Marraskuun suomalaiskatsaus: Sebastian Aho löysi maalivireensä, Pekka Rinnettä ei tunnista Vezina-voittajaksi

NHL / Artikkeli
Sebastian Ahon laukaus löysi marraskuussa tehokkaasti tiensä verkon perukoille.
Kuva © Getty Images
NHL:n marraskuu oli suomalaisittain vahvaa suorittamista, kun neljä kenttäpelaajaa tehoili vähintään piste per peli -tahtiin. Maalin suulla nähtiin kuitenkin heikompaakin peliä.

Kuukauden nousijat

1) Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Lokakuun 12 pelissä Hurricanesin ykköstähti keräsi tehot 3+3, mikä oli luonnollisesti pettymys. Marraskuun 15 pelissä Aho alkoi nousta tasolleen latoen tauluun pistesaldon 10+6. Enemmän maaleja marraskuun aikana tekivät vain Connor McDavid, David Pastrňák, Jean-Gabriel Pageau, Brad Marchand ja Patrick Kane.

Seuran sisäisessä pistepörssissä toinen suomalaishyökkääjä Teuvo Teräväinen sekä puolustaja Dougie Hamilton ja toista NHL-kauttaan pelaava venäläinen Andrei Svetšnikov ovat toistaiseksi Ahon edellä. Aho on kuitenkin selkeimmin noususuunnassa. Samoin Hurricanes on Itäisen konferenssin joukkueista tällä hetkellä toiseksi parhaassa vireessä.

2) Joonas Donskoi, Colorado Avalanche

Mikko Rantasen oltua sivussa lähes koko marraskuun sai Avalanchen toinen suomalaishyökkääjä Donskoi mahtavan tilaisuuden todistaa osaamistaan − ja löikin melkoiset näytöt tiskiin. 14 pelissä syntyi yhtä monta pistettä ja muun muassa uran ensimmäinen hattutemppu. Laukaisuhallinnassa Donskoilla on edelleen seuransa huonoimpia, mutta supertähti Rantasen stunttina hän suoriutui mainiosti.

Kuukauden kruunasi viimeisen pelin murskavoitto Chicago Blackhawksista, jossa Rantanen ja Donskoi keräsivät neljä tehopistettä mieheen − vasta yhdeksännen kerran suomalaishistoriassa.

3) Aleksander Barkov, Florida Panthers

Panthersin ykkössentteri jatkoi lokakuulta tuttua tehoiluaan ja löysi ennen kaikkea maalijyvänsä marraskuun aikana. Lokakuun viimeisenä päivänä syntynyt kauden avausmaali jatkui viiden pelin maaliputkeksi ja seitsemän pelin pisteputkeksi.

Panthersin tehot ovat turhan tiukasti kolmikon Barkov-Jonathan Huberdeau-Keith Yandle varassa, mutta pistepörssin kärkikymmenikköä hätyyttelevä Barkov olisi nykyisellä pistetahdillaan rikkomassa jopa viime kauden piste-ennätyksensä.

Lähellä valintaa

Patrik Laine on jatkanut tehokkaasti, mutta maalisaldo on vaatimaton. Winnipeg Jetsin ykköstähden Mark Scheifelen rinnalle nostettu Laine on koko kaudella tehnyt vain seitsemän maalia, marraskuun 13 pelissä syntyi neljä osumaa. Esimerkiksi selvästi pienemmällä peliajalla Artturi Lehkonen ja Kasperi Kapanen tekivät yhden maalin enemmän ja Roope Hintz yhtä monta, vaikka pelasi vain kuusi peliä.

Suomalaismaalivahdeista Joonas Korpisalo ja Antti Raanta petrasivat molemmat lokakuun suoritustasostaan. Korpisalo on Columbus Blue Jacketsin kiistaton ykkösmaalivahti ja torjui marraskuussa jo useammin sillä tasolla. Raanta puolestaan pystyi alkukautta paremmin haastamaan Arizona Coyotesin ykköstorjujaa Darcy Kuemperia.

