Mestikseenkin saatiin valtion koronatukea – "Akuutit uhat on torjuttu"

MESTIS / Artikkeli
Kupittaan Palvelu Oy:n kehitysrahoitus kohdistuisi TUTOn kotihallin toimintaan myös otteluiden ulkopuolella.
Kuva © Timo Savela
Business Finlandin tukirahaa maksettiin myös Mestis-seuroille. Sarjan pomo valaa uskoa, että synkin pandemiapeikko on selätetty.

Moni Liiga-seura on hakenut taloudellista tukea Business Finlandilta korona-ajan tuomien taloudellisten epävarmuustekijöiden vauhdittamana. Tukea on hakenut myös Jääkiekon SM-Liiga Oy. Toistaiseksi tukea on saanut Liiga itse sekä yhdeksän Liiga-seuraa.

Mestis-seurojen keskuudessa tuensaajat ovat olleet vähäisempiä. Myös tukimäärät ovat olleet pienempiä.

TuTo Hockey Oy:n tytäryhtiö Kupittaa Palvelu Oy:lle myönnettiin 10 000 euron suuruinen tukisumma. 

− Tuki oli esiselvityksen tekemiseen uusien liiketoimintamahdollisuuksien selvittämiseksi. Legenda-klubilla kävi yli 2200 asiakasta viime kauden aikana ja täyttöaste oli 99%, niin siitä heräsi ajatus, että meillä voisi myös olla lounasravintola joka arkipäivä. Meillä on jo teollisuuskeittiö valmina ja ilmainen parkkipaikka, joten kovin suuria alkuinvestointeja ei tarvittaisi, toimitusjohtaja Dani Aavinen kertoo.

− Alkuvaiheeseen olemme pohtineet vain olemassaolevien resurssien parempaa hyödyntämistä. Ehkä myöhemmässä vaiheessa voisi olla muutakin kuin lounasravintolatoimintaa. Kupittaan Palvelu tekee liiketoimintaa tällä hetkellä vain silloin, kun hallissa tapahtuu jotain esimerkiksi TUTOn pelin muodossa. Toiveissa olisi, että Kupittaan Palvelusta kehittyisi läpi vuoden liiketoimintaa tekevä yhtiö.

Kiekko-Vantaan toimitusjohtaja Kai Sointu on myös mukana ravintola-alalla. Toinen yritys, jossa hän on mukana, Tikkurilan Hotwings Oy, sai samaisen 10 000 euron tukisumman.

Yritys pyörittää Tikkurilan keskustassa Siipiweikkojen ravintolaa. Sointu muistuttaa, ettei saadulla rahoituksella voi hoitaa Kiekko-Vantaan asioita, mutta hyvinvoiva Siipiweikot tarkoittaa hyvinvoivaa Kiekko-Vantaata.

− Jos meidän Siipiweikot-ravintolalla menee hyvin, se tarkoittaa sitä, että Kiekko-Vantaalla menee hyvin. Sitä kautta voimme mahdollisesti tukea Kiekko-Vantaata ja myös junioripuolta.

Ajatusta siipien tarjoilemisesta Trio Areenalla on pyöritelty, mutta se vaatisi rasvakeittimien hankkimista jäähallille. Muitakin suunnitelmia on.

− Meillä on tällä hetkellä yksi ravintola, josta on jo saatu ohjattua tukea Kiekko-Vantaalle. Tikkurilan keskustassa on tiloja, joista mietimme, minkälaista tarjontaa niihin laittaisimme, Sointu pyörittelee. 

Business Finlandin tuki ei ole ainoa vaihtoehto

Tuen hakemiseen on ollut tiettyjä reunaehtoja. Esimerkiksi yritykseltä on vaadittu vähintään kuutta vakituista palkattua työntekijää. Mestiksestä yhdistysmuotoiset Hermes ja IPK rajautuvat suoraan pois Business Finland -tuen piiristä. 

− Urheiluseuroille hakuehdot eivät ole optimaalisia. Huippu-urheilu on liiketoimintaa, mutta ehdot on vähän eri kulmasta rakennettu. Ymmärrän toki, että yleisiä tukimuotoja tehdessä niitä ei tehdä urheiluseurojen ehdoilla, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro kommentoi.

Business Finlandin myöntämä tuki ei ole ainoa haettava tuki urheiluseurojen keskuudessa. Mestis haki keskitetysti avustusta opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Seuroilta pyydettiin selvitykset tilanteista ja Mestis teki hakemuksen.

OKM:n päätökset jaettavista tukirahoista tulivat viime viikolla. Jääkiekkoliitto sai tukieuroja 101 130 euron edestä, ja tuki jaetaan täysimääräisesti liiton alaisille sarjoille.

Jotkut seurat ovat itsenäisesti hakeneet tukea myös ELY-keskukselta, joka myöntää tukea yhdestä viiteen henkeä työllistäville yrityksille. Haetuissa tuissa puhutaan viisinumeroisista summista, jotka ovat varsin tuntuvia Mestis-toiminnalle. ELY-keskuksen tuessa bonuksena on ollut se, että sillä pystyy kattamaan esimerkiksi henkilöstön palkkakuluja toisin kuin Business Finlandin tukirahalla.

ELY-keskus on tämän kevään ja kesän aikana tehnyt rahoituspäätöksiä noin 19 000 kappaletta ja myöntänyt rahoitusta 179 miljoonaa euroa eri aloille. Suurin tuettava ala on ollut kaupanala.

Aro kertookin, että Mestiksen ja Mestis-seurojen keskuudessa tuotteliainta toimintaa ovat olleet omat kampanjat, kuten Play on -kampanja. Niiden avulla kevään tummia taloudellisia pilviä on saatu häivytettyä.

− Omalla tekemisellämme olemme pystyneet tulouttamaan varoja sarjalta seuroille. Tilanne ei ole helppo, mutta akuutit uhat on torjuttu, Aro muotoilee.

» Lähetä palautetta toimitukselle