnistumisia kuin epäonnistumisiakin.

Mestis-kautta on takana nyt noin kolmannes. Lempäälän Kisa on avannut kautensa hyvin ja johtaa sarjaa. Suurin yllättäjä on toistaiseksi ollut toisena sarjataulukossa oleva Kokkolan Hermes, joka on saavuttanut yhden voiton lempääläisiä vähemmän. Keskivaiheilla sarjataulukkoa on odotetun tasaista useiden joukkueiden ollessa lähietäisyydellä toisistaan. Myös häntäpäässä on tasaista; IPK, Peliitat ja Koovee ovat saavuttaneet kaudella toistaiseksi vain kolme voittoa 14 ottelusta.

LeKi

Lempäälän Kisan peli on tällä kaudella ollut toimivaa ja aktiivista. Sarjajohtoa selittää kuitenkin suurilta osin kärkihyökkääjien huikea vire. Niclas Lucenius ja Kristian Tanus ovat omilla henkilökohtaisilla suorituksillaan pystyneet auttamaan joukkuetta ja kääntämään otteluita voitoiksi. Nähtäväksi jää, miten LeKin kausi etenee Luceniuksen siirryttyä HPK:hon. Keskushyökkääjien tilanne on LeKissä muutenkin suuri kysymysmerkki, sillä myös Otto Mäkinen on jo aiemmin siirtynyt TUTOon. Joukkueen on siis saatava pelaajatilanteeseen uusia ratkaisuja, eikä korvaajan löytäminen Luceniuksen kaltaiselle pelaajalle ole helppo tehtävä. Avainhyökkääjien lisäksi myös maalivahtipeli on ollut hyvää, tulokasmaalivahti Kimmo Rautiainen on pelannut vahvasti. 

Hermes

Kokkolan Hermeksessä päätettiin selvästi tänä vuonna panostaa alkukauteen. Se näkyy tuloksissa ja sijoituksessa sarjataulukossa. Heti avauskierroksilta lähtien joukkue on ollut valmiina voittamaan ja pelannut hyvää peliä. Hyökkäyspäässä onnistujia on riittänyt pistepörssiä johtavan Samu Markkulan johdolla. Alkukauden vahvaan vireeseen on kuitenkin ilmennyt pientä ailahtelevuutta, ja sekä pelin taso että tulokset ovat hieman laskeneet viime aikoina. Tähän on varmasti vaikuttanut myös puolustuspäähän osuneet loukkaantumiset. Lisäksi maalivahtipeli on ollut Hermekselle yksi epävarmuustekijä. Kärpistä lainalle tullut nuori Justus Annunen on saanut vastuuta, mutta maalivahtitilanne luo oman varjonsa Hermeksen muuten hyvin sujuneelle alkukaudelle.

Jokipojat

Sarjan vahvinta maalivahtipeliä on tällä kaudella nähty Joensuussa. Niilo Halonen on pelannut maalilla erinomaisesti ja koko joukkue on saanut peruspelaamisensa vahvalle tasolle. Hyökkäyssuuntaan tarvittaisiin kuitenkin hieman lisää tehoja ja uutta nostetta, jotta Jokipojilla olisi mahdollisuus jatkaa taistelua sarjan kärkipäässä.

Ketterä

Imatran Ketterä on pelannut tällä kaudella kokonaisuudessaan hyvää peliä. Joukkue majailee sarjan kärkipäässä ja sai lisäksi maaottelutauolla maistaa menestystä voitettuaan Suomen Cupin. Pelillisesti Ketterää on kuitenkin vaivannut hyökkäyksen tehottomuus. Avainhyökkääjistä esimerkiksi Aku Kestilä ja Rasmus Hämäläinen ovat jääneet odotetusta tasosta, joskin Kestilä on viime aikoina saanut peliään kulkemaan paremmin. Tästä osoituksena Suomen Cupin finaalissa tehdyt kolme tehopistettä. Maajoukkuetauko on siis saattanut tuoda joukkueelle lisää virtaa, ja Ketterällä onkin tällä kaudella jopa mahdollisuudet parantaa edellisvuotisesta, vahvasti kuluneesta tulokaskaudestaan.

KeuPa HT

Kauden alku on ollut puolustavalle mestarille vaikea mutta syksyn edetessä joukkueen peli on kääntynyt kohti parempaa. Materiaaliltaan KeuPan hyökkäys on vahva, mutta lisätehoja odotetaan esimerkiksi Samuel Saloselta, Waltteri Lehtoselta ja Arttu Likolalta. Puolustuksen taso on herättänyt epäilyksiä, ja usein juuri puolustuspään heikot suoritukset ja yksittäiset virheet ovat vieneet KeuPalta voittoja. Maalivahdeista Samuli Tervo on pelannut hyvin ja pystynyt paikkaamaan pitkän poissaolon jälkeen palannutta Paavo Hölsää, jolle kausi on ollut vaikea.

