Matka Kanadaan tutustutti Ilveksen nuoret jääkiekkokulttuuriin

Muut Sarjat / Artikkeli
"Finns meeting Finns", otsikoi Canadiens, kun sen pelaajat kohtasivat Ilveksen C2-juniorit vuodenvaihteessa.
Kuva © Päivi Kettumäki
Ilveksen jääkiekkojuniorit ovat jo kymmeniä vuosia reissanneet Kanadaan. Matkat luovat ikäluokille unohtumattomia muistoja ja opettavat jääkiekosta.

Tampereen jääkiekkojoukkueiden C2-iässä, eli noin 15-vuotiaina, Kanadaan tekemä matka on hetki, jota moni juniori on odottanut lapsena joukkueeseen liittymisestä asti.

Ilves on toteuttanut reissuja vuodesta 1974 asti, vaikkakin 1982–1994 matkojen järjestämisessä oli pitkä tauko. Mukana on ollut vaihtelevalla kokoonpanolla joukkueita myös Tapparasta, Lekistä ja Laser HT:stä.

Harry Hannelius on ollut mukana järjestämässä Ilveksen kiekkomatkoja vuodesta 1994 asti. Hän ihastui Kanadan matkojen ideaan ja halusi olla luomassa kokemuksia myös tuleville joukkueille.

Vuodenvaihteessa oli vuonna 2004 syntyneiden Ilves-junioreiden vuoro lähteä reissuun. Matka kestää vajaat kaksi viikkoa, mutta sen valmisteleminen alkoi jo yli vuosi sitten. Matka on kallis, joten rahaa pitää kerätä joukkueen voimin ajoissa.

– Pojat ja vanhemmat ovat tehneet töitä ja myyneet vaikka mitä tavaraa ovelta ovelle. Joukkueella oli myös Ilveksen Liiga-peleissä laukauskisa Hakametsän käytävällä, Hannelius kertoo.

Ilveksen organisaatio pitää matkoja tärkeinä. Mukana on vuosien varrella ollut useita sittemmin nimekkäitä tamperelaisia jääkiekkoilijoita, kuten Raimo Helminen, Jukka Peltola, Eemeli Suomi ja Henrik Haapala.

Matkan lähestyessä joulukuussa saikin vuorossa oleva 04-joukkue esittäytyä Liigan Ilves–TPS-ottelun erätauolla. Jäällä seistessään jokainen sai vuorollaan tervehtiä yleisöä.

Kokemuksia jäällä ja kanadalaisissa perheissä

Varsinainen matka alkoi 27. joulukuuta, jolloin joukkue lensi Islannin kautta Torontoon. Perillä odottivat intensiiviset 11 päivää: niiden aikana joukkue kiersi Toronton ja Montrealin lisäksi viidessä muussa kaupungissa.

Jääkiekkoa pelattiin tietysti paljon. Ilves keräsi yhdeksästä pelistä mukavat viisi voittoa ja kolme tasapeliä. Pelaajana mukana olleen Veeti Mähösen mukaan Kanadassa pelattiin hyvää, nopeaa ja fyysistä jääkiekkoa.

– Välillä kanadalaiset ihmettelivät, kun pelasimme hyökkäyksessä kiekkoa taaksepäin. Myös jotkut säännöt poikkesivat siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet. Esimerkiksi pitkän kiekon jälkeen molemmat joukkueet saivat vaihtaa.

Harry Hanneliuksen mukaan matkojen tarkoitus on näyttää pojille kanadalaista jääkiekkokulttuuria, johon ei saa Suomessa samanlaista kosketusta. Yksi matkojen kohokohdista on ollut pelaajien majoittuminen kanadalaisissa perheissä. Se nousi myös Veeti Mähösen parhaaksi kokemukseksi.

– Aika kanadalaisperheessä oli melko samanlaista kuin kotona, katsottiin televisiota ja pelattiin Playstationilla. Kävimme myös katsomassa OHL-sarjapeliä ja uudenvuoden juhlissa koko matkaseurueen kanssa.

Perheissä vietetyn ajan ja pelien lisäksi joukkue kiersi kaikki Kanadassa vierailevalle jääkiekkofanille pakolliset kohteet, kuten Hockey Hall of Famen. NHL-peli Montreal Canadiens–Vancouver Canucks antoi joukkueelle mahdollisuuden päästä Canadiensin pukukoppiin tapaamaan Antti Niemeä, Joel Armiaa, Artturi Lehkosta ja Jesperi Kotkaniemeä.

Jokainen matkaan osallistunut kuvaili sitä kaikin puolin onnistuneeksi. Kanadassa vierailu vahvistaa entisestään jääkiekkojunioreiden tavoitteita ja unelmia.

» Lähetä palautetta toimitukselle