Kuukauden laskijat

1) Pekka Rinne, Nashville Predators

Keväällä 2018 Predatorsia pitkään edustanut Rinne äänestettiin runkosarjan parhaaksi maalivahdiksi eli Vezina Trophyn voittajaksi. Jo saman kevään pudotuspeleissä konkarivahti oli vaikeuksissa, ja sama laskusuunta on jatkunut. Tällä kaudella ja erityisesti marraskuun aikana Rinne on pelannut NHL-uransa selvästi huonointa peliä.

Tuttu näky Rinteelle marraskuussa: kiekko karkaa selän taakse.
Kuva © Getty Images

Rinne aloitti marraskuun aikana kuudesti Predatorsin maalilla, mutta kolmessa pelissä hänet vaihdettiin pois kesken ottelun. Marraskuun ensimmäisessä pelissä Rinne torjui 23 kertaa päästäen vain yhden maalin, ja kuun viimeisessä pelissä tuli nollapeli 31 torjunnalla. Näiden kahden ottelun välissä nähtiin kaikkea muuta kuin Vezina-tason suorittamista.

2) Sami Vatanen, New Jersey Devils

Lokakuun kymmenessä pelissä mainiot tehot 3+3 latonut Vatanen sai marraskuussa kasaan vain tehot 1+2. Taitava puolustaja oli ylävartalovamman vuoksi sivussa neljästä pelistä, mikä luonnollisesti on vaikuttanut pelin tasoon.

Lisäksi Devils kokonaisuutena alisuorittaa. Esimerkiksi kesän tähtihankinta P.K. Subban onnistui marraskuun 15 pelissä tekemään vain yhden maalin, vaikka oli joukkueensa ahkerimpia laukojia. Vatasella olisi toisin sanoen mahdollisuus ottaa roolia ja kannatella joukkuettaan, mutta isosta vastuusta huolimatta hän on uponnut samaan harmaaseen massaan kuin ympäröivät pelikaverit.

3) Joel Armia, Montreal Canadiens

Lokakuussa Armia keräsi 11 pelissä tehot 6+3. Marraskuun 13 pelin saldoksi jäi 3+2, vaikka peliaika pysyi kutakuinkin samana. Hämmentävästi Armia oli kuitenkin kolmellakin osumallaan Canadiensin neljänneksi paras maalintekijä marraskuussa, kun kärkihyökkääjistä esimerkiksi Max Domi teki viime kuussa vain kaksi maalia ja nekin samassa pelissä.

Lokakuussa Armia viimeisteli häikäisevällä 21 prosentin tehokkuudella, kun marraskuussa vain kuusi ja puoli prosenttia laukauksista meni maaliin asti. Laukaisuaktiivisuuttaan porilaislähtöinen hyökkääjä petrasi huomattavasti, mutta osumatarkkuus ei pysynyt mukana.

Lähellä valintaa

Predatorsin kannalta huolestuttavaa on, että joukkueen toinenkin suomalaismaalivahti Juuse Saros on torjunut epävarmasti. 24-vuotias torjuja aloitti marraskuussa jo useammassa ottelussa kuin kokeneempi Rinne, mutta Saroksen suoritustaso ei yllä lähellekään esimerkiksi Korpisaloa, joka on kuitenkin kohdannut selvästi enemmän laukauksia.

Mikael Granlund sai marraskuussa poikki peräti 12 pelin pisteettömän putkensa, mutta kauden kokonaissaldo 11 pistettä 26 pelissä tai marraskuun tehot 2+5 13 ottelussa eivät ole sitä, mitä viime kevään hankinnalta odotetaan. Granlund kuuluu sekä peliajalla että laukausmäärällä mitattuna Predatorsin kärkihyökkääjiin, mutta tuloksellisesti jopa alempien ketjujen hyökkääjät Rocco Grimaldi ja Colton Sissons ovat edellä.

» Lähetä palautetta toimitukselle