Mathew Barzal on RFA-markkinoiden mielenkiintoisin nimi – "Sopimukset saadaan kuntoon, kun niiden aika tulee"

NHL / Artikkeli
Mathew Barzalia odottaa suurin palkankorotus.
Kuva © Getty Images
NHL-kausi pyörähtää käyntiin tammikuussa, mutta useampi rajoitettu vapaa agentti on vielä ilman sopimusta.

NHL-kauden lähestyessä seurattavaa riittää rajoitettujen vapaiden agenttien uusissa sopimuksissa. Jatkoaika ottaa tarkasteluun kahdeksan vakioroolin NHL:ssä napanneen pelaajan tilanteen, joilla ei ole vielä sopimusta tulevasta kaudesta.

Suomalaispelaajista RFA-markkinoilla uuden sopimuksen perässä ovat Aleksi Saarela ja Henrik Borgström. Myös KHL:ään täksi kaudeksi siirtyneet Oliwer Kaski ja Tony Sund kuuluvat tälle RFA-pelaajien listalle.

Jotta RFA-pelaaja voi pelata tällä kaudella, pitää uusi sopimus olla tehtynä viimeistään 11.2.

Mathew Barzal

23-vuotias Mathew Barzal on rajoitettujen agenttien markkinoiden kiiltävin jalokivi, jonka Islanders haluaa pitää itsellään. Nuoresta iästä huolimatta Barzal on iskenyt tehopisteitä tasaiseen tahtiin, vaikka Islandersin pelitapa suosiikin selvästi tiivistä viisikkopuolustusta. Viime kaudella 60 tehospistettä runkosarjassa kerännyt hyökkääjä on nyt ison palkankorotuksen kynnyksellä.

Islanders-GM Lou Lamoriello ei ole pitänyt turhaa kiirettä uuden sopimuksen suhteen, mutta on vakuuttanut tekevänsä kaikkensa pitääkseen tähtihyökkääjän Long Islandilla. Uusi sopimus tulee olemaan arvokas, mutta kuinka isoon sopimukseen Islandersilla on lopulta varaa?

Joukkueen palkkakattotilanne näytti kesällä tiukalta ja Barzalin tuleva jättisopimus vaikeuttaisi tilannetta entisestään. Kun veteraanipuolustaja Johnny Boychuck ilmoitti lopettavansa pelaajauransa silmävamman takia, Islandersin palkkakattoon tuli yllättäen lisää tilaa.

Barzal ja Lamoriello istuvat neuvottelupöytään, kun sen aika on. Kahden tai kolmen vuoden siltasopimus voi olla Barzalin kohdalla todennäköisin lopputulos. Vuositasolla hyökkääjän ansiot nousevat noin 7,5 miljoonan dollarin tienoille.

Pierre-Luc Dubois

Blue Jacketsin GM Jarmo Kekäläinen ei yleensä ota stressiä RFA-pelaajiensa sopimusneuvotteluista. Viime vuonna joukkueen huippupuolustajan Zach Werenskin jatkosopimusta saatiin odottaa aivan harjoitusleirin alkamiseen asti. Nyt saman tilanteen edessä on seuran oma kolmosvaraus neljän vuoden takaa, hyökkääjä Pierre-Luc Dubois.

22-vuotias Dubois on raivannut tiensä laatupelaajien joukkoon ja on osoittanut pystyvänsä pistetehtailuun myös ilman liigan kärkihyökkääjiä. Kanadalainen oli matkalla kohti kolmatta 20 maalin kautta, kunnes koronapandemia katkaisi runkosarjan viime maaliskuussa.

Dubois on tärkeä palanen Kekäläisen ja Blue Jacketsin palapeliä ja uusi sopimus tulee varmasti. Blue Jacketsilla on hyvin tilaa palkkakatossa, joten Kekäläisen ei tarvitse tehdä muita siirtoja uuden sopimuksen mahdollistamiseksi.

Suomalais-GM tiivisti ajatuksensa tämänhetkisestä tilanteesta Columbus Dispatch -lehdelle loppusyksystä.

– Kaikki ovat huolissaan RFA-pelaajiemme sopimusneuvotteluista, paitsi minä. Sopimukset saadaan kuntoon, kun niiden aika tulee, Kekäläinen kertoi.

Vince Dunn

23-vuotiaan Vince Dunnin sopimusneuvottelut saivat yllättävän käänteen, kun Blues-hyökkääjä Alexander Steen ilmoitti pelaajauransa loppumisesta. Ahtaassa palkkakattotilanteessa Steenin sopimuksen poistuminen teki huomattavasti lisätilaa Dunnin jatkosopimukselle.

Nuori puolustaja on Stanley Cup -voittaja ja on väläytellyt taitojaan varsinkin hyökkäyspäässä. Dunn iski toisella NHL-kaudellaan 35 tehopistettä ja nousi Blues-puolustuksessa suureen rooliin. Entinen Blues-kapteeni Alex Pietrangelon siirtyi kesällä Golden Knightsiin, joten joukkueen siniviivalla on nyt entistä enemmän tilaa muille puolustajille.

Edellinen kausi ei ollut täysosuma Dunnille ja Blues-valmentaja Craig Berube antoi vastuuta enemmän muille puolustajilleen. Dunnin mahdollinen jatkosopimus Bluesin kanssa lienee yksi tai kaksivuotinen.

Dylan Strome 

Chicago Blackhawksin uudelleenrakennusprojekti on käynnissä ja Dylan Strome on kaiken järjen mukaan osa organisaation tulevaisuuden suunnitelmia. Strome teki ensimmäisellä kaudellaan Blackhawksissa yli 50 pistettä ja oli matkalla saman rajapyykin ylitykseen myös viime kaudella. 

Strome on parhaimmillaan hyvinkin tehokas keskushyökkääjä, jonka varaan on hyvä rakentaa hyökkäysvitja. Blackhawksin on nyt päätettävä kuinka pitkälle he uskovat nuoren hyökkääjän taitojen riittävän. Pitkä sopimus olisi tässä tilanteessa yllätys, mutta palkkakaton puolesta Blackhawksilla on kuitenkin varaa sellaiseen. 

Pierre-Luc Dubois'n uusi sopimus on Jarmo Kekäläisen työlistalla.
Kuva © Getty Images

Jesper Bratt

Ruotsalaishyökkääjä Bratt oli yksi Devilsin epäonnisen kauden valopilkuista. Tynkärunkosarjan 16 maalia olivat hyvä näyttö Brattin taitotasosta hyökkäyspäässä. Devilsillä on hyvin tilaa palkkakatossa, joten ruotsalaisen palkankorotukselle ei ole esteitä.

Joukkue teki jo kolmen vuoden mittaisen jatkosopimuksen maalivahti Mackenzie Blackwoodin kanssa ja Bratt on seuraavana listalla.

Devils-GM Tom Fitzgeraldilla on Brattin suhteen hyvin valinnanvaraa; saako ruotsalainen lyhyen siltasopimuksen vai kiinnitetäänkö hänet pitkäksi ajaksi Devils-organisaatioon?

Jack Roslovic

Jets-GM Kevin Cheveldayoffilla riittää mietittävää Jack Roslovicin tilanteen suhteen. Oma ensimmäisen kierroksen varaus on noussut pikkuhiljaa kohti joukkueen kärkeä ja teki viime kaudella 29 tehopistettä. Tähän asti Roslovic on pelannut enimmäkseen alemmissa hyökkäysvitjoissa, mutta potentiaalia kärkikenttiinkin on.

Roslovicin tilanteesta erityisen mielenkiintoisen tekee Jetsin palkkakattohuolet. Hyökkääjän jatkosopimukselle ei ole tällä hetkellä tilaa ja yhtenä vaihtoehtona on väläytelty miehen kauppaamista eteenpäin. Jos hyökkääjä Bryan Little siirretään loukkaantuneiden listalle, saa Jets hetkeksi helpotusta tiukkaan tilanteeseensa.  

Ethan Bear

Ruotsalaispuolustaja Oscar Klefbomin koko kauden poissaolo avaa Ethan Bearille tien Oilers-puolustuksen kärkipareihin, mutta jatkosopimuksen yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa. Yli 20 minuuttia ottelua kohden viime kaudella pelannut Bear toi Oilers-siniviivalle paljon kaivattua hyökkäysvoimaa 21 tehopistellään.

Oilers-GM Ken Hollandilla ei ole kovinkaan paljon tilaa palkkakatossa ensi kaudelle, joten Bearin jatkosopimuksen nikkaroiminen vaatii pientä työtä. Lyhyt, yhden tai kahden vuoden sopimus lienee todennäköisin vaihtoehto nuorelle puolustajalle.

Luke Kunin

Nashville Predators hankki syksyllä Luke Kuninin oikeudet vaihdossa hyökkääjä Nick Boninoon. Minnesota Wildissa koko NHL-uransa pelannut Kunin teki viime kaudella oman piste-ennätyksensä, 31 tehopistettä.

Predators-GM David Poilen mukaan Kunin on tärkeä osan joukkueen tulevaisuutta ja jatkosopimus on vain ajan kysymys. 

» Lähetä palautetta toimitukselle