Matemaattiset todennäköisyydet Liigasta: Pudotuspelijoukkueet ovat jo selvillä, HIFK:lla on eniten käyttämätöntä potentiaalia

LIIGA / Artikkeli
HIFK:lla on potentiaalia olla kevään musta hevonen Liigassa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
HIFK:n, HPK:n, Ilveksen ja SaiPan sijoitushaarukat ovat suurimmat, sillä kahdeksan eri sijoitusta ovat vielä realistisia.

Kun huomioidaan oleelliset tekijät eli joukkueiden perustaso, nykyvire, otteluohjelma ja kokoonpanotilanne, osoittavat luvut, että JYP pysyy pudotuspeliviivan yllä noin 85 prosentin todennäköisyydellä.

Runkosarjasijoituksen merkitys mestaruusmahdollisuuksiin on todella suuri, sillä kaikkia ei tarvitse voittaa, vain ne jotka tulevat vastaan.

Jyväskyläisten suurta lukua selittää, että piste-etumatkan lisäksi niin suoritustaso kuin kokoonpanotilanne ovat vakaampia kuin haastajilla viivan alla. Tätä kirjoitettaessa ei ole tosin tiedossa, onko keskiviikkona pelin kesken jättäneistä Eetu Laurikaisesta, Juuso Vainiosta tai Eric Perrinistä joku pidempään pois.

Haastajista KalPan ongelmana on maalivahtipeli. Kokoonpanotilanne on parantunut, mutta sinänsä kelvot keskitason peliesitykset yhdistettynä Denis Godlan heikkoon vireeseen eivät povaa niin voittoisaa loppurutistusta, että JYPin ohittaminen olisi luultavaa.

Sportin haasteena ovat viime aikojen hienoinen alavireisyys, vähäinen jäljellä oleva ottelumäärä ja sentteriosaston loukkaantumiset.

Täysin realistinen skenaario pudotuspeliviivan päälle nousu on silti yhä niin Kuopiossa kuin Vaasassakin. Noin kymmenen prosentin mahdollisuuden toteutuminen vaatii sekä tasonnostoa että sopivasti tuureja.

Myös Jukureilla on langanohut vajaan puolen prosenttiyksikön sauma jatkopeleihin. Luultavampi yllätys olisi, että joko SaiPa tai Ilves pullahtaa vielä kokonaan pudotuspeleistä.

Sijoitusten todennäköisyydet runkosarjan jälkeen
5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.
JYP 1 % 2 % 4 % 11 % 21 % 46 % 11 % 4 %
KalPa 2 % 9 % 40 % 42 % 6 % 1 %
Sport 1 % 6 % 44 % 44 % 5 %
Jukurit 1 % 7 % 63 % 29 %
KooKoo 1 % 3 % 26 % 68 % 2 %
Ässät 2 % 98 %

TPS edellä, Tappara vahvempi

Liigan kärjessä Kärpät ei kaipaa spekulointia tässä yhteydessä. Runkosarjan voitto on varma: sata prosenttia on sata prosenttia.

TPS vie piste-etumatkansa turvin toisen sijan kolme kertaa neljästä, etenkin kuin sairastupa on tyhjenemässä. Tapparalla on silti mahdollisuutensa nousta ohi, sillä tilastot osoittavat Jukka Rautakorven joukkojen olevan pelillisesti paremmassa iskussa. Keskiviikkona Tappara myös pääsi ensimmäistä kertaa pelaamaan parhailla mahdollisilla hyökkäysketjuillaan.

Sijoitusten todennäköisyydet runkosarjan jälkeen
1. 2. 3. 4. 5. 6.
Kärpät 100 %
TPS 75 % 23 % 1 % 1 %
Tappara 24 % 64 % 8 % 3 % 1 %

Lukko suurin parantaja

Viimeisen kotietupaikan kohtalo on kiinnostava. Prosentit jakautuvat varsin tasaisesti neljälle eri joukkueelle.

Suosikki neljänneksi on Pelicans, jolla kaikki osa-alueet ovat kunnossa. Peli kulkee ja Jussi Olkinuora on ollut vireessä tolppien välissä. Syvyyden hankkiminen pakistoon kuumien kärkinimien taakse saattoi olla yhtä tärkeää kuin Juhamatti Aaltosen saaminen hyökkäykseen.

Pitkälti sama pätee Lukkoon, joka on suurin nousija, jos verrataan marraskuun alussa julkaistuihin prosentteihin. Tuolloin arvioin, että raumalaisten kotietusijan todennäköisyys on vain kolme prosenttia. Nyt luku on noussut 25 prosenttiin. Lukko teki juuri sen, mitä merkittävä parannus lukuihin vaatii: on petrannut huomattavasti pelillisesti ja onnistui joulukuussa pelaamaan itselleen epätodennäköisen pitkän voittoputken.

Eniten alaspäin sitten marraskuun on tullut KooKoo, jonka pudotuspelisaumalle ei enää prosentteja löydy. Suurena kantona kouvolalaiskaskessa ovat jälleen kerran olleet lukuisat poissaolot.

Sijoitusten todennäköisyydet runkosarjan jälkeen
2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11.
Pelicans 1 % 4 % 27 % 22 % 19 % 13 % 8 % 5 % 1 %
Lukko 3 % 22 % 24 % 20 % 16 % 10 % 5 % 2 %
HIFK 4 % 21 % 21 % 17 % 16 % 12 % 7 % 2 %
HPK 2 % 14 % 17 % 21 % 21 % 14 % 8 % 3 %
Ilves 5 % 8 % 12 % 18 % 23 % 23 % 10 % 1 %
SaiPa 2 % 5 % 8 % 12 % 22 % 28 % 21 % 2 %

HIFK:lla potentiaalia ylöspäin

Tällä hetkellä suurin parannusvara lie HIFK:lla. Atte Engrenin otteet maalilla ovat varmistuneet huomattavasti. Stadilaiset eivät myöskään ole juuri päässeet pelaamaan niin, että kärkihyökkääjät olisivat samaan aikaan kaukalossa. Pidempiä poissaoloja ei kuitenkaan ole tiedossa. Hyökkäysvoimaa on tähän mennessä nähtyä enemmän, jos Iikka Kangasniemen johdolla kaikki ovat kehissä samaan aikaan.

HIFK yltää kotietuun 25 prosentin todennäköisyydellä, on sijoilla 5-6 38 % todennäköisyydellä ja joutuu pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle 37 % varmuudella. Eli Stadissa kaikki on täysin auki. Edessä on siis tärkeitä matseja. Runkosarjasijoituksen merkitys mestaruusmahdollisuuksiin on todella suuri, sillä kaikkia ei tarvitse voittaa, vain ne jotka tulevat vastaan.

HPK on ollut pelillisesti Liigan eliittiä, mutta loukkaantumisharmit pudottavat hämeenlinnalaiset haastajiksi kotietutaistossa. Emil Larmin, Markus Nenosen ja Philippe Cornet'n pidemmät poissaolot kirpaisevat, kun materiaalissa ei ole samanlaista syvyyttä kuin monella muulla kärkipään joukkueella.

Kenties kaikkein levein on Ilveksen ja SaiPan sijoitushaarukka tasaisessa keskikastissa. Sijat 4-11 ovat kaikki mahdollisia. Mahdollisuus kotietuun on olemassa, mutta myös pienen pieni riski aikaiselle kesälomalle on yhä olemassa.

» Lähetä palautetta toimitukselle