TUTO

Alkukausi on ollut TUTOlle tuloksellisesti positiivinen. Vaikeuksia on silti myös riittänyt, sillä joukkue on kärsinyt paljon loukkaantumisista heti kauden alusta lähtien. Esimerkiksi avainpelaajat Topi Taavitsainen ja Nico Friman ovat olleet sairastuvalla. Tämä on luonnollisesti vaikuttanut joukkueen peliesityksiin, eikä TUTOlle ominaisia pitkiä hyökkäyksiä ole juuri nähty. Toisaalta loukkaantumiset ovat nostaneet myös nuoria pelaajia vastuunkantajiksi. Heistä paras esimerkki on Aaro Löyttymäki. Haasteista huolimatta TUTOn alkukausi on kuitenkin selvästi positiivisen puolella.

SaPKo

Savonlinnalaisten peli on ollut alkukaudella ailahtelevaa. Peliesitykset ovat ajoittain olleet hyviä ja niiden perusteella voisi olettaa SaPKon olevan sarjataulukossa nykyistä korkeammallakin. Joukkue on ollut erityisen terävä erikoistilanteissa, lisäksi myös maalivahtipeli on toiminut. Nämä asiat huomioiden on odotettavaa, että kauden edetessä myös savonlinnalaisten tulokset ja sijoitus sarjataulukossa tulevat nousemaan.

RoKi

Joukkue on taistellut sitkeästi ja pystynyt tasaisella puurtamisellaan keräämään pisteitä. Pelaajamateriaali ei koostu kirkkaista tähdistä, eikä peli ole aina häikäisevän taidokasta. Siitä huolimatta kausi on alkanut hyvin, ja kovalla työnteolla RoKi on pystynyt haastamaan myös aivan sarjan kärkijoukkueita. 

Christoffer Seppelin ja Julius Hermonen ovat pelanneet hyvin ennen maajoukkuetaukoa, mutta rovaniemeläiset kaipaavat pisteitä myös koko joukkueelta. Hyökkääjäkaksikon lisäksi joukkueen kapteeni Henri Joki-Erkkilä on pelannut vahvan alkukauden - niin pisteiden kuin puolustuspelaamisen osalta.

Kiekko-Vantaa

Alkukausi on ollut Kiekko-Vantaalle melkoista vuoristorataa. Vieraspelit ovat sujuneet, kotona sen sijaan on ollut vaikeaa. Joukkue on nuori ja kokematon ja se näkyy otteissa. Debytoivat pelaajat eivät ole löytäneet tehoja, ja koko joukkueen tulokset ovat olleet vaisuja.

IPK

Alkukausi on ollut Iisalmessa vaikea. Maalinteko on takkuillut, kun viimeistelystä on uupunut sekä tarkkuus että tuuri. Avainpelaajilta kaivattaisiin lisää tehoja. Esimerkiksi Samu Pyykkösen ja Jere-Matias Alasen maalitilastot näyttävät toistaiseksi tasan yhtä osumaa. Janne Katosalmi on puolestaan ollut vahva. Kokonaisuudessaan joukkueen peli on kuitenkin heikkoa. Puolustuspäässä vastustaja on päästetty tekemään tuhojaan liian helposti ja liian usein. Siihen on vaikuttanut osaltaan myös epävarma maalivahtipeli.

Peliitat

Heinolan Peliitat on kokenut melkoisen pelitavallisen uudistuksen viimekauteen verraten. Päävalmentaja Jani Keinänen on saanut rauhoitettua pelaamista, painottanut puolustuspeliä ja joukkueen eteen uhrautumista. Ero viime kauteen on valtaisa, mutta hyökkäyspelaaminen on edelleen vajavaista. Pelicansista apuun hankitut Niklas Sali ja Mikko Laine ovat tuoneet pientä helpotusta, mutta taso ei edelleenkään näytä riittävän.

Koovee

Sarjanousija lähti kauteen innokkaasti, mutta pelaajamateriaalin taso ei ole riittävä. Ylivoimaan on selvästi panostettu, ja panostus on myös näkynyt tehokkuudessa. Pelien voittamiseen se ei kuitenkaan ole riittänyt, sillä omaan päätyyn menee luvattoman paljon maaleja. Virheiden määrä on liian suuri ja silloin voittaminen on luonnollisesti vaikeaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle