Matka kohti Calder Cupia alkaa – AHL:n pudotuspeleissä nähdään paljon suomalaisia

Muut Sarjat / Artikkeli
Juuso Riikola on yksi Penguins-organisaation AHL-suomalaisista.
Kuva © Christian Petersen
Pohjois-Amerikan kiekkokausi alkaa kääntyä kohti ratkaisun hetkiään, kun paitsi NHL:n niin myös AHL:n pudotuspelit käynnistyvät. Farmisarjassa pelaa liuta suomalaispelaajia, joiden edesottamuksia seurataan Pohjolasta käsin.

American Hockey Leaguen pudotuspeleissä nähdään roimasti suomalaisväriä, kun yhteensä 31 pelaajaa aloittaa urakkansa kohti Calder Cup -finaaleja. Koronapandemian vuoksi AHL:n pudotuspelejä on viimeksi pelattu kaudella 2018–19, jolloin Carolina Hurricanesin tuolloinen farmiseura Charlotte Checkers vei mestaruuden.

Pudotuspelit alkavat paras kolmesta -sarjoina pelattavilla neljännesvälierillä. Osa joukkueista on jo raivannut tiensä divisioonan semifinaaleihin ja nämä paras viidestä -sarjana pelattavat karkelot alkavat myöhemmin. Ainoastaan konferenssifinaalit ja Calder Cup -finaalit pelataan paras seitsemästä sarjana.

Atlantin divisioona

Bridgeport Islanders–Providence Bruins

Islandersin nutussa nähdään vahvan kauden pelannut puolustaja Robin Salo, hyökkääjä Otto Koivula ja huhtikuun lopussa joukkueeseen liittynyt jukurihyökkääjä Aatu Räty. Kolmikosta kukainen saalisti itselleen tehopisteen, kun Islanders kaatoi Bruinsin 2–1 sarjan avausottelussa tiistaiyönä. Islandersin kausi oli rikkonainen ja se pääsi pudotuspeleihin divisioonansa viimeisenä.

Hyökkääjä Joona Koppasen edustama Bruins lähtee sarjaan kuuden ottelun tappioputkessa. Koppanen oli runkosarjassa joukkueensa sisäisen pistepörssin kahdeksas tehoin 11+19=30.

Wilkes-Barre/Scranton Penguins–Hershey Bears

Neljän ottelun tappioputkessa pudotuspeleihin lähtevä Penguins luottaa suomalaiseen osaamiseen. Valtteri Puustinen oli runkosarjassa joukkueen paras pistemies 42 pisteellä ja Juuso Riikola sijoittui sijalle kolme. Maalivahtiosastolla Filip Lindberg on loukkaantuneena. Muita suomalaisia joukkueessa ovat hyökkääjä Kasper Björkqvist ja puolustaja Niclas Almari.

Washington Capitalsin farmijoukkueessa Bearsissa ei ole suomalaisia pelannut sitten kauden 2018-2019, jolloin Juuso Ikonen edusti joukkuetta. Bears on yksi AHL:n voitokkaimmista joukkueista, sillä se on voittanut Calder Cup -mestaruuden peräti 11. kertaa.

Charlotte Checkers

Florida Panthersin sekä Seattle Krakenin farmijoukkue saa odotella vielä omaa ensimmäistä vastustajaansa. Joukkueen riveissä suomalaista pelaavat maalivahti Christopher Gibson ja hyökkääjä Aleksi Heponiemi. Erityisesti Heponiemi on ollut jo tovin NHL:n porteilla, joten häneltä voi odottaa tehoja myös AHL:n pudotuspeleissä.

Gibson on päässyt torjuntatöihin kauden aikana vain 14 runkosarjaottelussa, joten vastuu keväällä jäänee pieneksi. Torjuntaprosentti 90,7 ja päästettyjen maalien keskiarvo 2,80 ovat nekin lähinnä kohtalaiset tilastomerkinnät.

Muokattu 4.5.2022 klo 0.26: Poistettu väärä tieto. Olli Juolevi ei pelaa Checkersissa, koska siirtyi aiemmin kaudella Detroit Red Wingsin organisaatioon.

Springfield Thunderbirds

Suomalaisväriä Thunderbirdsin joukkueessa ei nähdä, mutta KooKoosta tuttu venäläishyökkääjä Nikita Alexandrov on joukkueensa sisäisen pistepörssin viides tehoin 12+18=30. Divisioonansa voittanut joukkue eteni suoraan semifinaaleihin ja tuleva vastustaja selviää neljännesvälierien kautta.

Pohjoisen divisioona

Belleville Senators–Rochester Americans

Suomalaisittain mielenkiintoisin mittelö nähtäneen Senatorsin ja Americansin välillä, kun vastakkain asettuu yhteensä viisi suomalaispelaajaa.

Maalivahti Ukko-Pekka Luukkonen pelasi yhdeksän peliä ylhäällä Buffalo Sabresissa ja oli myös tovin loukkaantuneena, mutta ehti silti pelata lähes puolet kauden otteluista. Luukkonen lähtee kohti pudotuspelejä joukkueensa ykköstorjujana. Hyökkääjä Arttu Ruotsalainen on joukkueen sisäisen pistepörssin neljäntenä pistein 18+33=51, eikä puolustaja Oskari Laaksonenkaan ole huonosti pelannut. Laaksosen tehot kaudelta ovat 5+29=34.

Vastustajakseen Americans saa Kanadan mailta Senatorsin, jonka riveissä nähdään hyökkääjä Roby Järventie ja puolustaja Lassi Thomson. Järventie nakutti kauden aikana tehot 11+22=33, mutta tamperelaisen tehotilasto on pahasti pakkasen puolella muihin joukkuekavereihin verrattuna. NHL:n puolella osan kaudesta pelannut Thomson valittiin runkosarjan päätteeksi joukkueensa parhaaksi puolustajaksi. 

Lassi Thomson nähtiin Ottawa Senatorsin paidassa 16:ssa ottelussa.
Kuva © Chris Tanouye/Getty Images

Syracuse Crunch–Laval Rocket

Crunchin ainut suomalaispelaaja on hyökkääjä Otto Somppi, 24. Hän on pelannut kohtalaisen kauden keräten 50 ottelussa 23 tehopistettä. Joukkueensa sisäisessä pistepörssissä ei lukemalla pärjää, mutta Somppi on pistelinkoilun sijaan kelvollinen kahden suunnan keskushyökkääjä.

Rocketin riveissä kiekkoilevat Jesse Ylönen sekä Sami Niku, joka ehti pelata 13 kamppailua Montreal Canadiensin puolella NHL:ssä. Puolustaja ehti AHL:n runkosarjassa pelata 36 ottelua tehoin 2+11=13. Ylönen puolestaan oli Rocketin neljänneksi paras pistemies tehtyään 14+22=36 pistettä. 

Utica Comets

Nuoret Leijonat aikanaan MM-kultaan kipparoinut Aarne Talvitie on Cometsin ainoa suomalaisedustaja. Talvitie on hoitanut tonttinsa kahden suunnan keskushyökkääjänä vallan mainiosti, vaikka pisteitä kaudelta ei olekaan kerääntynyt kuin 12+12=24.

Comets eteni suoraan divisioonan semifinaaleihin, joissa se kohtaa joko Rochester Americansin tai Belleville Senatorsin.

Keskinen divisioona

Manitoba Moose–Milwaukee Admirals

Admiralsilla ei suomalaisväriä ole, vaan kaikki organisaation meikäläiset pelaavat NHL:n puolella. Sen sijaan Winnipeg Jetsin farmijoukkue Moosessa kiekkoilee kolme sinivalkoista miestä.

Puolustuksessa Ville Heinola pelasi mainion runkosarjan merkkauttaen 41 ottelussa tehot 5+21=26. Häneltä voidaan odottaa pätevää kiekollista tekemistä myös ratkaisupeleissä. Hyökkäyksessä Kristian Vesalainen ei ole ollut sellaisessa vireessä kuin häneltä ehkä olisi sopinut odottaa. Runkosarjassa hän teki vain kolme osumaa, mutta vielä on aikaa parantaa. Henri Nikkanen ehti Pelicansista vapauduttuaan pelata vain neljä ottelua, joten rooli myös pudotuspeleissä lienee rajallinen.

Rockford IceHogs–Texas Stars

Tässä parissa ei suomalaisia nähdä. Starsin ykkösketjussa kuitenkin viilettää kaudelta 2020–21 JYPistä tuttu hyökkääjä Ty Dellandrea. Dellandrea on joukkueensa toiseksi paras pistemies tehoin 23+27=50.

Chicago Wolves

Runkosarjassa ainoana yli sata pistettä saavuttanut Wolves varmisti paikkansa divisioonan semifinaaleissa. Vastustajaksi valikoituu joko Rockford IceHogs tai Texas Stars.

Wolvesin maalivahtiosastolle on tungosta ja kauden aikana vain 13 ottelua pelannut Eetu Mäkiniemi ei ole viime aikoina mahtunut kokoonpanoonkaan. Mäkiniemen vastuu siis jäänee vähäiseksi. Siirtotakarajalla New York Rangersin organisaatiosta Wolvesiin siirtynyt puolustaja Tarmo Reunanen on tuonut joukkueen siniviivalle lisää vahvuutta.

Suomalaisten lisäksi AHL:n pistepörssin voittanutta Andrew Poturalskia kannattanee pitää silmällä. Yhdysvaltalaishyökkääjä Poturalski valittiin 2018–19 AHL:n pudotuspelien parhaaksi pelaajaksi.

Justus Annunen pääsi NHL-pelienkin makuun Avalanchen paidassa tällä kaudella.
Kuva © Minas Panagiotakis/Getty Images

Tyynenmeren divisioona

Colorado Eagles–Henderson Silver Knights

Eaglesin ykköskassarina runkosarjassa toimi Justus Annunen, joka torjui peräti 48.:ssa ottelussa. Ennen pudotuspelien alkua Eagles on kuitenkin peluuttanut enemmän yhdysvaltalaista Hunter Miskaa, joten Annusen täytynee lunastaa ykköstorjujan paikkansa uudelleen. Joukkueessa pelaa myös hyökkääjä Sampo Ranta.

Toista kauttaan AHL:ssä pelaava Silver Knights pääsee ensimmäistä kertaa kokemaan pudotuspelit. Edeltävällä kaudella joukkue sijoittui divisioonansa kärkeen, mutta tällä kaudella on ollut vaikeampaa.

Ontario Reign–San Diego Gulls

Kalifornialaisten kohtaamisessa vain toisella puolella kiekkoilee suomalaisia, mutta heitä vastassa on kylläkin Suomesta tuttu nuori mies. Tšekkiläinen Lukáš Dostál pysäytti aikanaan kiekkoja Ilveksessä ja nyt hän on takanaan kelvollinen runkosarja Anaheim Ducksin farmiseurassa.

Reignin Samuel Helenius ja Kim Nousiainen eivät ehtineet joukkueeseen liityttyään pelata montaa peliä. JYP-hyökkääjä Helenius kuitenkin ehti tehdä jo avausmaalinsa AHL:ssä.

Bakersfield Condors–Abbottsford Canucks

Tämän sarjan ainut suomalainen on jykevä puolustaja Markus Niemeläinen. Hän sopinee ison vartensa ja raamikkaan runkonsa myötä erinomaisesti fyysisiin vääntöihin rajun AHL:n pudotuspeliväännöissä.

Tehopisteitä Niemeläiseltä ei kannata liiemmin odottaa, vaikka hän pystyykin antamaan helppoja ja peliä edistäviä syöttöjä pelikavereilleen.

Stockton Heat

Calgary Flamesin farmijoukkue Heat oli ainoa suoraan Tyynenmeren divisioonan semifinaaleihin edennyt joukkue, joten vastustaja selviää vasta myöhemmin.

Suomea joukkueessa edustavat hyökkääjä Eetu Tuulola ja puolustaja Juuso Välimäki. Välimäki pelasi edeltävän kauden NHL:n puolella, joten tippuminen farmiin tälle kaudelle oli pienoinen yllätys. Puolustaja on takonut 35 otteluun tehot 2+16=18.

» Lähetä palautetta toimitukselle